شمشیربازی بدون سرمربی در مسیر کسب سهمیه؛/ مدال احتمالی ایران در المپیک که جدی گرفته نشد!
فرصت شمشیربازی به عنوان محتمل ترین حضور رشته ای تیمی از ورزش ایران در المپیک، نباید بر باد رود.
به گزارش "ورزش سه"، تنها دو فرصت برای حضور رشته های تیمی ورزش ایران در سی و سومین دوره بازیهای المپیک 2024 پاریس باقی مانده که احتمال راه یابی شمشیربازی کشورمان به بالاترین سطح رقابتهای ورزشی جهان، در حال حاضر بسیار محتمل تر از والیبال به نظر می آید. فرصتی که در دسترس است و نباید با اهمال و کم کاری از سوی فدراسیون شمشیربازی یا عدم حمایت ویژه توسط کمیته ملی المپیک و وزارت ورزش، مفت از دست برود.
شمشیربازی ایران در اسلحه سابر و در بیش از یک دهه ی اخیر با سرمربیگری "پیمان فخری" به افتخارات بسیاری دست یافت و حتی تا آستانه ی کسب مدال ارزشمند المپیک 2016 نیز پیش رفت که اگر اشتباهات فاحش داوری گریبان "مجتبی عابدینی" را نمی گرفت، مقام چهارمی او در ریو بی شک جایش با سکونشینی و کسب مدال عوض می شد.
در المپیک 2020 توکیو هم شمشیربازی ایران با درخشش تیم سابر در آستانه کسب مدالی تاریخی و تیمی، دیداری جنجالی را در مرحله یک چهارم به ایتالیا واگذار کرد که در ادامه مطلب نقبی با جزئیات به آن خواهیم زد. دیداری که بی بهانه، داور مصری در شکست ایران نقش اول را مقابل ایتالیا بازی کرد تا سابریستهای کشورمان به جمع چهار تیم برتر المپیک صعود نکند.
در حال حاضر و در اولین روزهای سال میلادی که بین ورزشی نویسان و علاقمندان به ورزش، معروف به سال المپیک است با توجه به انتشار خبر قهر عجیب و انتقادآمیز "امین قربانی" سرمربی تیم ملی سابر، آنهم در شرایطی که احتمال بسیار بالایی برای کسب سهمیه تیمی بازیهای المپیک 2024 پاریس وجود دارد، "ورزش سه" به بررسی دقیق حواشی و اتفاقات این رشته ورزشی پرداخته است.
میراث پیمان فخری باید حفظ شود
شمشیربازی ایران بعد از درخشش شمشیربازان اسلحه فلوره دختران و پسران سابر در بازیهای آسیایی 1974 تهران با کسب مدالهای مختلف افتی فاحش را تجربه کرد تا اینکه ظهور اسطوره وار پیمان فخری به عنوان ورزشکار و بعدها سرمربی در این رشته، دوباره آن را سر زبانها بیندازد. درخشش اسلحه سابر در دو المپیک 2016 و 2020 با سرمربیگری فخری که سابقه قهرمانی آسیا را نیز در کارنامه داشت، ایران را تا مرز کسب مدالهای انفرادی و تیمی در ریو و توکیو هم پیش برد.
در حال حاضر با رفتن پیمان فخری برای مربیگری باشگاهی به آمریکا و خداحافظی مجتبی عابدینی از تیم ملی، پشتوانه سازی گذشته در دو بخش مردان و زنان، اسلحه ی سابر شمشیر بازی ایران را با درخشش میراث باقی مانده ی سرمربی عنوان دار سابق در آستانه ی کسب سهمیه ای ارزشمند قرار داده که بی شک نباید با اهمال، کم کاری، قهرهای بچه گانه، اختلافات داخلی و یا عدم حمایت مطلوب از سوی کمیته ملی المپیک بر باد رود.
عملکرد علی پاکدامن کاپیتان تیم ملی، محمد رهبری، فرزاد باهر ارسباران و محمد فتوحی در سال 2023 و قالب تیم سابر ایران با کسب نتایج مطلوب بین المللی قابل دفاع بوده تا شمشیربازی ایران در آستانه ی کسب سهمیه المپیک 2024 پاریس باشد. فرصتی که به هیچ عنوان نباید آن را به فنا داد.
علیرضا پورسلمان پویایی و حمایت در مدیریت
رئیس یزدی و جدید فدراسیون که از شهریور 1401 بر مسند مدیریت این رشته ورزشی نشسته است تمام تلاش خود را برای حفظ موجودیت قابل اتکاء شمشیربازی ایران به ویژه در اسلحه سابر و ارتقای آن به کار بسته است.
