سه‌شنبه 6 آذر 1403

سفر رئیسی به مسقط

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع
سفر رئیسی به مسقط

رئیس‌جمهور ایران به دعوت رسمی «هیثم بن‌طارق آل‌سعید» سلطان عمان و در راس هیاتی بلندپایه، روز دوشنبه به مسقط سفر می‌کند. این اولین سفر رسمی سید‌ابراهیم رئیسی به عمان و دومین سفر او به کشورهای عربی خلیج‌فارس پس از سفر اوایل اسفند سال‌گذشته به دوحه پایتخت قطر در چارچوب راهبرد سیاست همسایگی دولت سیزدهم است.

همزمان سفیر ایران در عمان در ارزیابی از اهداف این سفر گفت: این سفر تداوم دیپلماسی همسایگی دولت سیزدهم و با هدف گسترش تعاملات اقتصادی، سیاسی و فرهنگی صورت می‌گیرد. در همین ارتباط، سید‌ابراهیم رئیسی رئیس‌جمهور ایران به دعوت رسمی «هیثم بن‌طارق آل‌سعید» سلطان عمان، روز دوشنبه دوم خرداد در راس هیاتی بلندپایه عازم مسقط پایتخت این کشور خواهد شد. ملاقات رسمی در کاخ العلم، دیدار دوجانبه با «هیثم بن‌طارق آل‌سعید» سلطان عمان، امضای چند سند همکاری، دیدار با ایرانیان مقیم و دیدار با تجار و فعالان اقتصادی عمانی از جمله برنامه‌های سفر یک روزه رئیسی به این کشور است.

سفر رئیسی به مسقط، اولین سفر رئیس‌جمهور ایران به این کشور در دوره سلطان جدید عمان و پنجمین سفر خارجی رئیس‌جمهور در 9‌ماه فعالیت دولت سیزدهم است. گفتنی است در راستای ایجاد زمینه‌های گسترش روابط اقتصادی و تجاری ایران و عمان، هیاتی 50 نفره از تجار و فعالان اقتصادی ایران هفته گذشته به این کشور سفر کردند. سفیر ایران در مسقط در آستانه سفر سید‌ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور به عمان توییتی را به دو زبان عربی و فارسی منتشر کرد. به گزارش «ایسنا»، علی نجفی در صفحه توییتر خود در این ارتباط نوشت: بر اساس اعلام ریاست‌جمهوری ایران، سید‌ابراهیم رئیسی در تداوم دیپلماسی همسایگی دولت مردمی و برای گسترش تعاملات اقتصادی، سیاسی و فرهنگی، به دعوت رسمی «هیثم بن‌طارق آل‌سعید» سلطان عمان، روز دوشنبه دوم خرداد در راس هیاتی بلندپایه عازم مسقط پایتخت این کشور خواهد شد.

افزایش مراودات اقتصادی و تجاری

سفیر تهران در مسقط همچنین در گفت وگویی به تشریح برنامه ها و دستاوردهای سفر رئیسی به عمان پرداخت. علی نجفی در گفت وگو با «ایرنا» با اشاره به سفر رئیس‌جمهور به عمان ضمن تشریح اهمیت این سفر گفت: روابط ایران و عمان در حوزه های مختلف روابط بسیار خوبی است. این روابط مبتنی بر اصول حسن همجواری و اشتراکات تاریخی، فرهنگی و مناسبات همسایگی است، همچنین در حوزه سیاسی روابط دو کشور، روابط ممتازی است و ما در حوزه همسایگان دو کشوری هستیم که هیچ مساله و مشکلی در مناسبات فی‌مابین نداریم. او ادامه داد: در حوزه اقتصادی نیز ظرفیت های به مراتب بیشتری برای توسعه روابط فی‌مابین وجود دارد که خوشبختانه در این بخش هم مناسبات دو کشور مسیر رو به رشد و تعالی را طی می‌کند، بنابراین یکی از اولویت‌های ما این است که روابط اقتصادی را همپای مناسبات سیاسی ارتقا دهیم.

رویکرد دولت به همسایگان

سفیر تهران در مسقط با بیان اینکه معتقدم رویکرد دولت برای توسعه همکاری با حوزه همسایگان راهبرد درست و دقیقی است، تاکید کرد: ایران در نقطه بسیار مهم جغرافیایی واقع شده است. همسایگان متعددی دارد و اولویت همکاری با همسایگان می‌تواند ظرفیت های مناسبی را برای تقویت ارتباطات جمهوری اسلامی با کشورهای همسایه در زمینه های مختلف اقتصادی، تجاری، فرهنگی، گردشگری، ترانزیت و همکاری های حمل‌ونقلی ایجاد کند. نجفی افزود: این اولین سفر رئیسی به عمان از زمانی که مسوولیت دولت را به عهده گرفته، است و همچنین اولین دیدار رئیس‌جمهور اسلامی ایران و سلطان عمان است، چراکه پس از درگذشت مرحوم سلطان قابوس که دو سال‌قبل اتفاق افتاد، ما سفری در سطح روسا نداشتیم و از این جهت هم از زمانی که سلطان هیثم شروع به‌کار کرد و هم از زمانی که رئیسی به‌عنوان رئیس‌جمهور انتخاب شد، این اولین دیدار سران دو کشور در این زمینه است لذا اطمینان داریم که این سفر می‌تواند عرصه ها و زمینه های جدید و موثری را برای توسعه و تقویت روابط دوستانه و برادرانه جمهوری اسلامی ایران و سلطنت عمان فراهم کند.

