سرایی از قله هشتسال دفاع مقدس تا جبهه مقاومت در دهکده جهانی
اینجا گفتمان مقاومت تنها به مرزهای جمهوری اسلامی ایران ختم نمیشود، بلکه آن را باید در فرامرزهای ایران و در دهکده جهانی آن را دید، مقاومتی که مفهوم ایستادگی در برابر ظلم و ستم بدون هیچ مرزی به واسطه گسترش تفکر مقاومت بوده است.
به گزاش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، جمعه گذشته به مناسبت یومالله روز قدس و مقاومت مردم مظلوم فلسطین در مقابل زیادهخواهیهای رژیم صهیونیستی، هموطنان روزهدار کشورمان و بسیاری از کشورهای اسلامی دیگر برای همراهی با ایستادگی فلسطینیها تنفرشان را از این رژیم جعلی نشان دادند.
اما این همبستگی و مشارکت این نکته را ایجاد میکند که ریشه و بن مایه این اتفاق چیست و چطور انتخاب آخرین جمعه ماه مبارک رمضان در ایران جریانی را در اقصی نقاط دهکده جهانی ایجاد کرده است؟ در این زمینه برای رسیدن به واقعیت ماجرا اگرچه برگزاری نشست یا مصاحبههای خبری میتواند مفید فایده باشد، اما بد نیست امسال از زاویهای متفاوت آنهم در سراسر نمای مقاومت به روند شکلگیری و گسترش فرهنگ مقاومت نه فقط داخل مرزهای ایران اسلامی بلکه سایر کشورهای دهکده جهانی نیز توجه داشته باشیم.
به همین دلیل سراغ بخش جدیدی از موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس رفتیم؛ جایی که نامش سراسر نمای مقاومت است که در آن سیر تاریخی مقاومت ملتهای مظلوم در برابر ظالم دیده میشود. اما در اوج و قله این مقاومتها، مقاومت مردم ایران در برابر حملات رژیم بعث صدام در دوران هشت سال دفاع مقدس است و در دامنه آن میبینیم موضوع مقاومت فلسطین و مردم منطقه نیز دربرابر زیادهخواهیهای آمریکایی و رژیم جعلی صهیونیستی خودنمایی میکند.
آنچه در این سراسر نما دیده میشود، به سان دالان بزرگی است که از تاریکی ظلم و استکبار شروع میشود و به سوی نور معنویت استقامت و مقاومت پیش میرود و اگرچه در محدوده موزه با شهادت حاج قاسم سلیمانی پایان مییابد، اما راهی همیشه سبز و جنبشی همیشه بیدار را به تمامی نسلها و بازدید کنندگانش میآموزد که ادامه راه نهضت انقلاب با معمار کبیرش امام خمینی (ره) و مدیریت مقام معظم رهبری امام خامنهای است.
بله پایان بخش مقاومت موزه با شهادت ابر مردی که معماری خاورمیانه جدید را درهم شکست و با عملکرد و حتی نحوه عروج آسمانی خود بازنمایی متفاوتی از مفهوم مقاومت به آیندگان ارائه کرد که شرح ماجرای آن در این گزارش خواهد آمد.
مقاومت تفکری فرامرزی است
معاون موزه داری موزه انقلاب اسلامی با اشاره به تحول مصداقی و حتی ماهوی مرز در دهههای اخیر، تفکر مقاومت را تفکر فرامرزی گفت: به واسطه بسط و گسترش تفکر مقاومت جغرافیای جدیدی در جهان شکل گرفته است.
امیر محمدخانی در این باره این نوع تفکر جدید بیان کرد: ما در دنیا تا 30 -40 سال قبل موضوعی به نام تفکر جغرافیایی داشتیم. عملاً کشورها سعی میکردند که از مرزهای خود را مراقبت کنند و اساساً معنای مرز وجود داشت. اما در دهههای اخیر و خصوصاً بعد از پیروزی انقلاب اسلامی مساله دیگری به نام جغرفایای فکری ایجاد شد که مهمتر از ساختار قبلی است.
به گفته محمدخانی این مفهوم باعث شد، مرزها تغییر کنند و مرزهایی که برای جغرافیای سرزمینی احصا شده بود با این نگاه تغییرات جدی کرد و در نتیجه تفکرات ملتها بهم نزدیک شد و کشورهای واحدی ایجاد شدند و در نتیجه ملت شوند. ارتباط تمدنها اینگونه شکل گرفت و در تمام شرق و غرب عالم سیطره پیدا کرد.