شمشیربازی با جذب اعتبارات خصوصی و تزریق پویایی در رقابتهای قهرمانی آسیا، بازیهای آسیایی هانگژو و رقابتهای جام جهانی برای کسب سهمیه المپیک، عملکرد قابل دفاعی در سال 2023 و اسلحه سابر داشته است.
اما این روزها با انتشار خبر قهر سرمربی تیم ملی و شنیدن وجود اختلافات بچه گانه، همه ی زحمات خانواده ی اسلحه سابر شمشیربازی ایران به خطر افتاده است.
علی پاکدامن بعد از 24 سال تاریخ را تکرار کرد
کاپیتان حال حاضر تیم ملی اسلحه ی سابر شمشیربازی ایران در سال 2023 و منتهی به المپیک پاریس با کسب دومین مدال طلای انفرادی تاریخ این اسلحه در قاره ی آسیا دست به کار بزرگی زد. مدالی که بعد از 24 سال تکرار شد و پیش از این توسط سرمربی سابق تیم ملی پیمان فخری در اسلحه سابر کسب شده بود.
تنها قهرمانی های انفرادی در قاره آسیا: 1999 توسط پیمان فخری در نانجین چین 2023 توسط علی پاکدامن در ووشی چین
علی پاکدامن در حال حاضر سهمیه انفرادی خود برای حضور در المپیک 2024 پاریس در اسلحه ی سابر شمشیربازی را تا حدود بسیار زیادی قطعی کرده است. کاپیتان تیم ملی در رنکینگ فدراسیون جهانی جایگاه هفتم جهان و دوم آسیا را در اختیار دارد.
با اعلام رنکینگ جدید از سوی فدراسیون جهانی و نتایج مسابقه های در پیش حتی می توان امیدوار به صعود علی پاکدامن در بخش رده بندی انفرادی جهانی و آسیا هم بود. هر چند در صورت کسب سهمیه تیمی اسلحه سابر به غیر از اینکه می توان با چهار شمشیرباز در رقابتهای تیمی المپیک پاریس به میدان رفت، خود به خود سه سهمیه ی بخش انفرادی هم نصیب شمشیربازان کشورمان می شود تا بتوانند حتی برای کسب چهار مدال در المپیک 2024 مبارزه کنند. یک مدال در بخش تیمی و سه مدال طلا، نقره و برنز در بخش انفرادی، کاری که یکبار ایتالیا از پس آن در شمشیربازی فلوره المپیک برآمد.
شمشیربازی با کسب سهمیه تیمی فاصله ای ندارد
در حال حاضر اسلحه سابر شمشیربازی ایران در بخش تیمی رده ی ششم دنیا و دوم آسیا را در رنکینگ فدراسیون جهانی به خود اختصاص داده است. مجارستان، آمریکا، آمریکا و فرانسه هم به ترتیب رده های اول تا چهارم رده بندی را رنگینگ فدراسیون جهانی شمشیربازی و اسلحه سابر در اختیار دارند. ایتالیا در جای پنجم، آلمان هفتم، مصر هشتم، ژاپنی ها به عنوان نزدیکترین تعقیب کننده ی سهمیه قاره ای المپیک ایران در رده نهم، چین دهم، کانادا یازدهم و گرجستان در رده ی دوازدهم رنکینگ جهانی ایستاده اند.
تا اینجای رقابتهای کسب سهمیه در بخش رده بندی المپیکی نیز جایگاه ایران ششم محاسبه شده و تیمهای مجارستان، آمریکا، کره جنوبی، فرانسه، ایتالیا، مصر و کانادا هم به ترتیب اول، دوم، سوم، چهارم، پنجم، هفتم و هشتم که برگزاری هر رقابت جام جهانی به عنوان پیکارهای کسب سهمیه می تواند این جدول را تغییر دهد. در رشته شمشیربازی سالیانه شش دوره مسابقه ی جام جهانی برگزار می شود که مجموع عملکرد تیم و شمشیربازان در آن موجب کسب سهمیه ی المپیک خواهد شد.
در محاسبه رنکینگ المپیکی، کره ای ها سهمیه جهانی را کسب خواهند کرد و بی شک جزو چهار تیم برتر رده بندی جهان قرار می گیرند، ایران نیز با کسب عنوان سهمیه قاره ای فاصله ی چندانی ندارد و می تواند با حفظ جایگاه دوم خود بعد از کره جنوبی در آسیا به 2024 پاریس راه یابد. ژاپنی ها در رنکینگ المپیکی 20 امتیاز از ایران عقب هستند.