نقش سازنده عمان

نجفی با اشاره به اینکه عمان سیاست متوازنی را در سیاست خارجه خود دنبال می‌کند، گفت: عمان در مقاطع مختلف سعی کرده که در راستای کمک به حل مسائل و مشکلات مختلف ایفای نقش کند. جمهوری اسلامی ایران در راستای سیاست اصولی خود برای کمک به تحکیم صلح و امنیت در سطح منطقه بین المللی از ایفای چنین نقشی سازنده ای استقبال می‌کند و در این راستا امیدوار هستیم که رایزنی ها و همکاری های دوستانه دو کشور هرچه بیشتر به مسیر کاهش مسائل و مشکلات در سطح منطقه و تقویت صلح و امنیت و شکوفایی اقتصادی در سطح منطقه کمک کند.

توسعه همکاری های ترانزیتی با عمان

سفیر ایران در مسقط در مورد همکاری های تزانزیتی میان ایران و عمان گفت: یکی از مهم‌ترین زمینه های توسعه همکاری جمهوری اسلامی ایران و سلطنت عمان در زمینه ترانزیت و حمل‌ونقل است و از همین طریق همکاری های تجاری و اقتصادی افزایش یافته است. بر همین اساس خوشبختانه ساختارهای حقوقی و قراردادی خوبی را در روابط دو کشور و همچنین میان ایران و عمان و سایر کشورهای منطقه داریم که از مهم‌ترین آن، کریدور حمل‌ونقلی موسوم به موافقت‌نامه عشق‌آباد است که میان عمان، ایران، ترکمنستان و ازبکستان منعقد شده است. وی تاکید کرد: با توجه به شرایط نوظهور در حوزه همسایگان شمالی ایران و تحولات فی مابین روسیه و اوکراین و مسائل میان دو کشور به اعتقاد بنده این موقعیت، به مراتب مهم‌تر و برجسته تر شده است و امیدواریم در این چارچوب شاهد افزایش و تقویت همکاری ها باشیم. یکی از جهت‌گیری های مرتبط با بخش ترانزیت موضوع صادرات مجدد است؛ هم ظرفیت های ایران و موقعیت ممتاز جغرافیایی که برای ترانزیت کالاهای مختلف و صادرات کالاهای مختلف به کشورهای دیگر دارد و هم موقعیتی که عمان برای صادرات مجدد به کشورهای همسایه در آفریقا و سایر مناطق دارد.

اهمیت ظرفیت بنادری ایران و عمان

نجفی همچنین در مورد اهمیت بنادر دو کشور تاکید کرد: بنادر دو کشور در این راستا می‌توانند نقش مهمی ایفا کنند، امکانات و ظرفیت های بندرگاهی که در جنوب ایران در بندرعباس و چابهار و دیگر بنادر داریم و همچنین فرصت‌هایی که در سلطنت عمان وجود دارد در این بخش یکی از مهم‌ترین ظرفیت ها و زمینه های همکاری دو کشور را می توانیم در نظر داشته باشیم. وی با اشاره به وضعیت همکاری های اقتصادی ایران و عمان گفت: خوشبختانه این همکاری ها مسیر رو به رشد و افزایشی را طی می‌کند. در سال‌1400 رکورد جدیدی در حجم مبادلات تجاری ایران و عمان ثبت‌شده که برای اولین‌بار این رقم را شاهد هستیم که حجم مبادلات تجاری در سال‌گذشته حدودا یک‌میلیارد و سیصد و پنجاه‌میلیون دلار بود و این رشد بالایی در مقایسه با قبل بوده است.

نقش عمان در مذاکرات ایران و عربستان

نجفی به نقش عمان اشاره کرد و گفت: نقش عمان همواره موثر و مهم ارزیابی می‌شود اما در حال‌حاضر مذاکرات ایران و عربستان در همان چارچوب بغداد در حال پیگیری است. وی ادامه داد: از مهم‌ترین زمینه های ارتباطات دو کشور، در حوزه گردشگری به‌ویژه گردشگری سلامت است. ما در این بخش از ظرفیت بسیار خوبی برخوردار هستیم. تعداد قابل‌توجهی از عمانی ها در طول سال به شهرهای مختلف ایران به‌ویژه شیراز برای درمان و کارهای پزشکی بهداشتی و درمانی سفر می‌کنند. همچنین متقابلا شهروندان ایرانی هم به‌منظور گردشگری و بررسی زمینه های فعالیت اقتصادی و تجاری به عمان سفر می‌کنند.

روادید رایگان 14 روزه

سفیر ایران در عمان همچنین در مورد لغو ویزای عمان گفت: خوشبختانه یکی از اتفاقات خوبی که در اینجا به‌وقوع پیوسته، لغو ویزا برای اتباع ایرانی است؛ به این معنا که اکنون اتباع ایرانی می‌توانند با روادید رایگان به مدت 14 روز به عمان سفر داشته باشند. نجفی در پایان در مورد دیدارهای رئیس جمهور در مسقط خاطرنشان کرد: رئیسی علاوه‌بر دیدار با سلطان عمان، با سایر مقامات این کشور نیز دیدار و گفت وگو خواهد کرد.