دوشنبه 5 آذر 1403

شورای نگهبان در فرآیند انتخابات مانند یک نهاد قضایی عمل می‌کند / لزوم تبعیت کاندیداها از شورای نگهبان

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
شورای نگهبان در فرآیند انتخابات مانند یک نهاد قضایی عمل می‌کند / لزوم تبعیت کاندیداها از شورای نگهبان

حجت الاسلام نجمی پور با بیان این‌که شورای نگهبان در فرآیند انتخابات مانند یک نهاد قضایی عمل می‌کند، گفت: همه باید از شورای نگهبان تبعیت کنند چراکه در غیر این صورت خودشان متضرر خواهند شد.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از خاورستان، حجت‌الاسلام و المسلمین احمدنجمی پور امام جمعه سربیشه در گفت‌وگو با خبرنگار خاورستان، با اشاره به جایگاه و اهمیت شورای نگهبان، اظهار کرد: قانون اساسی وظایف تمام دستگاه‌ها را از جمله قوای سه گانه مشخص کرده است.

وی افزود: یکی از دستگاه‌هایی که وابسته به مجلس شورای اسلامی و از نهادهای بسیار مهم و تاثیرگذار در ساختار نظام اسلامی است و نقش ویژه‌ای در تحقق قانون دارد، شورای نگهبان است.

امام جمعه سربیشه با بیان این‌که طرح یا لایحه‌ای که در مجلس مصوب می‌شود از نظر شورای نگهبان وجاهت قانونی ندارد، بیان کرد: فلسفه وجودی شورای نگهبان پاسداری از قانون اساسی است.

حجت الاسلام نجمی پور عنوان کرد: وظیفه شورای نگهبان پاسداری از قانون، موازین شرع، احکام قانون و شرع اسلام است.

وی اظهار کرد: از دیگر وظایف شورای نگهبان که بسیار مهم است بحث تفسیر قانون اساسی است و هیچ نهادی طبق قانون اساسی حق تفسیر قانون را ندارد. اگر شرایطی را در قانون برای ریاست جمهوری، نمایندگان مجلس شورای اسلامی یا هر مسئله‌ای که در قانون اساسی آمده است، اگر مبهم باشد تنها نهادی که موظف است آن را تفسیر کند، شورای نگهبان است.

امام جمعه سربیشه ادامه داد: لذا برای همین شورای نگهبان جایگاه بسیار مقدسی دارد که باید مورد توجه قرار بگیرد.

حجت الاسلام نجمی پور گفت: از وظایف دیگر شورای نگهبان نظارت بر انتخابات است. انتخابات مجلس خبرگان رهبری، مجلس شورای اسلامی و ریاست جمهوری. فقط انتخابات شوراها است که به صورت مستقیم تحت نظارت شورای نگهبان نیست.

جایگاه مقدس شورای نگهبان مورد توجه باشد

وی با بیان این‌که شورای نگهبان نهاد مقدسی است و اعضای آن جایگاه حقیقی و حقوقی دارند، افزود: متاسفانه در فضاهای سیاسی مباحثی را مطرح می‌کنند و اختلاف‌هایی بین نظارت استصوابی یا نظارت استطلاعی شورای نگهبان مطرح می‌شود. برخی از جریان‌های سیاسی می‌گویند نظارت شورای نگهبان باید استطلاعی بوده و فقط شورای نگهبان اطلاع داشته باشد که این حرف غلطی است.

امام جمعه سربیشه بیان کرد: نظارت شورای نگهبان طبق اصل 99 قانون اساسی توسط نمایندگان مجلس شورای اسلامی در سال 1358 در کمیسیون داخلی مجلس تصویب شده است و مفهوم نظارت استصوابی جزو قوانین خود مجلس است.

حجت الاسلام نجمی پور با بیان اینکه کسی که قرار است به عنوان رئیس جمهور انتخاب شود طبق قانون وظایفی برایش مشخص شده، عنوان کرد: رئیس جمهور باید مدیر، مدبر، از میان رجال سیاسی، ایرانی الاصل، دارای تقوا، مومن، معتقد به جمهوری اسلامی و شیعه باشد.

