عابدینی: آمریکا در نظم نوین جهانی دیگر ابر قدرت نیست / تنش ایالات متحده با هم پیمانهایش در مسائل سیاسی
حسن عابدینی، کارشناس مسائل بین الملل در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، درباره تنش بین آمریکا و چین و اقدام پکن در خصوص تعطیلی کنسولگری آمریکا در یکی از شهرهای مهم چین گفت: تحولاتی که در روابط چین و آمریکا در حال وقوع است آغازی است بر تحولات پساکرونایی که بسیاری از کارشناسان و تحلیل گران وعده آن را داده بودند.
وی ادامه داد: البته حدود 10 سال قبل بسیاری از کارشناسان مثل فرید زکریا یا فوکویاما پیش بینی کرده بودند که قدرت از غرب به شرق در حال انتقال است و این موضوع در اسناد امنیت ملی آمریکا هم به چشم میخورد.
آمریکا معتقد است کشوری که 60 درصد تولید ناخالص ملی آنها داشته باشد، تهدید است
عابدینی با بیان اینکه براساس این پیشینه به نظر میرسد که آمریکا تلاش میکند تا مانع تحقق این موضوع در کوتاه مدت یا حداقل کند شدن انتقال قدرت شود، گفت: اساسا هندسه قدرت جهانی در حال شکل گیری است و آمریکاییها بر این تصورند که اگر کشوری 60 درصد تولید ناخالص ملی آنها را داشته باشد، تهدیدی برای ایالات متحده محسوب میشود با این تفسیر چین یک تهدید جدی برای ایالات متحده است، چون شاخص 60 درصدی تولید ناخالص ملی را گذرانده است لذا جهان در آینده نیز شاهد اوج گیری جنگ لفظی و درگیری میان آمریکا و چین در حوزههای مختلف خواهد بود. آمریکاییها بر این تصورند که اگر کشوری 60 درصد تولید ناخالص ملی آنها را داشته باشد، تهدیدی برای ایالات متحده محسوب میشود با این تفسیر چین یک تهدید جدی برای ایالات متحده است،
این کارشناس مسائل بین الملل با بیان اینکه جنگ تجاری بین آمریکا و چین طی یک سال گذشته علنی و رسمی شد، گفت: براساس این موضوع آمریکاییها معتقدند چین با کاهش ارزش یوآن سبب افزایش صادرات به آمریکا شده و میزان صادرات چین بیشتر از واردات کالا از آمریکا بوده است.
وی ادامه داد: از طرف دیگر آمریکاییها سعی کردند تا با وضع تعرفههای سنگین تجاری اقتصاد چین را کنترل کنند، اما این ترفند نیز به نتیجه نرسید. در ادامه این سناریو آمریکا چین را محکوم به سرقت اطلاعات کرد که البته آن نیز ثمربخش نبود.
عابدینی با بیان اینکه آمریکاییها به این ترفندها قانع نشدند، ادامه داد: پس از این اتفاقات آمریکاییها تلاش کردند تا زمینه مداخله در موضوعات داخلی چین را فراهم کنند و از این ترفند از حوزه تبت گرفته تا هنگ کنگ غافل نشدند. مثلا هنگ کنگ که در سال 1997 از استعمار انگلیس خارج و به سرزمین مادری خود یعنی چین برگشته بود با تلاشهای مخربانه آمریکا مواجه شد اما این تلاشها راه به جایی نبرد. در خصوص مسئله تایوان نیز آمریکا تمام تلاش خود را انجام داد تا با فروش اسلحه به این کشور موجبات ناامنی در چین را پدید بیاورد.
