عراق و اتحادیه اقتصادی اوراسیا بازارهای طلایی برای کالاهای ایران
تهران - ایرنا - معاون سابق توسعه بازارهای صادراتی سازمان توسعه تجارت ایران گفت: کشور عراق و اعضای اتحادیه اقتصادی اوراسیا در شرایط کنونی از بازارهایی در دسترس برای کالاها ایرانی هستند که می توان با بهره مندی مناسب در بازار آنها ماندگار شد.
به گزارش روز دوشنبه خبرنگار اقتصادی ایرنا، «مجتبی موسویان» در نشست خبری «بازارهای عراق و اوراسیا؛ تجارتی طلایی در 2022» اظهار داشت: ایران در قلب چند اتحادیه اقتصادی قرار گرفته و به همین دلیل دارای یک مزیت ویژه است؛ شورای همکاری خلیج فارس در جنوب ایران، پیمان اقتصادی سارک در شرق ایران، ترکیه به عنوان عضو ناظر اتحادیه اروپا در غرب ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا نیز در شمال ایران متشکل از پنج کشور روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، ارمنستان و بلاروس وجود دارد.
وی با بیان اینکه بسیاری از شرکای اصلی اقتصادی ایران در میان شرکای اتحادیه های نام برده هستند، خاطرنشان کرد: در این میان اتحادیه اقتصادی اوراسیا دارای ویژگی خاصی است و با ویژگی های خاص خود بازاری مناسب برای کالا و خدمات ایرانی است.
موسویان تاکید کرد: سهم اقتصادی کشورهای پنجگانه این اتحادیه شامل فدراسیون روسیه 75 درصد، قزاقستان 15 و سهم بلاروس، قرقیزستان و ارمنستان کمتر از 10 درصد است.
صادرات 967 میلیون دلاری ایران به روسیه
به گفته موسویان، در شرایط تحریم و گسترش ویروس کرونا که صادرات به کشورهای دیگر درسال 1399 را کاهش داد اما صادرات ایران به کشورهای اوراسیا بویژه فدراسیون روسیه روند افزایشی به خود گرفت به طوری که این روند در سال 1400 نیز تکرار شد.
وی خاطرنشان کرد: بر اساس آمار گمرک روسیه، صادرات ایران به این کشور در سال 2021 به رقم 967 میلیون دلار رسید که نسبت به سال 2020 با 21 درصد رشد همراه بود.
موسویان با اشاره به ظرفیت های بسیار میان ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا، گفت: با توجه به موافقتنامه تجارت ترجیحی و کاهش تعرفه های 502 قلم کالای ایرانی میتوان سطح همکاری های تجاری خود را با اتحادیه مذکور افزایش داد.
وی تاکید کرد: صادرکنندگان ایرانی باید اطلاعات خود را درباره بازارهای این کشورها افزایش دهند، زیرا بدون اطلاع از شرایط و قواعد تجاری حاکم بر این کشورها نمی توان ظرفیت های این کشورها برای صادرات کالاهای ایرانی را شناسایی کرد.
موسویان همچنین با اشاره به فرصتهای ایجاد شده برای ایران به دلیل جنگ روسیه و اوکراین، اظهار داشت: در این شرایط می توان از مزیت های موافقتنامه و همسایگی به شدت بهره برد. استفاده از این شرایط باید همراستا با افزایش اطلاعات در زمینه بازاریابی باشد تا به کمک متخصصین و نخبگان دانش لازم منتقل شود تا تولیدکنندگان و صادرکنندگان بتوانند سهم ایران را در بازار این کشورها افزایش دهند. همچنین نباید فراموش کنیم که اکنون تراز تجاری ایران با روسیه منفی است و در این شرایط خاص که فرصتی طلایی برای تجار ایران است، میتوان برای کاهش تراز تجاری اقدام کرد.
برنامه ریزی عراق برای 80 میلیارد دلار واردات در سال
«مهدی نجات نیا» رایزن بازرگانی اسبق ایران در عراق و مشاور اتاق بازرگانی تهران نیز در این نشست درباره بازار عراق، گفت: این کشور به عنوان بهترین شریک صادراتی ایران و بهترین فرصت وارداتی کالا و خدمات از جهان با از رتبه سوم صادرکننده نفت دنیا یک فرصت فوق العاده برای کالا و خدمات ایرانی است.
وی خاطرنشان کرد: برنامه ریزی عراق بر این اساس است که سالی 80 میلیارد دلار واردات کالا و 200 میلیارد دلار خدمات مختلف برای بازسازی کشور هزینه کند. با توجه به ترس سرمایه گذاران از ناامنی عراق این بازار بکر باقی مانده و نیازهای زیادش قابل بررسی است؛ همچنین جوانان این کشور اطلاعات دقیقی از تجارت ندارند.
نجات نیا تاکید کرد: با توجه به مواد یاد شده برای ورود به چنین بازاری نیاز به آموزش و یادگیری تخصصی چگونگی تجارت با عراق وجود دارد. این کشور در شرایط سیاسی خاصی قرار دارد و اکنون موقع اوج مسائل اقتصادی این کشور است و ایرانی ها باید در این اوج گیری شرکت کنند.
ورود به بازار کشورهای منطقه راهی برای خروج از رکود است
«محمد واعظی» عضو اتاق بازرگانی اصفهان نیز در این نشست به مهار تورم در بودجه سال 1401 اشاره کرد و گفت: یک ابزار ساده برای مهار تورم ایجاد رکود و کنترل شدید مالیاتی است و با توجه به معافیت صادرات از مالیات و عوارض گمرکی (به استثنا موارد خاص) میتوان از این شرایط بهره برد.
به گفته واعظی، یک راه برون رفت از این رکود ورود به بازارهای کشورهای اوراسیا و عراق است. با توجه به آغاز جنگ روسیه و اوکراین و تحریم های شدید بانک های بزرگ روسیه و در مقابل ورود ایران به اتحادیه اوراسیا شرایط برای ورود به کشور روسیه را فراهم کرده است.
فعال اقتصادی و بنیانگذار تجارت طلایی همچنین بازار عراق را بازاری بکر با جمعیتی جوان دانست و گفت: با توجه به هزینه ها کم حمل و نقل و هزینه تمام شده کالا در ایران کمتر کشوری می تواند با ایران در بازار کشور عراق رقابت کند.
واعظی تاکید کرد: علاقمندان که قصد توسعه کسب و کارهای خود را دارند می توانند با توضیحهای های عملی نه صرفا آماری با تکیه بر توانمندی های خود در این بازار حضور پیدا کنند.
همایش «بازارهای عراق و اوراسیا؛ تجارتی طلایی در 2022» روز جمعه 20 اسفند ماه از ساعت 10 الی 16 در محل دانشگاه تربیت مدرس برگزار خواهد شد.