دوشنبه 5 آذر 1403

عاملی: قدرت فرهنگ از قدرت اقتصاد و سیاست بالاتر است

خبرگزاری فارس مشاهده در مرجع
عاملی: قدرت فرهنگ از قدرت اقتصاد و سیاست بالاتر است

به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری فارس به نقل از مرکز خبر شورای عالی انقلاب فرهنگی، سعیدرضا عاملی دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در مراسم رونمایی از برش استانی نقشه مهندسی فرهنگی در استان البرز که روز یکشنبه 5 تیرماه 1401 در استانداری استان البرز برگزار شد، با گرامیداشت یاد و خاطره 5 هزار شهید استان البرز گفت: قدرت فرهنگ از قدرت اقتصاد و سیاست بالاتر است و قطعا اگر فرهنگ قدرتمند باشد، سیاست و اقتصاد هم قدرتمند خواهد شد و ضمانت اجرایی پیدا خواهد کرد چراکه حس عضویت ملی را در اقلیم جمهوری اسلامی ایجاد می‌کند. عاملی در ابتدا از تدبیر و تلاش آیت‌الله حسینی همدانی نماینده مقام معظم رهبری، عبداللهی، استاندار البرز و مسئولان فرهنگی استان در خصوص تدوین برش استانی سند مهندسی فرهنگی استان البرز تشکر کرد. دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در خصوص اهمیت و قدرت فرهنگ گفت: اگر فرهنگ بی‌قدرت باشد حتما منتظر بی‌قدرت شدن اقتصاد و سیاست باید باشیم. در دوره‌ای صحبت از سیاست مرکزی بود و می‌گفتند سیاست تعیین کننده همه شئونات زندگی است، از آن دوره نمی‌شود دیگر صحبت کرد. زمانی مارکسیست‌ها در میدان بودند اقتصاد را زیربنا می‌دانستند و از اقتصاد بت‌واره‌ای درست کرده بودند که انگار بشر تابع و زانوزده اقتصاد هست. ولی به دلیل قدرت مردم و شکل‌گیری انقلاب اسلامی و ذکاوت و زعامت امام خمینی (ره) شاهد هستیم که همگی این رویکردها از میان برداشته شده چراکه امام (ره) توانست همه ظرفیت مردم را به میدان آورد. در آن روزها امام (ره) می‌فرمودند مردم اسلام می‌خواهند، مردم برای خدا قیام کرده‌اند، وقتی به کوچه و بازار نگاه می‌کردیم پیدا کردن مصداق این سخنان برایمان سخت بود اما امام (ره) این ظرفیت و این القای پاک را به جامعه داد که می‌شود و واقعا هم شد. دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه برخی صف‌بندی ظرفیت‌ها را از دست می‌دهد، گفت: فضای مجازی چرا قدرتمند است؟ چون کاربر تولید کرده است، کاربر با مخاطب فرق می‌کند، تلویزیون و سینما مخاطب دارد یعنی فرد را خنثی می‌کند تا تماشا کند اما استفاده کننده فضای مجازی مرتب جستجو می‌کند، تولید دارد، بازنشر دارد و واکنش‌های خود را بروز می‌دهد.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در خصوص اهمیت و قدرت فرهنگ گفت: اگر فرهنگ بی‌قدرت باشد حتما منتظر بی‌قدرت شدن اقتصاد و سیاست باید باشیم. در دوره‌ای صحبت از سیاست مرکزی بود و می‌گفتند سیاست تعیین کننده همه شئونات زندگی است، از آن دوره نمی‌شود دیگر صحبت کرد. زمانی مارکسیست‌ها در میدان بودند اقتصاد را زیربنا می‌دانستند و از اقتصاد بت‌واره‌ای درست کرده بودند که انگار بشر تابع و زانوزده اقتصاد هست. ولی به دلیل قدرت مردم و شکل‌گیری انقلاب اسلامی و ذکاوت و زعامت امام خمینی (ره) شاهد هستیم که همگی این رویکردها از میان برداشته شده چراکه امام (ره) توانست همه ظرفیت مردم را به میدان آورد. در آن روزها امام (ره) می‌فرمودند مردم اسلام می‌خواهند، مردم برای خدا قیام کرده‌اند، وقتی به کوچه و بازار نگاه می‌کردیم پیدا کردن مصداق این سخنان برایمان سخت بود اما امام (ره) این ظرفیت و این القای پاک را به جامعه داد که می‌شود و واقعا هم شد.