این کارشناس مسائل بین الملل افزود: بعد از موضوعات داخلی در مرحله پایانی آمریکاییها به جنگ دیپلماتیک با چین روی آوردند و کنسولگری چین در ایالت تگزاس را تعطیل کردند در پاسخ به این اقدام چین نیز دستور داد آمریکا از کنسولگری آنها در شهر چنگدو که برای آمریکاییها از اهمیت ویژهای برخوردار است، خارج شوند. این در حالی است که شمار دیپلماتهای آمریکایی در این شهر بسیار زیاد است و این اقدام چین برای آمریکاییها مسئلهای مهم محسوب میشود.
حکایت فشار آمریکا به چین حکایت تلاش مورچه برا ضربه به درختی تنومند است
وی با تاکید بر اینکه از این پس نیز باید منتظر اتفاق هماوردهایی از این دست میان پکن - واشنگتن باشیم، گفت: چین کشوری است که اصلا داعیه این تنشها را نداشت، سخنگوی وزارت خارجه این کشور چندی پیش صراحتا اعلام کرد که حکایت فشارهای آمریکا به چین مثال مورچهای است که تمام تلاش خود را میکند تا به درختی تنومند ضربه وارد کند. این ادبیات در حقیقت تحقیر آمریکاییها را به دنبال داشت.
سخنگوی وزارت خارجه این کشور اعلام کرد که حکایت فشارهای آمریکا به چین مثال مورچهای است که تمام تلاش خود را میکند تا به درختی تنومند ضربه وارد کند. این ادبیات در حقیقت تحقیر آمریکاییها را به دنبال داشت.
عابدینی تاکید کرد: آمریکا این روزها در شرایطی نیست که بتواند دیدگاههای خود را مانند دوران تک قطبی به سایر کشورها دیکته کند، چون اساسا آمریکاییها در حوزه مبارزه با کرونا دچار یک بحران حکمرانی عمیق شدند و در موضوع برخورد با مسائل سیاسی و اجتماعی نیز مشروعیت خود را از دست رفته میبینند.
این کارشناس مسائل بین الملل با اشاره به تنشهای انتخاباتی در ایالات متحده گفت: آمریکا در شرایطی است که بین جمهوری خواهان و دموکراتها بر سر نحوه برخورد با تظاهرات بی عدالتی اختلاف نظرهای جدی وجود دارد و لذا در داخل این کشور نیز بحران مشروعیت، هویت و حکمرانی کاملا مشهود است.
وی ادامه داد: آمریکا در مواجهه با متحدین سنتی خود مثل اتحادیه اروپا نیز هر روز با تضادهای جدیدی مواجه است که مصداق آن خروج آمریکا از معاهدات بین المللی از جمله نفتا، برجام و خروج آمریکا از یونسکو به حساب میآید.
عابدینی با بیان اینکه در موضوعات سیاسی نیز آمریکا با متحدین خود دچار تنش شده است، گفت: به عنوان مثال در حمایت بی قید و شرط از اسرائیل و معامله قرن اختلاف نظرهای جدی بین آمریکا و متحدینش وجود دارد.
این کارشناس مسائل بین الملل تاکید کرد: در حوزه رقبا نیز آمریکا با بحرانهای جدی روبروست به طوری که استفاده بی رویه از تحریم و قوه قهریه بر ضد رقبا باعث شده که رقبا به یکدیگر به شدت نزدیک شوند و فشارهای بی دلیل آمریکا سبب نزدیکی هر چه بیشتر ایران، چین و روسیه و بسیاری از رقبای دیگر آمریکا شده است.
آمریکا در نظم نوین جهانی دیگر ابرقدرت نخواهد بود
وی در پایان خاطرنشان کرد: براساس این رفتارهای غیرعقلانی انتظار میرود که مشکلات آمریکا در آینده فزاینده باشد که به تبع آن رفتارهای غیرمنطقی ایالات متحده در نظام بین الملل نیز افزایش خواهد یافت؛ لذا آمریکا چه بخواهد و چه نخواهد نظم نوین جهانی در حال شکل گیری است که آمریکا در آن تنها یک قدرت است و دیگر نام ابرقدرتی را به دوش نخواهد کشید.