پنج‌شنبه 8 آذر 1403

متن لایحه مهارت‌آموزی و اشتغال‌پذیری سربازان

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
متن لایحه مهارت‌آموزی و اشتغال‌پذیری سربازان

لایحه مهارت‌آموزی و اشتغال‌پذیری کارکنان وظیفه نیروهای مسلح هفته گذشته از سوی دولت به مجلس شورای اسلامی تقدیم شد.

- اخبار سیاسی -

به گزارش حوزه دولت خبرگزاری تسنیم، لایحه مهارت‌آموزی و اشتغال‌پذیری کارکنان وظیفه نیروهای مسلح هفته گذشته برای انجام تشریفات قانونی به مجلس شورای اسلامی ارسال شد.

لایحه مهارت‌ورزی و اشتغال‌پذیری سربازان تقدیم مجلس شد بر اساس این لایحه دستگاه‌های آموزشی با هماهنگی ستاد کل نیروهای مسلح، باید تمهیدات لازم جهت برگزاری حداقل یک دوره آموزش فنی، حرفه‌ای و مهارتی (عمومی و تخصصی) را در طول دوره خدمت ضرورت برای کارکنان وظیفه فراهم نموده و نسبت به صدور گواهینامه معتبر بر اساس وظایف قانونی و چهارچوب صلاحیت حرفه‌ای ملی با رعایت ماده (9) قانون نظام جامع آموزش و تربیت فنی، حرفه‌ای و مهارتی مصوب 1396 اقدام نمایند.

متن این لایحه به شرح زیر است:

مقدمه توجیهی:

در راستای تحقق سیاست‌های کلی اشتغال (ابلاغی 1390) مقام معظم رهبری و رهنمودهای ایشان و سیاست‌های دولت مردمی مبنی بر تربیت نیروهای انسانی متخصص، ماهر و کارآمد متناسب با نیازهای بازار کار از طریق ترویج مهارت‌آموزی کارکنان وظیفه نیروهای مسلح در دوران خدمت وظیفه عمومی و تسهیل کارآفرینی و فرصت‌های شغلی پایدار آنها پس از دوره مذکور، لایحه زیر برای انجام تشریفات قانونی تقدیم می‌شود:

لایحه مهارت‌آموزشی و اشتغال‌پذیری کارکنان وظیفه نیروهای مسلح

ماده 1- در این قانون، اصطلاحات زیر در معانی مشروح مربوط به کار می‌روند:

1- نیروهای مسلح: ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران، ارتش جمهوری اسلامی ایران، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، فرماندهی کل انتظامی جمهوری اسلامی ایران و سازمان‌ها و شرکت‌های تابعه و وابسته آنها.

2- ستاد کل: ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران.

3- دستگاه‌های اجرایی: کلیه دستگاه‌های اجرایی موضوع ماده (5) قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب 1386 و دستگاه‌هایی که شمول این قانون بر آنها مستلزم ذکر یا تصریح نام است.

4- دستگاه‌های آموزشی: دستگاه‌های دولتی مجری آموزش و تربیت فنی، حرفه‌ای و مهارتی موضوع بند (7) ماده (2) قانون نظام جامع آموزش و تربیت فنی، حرفه‌ای و مهارتی مصوب 1396.

5- مهارت آموزی: فرایند کسب مهارت‌های تخصصی و عمومی جامعه هدف (اتباع ذکور ایرانی بالای 15 سال سن) در پیش از خدمت و در طول دوره خدمت ضرورت وظیفه عمومی.

6- اشتغال‌پذیری: فرآیند قابلیت‌افزایی، هدایت شغلی و تسهیل‌گری در برخورداری کارکنان وظیفه ماهر از حمایت‌های شغلی و پشتیبانی‌ها.

7- سرباز ماهر منقضی خدمت: سرباز مهارت آموخته‌ای که با حداقل مهارت تخصصی و داشتن گواهینامه معتبر مهارتی، خدمت دوره ضرورت خود را به پایان رسانده است.

