سیزدهمین جشنواره بینالمللی پویانمایی تهران به ایستگاه پایانی رسید
آیین پایانی سیزدهمین جشنواره بینالمللی پویانمایی تهران در مرکز آفرینشهای فرهنگی هنری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برگزار شد.
به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری تسنیم، در این مراسم علی مراد صحرایی وزیر آموزش و پرورش و محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی حضور داشتند. حامد علامتی مدیرعامل کانون و محمدرضا کریمی صارمی دبیر جشنواره، نمایندههای سفارتخانههای روسیه، چین و شیلی، امیررضا مافی معاون پویانمایی سازمان سینمایی سوره به همراه داوران داخلی و خارجی، نامزدهای بخشهای مختلف، فیلمسازان، مسئولان و دستاندرکاران غرفههای بازار پویانمایی، علاقهمندان به هنر انیمیشن، اهالی فرهنگ و رسانه نیز از حاضران در مراسم بودند.
این مراسم با پخش سرود ملی و قرائت قرآن آغاز شد. پخش تیزری درباره غزه و فلسطین، دیگر بخش مراسم بود.
حامد علامتی در این آیین که با حضور وزرای آموزش و پرورش و فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد طی سخنانی گفت: جشنواره بینالمللی پویانمایی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان مهمترین رویداد جامعه فرهیخته انیمیشن ایران است. اهتمام دولت جمهوری اسلامی به ویژه دولت جناب آقای رئیسی توجه ویژه به حوزه کودک و نوجوان است و این موضوع در قالب جشنواره بینالمللی انیمیشن ظهور و بروز دارد.
علامتی ادامه داد: در حالی سیزدهمین جشنواره بینالمللی انیمیشن را برگزار میکنیم که جمهوری اسلامی ایران سالها با تحریم و محدودیتهای مختلف از سوی نظام سلطه دست و پنجه نرم میکند، اما پیشرفت ایران در حوزه انیمیشن نمونهای از هزاران پیشرفت ایران در حوزههای مختلف اقتصادی، سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و هنری است که با توجه به همه محدودیتها و تحریمها از سوی جوانان این مرز و بوم رقم خورده است که جلوههایی از آن را در جشنواره پویانمایی میبینیم.
مدیرعامل کانون پرورش فکری بیان کرد: انیمیشن قالب قدرتمندی در انتقال پیام است. هنرمند تلاش میکند تا محتوا را به پیام تبدیل کند و وقتی با قدرت تصویر انیمیشن در هم میآمیزد ضریب نفوذ و ماندگاری آن چندین برابر میشود. تصویرسازی بصری قدرتی چند برابری در برابر تصویرسازی کلامی دارد. قصه یک نوع ارائه هنرمندانه است که کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در این بخش هم از سابقه و کارنامه درخشانی بهرهمند است، اما وقتی قصه با تصویر تبدیل به انیمیشن میشود، دیگر میزان تأثیرگذاری آن قابل مقایسه با تصویرسازی کلامی نیست.
وی تاکید کرد: قالب انیمیشن بستر بسیار خوب و مناسبی برای چرخش و بازیگری خیال در یک نظم هنری است. وقتی ما بتوانیم خیال را با انیمیشن در هم بیامیزیم. در واقع عنصر خیال در یک نظم هنری پدیدههای دور از هم را گردهم میآورد و وقتی به قالب انیمیشن دربیاید تأثیرگذارتر و مانا میشود. تخیل ایجاد حسی برای برانگیختن احساس مخاطب است. اینها وقتی بر بستر انیمیشن مینشیند به صورت تصاعدی پیام را موثرتر و ماناتر میکند.
این مدیر فرهنگی بیان کرد: آنچه در جشنواره میبینیم این است که ما در تکنیک و هنر به کارگیری از قالب انیمیشن در کشورمان به یک بلوغ خوبی رسیدهایم. این که هنرمند ما از همه ظرفیتهای فنی، تکنیکی، با کاربست تخیل و ریتم اثرش را جذابتر و پرکاربردتر میکند، اما یک عنصر جدی در این میان خلا و کمبودش احساس میشود، اما در هنر تصویر تلاش میکنیم تا یک محتوایی را به پیام تبدیل کنیم. در این مسیر از ظرفیت انیمیشن استفاده میکنیم برای این که در جذابترین شکل بتوانیم پیام را به مخاطب منتقل کنیم. مسأله اساسی این است که ما برای پیام چه فکر و اندیشهای داریم؟ تمرکزی که در جشنواره انیمیشن دیده میشود رشد جدی توانمندیهای تکنیکی تولیدکنندگان است، اما ما در عرصه پیام چه کردهایم؟
این مدیر فرهنگی در بخش دیگری از صحبتهایش به موضوع جنایات اسرائیل در غزه اشاره کرده و گفت: امسال ما غم جنایات غزه بر سینهمان سنگینی میکرد. در تلاش بودیم که بخشی از جشنواره به صورت فعال نه منفعل به این موضوع حساس بپردازد. در نشستی که با فیلمسازان و همینطور مسئولان فرهنگی داشتیم درباره غزه و نقش سینماگران و فیلمسازان در حوزه غزه گفتوگو کردیم و مقرر شد در سال آینده با حمایتهای مختلف فیلمهایی با موضوع غزه و فلسطین ساخته بشود و سندی بشود برای ثبت در تاریخ که هم جنایات رژیم اشغالگر قدس را حکایت کند هم مظلومیت مردم غزه را که سختترین روزهای خود را میگذرانند. این بخش بسیار ویژه بود و امیدواریم دیگر فعالان عرصه فیلم و سینما و پویانمایی به این جریان بپیوندند.
