سیمپسونها چطور آینده را پیشگویی می کنند
آل جین، یکی از نویسندگان اصلی سریال از سال 1998، به نیویورکتایمز میگوید: «آینده را میتوان بهتر از کسی پیشبینی کرد که فکر میکند آینده را پیشبینی میکند.»
20 سال پیش، در یکی از اپیزودهای انیمیشن محبوب سیمپسونها، دونالد ترامپ تاجر مشهور عرصه مستغلات درمقام رئیسجمهور آمریکا رویت میشود.
به گزارش فرهیختگان با روی کار آمدن ترامپ، ناگهان فضای مجازی پر میشود از سکانس مذکور، زمانی که ترامپ درحال سخنرانی است و شخصیت اصلی سریال، هومر توسط نیروهای امنیتی دستگیر شده است. همین مساله باعث میشود خالقان سیمپسونها را همچون نوستراداموس قرن 21 بدانند.
در سال 2018 مایا سلام، نویسنده مشهور نیویورکتایمز سراغ این موضوع میرود. او در یادداشتی با عنوان «سیمپسونها بسیاری را پیشبینی کردهاند، بیشترشان قابل توضیحند» تفسیری غیرزرد از ماجرا میدهد. این روزنامهنگار تاکید میکند در اتاق نویسندگان سیمپسونها خبری از گوی بلورین جهانبین نیست و بهواقع نویسندگان این سریال باهوشترین نویسندگان جهان نیستند. آل جین، یکی از نویسندگان اصلی سریال از سال 1998، به نیویورکتایمز میگوید: «آینده را میتوان بهتر از کسی پیشبینی کرد که فکر میکند آینده را پیشبینی میکند.»
اپیزودهای سیمپسونها یکسال پس از تولید روی آنتن میرود و جین میگوید بنابراین «این فقط نوعی از قاب ذهن است که فکر میکنیم در یکسال آینده پیشرو داریم... من پیشبینی میکنم مردم بیش از حد پیشبینیهای بزرگ ما را بزرگ میکنند.»
با اینحال تنها مردم نیستند که سیمپسونها را بزرگ میکنند، نخبگان هم مشتاقانه این سریال را دنبال میکنند و دربارهاش مینویسند، مانند ویلیام ایروین که کتابی باعنوان «سیمپسونها و فلسفه» نگاشته و سالهاست آن را بهعنوان کورس دانشگاهی در دانشگاه کالیفرنیا تدریس میکند. جالب است بدانید ایروین مدیرگروه فلسفه کالج کینگ در ویلکزبار است. پس با یک آدم معمولی عاشق شایعات فضای مجازی روبهرو نیستیم.
او بر این باور است که در سریال نویسندگان بر «سیمپسونها» حکومت میکنند، نه بازیگران. نتیجه نمایشی است بستهبندیشده با ارجاعهایی به هنر، ادبیات، فرهنگ پاپ، سیاست و علم. او میگوید: «وقتی بسیاری از افراد باهوش نمایشی تلویزیونی تولید میکنند، الزامی بر پیشبینیهای شگفتانگیز فراهم میشود.»
یکی دیگر از فاکتورهای ممکن «قانون اعداد واقعا بزرگ»، یک مفهوم ارائهشده توسط فردریک ماستلر و پرسی دیاکونیز ریاضیدانان دانشگاه هاروارد است که در سال 1989 در مقالهای باعنوان «روشهایی برای انطباقات مطالعاتی» ارائه دادند. این قانون بیان میکند «با یک نمونه کافی بزرگ، هرچیز نامعقولی برای رخ دادن مستعد است.»
برنارد بیتمن، نویسنده کتاب «ارتباط با همزمانی»، وجود «حوزه خودآگاهی» فضای ذهنی ما را پیش میکشد که اساسا «خودآگاهی جمعی در کار» است. او میگوید: «درشرایط مناسب، ما میتوانیم چیزهایی را بدانیم که نمیدانیم میدانیم و گاهی اوقات میتوانیم رویدادهایی را پیشبینی کنیم یا آنچه را فکر میکنیم جذب کنیم.»
استفانی، نویسنده سریال گفته است: «ما آیندهنگارانی هستیم که 10 ماه پیشرو را مینویسیم، بنابراین میخواهیم حدس بزنیم چه اتفاقی قرار است رخ دهد.»