او با بیان اینکه تفکر انقلاب اسلامی نیز مانند این طرح از مرزهای ایران بیرون آمد و به تمام ملل دنیا وارد شد تصریح کرد: امروز شاهد هستیم مرزهای تفکر انقلاب اسلامی خیلی فراتر از مرزهای جمهوری اسلامی توسعه پیدا کرده است. این تفکر، تفکری است که امام (ره) ایجاد کرد و بعد هم جنگ و شهادت و تفکر انقلابی باعث شد که کشورهای منطقه و مردم مظلوم آن که قرآن به آنها بشارت داده که زمین برای شما است، این تفکر را بپذیرند و با تفکر واحد با یکدیگر متحد شوند.
معاون موزه داری موزه انقلاب اسلامی در ادامه با اشاره به اتحاده شیعه و سنی افزود: در این اتحاد مسلمانان و آنهایی که کتاب واحد دارند اعم از شیعه و سنتی با روحیه ضد استثماری با یک آرمان و هدف مقابل استعمار و استکبار ایستاده و مقاومت میکنند. به این ترتیب امروز میبینیم فراتر از مرزهای جغرافیایی، زبان، فرهنگ، آداب و نژاد مجموعهای از کشورها با دین و آرمانهای مشترک وجود دارند که به واسطه همین اشتراکها میتوان همه آنها را در قالب یک کشور واحد دید که زمینه ساز ظهور امام زمان (عج) هستند.
به گفته وی ملت واحدی که منتظر ظهور منجی خود هستند حتی اگر خونشان ریخته شود، باز هم به سمت صلح جهانی میروند و تئوری خود را علیه ظلم بسط میدهند و با عملکرد خود که یکی از نمادهای آن مقاومت سردار دلها و نحوه شهادتش در مقابل جبهه ظلم بود، دنیای استکبار متوجه شد که اکنون تنها یک کشور و یک مرز جغرافیایی در مقابل نیست بلکه امت واحد اما آرمان مشترک را در مقابل دارد که باعث شد تا دشمنان از همین وحدت برستند.
محمدخانی به درستی خط مقاومت را به مهدویت رساند و با آن معنای مقاومت را کامل و تمام کرد. ظهور در پیشانی جبهه مقاومت و در روبروی ما است حال آنکه عاشورا عقبه ملتهای مقاوم است. اما میدان اصلی و سنگر نهایی مقاومت که میتوان آن را نشانهای از زمینههای ظهور دانست، فلسطین و قدس شریف است. قدس که ارض موعود صهیونیسم است، میعادگاه نبرد حق و باطل و خیر و شر در روزگار آخرالزمان است.
نکته اینجاست که در روزگاری نه چندان دور ملتهای دنیا سروکاری با موضوع قدس و آزادسازی آن نداشتند اما به برکت انقلاب اسلامی و آرمانهای بنیانگذارش امروز نه تنها ملتهای خاورمیانه بلکه تمام مردم دنیا در اقدامی مشترک و یک روز مشخص پرچم رژیم جعلی اسرائیل را آتش میزنند و دل در گرو آزادی مردم مظلوم فلسطین قرار میدهند، تا علاوه بر ابراز تنفر از رژیم صهیونیستی به جهان نشان دهند که همه دست در دست هم جبهه مقاومت را تشکیل دادهاند و تا رسیدن به اهداف خود هرگز از پا نخواهند نشست.
نگاهی به مشی سینمایی نادر طالبزاده؛ پنجه در پنجه صهیونیسم هالیوودی برای "بشارت منجی"محمدخانی با اشاره به فلسفه سراسر نمای مقاومت گفت: اگر نگاه کنیم به معادلات سیاسی کشورهای اطراف میبینیم که پذیرای تفکر دیگر کشورها شدن برای یکدیگر در گذشته خیلی صلب و غیر قابل نفوذ بود، اما امروز به راحتی گسترده شده است. امروز ما پذیرای مردم فلسطین هستیم و فلسطین پذیرای مردم یمن است در واقع پذیرای تفکر آنان است و یک تفکر و ملیت واحد در خصوص مقابله با رژیم جعلی اسرائیل و استکبار به وجود آمده است.
وی تاکید کرد: این موزه بر مبنای همین جغرافیای تفکر انقلاب و مقاومت به وجود آمده است و آن را برای مردم مشخص میکند. این آخرین یادگاری شهید سلیمانی است که با دستور ایشان اتفاق افتاد و زحمات زیادی کشیده شد تا موزهای داشته باشیم با نمادها، اسناد، تصاویر و... که در هیچ جای دنیا نیست.
