یک‌شنبه 4 آذر 1403

سرمایه‌گذاری 38 هزار میلیارد تومانی در حوزه سدها و شبکه‌های آبیاری

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
سرمایه‌گذاری 38 هزار میلیارد تومانی در حوزه سدها و شبکه‌های آبیاری

وزیر نیرو گفت: از ابتدای فعالیت دولت تدبیر و امید تاکنون، 38 هزار میلیارد تومان در حوزه ساخت سدها و اجرای شبکه‌های آبیاری و زهکشی سرمایه‌گذاری شده است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ رضا اردکانیان امروز در در آیین بهره برداری از سه پروژه صنعت آب استان ایلام که با حضور رئیس جمهوری به صورت ویدئوکنفرانسی برگزار شد، افزود: 21 هزار میلیارد تومان از این حجم سرمایه گذاری از صندوق توسعه ملی است که با اجازه مقام معظم رهبری عملی شده است.

وی اظهار داشت: در کشور بعد از انقلاب در حالی که 19 سد مخزنی داشتیم، اکنون تعداد این سدها در دولت تدبیر و امید به 144 سد رسیده است. با احتساب سال‌هایی مانند دوران جنگ تحمیلی که فعالیت سدسازی نداشتیم، به طور متوسط هر سال حدود چهار سد در کشور ساخته شده است و امروز چهلمین سد ساخته شده در دولت تدبیر و امید افتتاح می‌شود.

اردکانیان گفت: تا پایان دولت تدبیر و امید تعداد سدهای ساخته شده در این دولت به 52 خواهد رسید.

وی خاطرنشان کرد: در هشت سال دولت تدبیر و امید هر سال حدود 6.5 سد و هر دو ماه یک سد به مدار آمده و امید است این روند با اتکا بر اصول مهندسی و رعایت مسائل زیست محیطی ادامه یابد.

وزیر نیرو اظهار داشت: بحث کمبود آب و اهمیت آن، امروز در دنیا بحث ناشناخته‌ای نیست. 70 سال گذشته 12 کشور دنیا با جمعیت 20 میلیون نفر کمبود آب داشتند، 30 سال پیش 26 کشور دنیا با جمعیت 300 میلیون نفر با این کمبود مواجه بودند و طبق پیش بینی‌ها 65 کشور دنیا تا 30 سال آینده با جمعیت 7 میلیارد نفر تنش آبی و کمبود آب را به شکلی تجربه خواهند کرد.

اردکانیان افزود: طبق پیش بینی‌های 10 سال گذشته مجامع جهانی، در سال 2030 تقاضا برای آب در دنیا 40 درصد، برای غذا 35 و انرژی 50 درصد بیشتر خواهد بود.

وی با اشاره به اینکه حجم آب شیرین قابل دسترس به مقدار تقریبا" ثابتی است، افزود: کمتر از یک درصد کل آب‌های کره زمین آب شیرین قابل دسترس است و برای جمعیت کره زمین که بر اساس پیش بینی‌ها تا 10.5 میلیارد نفر اضافه خواهد شد، لازم است با روش‌های متکی بر فناوری‌ها و اخلاق مداری، آب موجود درست مصرف شود.

اردکانیان با بیان این که کره زمین در حال گرم شدن بوده که این ناشی از افزایش گازهای گلخانه‌ای است و این افزایش هم منبعث از عملکرد بشر است، گفت: اگر این فعل و انفعالات در نهایت منجر به خشکسالی می‌شود ریشه در چگونگی برخورد با این ماده حیاتی و کمیاب دارد و متقابلا «اگر روش‌ها صحیح باشد طبیعتا» نعمت هم فراوان خواهد بود.

وی افزود: ما در دو سال اخیر در کشور از این حیث بهره مند هستیم و این به نوعی نتیجه شکرگزاری مردم و صبوری آنها در خشکسالی و تحریک نشدن توسط دشمنان این کشور است که روزی با پارچ آب و لیوان به شبکه‌های مجازی آمدند و سعی کردند از طریق صحبت با تک تک روستاها و روستاییان ما در خشک‌ترین سال 50 سال اخیر اثرگذاری کنند که التهاب را بالا برده و تاب آوری مردم را پایین بیاورند.

سال آبی 98-97 یکی از ترترین سال‌های این 5 دهه اخیر بود

اردکانیان گفت: سال آبی 97-96 خشک‌ترین سال در 50 سال اخیر و متعاقبا" سال آبی 98-97 یکی از ترترین سال‌های این پنج دهه اخیر بود.

وزیر نیرو خاطرنشان کرد: امروز امنیت غذایی مسئله فوق العاده مهمی است و سالها بود که دنیا روی موضوع آب مجازی فکر می‌کرد که علاوه بر آب حقیقی می‌توانیم از این آب هم استفاده کنیم؛ به این معنا که محصولات پرآب‌بر را به جای تولید وارد کنیم و این کار به معنای واردات آب است.

