جمعه 3 مرداد 1404

سازندگان آب پاکی را بر روی دست متقاضیان ریختند / پروژه‌های نهضت ملی مسکن بدون تسهیلات کامل نمی‌شود

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
سازندگان آب پاکی را بر روی دست متقاضیان ریختند / پروژه‌های نهضت ملی مسکن بدون تسهیلات کامل نمی‌شود

درحالی که معاون اول رئیس جمهور به بانک‌ها دستور پرداخت تسهیلات ساخت را داده است، اما بررسی‌ها و آمار‌ها حاکی از عدم پرداخت تسهیلات مسکن و همچنین افزایش میزان تسهیلات از سوی بانک‌ها است.

باشگاه خبرنگاران جوان؛ محبوبه کباری - در حالی که بسیاری از متقاضیان در پروژه های نهضت ملی مسکن چشم انتظار تحویل واحدهای خود هستند اما بررسی ها و آمارها نشان می دهد که بسیاری از این واحدها هنوز به پیشرفت قابل توجهی نرسیده و بسیاری از آنها به دلیل عدم تامین منابع مالی نیمه کاره رها شده و همین موضوع خود باعث شده است که روند انصراف از ادامه پروژه های نهضت ملی مسکن افزایش یابد و شاهد افزایش نیمه کاره رها شدن پروژه های نهضت ملی مسکن هستیم.

براساس این گزارش یکی از اصلی ترین دلایل عدم تکمیل پروژه های نهضت ملی مسکن تامین مالی است که متاسفانه در این زمینه با وجود آنکه چندین قانون در حوزه پرداخت تسهیلات وجود دارد اما هیچ یک از آنها اجرایی نشده و همین امر خود باعث شده که سازندگان و متقاضیان از ادامه پرداخت تسهیلات ساخت نا امید شوند و به متقاضیان اعلام کنند که هیچ یک از پروژه ها قابل تکمیل شدن نیست.

سازندگان تمایلی برای تکمیل واحدهای نهضت ملی مسکن ندارند

گفتنی است در همین زمینه خوشنیدی یکی از متقاضیان پروژه نهضت ملی مسکن در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران با بیان اینکه طی سه سال گذشته هر بار به پروژه های نهضت ملی مسکن مراجعه می کنیم سازنده اعلام میکند که تسهیلات برای تکمیل پروژه های نهضت ملی مسکن نداریم و به هر بانکی برای تکمیل پروژه مراجعه می کنیم اعلام می کنند که تسهیلات نداریم افزود: سازنده به ما می گوید اگر امکان پرداخت و یا افزایش آورده دارید آورده های خود را تکمیل کنید تا واحد مسکونی به شما تحویل داده شود در غیر این صورت امکان تکمیل واحدهای نهضت ملی مسکن در این شرایط وجود ندارد.

وی ادامه داد: دولت باید هرچه سریعتر اقدامات لازم را برای تکمیل واحدهای مردمی که در طی این مدت آورده های خود را پرداخت کرده اند انجام دهد تا بازار مسکن به سمت افزایش تولید و کاهش قیمت تمام شده پروژه های نهضت مسکن برود.

140 هزار نفر از متقاضیان مسکن مهر و سایر مسکن‌های حمایتی نتوانستند مسکن خود را تحویل بگیرند

براساس این گزارش در همین راستا هم روز گذشته محمد رضا عارف معاون اول رئیس جمهور در بیست و یکمین جلسه شورای عالی مسکن که با حضور وزرای راه و شهرسازی، امور اقتصادی و دارایی، صنعت، معدن و تجارت، تعاون، کار و رفاه اجتماعی، جهاد کشاورزی، دادگستری، نیرو، سخنگوی دولت، رئیس سازمان برنامه و بودجه، استاندار تهران و مسئولان دستگاه‌های مرتبط برگزار شد، با اشاره به اینکه دولت‌های گذشته برنامه‌ها و تعهدات خوبی در زمینه مسکن داشته‌اند، گفت: با وجود تمامی تلاش‌ها حدود 140 هزار نفر از متقاضیان مسکن مهر و سایر مسکن‌های حمایتی نتوانستند مسکن خود را تحویل بگیرند.

وی با اشاره به تعهد ساخت 840 هزار واحد مسکن حمایتی و 130 هزار واحد مسکن مهر افزود: در زمینه ساخت این واحدهای مسکونی به موانع تسهیلاتی و اجرایی در طول سالیان و دهه‌های گذشته برخورد کرده‌ایم که باید ظرف یک ماه آینده طرح جامع حمایت جدی برای تکمیل و ساخت این واحدها تهیه و تدوین شود تا از طریق تسهیلات و اختیاراتی که قانونگذار در اختیار قرارداده است، بتوانیم رونقی در این بخش داشته باشیم.

عارف تصریح کرد: سهم مهمی از درآمدهای بخش‌هایی از آحاد جامعه صرف اجاره مسکن می‌شود اگر دولت دخالت نکند و تسهیلات قائل نشود عملاً خرید مسکن برای این بخش‌ها غیرممکن است که امیدواریم با پیگیری‌های لازم در زمینه مسکن 4 دهک پایینی جامعه قدم‌های بزرگی برداریم.

