علی ضیاء در تلویزیون میماند و یا به ویاودیها میرود؟/ جزئیات تحویل سال شبکه یک و اعلامِ چهرههای مردمی سال
مجری و تهیهکننده «فرمول یک» به سؤالی درباره غیبتش در تلویزیون و شائبههای حضورش در نمایشخانگی اینگونه پاسخ داد: هنوز دیداری با ویاودیها نداشتهام اما تلویزیون را به عنوان خانهام انتخاب میکنم و امیدوارم تا جان دارم در تلویزیون اجرا کنم.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، علی ضیاء تهیهکننده و مجری «فرمول یک» است که بعد از عید نوروزِ سال گذشته، 11 ماه در غیبت به سر برد و در این مدت، برنامهای را به صورت مجازی از صفحه خودش منتشر کرد. او بعد از مدتها قرار است از 22 اسفندماه در قالبِ ویژه برنامه معرفی چهرههای مردمی سال به آنتن شبکه یک برگردد و تحویل سال را هم اجرا کند. نخستین دوره طرح انتخاب چهره مردمی به همت برنامه «فرمول یک» با اجرا و تهیهکنندگی سیدعلی ضیا سال 1397 برگزار شد و پس از انتخاب 11 تن از بین 40 نفر اولیه توسط هیئت انتخاب، رأیگیری از مردم آغاز شد و در نهایت این نرگس کلباسی بود که به عنوان چهره مردمی سال 1397 انتخاب شد.
شیوع ویروس کرونا مانع از آن شد که در دو سال بعد از این، طرح چهره مردمی به سرانجام برسد و حال امسال دوباره شرایطی فراهم شده تا رسانه ملی آیینهای برای مردم عادی جامعه باشد. در بین هیئت انتخاب امسال «فرمول یک» چهرههایی چون گلاره عباسی بازیگر، محمود انوشه روانشناس و سخنران، بهروز شعیبی بازیگر و کارگردان، محمد دادکان مدیر ورزشی سابق و استاد دانشگاه، گلاره ناظمی داور فوتسال بانوان و آقایان، رضا پورحسین از مدیران سابق رسانه ملی و استاد دانشگاه، شهره پیرانی همسر شهید داریوش رضایینژاد، محمدرضا شفیعی تهیه کننده سینما و تلویزیون و علیرضا قزوه شاعر و رئیس دفتر شعر، موسیقی و سرود رسانه ملی حضور دارند.
جزئیاتی از معرفی چهرههای مردمی سال
نشست خبری امروزِ علی ضیاء و تیمِ فرمول یک، درباره جزئیات معرفی چهرههای مردمی سال و خیلی از مباحثِدیگر به بحث و گفتوگو با خبرنگاران پرداخت. او در ابتدا درباره طرح چهرههای مردمی و جزئیات تحویل سال توضیحاتی داد و گفت: زمانی که فکر کردیم که چهره مردمی را انتخاب کنیم، برنامهای خواستیم بسازیم که نمونه خارجی نداشته باشد. ممکن است غالب مردم از این طرح استقبال نکنند و سختیهایش هم بیشتر است؛ مثلاً چهرههای مردمی که ما معرفی کردیم حاضر نشدند برای خود تبلیغ کنند. روحانیای داشتیم که از او خواستم خود را معرفی کند اما او از ما دلخور شد. جالب است که آنها برای رأی گرفتن و بیشتر شناخته شدنِ خودشان هم تلاشی نکردند.
او همچنین به این نکته اشاره کرد که ذائقهها به سمت دیگری رفته و باید برای تقویتِ این جریان تلاش کرد و جنگید. ضیاء یادآور شد: مهمترین کاری که میتوانم انجام دهم این است که این افراد را جلوی دوربین بیاورم، هرچقدر هم سخت باشد. من چند باری گفتهام ممکن است چهره مردمی در تلویزیون مورد استقبال بخشی از مردم قرار نگیرد، چون ذائقهها به سمت دیگری رفته است اما در نهایت این اتفاق ارزش جنگیدن را دارد.
