پنج‌شنبه 10 آبان 1403

فعالیت تحقیقاتی معاونت علمی در حوزه "آب‌های ژرف" در 5 استان کشور

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
فعالیت تحقیقاتی معاونت علمی در حوزه "آب‌های ژرف" در 5 استان کشور

دبیر ستاد توسعه اقتصاد دانش‌بنیان آب، اقلیم و محیط زیست معاونت علمی گفت: شناسایی منابع آب‌های ژرف با استفاده از فناوری MT و AT از کارهای تحقیقاتی معاونت است. به غیر از سیستان و بلوچستان در استان‌های سمنان، یزد، اصفهان و خراسان جنوبی در زمینه منشا‌ی

- اخبار اجتماعی -

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، سید محمد مهدی نوربخش؛ دبیر ستاد توسعه اقتصاد دانش‌بنیان آب، اقلیم و محیط زیست معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان در نشست خبری امروز با اشاره به برنامه‌های این ستاد در 6 ماهه دوم سال جاری، گفت: برنامه‌های ما در دو بخش توسعه بازار شرکت‌های دانش‌بنیان و تقویت زیرساخت‌ها تعریف شده است.

وی، آب و آبفا، محیط زیست و اقلیم و زیر‌ساخت‌های توسعه اکوسیستم اقتصاد دانش‌بنیان در بخش آب، محیط زیست و اقلیم را از محورهای فعالیت ستاد آب و اقلیم نام برد و یادآور شد: در حوزه آب و آبفا و فاضلاب تکمیل و ارتقا زنجیره نمک‌زدایی را در دستور کار داریم؛ چرا که یکی از چالش‌های کشور در بخش آب، تأمین منابع پایدار آب است و کشور در شمال و جنوب دارای منابع آبی خدادادی است.

آمریکا تنها در یک ایالت 938 "چاه ژرف" زد!/ دیدگاه به "آب ژرف" صرفاً مطالعاتی است

نوربخش، خاطرنشان کرد: استفاده از منابع آبی دریا در حیطه مسئولیت‌های وزارت نیرو است و ما در حوزه توسعه انواع فناوری‌های مرتبط با نمک‌زدایی فعال هستیم و با این وزارتخانه در حال همکاری هستیم.

دبیر ستاد توسعه اقتصاد دانش‌بنیان آب، اقلیم و محیط زیست معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان، ساخت ممبرین‌ها و سیستم‌های آب‌شیرین‌کن‌ها را از جمله این فناوری‌ها نام برد و اظهار کرد: با توجه به توسعه هوش مصنوعی در حوزه‌های مختلف، توسعه تجهیزات اندازه‌گیری هوشمند مبتنی بر هوش مصنوعی را در دستور کار داریم و از هر طرحی در این حوزه حمایت خواهیم کرد

وی کنتورهای هوشمند آب و چاه‌های کشاورزی را از جمله تجهیزات هوشمند در این حوزه نام برد و گفت: این نوع کنتورها تاکنون رشد خوبی نیافته است و تولید و توسعه این کنتورها در دستور کار این ستاد قرار دارد ضمن آنکه توسعه سامانه‌های پیش‌بینی و پهنه بندی سیل برای مدیریت بحران مورد توجه قرار گرفته است.

وی توسعه فناوری بهینه سازی و کاهش تلفات را از دیگر زمینه‌های فعالیت‌های این ستاد ذکر کرد و گفت: یکی از راهبردهای ما در حوزه منابع طبیعی کشور، کاهش تلفات است که این امر با روش‌های نرم‌افزاری و سخت‌افزاری قابل اجرا خواهد بود. پیاده‌سازی مدیر منابع آب و پساب، بهینه‌سازی مصرف آب در بخش خانگی از جمله روش‌های نرم‌افزاری و کولرهای آبی بهینه‌سازی شده در مصرف آب و انرژی، به کارگیری فناوری‌های پیشرفته در پساب و تصفیه آب و پساب مانند نانو حباب‌ها، روش‌های نوین استحصال فلزات سنگین از آب و استحصال مواد ارزشمند از پسماندها از روش‌های سخت افزاری تحقق این رویکرد است.

دبیر ستاد توسعه اقتصاد دانش‌بنیان آب، اقلیم و محیط زیست معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان اجرای اقتصاد چرخشی در صنایع بزرگ را از برنامه‌های این ستاد در بخش محیط زیست دانست و اظهار کرد: اقتصاد چرخشی یعنی از تمام ظرفیت‌ها و ورودی‌های یک صنعت و استفاده مجدد از خروجی‌های صنایع. در این رویکرد پسماند صفر پیگیری می‌شود چراکه کاهش مصرف، جلوگیری از هدر رفت انرژی و منابع در صنایع را به دنبال دارد.

نوربخش گفت: یکی از رویکردهای مهم ما در طرح‌های بازیافت، استفاده مجدد از پسماندهای کشاورزی و تبدیل آنها به منابع قابل استفاده است.

وی جمع‌آوری هوشمند پسماند در شهرهای بزرگ و استفاده از سیستم‌های زباله سوز در بیمارستان‌ها را از مهمترین اقدامات در حوزه پسماند ذکر کرد و یادآور شد: ایجاد و تقویت زیرساخت توسعه اقتصاد دانش‌بنیان که شامل همه فناوری‌های حوزه آب و محیط زیست می‌شود و راه‌اندازی سکوی پشتیبان برای همه شرکت‌های دانش بنیان فعال در این حوزه از دیگر برنامه‌های ستاد است.