ماده 2- دستگاه‌های آموزشی با هماهنگی ستاد کل نیروهای مسلح، تمهیدات لازم جهت برگزاری حداقل یک دوره آموزشی فنی، حرفه‌ای و مهارتی (عمومی و تخصصی) را در طول دوره خدمت ضرورت برای کارکنان وظیفه فراهم نموده و نسبت به صدور گواهینامه معتبر بر اساس وظایف قانونی و چهارچوب صلاحیت حرفه‌ای ملی با رعایت ماده (9) قانون نظام جامع آموزش و تربیت فنی، حرفه‌ای و مهارتی مصوب 1396 اقدام می‌نمایند.

تبصره 1- ستادکل با همکاری وزارتخانه‌های تعاون، کار و رفاه اجتماعی و فرهنگ و ارشاد اسلامی هر ساله فهرست مهارت‌های مشترک مورد نیاز نیروهای مسلح و بازار کار کشور، را تهیه می‌کند و بر مبنای برنامه‌ریزی سنواتی قرار می‌دهد.

تبصره 2- مشمولانی که قبل از اعزام به خدمت نسبت به دریافت آموزش در خصوص مهارت‌های تخصصی مورد نیاز نیروهای مسلح و بازار کار کشور از طریق دستگاه‌های آموزشی اقدام نموده و دارای گواهینامه معتبر بر اساس چهارچوب صلاحیت حرفه‌ای باشند، با اذن مقام معظم رهبری و برابر دستورالعمل اجرایی که توسط ستاد کل با همکاری وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تهیه و ابلاغ می‌گردد، از مشوق‌های مهارتی دوران خدمت، از جمله حداکثر دو ماه کسر خدمت متناسب با سطح و میزان مهارت برخوردار می‌شوند.

ماده 3 - کلیه دستگاه‌های اجرایی موظفند با توجه به نیاز استخدامی و با رعایت ضوابط احراز قابلیت جذب و به کارگیری در تامین نیروهای انسانی مورد نیاز خود اعم از رسمی، پیمانی و قراردادی، سربازان مهار منقضی خدمت دارای مهارت در حوزه تخصصی مرتبط را در شرایط برابر نسبت به سایر داوطلبان مرد در اولویت قرار دهند.

تبصره - آیین‌نامه اجرایی این ماده از جمله ملاک‌های احراز شرایط برابر، حداکثر ظرف شش ماه پس از لازم‌الاجرا شدن این قانون توسط سازمان اداری و استخدامی کشور با همکاری سازمان برنامه و بودجه کشور و وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح تهیه و به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید.

ماده 4 - به وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح اجازه داده می‌شود به منظور انجام حمایت‌های مالی از مهارت‌آموزی و اشتغال‌پذیری کارکنان وظیفه و سربازان ماهر منقضی خدمت، نسبت به تاسیس «صندوق مهارت تا اشتغال کارکنان وظیفه و سربازان مهار منقضی خدمت» اقدام نماید.

اساسنامه این صندوق توسط وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح با همکاری ستاد کل نیروهای مسلح، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و سازمان برنامه و بودجه کشور تدوین و به تصویب هیئت وزیران می‌رسد.

تبصره - سرمایه اولیه صندوق از محل اعتبارات کمک به اشتغال کشور که در بودجه سنواتی پیش‌بینی می‌گردد، تامین و به صورت اعتباری در اختیار صندوق قرار می‌گیرد. کلیه فعالیت‌های صندوق از طریق بانک‌ها و موسسات اعتباری انجام می‌پذیرد.

ماده 5 - امکانات، تجهیزات و اعتبارات مورد نیاز برای اجرای آموزش‌های مهارتی و همچنین اعتبارات مورد نیاز صندوق موضوع ماده (4) این قانون، در لایحه بودجه سنواتی پیش‌بینی و واگذار می‌شود.

ماده 6- وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح به عنوان عضو ثابت شوراهای عالی «اشتغال»، «آموزش و تربیت فنی‌، حرفه‌ای و مهارتی» و «آموزش و پرورش» کشور تعیین می‌شود.