مجله اینسایدر، درهمان روزهای نخست ریاستجمهوری ترامپ سراغ جان دونالدسون، استاد فلسفه دانشگاه گلاسگو میرود. این استاد فلسفه بر این باور است که وجه ماجرا در فلسفه است و سریال مقدمهای است بر فلسفه. باور این فیلسوف آن است که «سریال سیمپسونها نمایشی درباره زندگی است و با موقعیتهایی سروکار دارد که به زندگی ما نزدیک است و بر موضوعاتی دست میگذارد که در زندگی روزمره با آنها سروکار داریم؛ پس چندان هم عجیب نیست برخی مسائل به واقعیت تبدیل شوند.» شاید واقعیت همین باشد، شاید دور شدن مخاطبان سریال از واقعیت خویش، بازنمایی واقعیت روز را برایشان عجیبوغریب کرده است. شاید اگر ما نیز، چون آل جین پیشبینیهایمان را روی کاغذ بیاوریم، درنهایت به یک پیشگو بدل شویم؛ امری که حداقل عموم طرفداران سیمپسونها از آن طفره میروند.
پیشگوییهای کارتون سیمپسونها
اگر در فضای مجازی بهدنبال پیشبینیهای سیمپسونها بگردید با انبوهی از مطالب مختلف روبهرو میشوید. طرفداران سریال مشهور کمپانی فاکس تا توانستهاند در این باره تولید محتوا کردهاند. یکی از بهترین فهرستها متعلق به سایت مشهور Business Insider است که در آن شرح مبسوطی از مهمترین پیشبینیهای این شخصیتهای زردرنگ کرده است:
1- ماهی سهچشم (فصل دوم، اپیزود4)
در این اپیزود در سال 1990، بارت یک ماهی سهچشم به نام Blinky در رودخانه کنار نیروگاه هستهای صید میکند که خبرساز میشود. بیش از یک دهه بعد، یک ماهی سهچشم در آرژانتین، در یک مخزن آب رویت میشود که از آبی متصل به نیروگاه برق هستهای تغذیه میکرده است.
2- سانسور داوود میکلآنژ (فصل دوم، اپیزود6)
در سال 1990 اهالی اسپرینگفیلدی علیه به نمایش گذاشته شدن مجسمه داوود میکل آنژ در موزه محلی اعتراض میکنند و این اثر هنری را به خاطر برهنه بودنش، موهن میدانند. سانسور مجسمه در جولای2016 رخ میدهد، زمانی که گروهی از فعالان روس کمپینی برای پوشاندن یک مجسمه دوره رنسانس در مرکز سنتپترزبورگ راهاندازی میکنند.
3- نامهای از گروه بیتلز (فصل دوم، اپیزود 18)
در سال 1991، شخصیت کارتونی رینگو استار، عضو گروه بیتلز به نامه یکی از طرفدارانش پاسخ میدهد که دههها قبل نوشته شده است. در سپتامبر 2013، دو طرفدار بیتلز از اسکس، از جانب پل مککارتنی پاسخ نامه خود را پس از 50 سال دریافت کردند. این پیام صوتی به سالن نمایشی در لندن ارسال شده بود که قرار بود گروه بیتلز در آن اجرا کند؛ اما سالها بعد توسط یک مورخ در یک حراج پیدا میشود. در سال 2013، این دو در برنامه The One Show شبکه بیبیسی حضور یافته و نامه آنان همراه با پاسخ مک کارتنی به نمایش در میآید.
4- حمله ببری سیگفرید و روی (فصل پنجم، اپیزود10)
در سال 1993سیمپسونها برنامه شعبدهبازی مشهور سیگفرید و روی را هجو میکنند. در آن هجو، شعبدهبازان به شکل بیرحمانهای توسط یک ببر سفید مورد حمله قرار میگیرند. در سال 2013، روی هورن، عضو گروه در جریان یک نمایش زنده مورد حمله یکی از ببرهای سفید قرار میگیرد، هرچند هورن از این حمله جان سالم به در میبرد.
5- رسوایی گوشت اسب (فصل پنجم، اپیزود19)
در سال 1994، دوریس، شخصیت رستوراندار کارتون از گوشت اسب برای پختن نهار برای دانشآموزان مدرسه ابتدایی اسپرینگفیلد استفاده میکند. 9 سال بعد، اداره امنیت غذایی ایرلند در بیش از یکسوم نمونه همبرگرهای گوشتی سوپرمارکتها و رستورانها دیانای اسب مییابد؛ درحالی که این عدد در مورد گوشت خوک 85 درصد بود.
