پنج‌شنبه 8 آذر 1403

فرسودگی دستگاه‌های پزشکی قانونی / افزایش قیمت 400 درصدی مواد و تجهیزات

وب‌گاه الف مشاهده در مرجع
فرسودگی دستگاه‌های پزشکی قانونی / افزایش قیمت 400 درصدی مواد و تجهیزات

رئیس سازمان پزشکی قانونی با اشاره به اینکه قیمت مواد و تجهیزات این سازمان از سال 99 تا 400 درصد افزایش پیدا کرده است، گفت: در این رابطه اقداماتی انجام و از ظرفیت وزارت بهداشت استفاده شد، اما طول عمر دستگاه‌هایی که در سازمان داریم تقریبا تمام شده است و فرسوده تلقی می‌شوند.

ایسنا: عباس مسجدی در سی‌وهشتمین همایش مدیران سازمان پزشکی قانونی کشور که امروز 22 تیر در سالن اجتماعات اتاق بازرگانی خراسان رضوی برگزار شد، با بیان اینکه تمام ما باید برای اجرای عدالت در کشور تلاش کنیم، در رابطه با شاخصه‌های نظام قضایی در تراز جمهوری اسلامی و وظایف دستگاه‌های قضایی بیان کرد: ما به عنوان یکی از دستگاه‌های قضایی از این ترازها و شاخصه‌ها فاصله نداریم و وظیفه ما انجام کار متقن کارشناسی دقیق برای اجرای عدالت و کمک به دستگاه قضاست. مهمترین شاخص برای دستگاه قضایی تراز جمهوری اسلامی این است که اعتماد مردم را جلب کند؛ چراکه امروزه صاحبان و سرمایه اصلی کشور مردم هستند.

رئیس سازمان پزشکی قانونی با بیان اینکه نکته بعدی افزایش سطح علمی و شایستگی‌های اخلاقی است‌، بیان کرد: مورد بعد اقتدار، تیزبینی و قاطع عمل کردن در دستگاه قضایی است. در تخریب برج‌هایی که ساخته شده بود، اولین مکانی که رئیس قوه قضاییه در شورای عالی دستور دادند ویلاهای مربوط به قوه قضائیه بود و بعد از آن به سراغ وزارت نیرو و دستگاه‌های دیگر و آزادسازی حریم‌های دریا و رودخانه‌ها رفتند. در کرج و سواحل خزر این اتفاق افتاد و با جدیت نیز دنبال می‌شود.

مسجدی عنوان کرد: خوشبختانه همانطور که از استان خراسان رضوی انتظار می‌رفت دستگاه قضایی خراسان رضوی در قوه قضاییه به عنوان دستگاه برتر شناخته شد. این نشان‌دهنده اقدامات جهادی مسئولین قضایی استان است.

وی اضافه کرد: افزایش سطح علمی و شایستگی‌های اخلاقی، شاخصه دیگری است که یک نظام قضایی باید داشته باشد. در ملاقاتی که امسال با رهبر معظم داشته‌ایم، یکی از از هشت بندی که ایشان فرمودند، این بود که دانش قضایی را باید گسترش دهیم. بسیاری از پرونده‌هایی که در دستگاه قضایی وجود دارد به دلیل جهل و ناآگاهی مردم نسبت به مسائل قضایی و حقوقی است.

رئیس سازمان پزشکی قانونی تاکید کرد: استقلال و عدم تاثیرپذیری از دیگر شاخصه‌های دستگاه قضاست. این مهمترین شاخص برای یک دستگاه قضایی نظام اسلامی‌ست؛ چراکه صاحبان ثروت و قدرت نتوانند نفوذی داشته باشند. قاضی باید مستقلا با توجه به ادله‌ای که در پرونده وجود دارد رای صادر کند. قاضی، پزشکان سازمان پزشکی قانونی را نیز شامل می‌شود؛ چراکه این افراد نیز اظهارنظر قانونی را انجام می‌دهند.

مسجدی با اشاره به اینکه نکته بعدی مسئولیت‌پذیری است، گفت: ما باید نسبت به وظیفه‌ای که داریم مسئولیت‌پذیر باشیم و برای افزایش کیفیت تلاش کنیم. ما به صورت مسئله‌محور پیش می‌رویم. اگر به دلیل تحریم‌های ظالمانه در مواد و تجهیزات مشکلاتی را داشتیم، افراد ما در مرکز تحقیقات و در معاونت‌های مربوطه در این زمینه تلاش کردند و اقداماتی را انجام دادند و افتخاری شد برای جمهوری اسلامی که یک سازمان کوچک بتواند دستگاه هموژنایزر تولید کند.