عاملی اضافه کرد: فضای مجازی 5.5 میلیارد کاربر تولید کرده و انبوه منابع دارد، نیروی انسانی، سرمایه جمهوری اسلامی ایران است باید از این سرمایه استفاده کنیم و آن‌ها را امیدوار نگه داریم. مقام معظم رهبری درست فرموردند آن کسی که مردم را ناامید کند در جبهه دشمن قرار دارد، امروز یکی از گناهان بزرگ ناامید کردن مردم است. وی با تشریح دیدگاه‌های منفی‌نگر و مثبت‌نگر افزود: نگاه منفی نگر از اساس خودش را نقد و بی‌حال می کند، جامعه را بی‌حال می‌کند. اما روحیه امیدوار و مثبت اندیش اینگونه نیست آنچنان که رهبر معظم انقلاب در بیانیه گام دوم به آن اشاره داشتند. ایشان در بخش اول بیانیه گام دوم، سرمایه ها و یافته های انقلاب اسلامی را بیان می کنند و اینکه انقلاب اسلامی یک سرمایه برای بشریت است، چون یک جریان اجتماعی انقلابی را به وجود آورده که امروز هر جریان انقلابی در جهان وام‌دار آن است. همه آنهایی که امروز جلوی نظام استعمار ایستاده‌اند از جمهوری اسلامی الگو گرفتند، بیداری اسلامی جریانی متاثر از انقلاب اسلامی بود اما دشمنان در نطقه خفه کردند و به انحراف کشاندند، اگر با رهبران کشورهای اسلامی صحبت کنید می‌گویند که ما وامدار انقلاب اسلامی هستیم. امروز جریان مقاومت در فلسطین وامدار انقلاب اسلامی است، در واقع هر جا کسی جرئت پیدا کرده که جلوی استعمار و نظام سطله بایستد وامدار انقلاب اسلامی است. مقام معظم رهبری این موضوع را در گام دوم برجسته می‌کنند و ظرفیت‌های علمی و ظرفیت‌های استقلال طلبی مردم را برجسته می‌کنند، پس ما باید به داشته‌هایمان توجه کنیم.

عاملی بیان کرد: شکرگذاری دیدن نعمت است دیدن و فهم نعمت و حکمت رهبر معظم انقلاب باعث می‌شود که این مسیر را پشت سر ایشان برویم. مقام معظم رهبری کارشناس فرهنگی، سیاست‌گذار فرهنگی و خبره فرهنگی هستند که دانش فرهنگی بهینه معطوف به زیست بوم انقلاب اسلامی دارند. اگر فرمایشات ایشان را جلو ببریم نیاز به مسیرهای دیگر نیستیم.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه معمار نقشه مهندسی فرهنگی، مقام معظم رهبری هستند، گفت: ما نسلی هستیم که در زمان حیات رهبری زندگی می‌کنیم قطعا قدر رهبری را دقیق نمی‌شناسیم. قدردان، مرید و گوش به فرمان هستیم، اقداماتی به فراخور ظرفیت‌مان انجام می‌دهیم ولی شاید این ظرفیت را با بنیه‌اش به عنوان نعمت الهی دقیق نمی‌شناسیم. عاملی بیان کرد: شکرگذاری دیدن نعمت است دیدن و فهم نعمت و حکمت رهبر معظم انقلاب باعث می‌شود که این مسیر را پشت سر ایشان برویم. مقام معظم رهبری کارشناس فرهنگی، سیاست‌گذار فرهنگی و خبره فرهنگی هستند که دانش فرهنگی بهینه معطوف به زیست بوم انقلاب اسلامی دارند. اگر فرمایشات ایشان را جلو ببریم نیاز به مسیرهای دیگر نیستیم. اما در مورد سند مهندسی فرهنگی باید عرض کنم در شورای عالی انقلاب فرهنگی در سال‌های 91 و 93 سند مهندسی فرهنگی کشور را تصویب کردیم که توسط دو رئیس جمهوری ابلاغ شده است. وی ادامه داد: یکی از راهبردهای سند این است که برش استانی به عنوان یک تکلیف است. برای اینکه سازوکار لازم ایجاد شود راهبری سند به عهده شورای فرهنگ عمومی گذاشته شده است که به ریاست نماینده رهبر انقلاب در استان‌ها و نیابت استاندار اداره می‌شود. ما هیچ شورای شبکه‌ای مثل شورای فرهنگ عمومی در کشور نداریم. شورای فرهنگ عمومی از کشور شروع می‌شود به استان و شهر می‌رسد بنابراین یک ظرفیت هم افزای ملی است. اگر بتوانیم از این ظرفیت خوب استفاده کنیم و یک سامانی بدهیم نتایج خوبی به دست خواهیم آورد. دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: در سند پیش بینی شده بود که شورای راهبری سند به ریاست رئیس جمهوری ایجاد شود و اگر رئیس جمهوری نتوانست به ریاست معاون اول تشکیل شود، پس از تشکیل ستاد سازوکار تعیین شد و برش استانی به وجود آمد. باید توجه داشت که حکومت حتما درباره فرهنگ وظیفه دارد چراکه خودش نقش درجه یک در فرهنگ دارد، هنر حکومت این است که از ظرفیت مردم و نهادها برای ارتقاء فرهنگ و هویت ملی و هویت دینی بهره‌مند شود.