اردکانیان ادامه داد: دوران کرونا نشان داد که خیلی روی آب مجازی هم نمی‌شود حساب کرد. حتی کشورهای کوچک با جمعیت کم هم وقتی با فضای کرونا مواجه شدند سیاست‌های خود را برای صادرات محصولات تغییر دادند و این روزها می‌شنویم که محدودیت‌هایی برای صادرات ایجاد می‌کنند.

وی افزود: این بدان معناست که جمهوری اسلامی ایران سیاست درستی را در 4 دهه اخیر برای تکیه بر موضوع کشاورزی صحیح و استفاده درست از آب و تامین مواد غذایی اصلی کشور پیش رو گرفته است.

اردکانیان گفت: تاریخچه تاکید بر کشت آبی در دنیا نشان می‌دهد در حالی که 120 سال پیش وقتی فقط 38 میلیون هکتار اراضی آبی در دنیا بود 70 سال پیش این میزان به 94 میلیون هکتار و 30 سال پیش به 240 میلیون هکتار رسید که امروز این رقم 300 میلیون هکتار را شامل می‌شود.

وی یادآوری کرد: در فاصله 70 سال پیش که بلافاصله بعد از جنگ جهانی دوم بود و 40 سال بعد آن، 150 درصد افزایش اراضی آبی را داشتیم که از جمله به معنای استفاده از مخازن و سدها برای تنظیم آب و دور شدن از کشت دیم است.

اردکانیان خاطرنشان کرد: عمده سدهای بزرگ دنیا در نیمه دوم قرن 20 و بعد از جنگ جهانی دوم ساخته شد.

وی گفت: شاید تصادف و یا غیر این باشد که بویژه در کشورهای بزرگ که سدهای بزرگ ساخته‌اند بلافاصله بعد از این که سدهای آنها تمام شد نهضت‌های مقابله با سدسازی هم شکل گرفت.

وزیر نیرو اظهار داشت: در کشور ما سمن‌ها و مجموعه‌های مردم نهاد با دلسوزی و تخصص روی این موضوع کار و دولت را همراهی می‌کنند؛ بجا توجه و بجا هم آگاهی می‌دهند اما در سایر نقاط لزوما" این گونه نیست، چرا که وقتی سدها ساخته و ظرفیت آب تنظیمی اضافه شد با مازاد محصول مواجهیم و این بازار می‌خواهد. این مسئله در جاهایی است که کشت آبی ندارند و برخی از این تحرکات هم می‌تواند مرتبط با موضوع باشد.

اردکانیان افزود: اکنون کشور در موضوع سدسازی تحرک خوبی دارد؛ 57 هزار سد بزرگ در دنیا داریم، حدود 23 هزار سد در کشور چین و مابقی در کشورهای بزرگ دنیا پراکنده است. آمریکا 9 هزار و 200 سد بزرگ دارد که در کشور این تعداد تا شروع دولت تدبیر و امید به 144 سد رسید.

اجرای 301 هزار هکتار شبکه اصلی آبیاری و زهکشی در دولت تدبیر و امید

وزیر نیرو گفت: در دولت تدبیر و امید 301 هزار هکتار شبکه اصلی آبیاری و زهکشی اجرا و به ازای هر دو هکتار برای یک نفر به صورت مستقیم ایجاد اشتغال شده است.

وی افزود: 2.86 میلیون هکتار اراضی تحت شبکه‌های آبیاری در پایین‌دست سدها در نظر گرفته شده‌اند که اکنون به 2.4 میلیون رسیده‌ایم و امید است تا 1406 مجموعه این‌ها و تمام شبکه‌ها در کشور اجرا شود.

اردکانیان اضافه کرد: در 40 سال پیش مجموعه شبکه‌ها 552 هزار هکتار بود که اواسط سال 92 و در دولت تدبیر و امید به 2 میلیون و 125 هزار هکتار رسیده بود که امروز 2 میلیون و 426 هزار هکتار است.

مجموع آب مصرفی ما در بخش صنعت الان کمتر از 3درصد کل آب شیرین است

اردکانیان در پاسخ به سئوال رئیس جمهوری در این باره که به چه میزان از آب تامین شده برای حوزه صنعت استفاده می‌شود، گفت: مجموع آب مصرفی ما در بخش صنعت الان کمتر از 3درصد کل آب شیرینی است که در بخش های مختلف مصرف می شود و به عنوان یک سیاست هم با تاکیدهای رئیس جمهوری، سعی بر این است که صنایع پرآب بر به کنار دریا منتقل شوند و البته از پساب های تصفیه شده برای صنایع متوسط استفاده کنیم.