تنها دستگاهی که طبری نتوانسته بود در آن نفوذ کند، پزشکی قانونی بود

وی ادامه داد: موضوع ضد فساد بودن اصل اولی بود که امسال و سال‌های گذشته مقام معظم رهبری اشاره فرموده بودند. در پرونده تبری تنها دستگاهی که او نتوانسته بود نفوذ کند، دستگاه پزشکی قانونی بود و این یک افتخار و نشان‌دهنده سلامت دستگاه است، البته ما به این امر غره نشدیم و نمی‌شویم. توصیه من به همکارانمان همواره این است که ما باید نظارت لحظه‌ای داشته باشیم. اگر یک پرونده نادرست از زیردست ما خارج شود، آبروی مردم در معرض تهدید خواهد بود.

رئیس سازمان پزشکی قانونی گفت: مورد دیگر انقلابی عمل کردن است. برخی از لفظ انقلابی خوششان نمی‌آید؛ چراکه مفهوم انقلابی بودن را خوب درک نکرده‌اند. انقلابی کسی است که به صورت عادلانه و منصفانه و دقیق مسائل را دنبال می‌کند. انقلابی بودن به معنای هیجانی عمل کردن نیست. تلاش ما در سازمان این است که روزبه‌روز در حوزه مسائل آموزشی و پژوهشی اقدامات خوبی انجام شود.

انتقاد از افزایش بودجه نامناسب

مسجدی با بیان اینکه ما تمام تلاش خود را انجام می‌دهیم تا در برنامه توسعه هفتم یک ردپایی برای خود منظور کنیم، ادامه داد: 465 مرکز در کشور داریم که درحال ارائه خدمت هستند. سازمان پزشکی قانونی در حوزه زیرساخت با مشکلات عدیده‌ای روبه‌رو است. اگر با این حرکت لاک‌پشتی که سازمان مدیریت بودجه و برنامه حرکت می‌کند و سالیانه تنها 15 الی 20 درصد افزایش بودجه به سازمان پزشکی قانونی اختصاص دهد، تاثیرات مخرب آن را در سال‌های آینده مشاهده می‌کنیم.

وی خاطرنشان کرد: پزشک قانونی جمهوری اسلامی حرف اول را در منطقه می‌زند، اما این برای ما کافی نیست و ما باید خود را به به‌روزترین علوم پزشکی قانونی دنیا مجهز کنیم. ما امروز نمی‌دانیم که در آمریکا و اروپا به این لحاظ چه می‌گذرد، اما این اراده را داریم که در حوزه پزشکی قانونی تعامل داشته باشیم تا بتوانیم دست‌آوردهایی که داریم را ارائه کنیم و دست‌آوردهای آن‌ها را منتقل کنیم. به همین جهت بحث مرجعیت علمی و استفاده از ظرفیت دانش‌بنیان برای ما بسیار مهم است.

رئیس سازمان پزشکی قانونی با تاکید بر اینکه در رابطه با مسائل معیشتی کل قوه دچار مشکل هستند، عنوان کرد: کار پزشکی قانونی کار سختی است؛ هم به لحاظ جسمی، هم روانی و هم به لحاظ فکری. همکاران ما با تمام این سختی وظایف خود را انجام می‌دهند؛ بنابراین حاکمیت باید حق این فرد را پرداخت کند. ما از این جهت قصور داریم ولی تمام تلاش خود را انجام می‌دهیم تا در این حوزه نیز اتفاقات خوبی را رقم بزنیم.

مسجدی بیان کرد: بودجه سازمان پزشکی قانونی در فاصله تحریم‌ها 15 درصد افزایش پیدا کرده است؛ ولی قیمت مواد و تجهیزات این سازمان از سال 99 تا 400 درصد افزایش پیدا کرده است. در این رابطه اقداماتی انجام شد و از ظرفیت وزارت بهداشت استفاده شد، اما طول عمر دستگاه‌هایی که در سازمان داریم تقریبا تمام شده است و فرسوده تلقی می‌شوند.

وی ادامه داد: این موضوع فرصتی است که از ظرفیت دانش‌بنیان برای ساخت قطعات مهم استفاده کرده و همچنین دولت را متقاعد کنیم برای اینکه بتوانیم ناوگان تجهیزات آزمایشگاهی را به روز کنیم.