سازمان ملل: ایران توسعه یافتهتر از 115 کشور جهان
شاخص توسعه انسانی ارقامی از صفر تا یک را دربر می گیرد که هرچه این رقم برای یک کشور بیشتر باشد دلالت بر توسعه یافتگی بیشتر آن کشور در حوزه انسانی دارد.
ایران در گزارش پیشین سازمان ملل نمره 0.776 را در شاخص توسعه انسانی برای سال 2021 بدست آورده بود اما در گزارش امسال که مربوط به سال 2022 است نمره بالاتر یعنی 0.78 را کسب کرده است که نشان دهنده رشد و بهبود وضعیت توسعه انسانی در ایران طی این سال نسبت به سال قبل است.
ایران با این نمره در میان 193 کشور جهان رتبه 78 را در رده بندی کشورهای جهان از نظر شاخص توسعه انسانی بدست آورده است. به عبارت دیگر توسعه انسانی ایران در سال 2022 از 115 کشور جهان بیشتر و از 77 کشور کمتر بوده است.
درعین حال ایران در رتبهبندی جهانی از نظر توسعه انسانی طی این سال یک پله نزول داشته است. ایران در سال 2021 در جایگاه 77 جهان از نظر توسعه انسانی قرار گرفته بود.
سازمان ملل ایران را در میان کشورهای دارای توسعه انسانی بالا به حساب آورده است. در گزارش این سازمان کشورهای جهان از نظر میزان توسعه انسانی به چهار گروه تقسیم بندی شدهاند که عبارتند از کشورهای دارای توسعه انسانی بسیار بالا، کشورهای دارای توسعه انسانی بالا، کشورهای دارای توسعه انسانی متوسط و کشورهای دارای توسعه انسانی پایین. ایران با جمع کشورهای دارای توسعه انسانی بسیار بالا فقط 9 پله فاصله دارد و با پشت سر گذاشتن 9 کشور می تواند در جمع کشورهای دارای توسعه انسانی بسیار بالا قرار گیرد.
در گزارش جدید سازمان ملل 69 کشور در گروه نخست قرار گرفتهاند یعنی دارای توسعه انسانی بسیار بالا هستند و 49 کشور در گروه دوم، 41 کشور در گروه سوم و 34 کشور نیز در گروه چهارم قرار داده شدهاند.
* ایران توسعهیافتهتر از برزیل، لبنان، جمهوری آذربایجان، هند و مصر
برخی کشورها که توسعه انسانی کمتری نسبت به ایران در سال 2022 داشته اند عبارتند از: برزیل، جمهوری آذربایجان، الجزایر، ترکمنستان، اردن، اوکراین، تونس، مصر، ازبکستان، لبنان، مراکش، عراق و هند.
برخی کشورها که رتبه بیشتری از ایران دارند عبارتند از: آلمان، آمریکا، سوئد، انگلیس، ژاپن، فرانسه، روسیه، قطر، ترکیه، عمان، کویت، روسیه و مجارستان.
* رتبه 1 توسعه انسانی جهان به سوئیس رسید
گزارش توسعه انسانی سازمانملل، کشور سوئیس را بهعنوان توسعه یافتهترین کشور جهان در حوزه انسانی معرفی کرده است. نمره این کشور در شاخص توسعه انسانی 0.967 اعلام شده است. نروژ و ایسلند بهترتیب در رتبههای دوم و سوم از این نظر قرار گرفتهاند. رتبه های چهارم تا دهم نیز به کشورهای هنگ کنگ، دانمارک، سوئد، آلمان، ایرلند، سنگاپور، و استرالیا رسیده است.
آمریکا با کسب نمره 0.927 نمره ای بهتر از 20 در رده بندی جهانی بدست نیاورده است.
سومالی با کسب نمره 0.38 در شاخص توسعه انسانی رتبه آخر ردهبندی جهانی را از این نظر به خود اختصاص داده است.
متوسط نمره جهان در شاخص توسعه انسانی 0.739اعلام شده است.