علامتی همچنین به حضور پرتعداد کشورها و آثار انیمیشن خارجی در این دوره جشنواره اشاره و بیان کرد: ما مفتخریم که امروز یک سوم کشورهای جهان به این جشنواره باشکوه و ارزشمند توجه ویژه دارند؛ پرچمهایی که روی سن میبینید مربوط به کشورهایی است که در این دوره حضور داشتند و نشان از اهمیت جشنواره پویانمایی تهران در جهان دارد. به امید روزی که ایران اسلامی به زودی در قله پویانمایی جهان بایستد.
وی در بخش پایانی سخنانش درباره افق پیش روی جشنواره پویانمایی تهران بیان کرد: سیزدهمین دوسالانه پویانمایی تهران با همه فراز و فرودش به ایستگاه پایانی رسیده است. در اینجا لازم است از همه دستاندرکاران این جشنواره تشکر کنم، اما رویکرد کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان توجه ویژه به مخاطب خود یعنی کودکان و نوجوانان است. امیدوارم در سیاستگذاری جشنواره بعدی به صورت ویژه این موضوع پر رنگ شود و ما شاهد گامهای موثری در این زمینه باشیم.
کانون یک سازمان هنر پایه است
در بخش دیگری از این مراسم، محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در سخنانی گفت: خوشحالم که در این ایام پربرکت و در آستانه حلول ماه رمضان در آیین پایانی جشنواره حاضر شدم، خدای متعال را سپاسگزارم که فرهنگ و هنر در بهترین دوره تاریخی خودش قرار دارد و رونق در بالاترین حد خودش قرار دارد و ما در تمامی حوزهها با حضور پررنگ هنرمندان و مخاطبان فعالیم. این نشان میدهد که جامعه ما یک جامعه چند هزار ساله فرهنگی است که در هر گوشه و کنار یک سرزمین کهن، استعدادهای پرفروغی وجود داد.
وی در این آیین که شامگاه روز 18 اسفند 1402 برگزار شد، اظهار کرد: شعار دولت عدالت فرهنگی است و این بدان معناست که در تمام کشور امکان رشد و نمو برای جوانان وجود داشته باشد. دولت سعی دارد فعالیتهای فرهنگی هنری و آموزشی را برای تمام دانشآموزان رقم بزند.
اسماعیلی کانون را یک سازمان هنر پایه دانست و گفت: کانون به خوبی بهوظیفه خود عمل میکند و در طول سال جشنوارههای متنوعی مانند پویانمایی، نمایش عروسکی، قصهگویی و... را برگزار میکند. ما در وزارت ارشاد بنا داریم که سینمای انیمیشن را فعالتر کنیم. خوشحالیم که این جشنواره با تصویب بنیاد پویانمایی همزمان شد و ما شاهد فصل نویی در حوزه پویانمایی در ایران خواهیم بود که در حوزههای آموزشی و هنری از آن استفاده خواهیم کرد.
وی تاکید کرد: درخشش در حوزه سینمای انیمیشن روزافزون است، نمونه آن هم انیمیشن «بچه زرنگ» است که توانست بالغ بر 2میلیون مخاطب و نزدیک به 65میلیارد تومان فروش داشته باشد. این نکته که میگویند گیشه صرفا برای سینمای کمدی است، با فروشهای این انیمیشن نقض شد. از کانون ممنونیم که چرخه صنعتی «بچه زرنگ» را فعال کرده است، باید بتوانیم که شخصیتهای متنوعی برای کودکان مانند «بچه زرنگ» و «پسر دلفینی» بیافرینیم که این مساله دور از دسترس نیست و کانون توانایی این مهم را در سالها فعالیت خود نشان داده است.
وزیر فرهنگ در پایان سخنانش گفت: ما در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در خدمت هنرمندان سینمای انیمیشن و به عنوان متولی حوزه فرهنگ و هنر خواستار فعال شدن یک جریان پویا و جوان در حوزه سینمای انیمیشن هستیم.
سیزدهمین جشنواره بینالمللی پویانمایی تهران روز 18 اسفند 1402 در مرکز آفرینشهای فرهنگی هنری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به کار خود پایان داد.