پنج‌شنبه 8 آذر 1403

علی‌اکبر سرافراز درگذشت / بیوگرافی علی‌اکبر سرافراز

وب‌گاه عرشه آنلاین مشاهده در مرجع
علی‌اکبر سرافراز درگذشت / بیوگرافی علی‌اکبر سرافراز

علی‌اکبر سرافراز، باستانشناس پیشکسوت به دلیل کهولت سن درگذشت. علی‌اکبر سرافراز، باستانشناس پیشکسوت به دلیل کهولت سن درگذشت. حسن کریمیان، باستان‌شناس و استاد دانشگاه تهران با اعلام این خبر به ایسنا گفت: دکتر سرافراز جمعه 20 بهمن‌ماه 1402 به دلیل کهولت سن و در سن 96 سالگی در بیمارستان رسول اکرم (ص) دار فانی را وداع گفت.

علی‌اکبر سرافراز، باستانشناس پیشکسوت به دلیل کهولت سن درگذشت.

حسن کریمیان، باستان‌شناس و استاد دانشگاه تهران با اعلام این خبر به ایسنا گفت: دکتر سرافراز جمعه 20 بهمن‌ماه 1402 به دلیل کهولت سن و در سن 96 سالگی در بیمارستان رسول اکرم (ص) دار فانی را وداع گفت.

او همچنین گفت: امیدواریم مراسم تشییع پیکر این باستان‌شناس پیشکسوت از موزه ملی ایران برگزار شود.

پیگیری‌های ایسنا از خانواده این باستان‌شناس حاکی از این است که زمان و جزئیات مراسم تشییع پیکر دکتر علی‌اکبر سرافراز هنوز مشخص نشده است.

علی‌اکبر سرافراز، باستان‌شناس پیشتاز ایرانی و متخصص تاریخ هنر اشکانی ساسانی و ایلخانی، در سال 1306 در ملایر به دنیا آمد. او پس از پایان دانشسرای تربیت‌معلم، تا سال 1332 خورشیدی به تدریس پرداخت و پس از آن به تهران منتقل شد و در سمت ریاست آموزشگاه های تهران در نقاط محروم خدمت کرد. در 1342 خورشیدی از دانشگاه تهران درجه کارشناسی ارشد باستان‌شناسی با امتیاز عالی دریافت کرد. با بورسیه یونسکو به دانشگاه نیویورک رفت و در 1348 خورشیدی دانشنامه دکتری مرمت و حفاظت آثار سنگی گرفت. در چند پروژه بین‌المللی کاوش و مطالعات از جمله در مکزیک، انگلستان، آمریکا، چین، آلمان و فرانسه شرکت کرد، که کاوش تی. آن و هوکات و چلولا از آن جمله بود.

او بیش از 23 سال از عمر خود را در محرومیت‌های میدانی و صحرایی صرف کرد که نتیجه تلاش‌های سرافراز از سال 1344، ثبت 430 اثر در فهرست آثار ملی است. دانشگاه تبریز کتاب تخت سلیمان او را در سال 1347 منتشر کرد. سرافراز در 23 بهمن 1357 به ریاست موزه ایران باستان انتخاب شد و سپس از 1358 تا 1374 در دانشگاه تهران، باستان‌شناسی تدریس کرد. او همچنین یک دهه مدیر گروه‌های باستان‌شناسی دانشگاه‌های تهران و تربیت مُدرس بود.

کاوش‌های سرافراز در اَرگ عَلی‌شاه تبریز و تَنگ چوگان، درک ایران‌شناسان را از دوره‌های ایلخانی و ساسانی دگرگون کرده است. مهم‌ترین کاوش‌ها و مطالعات سرافراز را می‌توان ارگ علی‌شاه تبریز، تنگ چوگان، کاخ کوروش کبیر در بُرازجان، تخت سلیمان، جمعه مسجد اردبیل، رصدخانه مراغه و کتیبه خارک، که سند صیانت ایران بر خلیج فارس بوده است و همچنین مرمت و کاوش معبد آناهیتای بیشابور، برشمرد. او دستکم 16 کاوش علمی را سرپرستی کرده و حدود 32 بررسی و گمانه زنی روی آثار باستانی داشته بود.

«تخت سلیمان»، «راهنمای آثار باستانی جزیره خارک» و «سکه‌های ایران» از جمله کتاب‌های علی‌اکبر سرافراز است.

منبع: ایسنا

هم اکنون دیگران می خوانند -->
علی‌اکبر سرافراز درگذشت / بیوگرافی علی‌اکبر سرافراز 2