به گفته معاون موزه داری موزه انقلاب اسلامی جای تردید نیست که هر بازدید کنندهای در مواجهه با این موزه شگفت زده شده و روند شکلگیری مقاومت علیه استکبار جهانی را با دل و جان درک میکند، چون روایت، روایت عاشقی و دلدادگی در راه ظهور منجی عالم است، نه انبوهی از خاطره یا تصاویر و نمادها.
نکته بعد و در پس آنچه که در این موزه دیده میشود، حقارت و شکست استکبار است. پیروزی مردم مقاومت یعنی شکست غرب و این اتفاق در منطقه رخ نداد مگر با استقامت مردم و مقاوم ملتها. خصوصاً شکست داعش این فرزند نامشروع غرب و تندرویهای غیر منطقی برخی تفکرات که ردپایی از آن را میتوان در کشورهای منطقه دید.
در این باره نیز محمدخانی، گفت: در موزه شکست تفکر غرب نیز دیده میشود که میخواست منطقه را با نگاه غرب زده و اسلام آمریکایی اداره کند، اما در نهایت با یک روحیه خشن و خشونت آمیز داعش وارد شد. همچنین در این مکان با این مواجه میشویم که تفکری که میخواست علیه ملتهای منطقه استثمار کند.
به گفته وی سیاستهای نوین استعمار غرب اگرچه به ظاهر با شکل و نمایی زیبا بعضا وارد منطقه شده یا میشود اما ماهیت آن عوض نشده است. از هزاران سال قبل استثمار و درواقع ملتها مظلوم واقع شدهاند اما بعد میبینیم در جای دیگری هم پیمان شدهاند و مقاومت در برابر ظلم ایجاد کردند. ما در این موزه نمونههای شکست دشمن و سرنوشت آنان را میبینیم؛ به عنوان مثال حتی لباس اسرائیلیها را می بینیم که از آنان بدست آمده که نشانه بر همین خفت آنان است.
از خرمشهر تا قدس شریف
مدیر سراسر نمای مقاومت نیز در توضیحانی داستان ساخت این موزه گفت: نام اصلی این مکان موزه وسراسر نمای مقاومت شهید حاج قاسیم سلیمانی است. این مجموعه در سال 65 مبتنی بر موضوع مقاومت مردم شهر خرمشهر در مقابل رژیم بعث عراق شکل و در آن کارهای حجمی و ویدیو پروژکتور و تصویری صورت گرفت. سال 97 با حاج قاسم سلیمانی مبنی بر اینکه باید در موزه ملی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس، درباره با مقاومت موزهای ایجاد شود مکاتبهای شد.
به گفته ولیاله رازقی، حاج قاسم نامهای به ردههای نیروی قدس نوشتند که این کار بیاد انجام شود، چون نیاز کشور است. کارهای مطالعاتی آن انجام شد و شهریور 98 کارهای اجرایی آن صورت گرفت تا شهات حاج قاسم که قرار بود دوشنبه آن روز برای افتتاح بیایند و اصلاحات مورد نظر ایشان انجام شود که متأسفانه در جمعه همان هفته به شهادت رسیدند.
رازقی تاکید کرد: این مجموعه در حقیقت یک یادگار فرهنگی از حاج قاسم است. خلاصه آنکه بعد از ایشان کرونا و مسائل دیگر آمد که عملاً اصلاحات مورد نظر سردار قاآنی انجام شد که به تازگی برای عموم مردم بازگشایی شدهاست.
وی درباره نسبت موضوع قدس با موزه مقاومت نیز نکته زیبایی را برای توضیح از زبان حاج قاسم بیان کرد: حاج قاسم در صحبتی میگوید که دفاع مقدس ما قله است و مقاومت در دامنه آن تعریف میشود. به تاسی از این هشت سال دفاع مقدس است که این جریان در منطقه علیه استکبار و ظلم شکل گرفته است. این به کشورهای گوناگون تسری پیدا کرده است، هرجا که ظلم ایجاد شده است ما به یاوری آن ستم دیده رفتیم. در موزه مقاومت نیز بخشهایی درباره یمن و فلسطین وجود دارد که با تماشای آنها به میدان مقاومت و نبرد علیه صهیوت میرویم.
امید آنکه همانطور که کلیپ این روزها میگوید که سنفطر فی القدس، شاهد نابود اسرائل باشیم.