وی با بیان این‌که احراز صلاحیت افراد بر عهده شورای نگهبان است، اظهار کرد: وقتی فردی احراز صلاحیت نمی‌شود یعنی برای ریاست جمهوری مناسب نیست اما شاید برای مسئولیت دیگری مناسب باشد و احراز صلاحیت نشدن برای فرد جنبه منفی ندارد.

امام جمعه سربیشه گفت: طبق قانون، شورای نگهبان نمی‌تواند عدم احراز صلاحیت افراد را رسانه‌ای کند و فقط به خود فرد اطلاع می‌دهد اما متاسفانه برخی از جریان‌های سیاسی خودشان عدم احراز صلاحیت شده‌ها را رسانه‌ای می‌کنند که کار درستی نیست.

حجت‌الاسلام نجمی‌پور خاطرنشان کرد: نهاد شورای نگهبان یک نهاد قانون‌گذاری نیست اما چندین وظیفه مهم دارد که شامل بررسی مصوبات مجلس شورای اسلامی، تفسیر قانون اساسی، نظارت بر انتخابات، نظارت بر همه پرسی و بررسی صلاحیت‌ها می‌شود.

شورای نگهبان در فرآیند انتخابات مانند یک نهاد قضایی عمل می‌کند

وی با بیان این‌که شورای نگهبان کف صلاحیت افراد را بررسی می‌کند و انتخاب رئیس جمهور برعهده مردم است، افزود: شورای نگهبان در فرآیند انتخابات مانند یک نهاد قضایی عمل می‌کند.

امام جمعه سربیشه گفت: علت هجمه سنگینی که بر علیه شورای نگهبان بعد از احراز صلاحیت‌ها توسط برخی از جریان‌های سیاسی که منصفانه هم نیست به وجود می‌آید این است که شورای نگهبان از حقوق مردم دفاع می‌کند. شورای نگهبان در برابر زیاده خواهی عده‌ای ایستادگی می‌کند و افرادی که تخلفی داشته باشند از شورای نگهبان می‌ترسند.

حجت الاسلام نجمی پور بیان کرد: شورای نگهبان از افرادی که برای ریاست جمهوری ثبت‌نام می‌کنند شرایط می‌خواهد اگر فرد شرایط را داشت احراز صلاحیت می‌شود اگر شرایط را نداشته باشد طبیعی است احراز صلاحیت نشود. این نکته بسیار مهمی است که نیاز است مردم به این مسئله توجه داشته باشند.

وی اظهار کرد: مسئله نظارت در تمامی کشورها وجود دارد و مختص ایران نیست. در آمریکا دیوان فدرال آمریکا ناظر است و دقیقا کاری شورای نگهبان را انجام می‌دهد. در برخی از کشورها شورای قانون اساسی دارند که آنها نظر می‌دهند. در برخی از کشورها دادگاه نظر می‌دهد. در جمهوری اسلامی ایران شورای نگهبان طبق قانون وظیفه بررسی صلاحیت‌ها را دارد که به خوبی و بادقت نظر این وظیفه را انجام می‌دهند.

مردم به تایید صلاحیت افراد برای رای دادن نگاه نکنند

امام جمعه سربیشه تصریح کرد: در مورد افرادی که از فیلتر شورای نگهبان به عنوان نامزد ریاست جمهوری عبور می‌کنند لازم است مردم دقت‌نظر کافی را داشته باشند چراکه همه افراد مانند یکدیگر نیستد. مردم به کف صلاحیت‌ها و تایید صلاحیت افراد برای رای دادن نگاه نکنند بلکه به بهترین فرد رای دهند. کارنامه کاری افراد، گذشته‌شان را و برنامه‌هایی که در حوزه اقتصادی، معیشت، سیاست خارجی و... برای آینده دارند را نگاه کنند و به فرد اصلح رای دهند ان‌شاءالله که انتخاب خوبی داشته باشند چراکه انتخابات برای کشور مهم است.

