چهارشنبه 7 آذر 1403

عبور عشایر از لرستان تنها با وسایل نقلیه امکانپذیر است

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
عبور عشایر از لرستان تنها با وسایل نقلیه امکانپذیر است

خرم‌آباد - ایرنا - معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری لرستان گفت: با توجه به شیوع کرونا و مصوبه ممنوعیت ورود عشایر کوچرو به استان، عبور دام آنها تنها از طریق وسایل نقلیه امکانپذیر است در غیر اینصورت با برخورد جدی مواجه می‌شوند.

گودرز امیری روز دوشنبه در جلسه بررسی کوچ عشایر با تاکید کنترل ورودی و خروجی های استان به منظور جلوگیری از کوچ زودهنگام عشایر افزود: در صورتیکه عشایر سایر استان ها قصد عبور از لرستان را داشته باشند فقط می توانند از طریق کامیون و بدون توقف در استان به مسیر خود ادامه داده که تمامی دستگاههای اجرایی مرتبط و نیروی انتظامی بایستی با اداره امور عشایری در این خصوص همکاری نمایند.

وی با انتقاد از کوچ زود هنگام عشایر استانها به لرستان تصریح کرد: باید با ممانعت از ورود به استان، تدابیر لازم برای ماندن عشایر در مناطق قشلاقی تا نیمه دوم اردیبهشت ماه توسط مسئولان این مناطق فراهم شود.

وی تاکید کرد: این تمهیدات برای قطع زنجیره ویروس کرونا الزامی بوده و امور عشایری استان نیز موظف است برای تامین خدمات مورد نیاز عشایر کوچروی بومی و ماندگاری آنها تا نیمه دوم اردیبهشت ماه اقدام کند.

معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری لرستان ادامه داد: امور عشایری و منابع طبیعی نسبت به تنطیم برنامه کنترل ورودی های استان به منظور جلوگیری از کوچ زودهنگام عشایر اقدام نمایند و دامپزشکی نیز خدمات لازم برای دام در مناطق قشلاقی را انجام دهد.

امیری همچنین خواستار ایجاد ایستگاه های سلامت و غربالگری عشایر از طریق هلال احمر و بهداشت و درمان در مناطق قشلاقی شد.

همزمان که کوچ بهاره عشایر با اوج بحران کرونا مصادف شده مردمان ایل باید از ماندن در گرمای قشلاق و کمبود علوفه ی دام و یا رفتن به دل بحران کرونا یکی را انتخاب کرده و کوچ 99 را در برزخ ماندن یا رفتن تجربه کنند.

با پایان عمر زمستانی استان خوزستان در اسفندماه برخی از عشایر این استان منطقه را برای اسکان در لرستان و یا عبور از لرستان برای رفتن سایر استان های ییلاقی همچون همدان و چهارمحال و بختیاری ترک می کنند و سال جدید را در لرستان می گذرانند.

با آغاز فصل بهار بالغ بر 11 هزار خانوار عشایری به مناطق سردسیر لرستان کوچ می‌کنند اما امسال با توجه به شیوع کرونا و ضرورت رعایت پروتکل های بهداشتی و حاکمیتی برای مقابله با این بیماری جهان شمول، مصوبه کوچ عشایر در مدت زمان دیرتری ابلاغ شده تا با پیشگیری از جابجایی ها و تمرکز بر ارایه خدمات بتوان از شیوع این بیماری در جامعه عشایری و البته مناطق ییلاقی استان های هدف جلوگیری کرد.

هرچند ستاد مبارزه با کرونا در لرستان اعلام کرده کوچ عشایر به این استان باید در نیمه دوم فروردین ماه باشد اما عشایر ساکن در خوزستان با توجیح گرمای هوا و به اصطلاح سخت شدن علوفه، کوچ خود را برای گریز اتلاف و یا تضعیف دامشان آغاز کرده اند و برخی از انها پیش از موعد تعیین شده وارد لرستان شدند.

عشایر معتقد هستند در صورت تاخیر در روند کوچ بهاره، عشایر درون استانی با چرای دام خود موجب تضعیف مراتع و چراگاهها می شوند و با توجه به اینکه حیات عشایر به حیات دام انها وابسته است بحران کرونا را نادیده گرفته اند و برای تقویت دامشان، کوچ بهاره را آغاز کرده اند.

منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان نیز اعلام کرده عشایر کوچرو استان های کرمانشاه، همدان، اصفهان و چهارمحال بختیاری حق ورود به مراتع استان را نداشته و در صورت مشاهده طبق مقررات علاوه بر جریمه های سنگین، نسبت به کوچ آنها نیز اقدام می گردد.

همچنین بر اساس آمار سال 87 در خصوص عشایر بومی لرستان، این استان بیش از 14 هزار و 600 خانوار عشایری با جمعیت 84 هزار نفر دارد که این تعداد 4.7 جمعیت لرستان را تشکیل می دهند و رتبه خانواری و جمعیت آنها در سطح کشور به ترتیب هفت و شش است که به گفته مسوولان در شرایط بحران کرونا مشکل خاصی در خصوص کوچ درون استانی عشایر وجود ندارد.

جمعیت عشایری لرستان 130 هزار تن انواع محصولات لبنی و دامی معادل 25 درصد پروتئین استان را تولید می کنند و در مجموع سهم آنها در تولید ناخالص ملی با احتساب سایر محصولات زراعی، دامی و صنایع دستی 900 میلیارد تومان است.

*س_برچسب‌ها_س* *س_پرونده خبری_س*