خبرنگار تسنیم سه سؤال مطرح کرد که مهمترین آن دلیلِ غیبت چند ماهه در تلویزیون، اجرا در فضای مجازی و روشِ راستیآزمایی چهرههای مردمی سال بود. تهیهکننده و مجری «فرمول یک» در پاسخ به این سؤالات گفت: درباره نوعِ انتخاب چهرهها و راستیآزماییشان باید بگویم که "ما یک تیم تحقیق داریم که سالها با آنها کار میکنیم که برخی از آنها همکاران شما در سرویسهای اجتماعی رسانهها و در شهرهای مختلفاند. همچنین از افراد نزدیکی که در یک اقلیم میشناسیم و همچنین از رسانهها در اقلیمهای مختلف پرسوجو میکنیم. بخشی از این 40 چهره را دعوت کردهایم که به استودیو آمدهاند و بعد حتی برخی کنار گذاشته شدند چون احساس کردیم با برخی نظرات ما متفاوت هستند.
دلیل غیبتِ 11 ماهه چه بود؟
او درباره غیبت 11 ماههاش در تلویزیون که سؤال دیگر خبرنگار تسنیم بود؛ اینگونه واکنش نشان داد: من برای اولین بار است که یک سال برنامه نداشتم، شاید به این دلیل است که سال گذشته پربینندهترین برنامه تاریخ شبکه یک را داشتیم! البته خدا لطف کرده است و ما همیشه رکوردها را جا به جا کردهایم. واقعیت این است به صورت مستقیم مشکلی نبوده؛ تیرماه و مردادماه مدیران شبکه یک و شخصِ آقای زینالعابدین را ملاقات کردم و بالأخره ارائه طرح و بوروکراسیهای مربوط به سازمان صداوسیما یک قدری این فاصله را ایجاد کرده و مشکلِ خاصی وجود ندارد.
ضیاء در پاسخ به سؤال دیگر خبرنگار تسنیم درباره حضورش در فضایمجازی و برنامهای که از صفحه اینستاگرامی خودش منتشر میشد، گفت: من دغدغه برنامهسازی دارم و میخواستم خودم را در قالبها و فضاهای مختلف ارزیابی کنم. از "ویتامین ث" که در تلویزیون بودم تاکنون، چالشهای جدیدی را تجربه کردم. ویدئوی گفتوگوهایی در این برنامه مجازی، بالای 8 میلیون بیننده داشته و این نشاندهنده تأثیرگذاری ساختِ یک برنامه درست در این فضاست؛ شاید هم دوباره این اتفاق بیفتد.
این تهیهکننده و مجری درباره جزئیات برنامه تحویل سال «فرمول یک» افزود: ویژه برنامه «فرمول یک» از 22 اسفند شروع میشود که احتمالاً ساعت 22 روی آنتن خواهیم بود تا یک بامداد؛ اما اگر بخش سریال را داشته باشیم این ساعت به 23 موکول خواهد شد. در کنار چهرههای مردمی، حضورِ هنرمندان، خوانندگان و ورزشکاران هم داریم که برای مخاطب متنوع باشد. البته هنرمندانی در کنار ما خواهند بود که فعالیتهای مردمی داشته باشند. به طورمثال خانم گلاره عباسی در این فرآیند به خاطر فعالیتهای مردمیشان موردِ نظر ما بودهاند و خیلی از هنرمندان و چهرههای شناخته شده دیگری داریم که این فعالیت را در دستور کارشان دارند.
ضیاء در ادامه درباره انتخاب چهرههای مردمی عنوان کرد: فکر میکنم با گسترش این آدمها و اینکه بیشتر آنها را به چشم مردم بیاوریم، مردم میتوانند خوبیها را بهتر از بدیها تشخیص بدهند و حرکت در مسیر خوبیها سیر صعودیتری خواهد داشت. الگوها بهتر شناخته میشوند. مثلاً برنامهای داشتیم که خانمی گفت بیشتر از رییسجمهور در محله خودش کار کرده است و حتی با کتونی به برنامه ما آمده بود. فکر میکنم نمایش آدم خوبها حال ما را خوب میکند و اینها الگوهای درستیاند که باید این حرکتها ترویج شود.
