شنبه 3 آذر 1403

مجلس به دنبال راهی برای خروج از بن بست بورس

وب‌گاه تابناک مشاهده در مرجع
مجلس به دنبال راهی برای خروج از بن بست بورس

یک سال از هشدار‌های کارشناسان و نمایندگان مجلس نسبت به وضعیت بورس می‌گذرد، از آن زمان تاکنون، نشست‌های مختلفی برای رسیدن به راهکاری جهت خروج از نابسامانی بازار سرمایه تشکیل شده، اما هنوز نه تنها حال بورس خوب نشده که گاهی بدتر هم می‌شود.

یک سال از هشدار‌های کارشناسان و نمایندگان مجلس نسبت به وضعیت بورس می‌گذرد، از آن زمان تاکنون، نشست‌های مختلفی برای رسیدن به راهکاری جهت خروج از نابسامانی بازار سرمایه تشکیل شده، اما هنوز نه تنها حال بورس خوب نشده که گاهی بدتر هم می‌شود.

به گزارش «تابناک»؛ بهار سال گذشته، یعنی زمانی که شاخص بورس روند افزایشی داشت و هر روز چراغ آن سبز می‌شد، کارشناسان اقتصادی و برخی نمایندگان مجلس هشدار می‌دادند به زودی حباب بورس می‌ترکد و این با تبعات اجتماعی و امنیتی همراه خواهد بود.

آن زمان محمدرضا پورابراهیمی، نماینده کرمان در نامه‌ای به رییس جمهوری توضیح داد که افزایش چند برابری شاخص بازار بورس در مدت کوتاه، اگر با تمهیدات و تصمیم‌گیری صحیح همراه نباشد به رغم تمام محسنات آن می‌تواند تبعات منفی مهلکی برای اقتصاد کشور داشته باشد و ممکن است موجب بحران‌های اقتصادی و اجتماعی جدی در کشور شده و نظام مقدس جمهوری اسلامی را با مخاطرات تازه‌ای روبه رو کند.

هشدار‌هایی که به آن توجه نشد و از مردادماه سال گذشته تا به امروز، بازار بورس با روند نزولی مواجه است. 45 میلیون سرمایه گذار خرد نگران از دست رفتن سرمایه‌های خود هستند و راهی جز تجمع جلوی مجلس و سازمان بورس ندارند.

با ریزشی شدن بازار بورس، برگزاری جلسات به شکل جدی‌تر دنبال شد که از جمله آن می‌توان به چند نشست امیرحسین قاضی زاده نایب رییس مجلس و کمیسیون اقتصادی و همچنین رییس مجلس با فعالان بازار سرمایه، نمایندگان شرکت‌های حقوقی در بازار بورس و رییس سازمان بورس اشاره کرد.

آخرین جلسه کمیسیون اقتصادی در ششم اردیبهشت با حضور رییس سازمان بورس و اوراق بهادار به منظور بررسی مشکلات و مسائل بازار سرمایه و بورس تشکیل شد. در توضیح این نشست محمدرضا پورابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس از بررسی پیشنهادهای مربوط به ساماندهی بازار بورس سخن گفت که قرار است در جلسه رئیس مجلس با وزیر امور اقتصادی و دارایی، رئیس کل بانک مرکزی، رییس سازمان بورس و همچنین نشست سران قوا مطرح شود.

این جلسه مشترک در هفتم اردیبهشت برگزار شد و محمد باقر قالیباف در آن نشست ضمن ابراز نگرانی از وضعیت فعلی بازار سرمایه تاکید کرد: «پیشنهادهای مطرح برای رونق بازار سرمایه کافی نیست و باید تقویت شود. هرگونه پیشنهادی باید هم راستا با هدف بازگشت اعتماد به بازار سرمایه و رونق این بازار و حمایت از سرمایه گذاری بلندمدت باشد. باید تنظیم گری حرفه‌ای و سیاستگذاری صحیح منجر به سرمایه گذاری بلندمدت در این بازار شود و در این زمینه لازم است اقدامات فوری هم مانند بیمه سهام سهامداران خرد و الزام پرداخت یک درصد منابع صندوق توسعه ملی و واقعی کردن نرخ تسعیر ارز بانک‌ها اجرایی شود. همچنانکه اقدامات موازی مانند مالیات بر عایدی سرمایه، حذف قیمت گذاری دستوری و بستن درگاه‌های پرداخت صرافی‌های غیرمجاز فروش رمز ارز باید در مجلس و دولت و دستگاه قضایی در دستور کار قرار گیرد.»

البته قبل از آن هم، رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در نشست خبری سخنگوی دولت از بسته پیشنهادی 3+7 بازار سرمایه برای حمایت از بازار سرمایه به دولت رونمایی کرده بود. سه مصوبه این بسته همزمان از هفتم اردیبهشت ماه اجرایی شده و هفت مورد دیگر نیز منوط به تایید شورای عالی هماهنگی اقتصادی است؛ این سه مصوبه عبارتند از اختصاص یک درصد از منابع صندوق توسعه ملی به صندوق تثبیت بازار سرمایه، رفع ممنوعیت نهاد‌های مالی بازار سهام برای استفاده از تسهیلات بانکی و اعطای اقامت پنج ساله برای سرمایه‌گذاران خارجی جهت خرید سهام.

حالا همه چشم انتظار برگزاری جلسه شورای هماهنگی اقتصادی سران قوا هستند تا به راهکاری عملی برای بهبود وضعیت بورس دست پیدا کنند، وعده‌ای که قالیباف رییس مجلس در آخرین جلسه پارلمان قبل از تعطیلات به مردم داد و گفت که «با پیگیری مجلس قرار است موضوع بورس و مشکلات مردم در این حوزه در جلسه شورای هماهنگی اقتصادی سران سه قوه مطرح شود.»

اما بنا بر گفته پورابراهیمی رییس کمیسیون اقتصادی مجلس تشکیل این جلسه به تعویق اقتاده است. او با انتقاد از این موضوع اظهار کرد: «ما به شدت از دولت گلایه‌مندیم چرا که بحث بازار سرمایه مهمترین موضوع اقتصادی کشور است و دولت با اولویت چندم با آن برخورد می‌کند، اما این بی‌اهمیتی بی‌پاسخ نمی‌ماند و مجلس و کمیسیون اقتصادی قطعا اقدامات لازم را انجام خواهند داد.»

در آشفته بازار شیوع کرونا و وضعیت معیشتی و اقتصادی مردم، سرمایه گذاران خرد چشم انتظار تصمیمات مسئولان هستند تا حداقل بتوانند سرمایه اولیه خود را از بورس خارج کنند، نه اینکه هر روز شاهد آب شدن سرمایه هایشان باشند. فراموش نکنید که مردم به دعوت رییس جمهور وارد بورس شده اند و اکنون با این حجم از بی مهری مواجهند.