وزیر نیرو همچنین در پاسخ به سوال دیگر رئیس جمهوری در خصوص احداث پنل‌های خورشیدی گفت: موضوع کاهش تبخیر یکی از بحث های مهم امروز بویژه در کشورهای خشک و نیمه خشک مانند ما است؛ هم بحث کانال‌ها و هم سطح دریاچه‌های ساخته شده و نیز دریاچه‌های نیمه طبیعی مانند چاه‌نیمه‌ها در سیستان و بلوچستان در این زمینه مطرح است.

وی اضافه کرد: از این حیث به لحاظ فنی مشکلی وجود ندارد و با مشارکتی که کشاورزان در تشکل های موجود دارند، این کار یک راه حل است و با کمک وزارت جهاد کشاورزی دنبال می شود.

وزیر نیرو در پاسخ به سوال مجری درباره اقدام‌های این وزارت‌خانه برای رفع مشکلات موجود اعم از قطعی آب در استان ایلام گفت: ما نه فقط در ایلام که در مناطق دیگر هم مشکلات موقتی داریم که ناشی از سیلاب ها است. وقتی سیلابی می شود به دلیل عدم کشش تصفیه خانه ها شبکه مختل می شود و مشکلاتی ایجاد می کند.

وی درباره آبرسانی به روستاها هم گفت: از 1400 روستایی که در پویش #هرهفته_الف_ب_ایران امسال به آنها آبرسانی می شود، تعداد قابل توجهی به این استان اختصاص دارد.

وزیر نیرو افزود: اکنون در دنیا از حدود 1.7 میلیارد هکتار اراضی کشاورزی فقط 18 درصد اراضی آبی و حدود 300 میلیون هکتار است و غذای 40 درصد را تامین می‌کند و اهمیت سرمایه گذاری در این زمینه را نشان می‌دهد و کشورهای خشک و نیمه خشک مانند ما به سمت ایجاد شبکه‌ها می‌روند تا آب کم موجود را تنظیم کرده و بتوانند در مواقع مقتضی چند کشت را داشته باشند.

وی با بیان اینکه حدود 90 درصد کشاورزی ما متکی به اراضی آبی است و این کار هم توسعه پیدا خواهد کرد، گفت: طرحی که امروز افتتاح می‌شود (22هزار هکتار شبکه‌های آبیاری و زهکشی) بخشی از طرح معروف 550 هزار هکتاری مقام معظم رهبری است که در سفر ایشان به منطقه به مردم وعده داده شد.

وی افزود: 50 هزار هکتار آن مربوط به استان ایلام بود که خوشبختانه امروز این میزان آنچه به عهده وزارت نیروست به اتمام رسیده است؛ حدود 17 هزار هکتار آن در سال 85 و در «دشت عباس» افتتاح شد و 12 هزار هکتار دیگر در «عین خوش» در سال 94 به بهره برداری رسید و امروز باقی مانده آن افتتاح می‌شود.

اردکانیان گفت: امید است در پویش امسال عدد 54 هزار هکتاری که به رئیس جمهوری و مردم وعده داده‌ایم عملی شود. از جمله طرح گرمسیری که به طور هفتگی پایش می‌شود که هم در ابتدای تابستان و کشت پاییزه، بخش‌هایی از آن زیر آب خواهد رفت.

تامین آب پایدار برای کشاورزان سه دشت ایلام از سد کرخه

همچنین قاسم تقی‌زاده خامسی معاون آب و آبفای وزیر نیرو در این مراسم از تامین آب پایدار برای کشاورزان استان ایلام در مناطق «دشت عباس»، «عین خوش» و «دشت فکه» خبر داد.

وی با اشاره به سه بخش مهم در استان ایلام شامل «دشت عباس»، «عین خوش» و «دشت فکه» اظهار کرد: دو مورد پیشتر و در سال‌های 85 و عمدتا" 94 افتتاح شده و امروز 22 هزار هکتار دیگر آبیاری خواهد شد که 16 هزار هکتار به صورت بارانی و بقیه به صورت قطره‌ای است.

تقی‌زاده خامسی گفت: آب این منطقه از سد کرخه تامین خواهد شد؛ سد کرخه بزرگترین سد ایران با دریاچه‌ای حدود 5.7 میلیارد متر مکعب است که 90 درصد مخزن آن پر از آب است.

وی یادآوری کرد: آب توسط یک تونل 6 کیلومتری با دو تونل 15 کیلومتری به دشت عباس و دشت عین خوش می‌رود و تونلی که امروز افتتاح می‌شود یک تونل 39 کیلومتری ذوزنقه‌ای با کف سه متر است که آب را برای 22 هزار هکتار اراضی انتقال می‌دهد.

معاون آب و آبفای وزیر نیرو گفت: حدودا" 200 کیلومتر لوله «جی. آر. پی» و پلی اتیلن در این پروژه کار شده و 198 کیلومتر جاده سرویس و جاده اصلی احداث شده است که کار بسیار بزرگی است.

انتهای پیام