وی در خصوص اینکه قرار است در ویاودیها هم تجربهای داشته باشد و یا ممنوعیت حضور مجریان در نمایشخانگی وجود دارد، خاطرنشان کرد: من هنوز دیداری با ویاودیها نداشتهام چند سال پیش قرار بود برنامه بسازم نه اینکه اجرا کنم. برنامهسازی کار و شغل من است و ممکن است در هر فضایی برنامهسازی کنم. اما تلویزیون را به عنوان اجرا و خانهام انتخاب میکنم. اجرا در تلویزیون حالِ دیگری دارد و امیدوارم تا جان دارم در تلویزیون اجرا کنم.
مجری و تهیهکننده تلویزیون در پاسخ به سؤالی درباره تغییر ذائقه مردم در تلویزیون و اینکه مجریان چه نقشی در پیش بردن این ذائقه به سمت سلبریتی ها و هنرمندان داشتهاند گفت: خیلی از اتفاقات افتاده که ذائقه مردم متفاوت شده خیلی مسائل اجتماعی و مشکلات اقتصادی هم دخالت مستقیم داشته است. رسانه هم در این راستا خیلی زیاد شده است. تلویزیون و مجریان و برنامهسازانش تاثیرگذار بودند اما اینستاگرام تاثیر نداشته! نمیتوانیم اینها را جدا جدا بررسی کنیم. آنچیزی که مطلق باشد وجود ندارد. ممکن است من هم در برنامهسازیهایم اشتباه کنم و از من نخواهید اشتباه نکنم! من معصوم نیستم و برنامهسازم و همیشه تلاش کردم در مدلِ نگاهم به سوژهها و حرفها و رفتارهایم اشتباه نکنم. اما من همه این بلاها را سرِ مردم درنیاوردم حتماً مشکلات مختلفی در جامعه باعث این شده ذائقه به سمتهای مختلفی برود.
او همچنین درباره نظرسنجی و رأی مردمی که برای انتخاب برترین چهره مردمی سال اتفاق میافتد نکتهای ناظر به مشکلات و چالشهایی که برای سیمرغ مردمی جشنواره فیلم فجر و شائبههای تقلب و تخلف در آن مطرح کرد و گفت: اگر امروز سازوکار رأیگیریمان را اعلام نکردیم برای این نکته بود که برای صحت و سقمِ فرآیند و سازوکارمان به یقین برسیم تا مخاطبان بدانند به راحتی میتوانند در رأیگیری چهرههای مردمی سال شرکت کنند و هیچ خللی در این زمینه به وجود نخواهد آمد. اگر به این سازوکار دقیق و قابل اعتماد نرسیم، حتماً همین 10 نفرِ برگزیده که هرکدام خصوصیتها و ویژگیهای متمایزی دارند را معرفی میکنیم و این بخش آرا را نخواهیم داشت. چون بیش از هرچیزی برایمان مهم است که مردم به ما اعتماد داشته باشند که از رأیشان حراست میشود.
معرفیِ چهرههای مردمی با اعلامِ گلاره عباسی
گلاره عباسی به عنوان سخنگوی هیأت انتخاب قرار بود در این جلسه حضور داشته باشد اما به دلیل مشکوک بودن به اُمیکرون به صورت تلفنی در جلسه حاضر شد و 10 نفر چهره مردمی را معرفی کرد. او متنِ هیئت انتخاب را خواند: "ما در طرح چهره مردمی ایران شنوای روایتهایی به وسعت ایران از مردمی بودیم که برای مردم این سرزمین از هیچ تلاشی فروگذار نکردند و ذرهذره از وجودشان را برای ارتقای فرهنگ ایران بهکار بستند. از کسانی که جان خود را بهخطر میاندازنند تا جان هموطنانشان را نجات دهند تا پزشکان و پرستارانی که در دوران کرونا در مواجهه با خطر از پای ننشستند، از کسانی که خود را وقف کودکان بیمار یا نیازمند میکنند تا کسانی که برای حفاظت از محیط زیست از هیچ تلاشی فروگذار نمیکنند.