حجت الاسلام نجمی پور در مورد این‌که آیا سایر کشورها برای انتخابات ضابطه و قانون دارند و مباحثی که در مورد شورای نگهبان مطرح می‌شود، تاکید کرد: هر کشوری که قانون دارد به هر فردی اجازه نمی‌دهد وارد دستگاه‌های تصمیم گیری کشورشان شود. در تمام کشورها اعضای نظارتی از مقامات همان کشور منصوب می‌شوند. مثلا در آمریکا دیوان فدرال تخلفات رئیس جمهور را بررسی می‌کند چراکه دستگاه نظارتی است و هر فردی نمی‌تواند وارد موضوع انتخابات شود. در تک‌تک کشورهایی که قانون اساسی دارند نظارت وجود دارد و منحصر به کشور ما نیست.

وی خاطرنشان کرد: در ایران قبل از پیروزی انقلاب اسلامی و دوران مشرطه، اصل نظار وجود داشت که این اصل دارای پنج نفر مجتهد بوده و اینها بر قوانین مجلس شورای ملی وقت نظارت داشتند که قانون‌های تصویب شده خلاف شرع نباشد. حال امروز همان قانون با عنوان شورای نگهبان مطرح است. عنوان فرق کرده اما هدف و حرکت همان است و فرقی ندارد.

امام جمعه سربیشه تصریح کرد: افرادی که بر علیه شورای نگهبان هجمه وارد می‌کنند خودشان ریگی به کفش دارند. افرادی که در حال حاضر شورای نگهبان را زیر سوال برده و می‌گویند قوه مجریه تدارکات چی است و کاره‌ای نیست پس چرا خودشان در انتخابات ریاست جمهوری ثبت‌نام کرده و می‌خواهند از این مسیر عبور کنند.

بیش از 80 درصد اختیارات حوزه اقتصاد بر عهده قوه مجریه است

حجت الاسلام نجمی‌پور در مورد اظهارات برخی‌ها که می‌گویند قوه مجریه کاره‌ای نیست، تصریح کرد: بیش از 80 درصد اختیارات حوزه اقتصاد از بودجه‌بندی گرفته تا بودجه‌ریزی، منابع کشور، واردات، صادرات، مدیریت بازار، نظام بانکی، شرکت‌های مادر و... بر عهده قوه مجریه است.

وی خطاب به افرادی که می‌گفتند دولت کاره‌ای نیست، گفت: پس چرا در انتخابات ثبت‌نام کرده‌اید؟

امام جمعه سربیشه گفت: مردم به هجمه‌هایی که در فضای مجازی و حقیقی بر علیه شورای نگهبان مطرح است توجه نکنند.

حجت الاسلام نجمی‌پور در مورد تبعیت از شورای نگهبان، افزود: وظایف شورای نگهبان را قانون تعیین کرده است و همه قانون اساسی را قبول داشته و در برابر قانون اساسی برابر هستیم. موضوع قانون اساسی عالی‌ترین سند حقوقی هر کشور است و قانون اساسی وظایف تمام دستگاه‌ها را مشخص کرده است.

وی افزود: فردی که از شورای نگهبان تبعیت نکند یعنی قانون را قبول ندارد قانونی که بیش از 98 درصد مردم به آن رای مثبت داده‌اند.

امام جمعه سربیشه تصریح کرد: اگر هدف افراد حفظ منافع ملی است باید به نظر شورای نگهبان احترام گذاشته شود اما اگر هدف منافع فردی، شخصی، جناحی و... است بحث دیگری است.

حجت الاسلام نجمی پور با تاکید بر این‌که همه موظف به احترام گذاشتن به قانون هستند، اظهار کرد: اگر قانون به نفع فردی نباشد نیز باید مطیع قانون بود.