6- تصحیح خودکار (فصل ششم، اپیزود8)
در 1994 دو شخصیت کیرنی و دولف، قلدرهای مدرسه در دستگاه نیوتن مینویسند «کتک زدن مارتین». این یادداشت خیلی زود به «خوردن مارتا» تغییر پیدا میکند که میتوان آن را به پیشگویی دخالت تصحیح خودکار دانست. در این اپیزود دستگاه نیوتن با برندی شبیه برند کمپانی اپل نمایش داده میشود. نیتین گاناترا، رئیس سابق بخش مهندسی اپلیکیشنهای iOS اپل گفته بود که این اپیزود انتقادی نقش مهمی در تصحیح کیبورد آیفونها داشته است.
7- ساعتهای هوشمند (فصل ششم، اپیزود19)
ایده استفاده از ساعت به جای تلفن در سال 1995 نمایش داده میشود، نزدیک به 20 سال پیش از معرفی اولین ساعت هوشمند اپل.
8- ساخت برج The Shard (فصل ششم، اپیزود19)
در 1995 پیشبینیهای غیرمنتظرهای در اپیزود «عروسی لیزا» به چشم میخورد. در جریان سفر لیزا به لندن، پشت برج موسوم به Tower Bridge یک آسمانخراش دیده میشود که شباهت بسیار عجیبی به برج The Shard دارد و درست در نقطهای که بعدها این برج ساخته شد نیز قرار دارد. ساخت این برج در سال 2009 و 14 سال پس از انتشار فصل ششم آغاز شد.
9- کتابداران رباتیک (فصل ششم، اپیزود19)
در اپیزود «عروسی لیزا» رباتها جایگزین کتابدارها شدهاند. بیش از 20 سال بعد، دانشجویان رباتیک دانشگاه ابریستویث نمونه اولیه از ربات کتابدار را میسازند؛ درحالی که محققان سنگاپوری شروع به آزمایش رباتهای کتابدار خود کرده بودند.
10- کشف معادله بوزون هیگز (فصل هشتم، اپیزود اول)
درسال 1998 در اپیزودی با عنوان «جادوگر تراس همیشه سبز»، هومر سیمپسون مخترع میشود و در مقابل یک معادله بسیار پیچیده بر تخته سیاه دیده میشود. به گفته سایمون سینگ، نویسنده کتاب «سیمپسونها و اسرار ریاضیاتی آنان»، این معادله یک پیشگویی باورنکردنی از جرم ذره بوزون هیگز است. این معادله در ابتدا توسط پروفسور پیتر هیگز و پنج فیزیکدان دیگر در سال 1964 مطرح شد؛ اما در 2013 دانشمندان توانستند این معادله را در یک آزمایش 13میلیارد دلاری به اثبات برسانند.
11- شیوع ابولا (فصل نهم، اپیزود3)
17 سال پیش از شیوع ابولا، در یکی از سکانسهای اپیزود «ساکسیفون لیزا»، مارژ به بارت بیمار توصیه میکند کتابی با عنوان «جرج کنجکاو و ویروس ابولا» را بخواند. این ویروس در دهه 1990 شیوع خاصی نداشت؛ اما چند سال به صدر اخبار جهان میرسد. ابولا اولینبار در 1976 کشف شد و با وجود مرگبارترین شیوع آن در زمان حال، در 1995 باعث مرگ 254 نفر در کنگو و 224 نفر در اوگاندا در سال 2000 شده بود.
12- خرید کمپانی فاکس قرن بیستم توسط دیزنی (فصل دهم، اپیزود5)
در سال 1998، در اپیزود «وقتی یک ستاره پیش میکشی» ران هاوارد و برایان گریزر سناریویی برای هومر مینویسند. این سناریو در کمپانی فاکس قرن بیستم تولید شده و تابلوی نصبشده بر سردر دفتر مرکزی استودیو نشان میدهد این استودیو بخشی از کمپانی والتدیزنی است. در 14 دسامبر 2017، دیزنی با رقم 4/52 میلیارد دلار استودیو فیلمسازی فاکس قرن بیستم را خریداری میکند. بدینترتیب کنترل بسیاری از تولیدات تلویزیونی و سینمایی آن زمان مانند «مردان ایکس»، «آواتار» و حتی خود کارتون سیمپسونها نیز بهدست دیزنی میافتد.
