شاپور بختیار
شاپور بختیار
هر چند زیارت آن پیشوای بزرگ سعادتی است که من نیز مانند بسیاری از فرزندان ایران در آروزی آنم، ولی بازگشت آن وجود مغتنم موجب تشنجات و اختلالاتی خواهد شد که ما را از ادامه برنامهای که متفقالیه همه آزادیخواهان خداپرست ایران است، باز خواهد داشت.
سیاست مداران واقعی کسانی هستند که اقداماتی انجام میدهند که در مقطعی حتی به منزله خیانت تلقی میشود و بعدتر مشخص میشود خدمت بوده و عکس این گزاره هم البته صادق است.
راهپیمایی میلیون نفری مردم در خیابانها و میدانهای شهرهای کوچک و بزرگ کشور در دی 1357 خاطرات شگفت انگیزی را در ذهن امرای ارتش شاهنشاهی و ژنرالهای امریکایی به یادگار گذاشت. ارتشبد ایرانی نوشت «شکست مجدد نیروهای مسلح روز حکومت نظامی» و ژنرال امریکایی گفت «بدتر از روز فرار محمدرضا پهلوی از ایران بود.»
خودش و مردم ایران اشک ریختند. خودش در غم شکسته شدن تاج و تختش و مردم در شادی شکسته شدنِ.... خبر خروجش در ساعت 12:30 دقیقه ظهر، از رادیو پخش شد. بوئینگ 727 شهباز آسمان تهران را ترک کرد و داستانش برای همیشه پایان یافت.
بسته ویدیویی «تابناک» مجموعهای از ویدیوها پیرامون رویدادهای سیاسی عمدتاً متکی بر گزارشها و تحلیلها و ویدیوییهایی درباره دیگر موضوعات فرهنگی، اقتصادی و... است که تماشایش را از دست دادهاید؛ نگاهی دوباره و متفاوت به آنچه در این بستر میتوان فرا گرفت.
«... تصور ایرانیان از بریتانیاییها - که همیشه ما را به اسم انگلیسیها میخوانند - و باور به قدرت ماورایی به زیبایی در رُمان "داییجان ناپلئون" نوشته ایرج پزشکزاد آمده است که بعدها از آن سریال بسیار موفقی هم ساختند.
ایرج پزشکزاد در تمام 50 سالِ پس از نوشتن رمان دایی جان ناپلئون و ساختِ سریال بر اساس آن به کارگردانی ناصر تقوایی خارج از ایران زندگی کرد همه جا با همان شناخته میشد در حالی که آثار دیگری هم داشت و جدای نویسندگی و روزنامهنگاری دیپلمات و قاضی و حقوقدان هم بود. طرفه این که می خواست انگاره نسبت هر امری به انگلیسیها را دست بیندازد اما عکس آن ضربالمثل و باور شد!
محمدرضا و 9 نفر دیگر از سیاسیون و نظامیهای پهلوی یک ماه قبل از سقوط رژیم به اجبار به طرحی تن دادند که از دوره نخست وزیری جعفر شریف امامی بارها و بارها پیشنهاد شد. این طرح به دنبال تاخیر در سقط جنین نارَسی بود که پزشکان از زنده متولد شدنش به کلی ناامید بودند. محمدرضا اما در آخرین لحظات حضور در ایران به طرح ابتکاری علی امینی، بله گفت و سه روز بعد کشور را ترک کرد اما طرحِ امینی در پنجمین...
در تظاهرات بزرگ تاسوعا و عاشورا در پاییز 1357، محمدرضا پهلوی و ازهاری با هلیکوپتر سراسر شهر تهران را رصد کردند. محمدرضا خطاب به ازهاری گفت: «همه خیابان مملو از جمعیت است، پس موافقین من کجا هستند؟» و ازهاری پاسخ داد: «در خانه هایشان» با این حرف آخرین امید محمدرضا به یأس بدل شد و گفت: «پس فایده ماندن من در این مملکت چیست؟!» و ازهاری پاسخ داد: «این بسته به نظر خودتان است»
جوان زن و بچه دوست ایلیاتی بعد از منصوب شدن به مقام فرمانداری نظامی تهران به جان زنان و دختران خرس انداخت، پادگان مرکز 2 زرهی را به شکنجهگاه تمام و کمال تبدیل کرد، تودهایهای ارتش را قلع و قمع کرد، فداییان اسلام را به طرز فجیعی به جوخه اعدام سپرد و پیرمرد محترمی چون آیتالله سیدابوالقاسم کاشانی را اذیت و آزار داد و لقب «قصاب تهران» را از آن خود کرد.
آنچه زاهدی را از دیگر رجال رژیم پهلوی مانند شاپور بختیار و ارتشبد فتحعلی اویسی و بسیاری از اپوزیسیون حال حاضر متمایز میکرد، این بود که در تضاد و دشمنی با جمهوری اسلامی دست به هر کاری نمیزد.
موضوع "اقتصاد ایران و جهان در گذر زمان" در این نوشتار به وقایع تاریخی شانزدهمین روز آبان ماه اختصاص دارد که به طور مستقیم و غیر مستقیم اقتصاد ایران و جهان را متاثر کرده است.