ضررهای تبعیت نکردن از شورای نگهبان / عبرت گرفتن از فتنه 88

وی در مورد ضررهای تبعیت نکردن از شورای نگهبان، گفت: این‌که افراد از شورای نگهبان تبعیت نکنند سنگ روی سنگ بند نمی‌شود. دستگاهی که طبق قانون اساسی مورد تایید است و بارها در کلام امامین انقلاب نیز مطرح شده، اگر کسی از آن تبعیت نکند ابتدا به خودش ضربه زده و جایگاه خود را زیر سوال برده و در وهله بعد برای کشور چالش درست می‌کند.

امام جمعه سربیشه بیان کرد: همه ما موظف هستیم در مقابل قانون مطیع بوده و تبعیت کنیم اگر از قانون تبعیت نکنیم در کشور هرج و مرج و اختلاف ایجاد می‌شود و در نهایت به ضرر کشور است و برای فرد تبعیت نکرده نیز فایده‌ای ندارد.

حجت الاسلام نجمی پور با تاکید بر این‌که افرادی که به فکر عدم تبعیت از قانون هستند و حرف هایی می‌زنند، باید از اتفاقات سال 1388 عبرت بگیرند، گفت: تجربه ثابت کرده هر کس از نظر شورای نگهبان تبعیت نکند خودش متضرر می‌شود لذا باید تسلیم قانون بود و به آن احترام گذاشت.

چند توصیه به کاندیداها و طرفدارانشان

وی در توصیه به کاندیداها و طرفداران آنها در تبعیت از شورای نگهبان، تصریح کرد: افرادی که از فیلتر شورای نگهبان نتوانند عبور کنند با هوشمندی از شورای نگهبان پشتیبانی کرده و تابع باشند.

امام جمعه سربیشه ادامه داد: اصولی که کاندیداهای تایید شده باید رعایت کنند، تاکید بر حفظ امنیت ملی است یعنی به هیچ وجه کاندیداهایی که از فیلتر شورای نگهبان عبور می‌کنند حق ندارند به دلیل موضوع انتخابات، خط قرمزها را زیر پا بگذارند و کاری انجام دهند که وحدت و امنیت ملی کشور زیر سوال برود.

حجت الاسلام نجمی پور بیان کرد: توصیه بعدی التزام به اخلاق انتخاباتی است یعنی از افشاگری‌های بدون سند اجتناب شود. انتخابات باید در فضای سالم و منطقی برگزار شود. اگر کسی به اخلاق انتخاباتی توجه نکند مصداق بی تقوایی سیاسی است.

وی بیان کرد: توصیه سوم این‌که کاندیداها برنامه مشخص و عملیاتی برای مردم در حوزه اقتصاد، معیشت، سیاست‌های خارجی، مسائل فرهنگی، بازار بورس و... معرفی کنند چراکه مردم از شعار دادن خسته شده‌اند.

امام جمعه سربیشه گفت: کاندیداها مردم را ناامید نکرده و سیاه‌نمایی نکنند. به گونه‌ای شرایط کشور را معرفی نکنند که مردم از رأی دادن ناامید شوند. درست است مشکلاتی در کشور وجود دارد اما اقداماتی در حوزه‌های مختلف انجام شده و نباید در آستانه انتخابات مردم را نا امید کرد.

حجت الاسلام نجمی‌پور با بیان این‌که کاندیداها راهکار ارائه دهند، اظهار کرد: نامزدها موظف باشند الگوی بارز قانون مداری و اخلاق مداری باشند یعنی قانون را رعایت کرده و هزینه‌های تبلیغات خود را به طور شفاف برای مردم بیان کنند از هزینه‌های لاکچری و اشرافی‌گری در تبلیغات خودداری شود. رقابت در انتخابات میدان مسابقه برای خدمت است. اگر قرار به برگزاری مناظره است اخلاق انتخاباتی رعایت شود. نسبت به وحدت، امنیت، آرمان و اقتدار ملی و انقلابی کشور تقویت و اعتماد سازی انجام شود.

وی با بیان این‌که مردم سرمایه‌های اجتماعی هستند، گفت: اگر می‌خواهیم میزان مشارکت مردم در انتخابات بالا برود باید مردم را نسبت به آینده کشور امیدوار کنیم.

انتهای پیام /