وی با تشریح دیدگاه‌های منفی‌نگر و مثبت‌نگر افزود: نگاه منفی نگر از اساس خودش را نقد و بی‌حال می کند، جامعه را بی‌حال می‌کند. اما روحیه امیدوار و مثبت اندیش اینگونه نیست آنچنان که رهبر معظم انقلاب در بیانیه گام دوم به آن اشاره داشتند. ایشان در بخش اول بیانیه گام دوم، سرمایه ها و یافته های انقلاب اسلامی را بیان می کنند و اینکه انقلاب اسلامی یک سرمایه برای بشریت است، چون یک جریان اجتماعی انقلابی را به وجود آورده که امروز هر جریان انقلابی در جهان وام‌دار آن است. همه آنهایی که امروز جلوی نظام استعمار ایستاده‌اند از جمهوری اسلامی الگو گرفتند، بیداری اسلامی جریانی متاثر از انقلاب اسلامی بود اما دشمنان در نطقه خفه کردند و به انحراف کشاندند، اگر با رهبران کشورهای اسلامی صحبت کنید می‌گویند که ما وامدار انقلاب اسلامی هستیم. امروز جریان مقاومت در فلسطین وامدار انقلاب اسلامی است، در واقع هر جا کسی جرئت پیدا کرده که جلوی استعمار و نظام سطله بایستد وامدار انقلاب اسلامی است. مقام معظم رهبری این موضوع را در گام دوم برجسته می‌کنند و ظرفیت‌های علمی و ظرفیت‌های استقلال طلبی مردم را برجسته می‌کنند، پس ما باید به داشته‌هایمان توجه کنیم.

