فروش کلیه از طریق آگهی برچیده شد
«درحالحاضر بیمار برای دریافت کلیه ثبتنام میکند و کلیه را از جسد یا فرد زنده دریافت میکند. زمانی پیوند کلیه از بیماران مرگ مغزی بسیار کم بود، اما اکنون تعداد این نوع دریافت بسیار بیشتر شده است و هر هفته در مرکز دیالیزی ما دو تا سه پیوند کلیه از طریق بیماران مرگ مغزی انجام میشود. تعداد دهندههای زنده کلیه به نسبت هشت سال گذشته کاهش چشمگیری داشته است.»
رئیس بخش ارولوژی بیمارستان امام خمینی تهران و رئیس پیشین این مجتمع بیمارستانی با بیان اینکه وزارت بهداشت دیگر بهراحتی مجوز پیوند کلیه از دهنده زنده را نمیدهد، گفت: به همین دلیل دیگر آگهیهای فروش کلیه در مکانهایی مانند بیمارستان مشاهده نمیشود و در واقع فروش کلیه تقریبا در کشور برچیده شده است؛ درحالیکه زمانی این نحوه درخواستها بسیار زیاد بود.
به گزارش ایلنا، حسن اینانلو، رئیس بخش ارولوژی بیمارستان امام خمینی تهران و رئیس پیشین این مجتمع بیمارستانی، درباره نحوه انجام پیوند کلیه در ایران گفت: پیوند کلیه در بسیاری از کشورها مانند ترکیه و آمریکا از فرد زنده انجام میشود و پیوند کلیه از فرد دهنده زنده روالی غیرمعمول در دنیا نیست. فردی که میخواهد کلیه خود را اهدا کند، یا باید خانواده درجه اول فرد باشد و این واقعیت است که فرد غریبه با انگیزههای مالی کلیه خود را اهدا میکند و این روال در کشورهای دیگر هم رخ میدهد، مگر آنکه کلیهدهنده خانواده درجه یک یا دوست صمیمی بیمار باشد و این فداکاری را انجام دهد.
او درباره انتقاد برخی متخصصان از پیوند کلیه در ایران که به یک تجارت تبدیل شده است، گفت: تعداد بیمارانی که نیاز به پیوند کلیه دارند و دیالیز میشوند بسیار زیاد است و بیماران مرگ مغزی جبران پیوندها را نمیکند. مرگ مغزی معمولا فردی است که بر اثر تصادف فوت میکند. از یک طرف دولت باید تلاش کند شمار تصادفات را کاهش دهد، یعنی مرگ مغزی ناشی از تصادفات کاهش پیدا کند؛ بنابراین نباید امیدوار باشیم تمام بیماران دیالیزی منتظر دریافت کلیه از بیماران مرگ مغزی باشند و این پیوند هم میتواند از فرد زنده انجام شود و طبیعتا فرد اهداکننده با انگیزه مالی این کار را انجام میدهد، مگر اینکه همانطور که اشاره کردم، فرد دهنده از خانواده یا دوستان بیمار کلیوی باشد.
اینانلو خاطرنشان کرد: درخصوص دیدگاه برخی منتقدان که معتقدند پیوند کلیه در ایران به تجارت تبدیل شده، باید گفت لازم است که این موضوع را از دید فرد بیماری که نیاز به پیوند کلیه دارد نگاه کنیم که دیالیز میشود، حال خوبی ندارد و بهتدریج بدن بیمار به تحلیل میرود. از طرفی هم هر فردی میتواند کلیه خود را اهدا کند و اینکه تحلیل شود پیوند کلیه به تجارت تبدیل شده است، نگاه خوبی نیست.
رئیس پیشین مجتمع بیمارستانی امام خمینی تصریح کرد: درحالحاضر بیمار برای دریافت کلیه ثبتنام میکند و کلیه را از جسد یا فرد زنده دریافت میکند. زمانی پیوند کلیه از بیماران مرگ مغزی بسیار کم بود، اما اکنون تعداد این نوع دریافت بسیار بیشتر شده است و هر هفته در مرکز دیالیزی ما دو تا سه پیوند کلیه از طریق بیماران مرگ مغزی انجام میشود. تعداد دهندههای زنده کلیه به نسبت هشت سال گذشته کاهش چشمگیری داشته است؛ چون وزارت بهداشت دراینباره بسیار سختگیری میکند و بهراحتی مجوز این نوع پیوند کلیه را نمیدهد. اما در سه سال اخیر صدور مجوز از سوی وزارت بهداشت در این رابطه راحتتر شده است.
اینانلو درباره بهبود شرایط پیوند کلیه در کشور گفت: برای بهبود این موضوع باید روی مسائل اخلاقی و مالی کار کرد و دولت باید این موضوع را حل کند و این پوشش را فراهم کند. به این معنا که رابطه مالی دهنده و گیرنده کلیه از میان برود.
او تأکید کرد: وزارت بهداشت پس از اینکه فرد کلیه خود را اهدا کرد، باید این افراد را پایش کند و در فاصلههای متناوب با این افراد تماس بگیرد و پیگیریهای لازم را برای معاینات داشته باشد و آزمایشهای لازم را برای بررسی سلامت این افراد انجام دهد. دولت و وزارت بهداشت باید کلینیکهایی را به صورت رایگان معرفی کنند و دهندگان کلیه را تحت پوشش قرار دهند و این اقدام دشواری نیست. همان بیمارستانی که کار پیوند کلیه را انجام داده، به صورت رایگان و به طور منظم این پیگیریها را انجام دهد. البته وزارت بهداشت باید بودجههای لازم در این خصوص را تأمین کند که هزینه زیادی هم نیست.
از میان اخبار