کسانی که همگی از جنس ما هستند و گرهای از کار مردم باز میکنند. دوربین بسیاری از رسانهها به تصاویر این افراد بدهکارند و حالا زمان آن فرارسیده که دوربینها را به سمت آنها بچرخانیم. کار خیر و خدمت به همنوع قابل ارزشگذاری نیست اما ما برای سادهشدن فرایند انتخاب این مسئولیت خطیر را پذیرفتیم. هیات داوران برنامهی فرمول یک باحضور جمعی از فعالین فرهنگ، هنر، ورزش و سیاست پس از بحث و جمعبندی فراوان فعالیت ده نفر از چهرههای مردمی را شایستهی حضور در مرحلهی نهایی چهرهی مردمی ایران میداند."
من، گلاره عباسی بهنمایندگی از افراد حاضر در هیأت انتخاب برنامه فرمول یک اسامی این 10 نفر را بهترتیب حروف الفبا برای شما قرائت میکنم:
1. اکبر رجبی
مؤسس مجموعهی «طلوع بینشانها» که نزدیک به دو دهه است فعالیتهای خیرخواهانهی زیادی برای اقشار آسیبدیده ازجمله بیخانمانها انجام داده است. او و همکارانش حامی تخصصی افراد درگیر با معضل اعتیاد و کارتنخوابیاند. آنها علاوه بر کمک و درمان به بازگرداندن مؤثر این افراد بهجامعه با تأثیر نگرش و یادآوری مسوولیتهای فردی نسبت به آسیبدیدگان اجتماعی و مسئله بیخانمانی پایگاهی برای حضور آگاهانه افراد جامعه ایجاد کردهاند.
2. رقیه رحمانی
زن غیوری از ایرانزمین که در جدال مرگبار با آتش، 6 روز به دل ارتفاعات نارک زد تا از طبیعت بکر استان کهگیلویه و بویراحمد دربرابر زبانههای آتش محافظت کند. او از سال 1396 بهطور جدی با انجمن سبزگامان گچساران همکاری جدی داشته است و در این راستا فعالیتهایی بر أساس برنامهریزیهای مشخص انجام داده است. بهطور مثال کاشت نهال در ذخیرهگاهی به وسعت چهارده هکتار در امام زاده جعفر شهرستان گچساران یکی از اقدامات گسترده او و همراهانش است. او سالهاست در مهار آتشسوزیها در ارتفاعات شرکت میکند.
3. سروش صلواتیان
پسر طبیعتگردی که نزدیک به پنج سال است در حوالی تالاب جازموریان زندگی میکند و برای کودکان این منطقه شناسنامه میگیرد و مدرسهسازی انجام میدهد. او همچنین فعالیتهای خیرخواهانهی زیادی در استانهای سیستان و بلوچستان و کرمان انجام میدهد. برای مناطق کمبرخوردار دستشویی میسازد و بهارتقای بهداشت در این مناطق کمک کند.
4. عباس عربی
سردار خون و صلح است. کسی که تابهحال باعث رضایتگیری از صدها خانواده شده است. او تابهحال 257 نفر را از چوبهی دار نجات داده و همچنین بیش از 5 هزار درگیری و نزاع قومی و قبیلهای را حلوفصل کرده. او هرسال برای عروس و دامادهای بیبضاعت در ایام محرم و رمضان جهیزیه تهیه میکند و به حدود 300 خانوار بیبضاعت و یتیم مواد غذایی کمک میکند. سازمان صلح جهانی بهاو دکترای افتخاری اهدا کرده است.
5. حسنه عفراوی
زن عرب خوزستانی که یک تنه در برابر مشکلات معیشتی در استان خوزستان قد علم کرده است و تابهالان برای بیش از 800 نفر در منطقهی هور اشتغالزایی انجام داده. او پس از از آنکه در 14 سالگی بهشکل سنتی ازدواج کرد و صاحب یک فرزند بود، طلاق گرفت. او تا 21 سالگی کاملا بیسواد بود اما ازطریق نهضت سوادآموزی متوجه استعداد خودش شد و درحال حاضر استاد دانشگاه است. او همچنین پنج جلد کتاب چاپ کرده است و تمرکز اصلی او روی تنش هورالعظیم است.