وی ادامه داد: ما برای ایجاد سند استانی کمک کننده هستیم، اما استان‌ها باید سند خودشان را تولید و تصویب کنند، چراکه اگر برآمده از استان نباشد، حتما در اجرا انگیزه کافی برای اجرا آن نخواهد بود و معطوف به واقعیت‌های استان نیز نخواهد بود. الحمدلله برای برش استانی سند فرهنگی در استان البرز کار فاخری شده است. عاملی بیان کرد: آیت‌الله رئیسی فرمودند که مبنای عمل در حوزه فرهنگ سند مهندسی فرهنگی خواهد بود. در جلسه‌ای که با ایشان داشتم تاکید کردند که تا پایان سال، سند 32 استان را تمام کنیم. هم‌اکنون ستاد راهبری با حضور دکتر مخبر برگزار می‌شود و در جلسه اول گفتند که باید منابع مالی گذاشته شود. سازمان برنامه را عضو ستاد کردیم تا منابع مالی تامین شود. بر اساس تصمیمات اتخاذ شده نزدیک هزار میلیارد تومان برای سند مهندسی کشور، در واقع 32 استان کشور اختصاص پیدا خواهد کرد و حتما سال بعد عدد خوبی گذاشته خواهد شد. که این اعتبار باید موجب تقویت بنیه فرهنگی شهرها و استان‌ها شود و بصورت محسوس بر حوزه فرهنگ فاخر اسلامی - ایرانی اثر گذار باشد. دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: اگر بتوانیم انگیزه‌های این نسل را به سمت سوی فرهنگ متعالی تقویت کنیم حتما می‌توان فرهنگ را اصلاح کرد. نسل جدید باید متوجه خطرات خانمان‌سور دور شدن از فرهنگ اسلامی و رفتن به سمت فرهنگ مبتذل غربی باشد. فرهنگی که اساسا خدا را از مسیر زندگی دور می‌کند و مبنای سبک زندگی لذت بردن بدون توجه به فساد می‌شود و نتیجه آن فروپاشی خانواده و ابتذال فکر و روشی زندگی می‌شود. بحران هویت و ظهور هویت‌های مردد و متذلذل یکی از نیتجه‌های مسیر لذت طلبی صرف است. در واقع خداوند خالق هستی است و قوانینی را برای زندگی سالم خلق کرده است که فقط در چارچوب و اصول و قواعد می‌توان از زندگی پاک و سالم بهره‌مند بود. وی با اشاره به وضعیت فرهنگی استان البرز اضافه کرد: من مسائل استان را می‌دانم متاسفانه استان، اولین‌هایی دارد که نگران کننده است. اول در مصرف الکل، نزاع فردی و سرقت، ششم در طلاق، سیزدهم در خودکشی، سوم در همسرآزاری است. البته در حوزه علم و فناوری هم اولین‌های مهمی دارد. از 20 موسسه پژوهشی کشاورزی 9 موسسه برای استان البرز است. 80 درصد پژوهش‌های اساسی در حوزه کشاورزی در استان البرز انجام می‌شود. استان البرز استان قدرتمندی در کشت گندم است رکورد برداشت 14.5 تن در هکتار را دارد در حالی که متوسط کشور حدود 4 تن در هکتار است. در حال حاضر 308 شرکت دانش بنیان در البرز وجود دارد همگی این‌ها نشان می‌دهد که پتانسیل استان البرز زیاد است اما چرا در فرهنگ می‌بازیم باید در جای دیگر دلیل آن را دنبال کرد، باید به گونه‌ای عمل کنیم که با هم افزایی یکدیگر کارها را پیش ببریم.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: اگر بتوانیم انگیزه‌های این نسل را به سمت سوی فرهنگ متعالی تقویت کنیم حتما می‌توان فرهنگ را اصلاح کرد. نسل جدید باید متوجه خطرات خانمان‌سور دور شدن از فرهنگ اسلامی و رفتن به سمت فرهنگ مبتذل غربی باشد. فرهنگی که اساسا خدا را از مسیر زندگی دور می‌کند و مبنای سبک زندگی لذت بردن بدون توجه به فساد می‌شود و نتیجه آن فروپاشی خانواده و ابتذال فکر و روشی زندگی می‌شود. بحران هویت و ظهور هویت‌های مردد و متذلذل یکی از نیتجه‌های مسیر لذت طلبی صرف است. در واقع خداوند خالق هستی است و قوانینی را برای زندگی سالم خلق کرده است که فقط در چارچوب و اصول و قواعد می‌توان از زندگی پاک و سالم بهره‌مند بود. عاملی گفت: دشمن تلاش می‌کند جامعه ایران را مهندسی کند این هشدار را سالهاست که رهبر معظم انقلاب می‌دهند. گاهی حتی عنوان کرده‌اند که عده ای به ایشان گله کرده‌اند چرا اینقدر از دشمن صحبت می‌کنید، در صوتیکه دشمن یک واقعیت است نباید نادیده گرفته شود. مهندسی فرهنگی به معنای برنامه‌ریزی، توجه به اضلاع فرهنگ، برنامه‌ریزی یکپارچه، هم افزایی در ظرفیت‌ها، تقسیم کار داشتن در حوزه فرهنگ است که سند به همگی این موارد توجه کرده است، البته منکر نیستیم که این سند نیازمند روزآمدسازی است. وی با اشاره به حکم مقام معظم رهبری به شورای عالی انقلاب فرهنگی در روز 23 آبان سال 1400 ادامه داد: ایشان در این حکم از سه سند اسم می‌برند و عنوان می‌کنند که من انتظار دارم این اسناد اجرایی شود، سندها شامل سند تحول آموزش و پرورش، سند نقشه جامع علمی کشور و سند مهندسی فرهنگی است. بر این اساس اگر این سندها را جلو ببریم قطعا وضعیت تغییر خواهد کرد. عاملی با اشاره مسائل استخراج شده استان البرز بیان کرد: از میان 40 مسئله استان البرز 5 مساله شناسایی شده که دربرگیرندگی دارد باید روی این موضوعات کار کرد و از پراکنده کاری پرهیز شود. عاملی گفت: دشمن تلاش می‌کند جامعه ایران را مهندسی کند این هشدار را سالهاست که رهبر معظم انقلاب می‌دهند. گاهی حتی عنوان کرده‌اند که عده ای به ایشان گله کرده‌اند چرا اینقدر از دشمن صحبت می‌کنید، در صوتیکه دشمن یک واقعیت است نباید نادیده گرفته شود. مهندسی فرهنگی به معنای برنامه‌ریزی، توجه به اضلاع فرهنگ، برنامه‌ریزی یکپارچه، هم افزایی در ظرفیت‌ها، تقسیم کار داشتن در حوزه فرهنگ است که سند به همگی این موارد توجه کرده است، البته منکر نیستیم که این سند نیازمند روزآمدسازی است.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با گرامیداشت یاد و خاطر سردار سلیمانی خاطرنشان کرد: سردار سلیمانی در جامعه خط‌کشی نداشت و جامعه بدحجاب یا کم حجاب را فرزندان نظام می دانست، نظام اسلامی و رهبر آن درباره تک تک شهروندان مسئولیت دارند. رهبر معظم انقلاب با روحیه جهانی که دارند نسبت به همه مردم جهان احساس مسئولیت می‌کنند.