معاون اول رئیس‌جمهور با تاکید بر اینکه تعهدات دولت‌ها در ساخت مسکن‌های حمایتی به ویژه برای اقشار آسیب‌پذیر، تعهد نظام است و حق هیچگونه تعللی در این زمینه نداریم، افزود: باید مسکن‌های حمایتی و تعهدات دولت‌ها در این بخش هر چه سریعتر تکمیل شود و در اختیار متقاضیان قرار گیرد و با کمک دولت و نهادهای عمومی مسکن مناسب برای مردم آماده شود.

عارف گفت: رونق در بخش مسکن به رونق اقتصادی و فعال شدن صنعت و اشتغالزایی منجر می‌شود که با توجه به شعار سال، ساخت مسکن یکی از بخش‌های مهم تولیدی کشور است که در این راستا جلسات شورای عالی مسکن باید به طور منظم برگزار شود تا گام‌های اساسی‌تر برای مسکن همه شهروندان برداشته شود.

تشکیل کمیته مشترک وزارت راه، اقتصاد، سازمان برنامه و بانک مرکزی برای تامین مالی واحدهای مسکن نیمه تمام

همچنین در این جلسه مقرر شد کمیته‌ای متشکل از وزارتخانه‌های اقتصاد و دارایی، راه و شهرسازی، سازمان برنامه و بودجه و بانک مرکزی ظرف یک ماه آینده برنامه‌ای مشخص برای تامین مالی تکمیل واحدهای مسکن‌های حمایتی تهیه و تدوین کنند.

این در حالی است که پیش از این هم فرزانه صادق وزیر راه وشهرسازی با بیان اینکه از حدود 850 هزار واحد مسکن حمایتی که دولت متعهد به ساخت آن شده است، در ابتدای دولت حدود یک سوم تعیین‌تکلیف شده بود و حدود دو سوم از این واحدها مشکلات مختلفی داشتند که برای رفع آنها در تلاش هستیم افزود: تعهدات در ساخت مسکن حمایتی باید انجام و به مردم تحویل شود، ضرورت دارد جلسات شورای مسکن استان به صورت هفتگی برگزار شود و در ستاد وزارتخانه نیز جلسات پایش وضعیت ساخت مسکن های حمایتی با حضور مدیران کل راه و شهرسازی استان‌ها دو هفته یکبار تشکیل شود.

وزیر راه شهرسازی همچنین در بخش دیگری از سخنان خود به اهمیت واگذاری زمین در راستای اجرای قانون جوانی جمعیت اشاره کرد و با یادآوری اینکه واگذاری زمین در روستاها پشتیبان کمبود اراضی در مراکز استان ها و کلانشهرها خواهد بود، ادامه‌داد: تا پایان هفته گزارشی از نحوه واگذاری اراضی در اجرای قانون جوانی جمعیت به تفکیک استان ها و شهرها ارایه شود.

حبیب‌الله طاهرخانی معاون مسکن و ساختمان نیز در این نشست از مدیران کل راه و شهرسازی خواست با احصای دقیق وضعیت موجود مسکن های حمایتی، تعداد واحدهای آماده تحویل در هفته دولت و دهه فجر را مشخص کنند.

متاسفانه عدم همکاری بانک‌ها در پرداخت تسهیلات ساخت مسکن یکی از بزرگترین مشکلات و معضلات در حوزه مسکن به شمار می‌رود گفت: دولت و بانک مرکزی باید اقدام به پرداخت تسهیلات ساخت کنند و هرتاخیر در پرداخت این تسهیلات زمینه ساز کند شدن روند اجرای پروژه‌های نهضت ملی مسکن می‌شود.

در همین راستا هم یوسف غلامی کارشناس سیاست گذاری مسکن در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران با اشاره به ضرورت افزایش میزان تهسیلات ساخت مسکن گفت: دولت سیزدهم پرداخت تسهیلات 800 میلیون تومانی ساخت را مصوب کرده بود، اما بانک مرکزی متاسفانه به این موضوع واکنشی نشان نداده و حتی میزان آن را هم کاهش داده است بنابراین در این زمینه باید هرچه سریعتر هم بانک ها اقدام به پرداخت تسهیلات ساخت کنند و ازطرف دیگر برنامه ریزی برای افزایش میزان تسهیلات ساخت مسکن تا یک میلیارد تومان را فراهم کنند.

این کارشناس سیاست گذاری مسکن اظهار کرد: تسریع در روند پرداخت تسهیلات ساخت باعث می‌شود که سازندگان و پیمانکاران انگیزه ادامه کار داشته باشند و از سوی دیگر متقاضیان هم آورده‌های خود را به موقع پرداخت کنند.

براساس این گزارش با وجود دستور معاون اول رئیس جمهور مبنی بر همکاری بهتر بانک ها در پرداخت تسهیلات ساخت باید در این زمینه تجدید نظر اساسی شود تا هرچه سریعتر اقدامات وبرنامه ریزی لازم برای تکمیل و تحویل واحدهای نهضت ملی مسکن در دستور کار قرار گیرد و واحدهای نهضت ملی مسکن به متقاضیان تحویل داده شود.