6. امید قبادی
پزشک متخصصی که سالهاست تمرکزش را بر روی ترویج فرهنگ اهدای عضو در کشور گذاشته است و آمار اهدای عضو در کشور را چندبرابر کرده است. او مسئول آموزش تیم رضایتگیری برای اهدای عضو است. تاکنون بیش از هزار و پانصد رضایتگیری از خانوادهها برای اهدای عضو را در کارنامهاش دارد. او فعالیتاش برای رضایتگیری از خانوادهها را از سال 1383 آغاز کرده است. سال 1384 آمار رضایت اهدای عضو در ایران پنج درصد بود ولی امروزه با تلاش او و سفیران اهدای عضو این آمار به هفتاد درصد رسیده است.
7. ثریا مطهرنیا
معلم نمونه کردستانی که تمام توانش را وقف دانشآموزان بیمار و بیبضاعت منطقه کرده است و شهرت کارش جهانی شده و حالا نامزد دریافت بهترین معلم دنیاست. نزدیک به سی سال پیش همزمان با ورودش به مدارسی در روستاهای دورافتاده بیجار، با کودکانی روبرو شد که به خاطر فقر با رنجی ناگفتنی دستوپنجه نرم میکردند. او به آموزش اکتفا نکرد و همچون مادری دلسوز، عشق بیکران خود را نثار این دانشآموزان کرد، دانشآموزانی که امروز شمارشان از هزار نفر گذر کرده است.
8. حسین موسوی
روحانی مسجد شهر واوان که سالهاست در این منطقه به فعالیتهای عامالمنفعه میپردازد و برای جوانان کارآفرینی میکند. سید حسین موسوی در زمینه های مختلف بهخوصوص اشتغالزایی برای جوانان به مردم خدمترسانی کرده است. او همچنین در در دوران کرونا با کمک ورزشکاران ملیپوش60 هزار وعده غذای گرم در ماه رمضان برای محرومان فراهم کرده است. در زمینه فرهنگی در تدوین کتاب و پویش کتابخوانی فعالیت کرده است. از دیگر فعالیتهای او میتوان به کاشت چندهزار نهالی زیتون، جمعآوری پسماندهای قابل بازیافت، کمکرسانی در زلزله کرمانشاه، تأسیس فروشگاه خانهی مهر و تولیدات ملی، تأسیس واحد دامداری و پرورش مرغ و بوقلمون در جهت اشتغالزایی و تاسیس باشگاه ورزشی می توان اشاره کرد.
9. نقی میرزایی
نیکوکار قزوینی که سالهاست تمام توان خود را بهکار بسته تا خیریهای بهنام بنیان ازدواج را تاسیس کند. او تاکنون برای یازده هزار تا دختر جهیزیه کامل تهیه کرده که از این بین به سه هزار نفر وام برای کمک هزینه ازدواج داده است.
10. شرمین نادری
نویسنده و تصویرگر حوزهی کودک و نوجوان که در مناطق محروم سیستان و بلوچستان به تجهیز کتابخانه و ترویج فرهنگ کتابخوانی میپذیرد. درجهت ادای مسئولیت اجتماعی به تجهیز و ساخت کتابخانهها و مدارس در سیستان و بلوچستان کمک میکند و برای استارتاپ روستاتیش و جهت کمک به توسعه روستایی و همراهی با فروش محصولات روستایی قصههای روستایی مینویسد و میخواند. در ضمن مجموعهای 6 جلدی از کتابهای تاریخی برای کودک و نوجوان در نشر هوپا و کتاب مرگامرگی را در نشر بان در انتظار چاپ دارد.
مطالبه اهالی تئاتر برای بازگشت تلهتئاتر به تلویزیون مروری بر تجربه فصلبندی سریال در تلویزیون و نمایشخانگی، با نگاهی به فرمولهای جهانی ویژههای نوروزی و تحویل سال در تلویزیون با اجرای عمو پورنگ، علی ضیاء و رامبد جوان