دبیر ستاد توسعه اقتصاد دانش بنیان آب، اقلیم و محیط زیست معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ادامه داد: در کنار سایر فعالیت‌ها، موضوع آب‌های ژرف در دستور کار است. این موضوع از سال 92 مطرح شد و ما به عنوان کار تحقیقاتی در این زمینه وارد شدیم و فناوری‌های زیادی در این زمینه مطرح شده است.

وی شناسایی منابع آب‌های ژرف با استفاده از فناوری MT و AT را از اقدامات کارهای تحقیقاتی دانست و گفت: در زمینه استحصال این منابع آبی نظرات متفاوتی مطرح است اما این طرح از ابتدای دولت سیزدهم در دستور کار قرار گرفت و کمیته راهبری آب‌های ژرف با وزارت نیرو راه اندازی شد و اعتبارات خوبی برای این طرح در نظر گرفته شد.

نور بخش با ابراز امیدواری از اینکه با مشارکت این وزارتخانه دستاوردهای خوبی حاصل شود، ادامه داد: ما به غیر از سیستان و بلوچستان در استان‌های سمنان، یزد، اصفهان و خراسان جنوبی مطالعه در زمینه منشا‌یابی آب‌های ژرف داریم.

توانمندسازی شرکت‌ها در حوزه کسب و کار

نوربخش بازاریابی و فروش محصولات فناورانه را از چالش‌های شرکت‌های دانش‌بنیان دانست و گفت: در این رابطه اقدام به برگزاری سلسله رویدادهای مرتبط با هم‌رسانی‌های عرضه و تقاضای فناوری کردیم که در این زمینه اخیراً رویدادهای آب و پساب با شرکت‌های فناور و بلوغ یافته به عنوان طرف‌های عرضه و متقاضیان فناوری به عنوان طرف تقاضای فناوری برگزار کردیم.

وی ادامه داد: در این رویداد در یک سمت میز شرکت‌های دانش‌بنیان بلوغ یافته و فناور و در سمت دیگر میز متقاضیان فناوری قرار دارند این دو طرف با انجام مذاکراتی توافق سه‌جانبه با حضور معاونت علمی منعقد کرد. نمونه این بهم‌رسانی‌ها را سازمان آب و برق خوزستان ذکر کرد و گفت: این سازمان نیاز به هیدروگرافی مخازن آب با فناوری‌های ارزان قیمت داشت که یکی از شرکت‌های دانش‌بنیان شناورهای هدایت پذیر تولید کرده که در این رویداد توانستند قراردادی را امضا کنند.

حمایت از ایجاد آزمایشگاه مرجع و تأیید محصول

دبیر ستاد توسعه اقتصاد دانش بنیان آب، اقلیم و محیط زیست گفت: یکی دیگر از چالش‌هایی که شرکت‌ها با آن مواجه هستند، اخذ تأییده از آزمایشگاه‌های مرجع است که در این زمینه برنامه‌ای را برای حمایت از آزمایشگاه مرجع اجرایی کردیم.

وی با بیان اینکه این برنامه مشترک با مؤسسه تحقیقات آب است گفت: در این طرح مشترک، تسهیلاتی را برای حمایت از تجهیزات آزمایشگاه مرجع برای اخذ تأییده‌ها اعطا می‌شود.

نوربخش خاطرنشان کرد: برای تأمین مالی فعالیت های دانش‌بنیان اجرای ماده 11 قانون جهش تولید دانش‌بنیان را دنبال می‌کنیم که برای اجرایی سازی آن از طریق تقویت صندوق های پژوهش و فناوری پیگیری می‌شود.

وی با تأکید بر اینکه دو صندوق پژوهش‌ها نیرو و محیط زیست مرتبط با فعالیت این ستاد ایجاد شده است، گفت: بر اساس این بند قانونی شرکت‌ها باید به جای پرداخت مالیات، طرح‌های توسعه‌ای تعریف کنند و با تأیید معاونت علمی جایگزین پرداخت مالیات خواهد شد و این راهکار می‌تواند به عنوان تأمین منابع مالی این شرکت‌ها به شمار بیاید.

نوربخش با تأکید بر اینکه در حال حاضر 700 تا 900 شرکت دانش‌بنیان در حوزه آب تغییر اقلیم و محیط زیست فعال هستند، گفت: در خصوص حل مشکل ریزگردها باید گفته شود که آلاینده‌های محیط زیست مانند دود، بو و ریزگرد مسائل بین دستگاهی است اما معاونت برای پیاده‌سازی فناوری‌های این حوزه پایلوت‌هایی را طراحی کرده که خوشبختانه همکاری‌های خوبی با استان‌های مختلف انجام شده است.

دبیر ستاد توسعه اقتصاد دانش‌بنیان آب، اقلیم و محیط زیست معاونت علمی گفت: شناسایی منابع آب‌های ژرف با استفاده از فناوری MT و AT از کارهای تحقیقاتی معاونت است. به غیر از سیستان و بلوچستان در استان‌های سمنان، یزد، اصفهان و خراسان جنوبی در زمینه منشا‌یابی آب‌های ژرف فعالیت داریم.