عاملی افزود: به لطف خداوند در حوزه دفاعی قدرتمند شدیم و قدرت بازدارندگی در طمع به این سرزمین ایجاد کردیم. اگر در حوزه فرهنگی قدرتمند شویم حتما طمع دشمن از کشور برداشته می‌شود. دشمن طمع دارد که ما را در حوزه فرهنگ شکست بدهد که اگر اینگونه شود شکست بزرگی است. باید به کارمان سامان بدهیم تا بتوانیم کارها را به کمک یکدیگر جلو ببریم.

وی ادامه داد: باید با فرض فرامحلی شدن، جامعه را مدیریت کنیم. ما چه بخواهیم و چه نخواهیم ماهواره و فضای مجازی وارد زندگی مردم شده است، جای تاسف دارد که حجم زیادی فیلترشکن در کشور استفاده می‌شود. حجم زیادی از این فیلترشکن‌ها برای دیدن اطلاعات و اخبار می‌رود و بعد به جاهای دیگر کشیده می‌شود. ما با فرض فضای مجازی باید فرهنگ عمومی را مدیریت کنیم.

عاملی افزود: به لطف خداوند در حوزه دفاعی قدرتمند شدیم و قدرت بازدارندگی در طمع به این سرزمین ایجاد کردیم. اگر در حوزه فرهنگی قدرتمند شویم حتما طمع دشمن از کشور برداشته می‌شود. دشمن طمع دارد که ما را در حوزه فرهنگ شکست بدهد که اگر اینگونه شود شکست بزرگی است. باید به کارمان سامان بدهیم تا بتوانیم کارها را به کمک یکدیگر جلو ببریم.

وی در پایان با تاکید بر رفتن به سمت هدف گذاری بیانیه گام دوم گفت: در گام دوم انقلاب اسلامی هدف دست‌یابی به مولفه‌های تمدن نوین اسلامی تعین شده است. باید بر روی هدف گام دوم سرمایه‌گذاری کنیم آنچنان که مقام معظم رهبری در بیانیه گام دوم بر استقرار تمدن نوین اسلامی که مولفه‌های دوران ظهور است، تاکید دارند. مولفه‌های دوران ظهور 7 راهبردی است که ایشان در گام دوم معرفی کردند که شامل علم و پیشرفت، عقلانیت و معنویت سبک زندگی، مرز گذاشتن با دشمن، عدالت و مبارزه با فساد است، تمدن مهدوی، تمدن دانش بنیان، تمدن مبارزه با ظلم و فساد است. ما باید این رویکرد را دنبال کنیم و از ظرفیت فناوری جدید برای کاهش فساد استفاده کنیم. الگورتیم‌های نرم افزاری می‌تواند مسیر را به گونه‌ای طراحی کند که مشکلات ناشی از سیستم اداری به صفر برسد، با یک هوش عقلانیت مثبت الهی می‌توان سامانه اداری کشور را مدیریت کرد تا رشوه و فساد در سیستم کاملا حذف شود.

شما می توانید این مطلب را ویرایش نمایید

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید

عدالت خواهی

سید سعیدرضا عاملی

شورای عالی انقلاب فرهنگی

این خبر توسط افراد زیر ویرایش شده است
عاملی: قدرت فرهنگ از قدرت اقتصاد و سیاست بالاتر است 2
عاملی: قدرت فرهنگ از قدرت اقتصاد و سیاست بالاتر است 3
عاملی: قدرت فرهنگ از قدرت اقتصاد و سیاست بالاتر است 4