13- تولید گیاه توماکو (فصل یازدهم، اپیزود5)
در سال 1999 هومر از انرژی هستهای برای تولید یک گونه گیاهی هیبریدی متشکل از گوجهفرنگی و تنباکو استفاده میکند و آن را توماکو مینامد. این موضوع الهامبخش یکی از طرفداران سریال سیمپسونها به نام راب باور برای تولید گیاه خاص خود میشود. در سال 2003، باور توانست از ریشه تنباکو و ساقه گوجهفرنگی گیاه جدید توماکو را بیافریند. نویسندگان کارتون متحیر از این ابداع باور و خانوادهاش را به دفتر خود دعوت کردند و مزه میوه توماکو را چشیدند.
14- نقص دستگاههای رایگیری (فصل بیستم، اپیزود4)
در سال 2008، هومر را میبینیم که سعی دارد در انتخابات عمومی ایالات متحده به باراک اوباما رأی دهد؛ اما دستگاه رایگیری معیوب، رای او را تغییر میدهد. چهار سال بعد، پس از آنکه یک دستگاه رایگیری در پنسیلوانیا بسیاری از آرای ماخوذه برای اوباما را به حساب رقیب جمهوری خواهش، میت رامنی، به ثبت میرساند، مقامات ناچار به برداشتن آن میشوند.
15- پیروزی ایالات متحده بر سوئد در مسابقات المپیک کرلینگ (فصل بیستویکم، اپیزود12)
در یکی از بزرگترین اتفاقات المپیک زمستانی2018، تیم ایالاتمتحده در مسابقه فینال کرلینگ تیم سوئد را شکست میدهد و مدال طلا را بهدست میآورد. این پیروزی تاریخی در اپیزود «پسر کرل را ملاقات میکند» پیشبینی شده بود. در این اپیزود، مارژ و هومر سیمپسون در مسابقات المپیک ونکوور در تیم کرلینگ ایالاتمتحده حضور دارند که در آنجا تیم سوئد را شکست میدهند. در دنیای واقعی، تیم کرلینگ مردان ایالاتمتحده بعد از شکست تیم سوئد و در شرایطی که از حریف عقب بود به مدال طلای المپیک 2018 دست یافت، همان اتفاقی که دقیقا در سیمپسونها به تصویر کشیده شده بود. این پیروزی دومین مدال تیم ملی کرلینگ ایالاتمتحده در تاریخ این ورزش بود.
16- برنده جایزه نوبل (فصل بیستودوم، اپیزود اول)
بنگت هولمشتروم استاد دانشگاه امآیتی در سال 2016 برنده جایزه نوبل اقتصاد شد، 6 سال بعد از آنکه نام وی در میان شانسهای دریافت جایزه نوبل اقتصاد در کارتون سیمپسونها دیده شد، نام این استاد برجسته در جریان شرطبندی مارتین، لیزا، دیتابیش و میلهاوس در مورد برندگان جایزه نوبل روی کارت شرطبندی دیده میشود.
17- پیچش داستانی بزرگ دنریس تارگرین در سریال بازی تاج و تخت (فصل بیستونهم، اپیزود اول)
در اپیزود ماقبل آخر فصل هشتم و پایانی سریال بازی تاج و تخت که سال گذشته منتشر شد، دنریس تارگرین با سوزاندن شهر از قبل تسلیم شده کینگز لندینگ توسط اژدهایان خود و کشتن هزاران نفر از ساکنان شهر، مخاطبان سریال را شوکه میکند. در سال 2017 در اپیزود «رعیتزادگان» سیمپسونها سریال بازی تاج و تخت را حسابی هجو میکنند، برای مثال هومر اژدهایی را به زندگی باز میگرداند که در ادامه یک روستا را به خاکستر تبدیل میکند.
18- پیشبینی ریاستجمهوری دونالد ترامپ (فصل یازدهم، اپیزود17)
در اپیزود «بارت به سوی آینده» در سال 2000 لیزا در آینده بهعنوان ریاستجمهوری ایالات متحده انتخاب میشود. وی در دفتر کار خود خطاب به اعضای دولتش چنین میگوید: «همانطور که میدانید ما بودجه بسیار اندک از رئیسجمهور ترامپ به ارث بردهایم» و در ادامه توسط میلهاوس ون هوتن که وزیر امور خارجه است، از ورشکستگی کشورش مطلع میشود. 6 سال بعد دونالد ترامپ بهعنوان رئیسجمهور جدید ایالاتمتحده سوگند یاد کرد و اگرچه در سومین سال حضور او در کاخ سفید، کشورش هنوز ورشکسته نشده؛ اما شیوع ویروس کرونا ضربهای بیسابقه به اقتصاد این کشور وارد کرده است.
لینک کوتاه: asriran.com/0037NI