برای رسیدن به المپیک باید مواظب ژاپن بود
به غیر از رقابتهای جایزه بزرگ تونس که هفته ی آینده برگزار خواهد شد و نتایج آن با حضور علی پاکدامن و محمد رهبری در بخش رنکینگ سهمیه انفرادی محاسبه می شود، تیم اسلحه سابر شمشیربازی ایران سه مسابقه حیاتی در جام جهانی برای کسب سهمیه ی تیمی المپیک در پیش دارد. بهمن ماه در گرجستان، اوایل اسفند در ایتالیا و اوایل فروردین 1403 در مجارستان رقابتهای باقیمانده ای محسوب می شوند که سابریست های کشورمان باید با کسب دو موفقیت در جام جهانی و تکیه بر بیست اختلاف ایجاد شده با ژاپن، سهمیه تیمی المپیک 2024 پاریس را کسب کنند. کسب سهمیه تیمی المپیک پاریس به صورت اتوماتیک سه سهمیه انفرادی هم برای شمشیربازی در اسلحه سابر به ارمغان خواهد آورد تا اتفاق خوشایند چهار فرصت مدالی انفرادی و تیمی برای ورزش کشورمان در این رشته پدید آید. اتفاق مهمی که یکبار با هدایت پیمان فخری برای المپیک 2020 توکیو رقم خورد.
امین قربانی نباید پشت تیم ملی را خالی می کرد
امین قربانی سرمربی تیم ملی که پیش از این سابقه دستیاری پیمان فخری در تیم ملی و حتی ملی پوش بودن به عنوان شمشیرباز را در کارنامه داشت، نتایج خوبی را در سال منتهی به المپیک کسب کرده بود. شمشیربازی ایران در آستانه ی کسب سهمیه تیمی قرار دارد و با توجه به سه مسابقه ی تیمی مهم پیش روی برای رسیدن به پاریس، نباید شاهد ترک یکباره تیم ملی بدون هیچ توضیح قانع کننده ای از سوی امین قربانی به عنوان سرمربی می بودیم. در این برهه زمانی کنار کشیدن امین قربانی به دلیل هر اختلافی مصداق دست شمشیربازی را در حنا گذاشتن است. نکته جالب اینکه سرمربی مستعفی تیم ملی حتی در پیگیریهای رییس فدراسیون برای برگزاری جلسات تعیین سرنوشت نیز بهانه هایی از جمله نبودن در تهران را مطرح کرده است. به گونه ای، اتفاقات پیش آمده شرایط ملتهبی را برای شمشیربازی به وجود آورده و با برهم خوردن آرامش این رشته ورزشی آنهم در آستانه ی کسب سهمیه المپیک، احتمال به یغما رفتن میراث به جا مانده ی پیمان فخری با تهدید جدی ژاپنی ها به ذهن خطور می کند. عدم رفتار حرفه ای از سوی سرمربی مستعفی تیم ملی در شرایط حساس کسب سهمیه المپیک، بدون تعارف و بی شک جای انتقادهای فراوانی دارد.
فدراسیون به دنبال سرمربی موقت خارجی از اروپا
علیرضا پورسلمان رییس فدراسیون شمشیربازی ایران با توجه به تمام مباحث و حواشی پیش آمده، رایزنی جدی خود برای استخدام سرمربی خارجی موقت برای حضور در سه جام جهانی پیش روی و قطعی کردن کسب سهمیه المپیک را آغاز کرده است.
رایزنی هایی با مربیان مطرح از کشورهای ایتالیا، فرانسه، مجارستان و روسیه انجام شده و یا در حال انجام است تا یک مربی کارآمد به عنوان سرمربی تیم ملی بصورت موقت تا المپیک استخدام شود. نکته جالب اینکه کمیته ملی المپیک اعلام کرده برای حمایت از کسب سهمیه تیمی شمشیر بازی، ماهی هزار دلار برای دستمزد استخدام مربی خارجی پرداخت می کند. رقمی که به نظر بیشتر شوخی به نظر می آید تا حمایت.
