فعال دانشجویی: توافق ایران و عربستان نشان داد مناسبات بینالمللی نیازی به تائید آمریکا ندارد
علی شفیعی عضو شورای مرکزی انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه امیرکبیر در گفتگو با خبرنگار تشکل های دانشگاهی خبرگزاری فارس، گفت: اخیرا ایران و عربستان پس از هشت سال با میانجیگری چین روابط خود را عادی کردند و این اقدام فصل نویی را در جهان و منطقه آغاز کرد.
وی افزود: تا چند سال پیش تمام مناسبات مهم بینالمللی برای به نتیجه رسیدن پیش شرط حضور آمریکا را همراه خود داشت و هیچ جنگ و صلحی بدون آمریکا اتفاق نمیافتاد و آمریکا باید در آنها حضور تایین کننده به عنوان ابرقدرت میداشت و اول منافع آمریکا تامین می شد و بعدا به مسائل دیگر رسیدگی میشد.
این فعال دانشجویی تاکید کرد: امروز دیگر جهان متفاوت شده است و قدرت های جهانی جدیدی ظهور کرده اند که میتوانند در تعامل با قدرتهای منطقه ای ساز و کارهایی را پیش ببرند که نیازی به تایید یا عدم تایید آمریکا نباشد.
وی ادامه داد: اولین مورد از این دست ساز و کارها که نه تنها آمریکا که متحدان آن هم کنار گذاشته شد روند آستانه بین ایران، روسیه و ترکیه برای حل بحران سوریه بود که توانست ثبات نسبی را دوباره به سوریه برگرداند.
شفیعی تاکید کرد: بیانیه پکن دومین ساز و کار از این دست است که توانست مناقشهی بزرگی را حل کند. در این بیانیه نه تنها آمریکا نقشی نداشته است که با ابتکار بزرگترین رقیب آمریکا، سر رابطهای که همواره نسبت به آمریکا تعریف میشده و برای نفتی که آمریکا با آن امپراطوری خودش را ساخته توافق شده است.
این فعال دانشجویی عنوان کرد: ایران و عربستان بیش از دو سال بود که در بغداد مذاکراتی برای عادی سازی روابط داشتند تا بتوانند بقول وزیر خارجه عربستان مشکلات خودشان را از طریق راه حلهای سیاسی برطرف کنند و ثبات را به منطقه برگردانند.
وی افزود: ایران با این کار می توانست روابط خودش را با دیگر کشور های غربی بهبود بخشد و از گسترش پیمان ابراهیم جلوگیری کند.
شفیعی ادامه داد: عربستان هم پس شکستهای پی در پی در پروندههای منطقهای خودش مثل یمن، سوریه و لیبی برای بازیابی خودش نیاز به ثبات دارد و از این جهت است که در یک سال اخیر به نشستهای ضد ایرانی که در اردن و امارات برای تشکیل ناتوی منطقه ای علیه ایران شکل می گرفت هم شرکت نکرد.
وی افزود: اما مذاکرات بغداد بدلیل دخالت های آمریکا تابع مذاکرات وین شده بود و هر موقع مذاکرات وین در جریان بود مذاکرات پیش میرفت و زمانی که مذاکرات وین متوقف میشد مذاکرات بغداد هم دچار وقفه میشد. به این دلیل برای به نتیجه رسیدن نیاز به ابتکار جدیدی بود که چین این کار را کرد.
شفیعی تاکید کرد: چین تا قبل از این همواره تلاش می کرد در منطقه غرب آسیا وارد نزاعها و اختلافات نشود و در فرایندهای سیاسی نقشی نداشته باشد تا بتواند با تمامی طرفها روابط اقتصادی برقرار کند اما حال بدلیل بحران انرژی حاصل از جنگ اوکراین، چین نیاز به تضمین تامین انرژی خود دارد که این جز با وجود امنیت در خلیج فارس به وجود نمیآید و امنیت در خلیج فارس هم عدم تنش بین ایران و عربستان را می طلبد.
عضو شورای مرکزی انجمن اسلامی امیر کبیر در پایان گفت: چین با توجه به نزدیکی هر دو کشور به خودش که بدلیل نگاه به شرق دولت سیزدهم و حرکت به سمت شرق عربستان در دوران بایدن اتفاق افتاده است، به عنوان میانجی وارد فرایند عادی سازی روابط ایران و عربستان شد و توانست آن را به نتیجه برساند و توانایی موازنه بخش خود را به رخ آمریکا بکشد و خود را به عنوان قدرت جهانی به اثبات برساند.
پایان پیام /