پیمان فخری برای کار ناتمام المپیک برمی گردد
پیمان فخری کارنامه درخشان و سازنده ای به عنوان سرمربی در شمشیربازی اسلحه ی سابر داراست، درخشش ویژه در دو المپیک 2016 و 2020 توکیو با هدایت او، باعث شد این رشته مورد توجه عموم علاقمندان ورزش هم قرار بگیرد. مدال تاریخی برنز قهرمانی انفرادی جهان در سال 2019 به میزبانی مجارستان و چهارمی المپیک 2016 ریو توسط مجتبی عابدینی در کنار دو مدال نقره ی تیمی بازیهای آسیایی 2014 و 2018 و طلای تیمی جام جهانی 2016 سنگال و 2018 لهستان با هدایت پیمان فخری به دست آمد. فخری در حال حاضر هدایت باشگاهی آمریکایی را بر عهده دارد اما در صورت کسب سهمیه تیمی المپیک 2024 که سه سهمیه انفرادی را نیز در بر خواهد داشت به عنوان یکی از برجسته ترین مربیان شمشیربازی جهان در اسلحه سابر به طور قطع هدایت شمشیربازان ایرانی در پاریس را دوباره برعهده خواهد گرفت. اتفاق بسیار خوبی که با حضور علیرضا پورسلمان در راس فدراسیون شمشیر بازی، وقوع آن از همین امروز قطعی شده است. در المپیک 2020 توکیو نیز تیم ایران با هدایت پیمان فخری در حال صعود از مرحله یک چهارم نهایی به نیمه نهایی بود که با اعمال نفود "مدهت البکری" داور مصری، شمشیربازان سابریست ایران با شکست 44 بر 45 مقابل ایتالیا به نیمه نهایی راه نیافتند. فدراسیون جهانی شمشیربازی بعد از المپیک با برسی نحوه قضاوت این داور مصری، او را مادم العمر به صورت رسمی از داوری محروم کرد.
گوشه ای از مهمترین افتخارات اسلحه سابر ایران در شمشیربازی:
تیمی مردان بازیهای آسیایی 1974 تهران انفرادی قهرمانی 1999 آسیا پیمان فخری تیمی مردان بازبهای آسیایی 2014 اینچئون انفرادی بازیهای آسیایی 2014 علی پاکدامن تیمی مردان جام جهانی 2016 تیمی مردان بازبهای آسیایی 2018 جاکارتا انفرادی جام جهانی 2018 علی پاکدامن تیمی مردان جام جهانی 2018 - مقام چهارم انفرادی المپیک 2016 مجتبی عابدینی انفرادی قهرمانی 2019 جهان مجتبی عابدینی تیمی مردان جام جهانی 2019 - راه یابی به یک چهارم نهایی تیمی المپیک 2020 انفرادی بازیهای آسیایی 2022 محمد رهبری تیمی بازیهای آسیایی 2022 هانگژو انفرادی قهرمانی 2023 آسیا علی پاکدامن تیمی جام جهانی 2023 مادرید
در جدول فوق مدالهای رقابتهای قهرمانی آسیا منظور نشده است. اسلحه سابر ایران در شمشیربازی قهرمانی آسیا از سال 2004 تا به امروز نیز مدالهای متعدد نقره و برنز انفرادی و تیمی را به خود اختصاص داده که آخرین آن نقره تیمی قهرمانی 2023 قاره کهن محسوب می شود.
و در آخر اینکه شمشیربازی را نباید رها کرد
با توجه به بررسی شرایط امروز ورزش ایران برای حضور در المپیک 2024 آنهم با تکیه و توجه به نتایج نه چندان راضی کننده رشته های مختلف ورزشی کشورمان در بازیهای آسیایی 2022 هانگژو، نباید به رشته ای مثل شمشیربازی که جزو یکی دو فرصت باقی مانده برای حضور تیمی در آوردگاه پاریس است، بی توجه بود.
راه والیبال برای رسیدن به پاریس بسیار سخت است، فوتبال، بسکتبال، هندبال و واترپلوی ایران هم راهی به المپیک نیافته اند، به این ترتیب تنها فرصت باقی مانده تیمی ایده آل و مطلوب، در شمشیربازی است و روزنه ی کورسوی والیبال.
کمیته ملی المپیک و وزارت ورزش بی شک باید تمام توان خود را برای حمایت از شمشیربازی به کار ببندند تا ورزش ایران حداقل یک نماینده ی تیمی در بازیهای المپیک 2024 پاریس داشته باشد.
آوردگاهی که تمام امید ورزش ایران به مدال آوری کشتی گیران آزاد، فرنگی و تکواندوکاران دوخته شده است و البته شاید درخشش کشورمان در رشته ای تازه راه یافته به المپیک مانند ماده ی سرعت سنگنوردی و یا کسب تک مدالهایی آنهم با احتمال ضعیف در تیراندازی و وزنه برداری.
پوریا تابان