مجلس مرهم دردهای خوزستان خواهد شد؟
این روزها حال خوزستان خوب نیست؛ ضربان قلب تپنده ایران به شماره افتاده و به دنبال مرهمی برای آن هستند؛ مرهمی دائمی و التیام بخش نه مسکنی موقتی که راه علاجی برای آن نیست؛ اما چگونه می توان سرزمین آفتاب را از بحران کمآبی نجات داد؟
این روزها حال خوزستان خوب نیست؛ ضربان قلب تپنده ایران به شماره افتاده و به دنبال مرهمی برای آن هستند؛ مرهمی دائمی و التیام بخش نه مسکنی موقتی که راه علاجی برای آن نیست؛ اما چگونه میتوان سرزمین آفتاب را از بحران کمآبی نجات داد؟
به گزارش تابناک، مشکلات خوزستان انباشت دردها و عقب ماندگیهای چهل ساله است که در این مدت مردمان نجیب خوزستان آن را به دوش کشیدند و دم نزدند. وقتی کارد به استخوان آنها رسید که «آب» را کارون، دز، کرخه، مارون، شاوور و زهره گرفتند و تالاب هورالعظیم را به برهوت تبدیل کردند. مردمان این سرزمین هر روز با تلف شدن گاومیش هایشان به دلیل تشنگی و گرمازدگی روبه رو میشوند و هیچ کاری از دستشان برنمیآید. دیگر آنها چارهای جز اعتراض ندارند، چون «تشنهاند و آب ندارند.»
در این شرایط نمایندگان شورای اسلامی از باب انجام وظیفه نظارتی شان به موضوع اعتراضات مردم خوزستان به «بی آبی» ورود کردند. محمد باقر قالیباف رییس مجلس به نمایندگان خوزستان و کمیسیونهای انرژی، عمران و برنامه و بودجه ماموریت پیگیری و اجرایی شدن مصوبات دولت را داد؛ منظور مصوبه اخیر هیات وزیران است که با «اختصاص اعتبار به منظور جلوگیری از پیشروی آب دریا در اراضی کشاورزی و نخلستانهای آبادان و خرمشهر، پرداخت مانده مطالبات کشاورزان ناشی از خسارت وارده به اراضی کشاورزی استان خوزستان، اجرای پروژههای تأمین آب، آبرسانی روستایی و عشایری و مقابله با تنش آب شرب، کشاورزی و منابع طبیعی و لایروبی کانالها و رودخانههای استان، آبیاری نهالکاریهای سنواتی منابع طبیعی در کانونهای بحرانی ایجاد گرد و غبار، مبارزه با آفات و بیماری جنگلها و تأمین علوفه و آب دامهای سنگین (گاومیش) و جبران خسارت وارده به این نوع دامها در استان خوزستان» موافقت کرد.
در راستای ماموریت رییس مجلس، فریدون حسنوند، رییس کمیسیون انرژی به عنوان نماینده تام الاختیار رییس مجلس به همراه معاون دادستان کل کشور، رییس سازمان مدیریت بحران، معاون امور آب وزیر نیرو، معاون سازمان برنامه و بودجه کشور، معاون وزیر جهاد کشاورزی و مجموعهای از مدیران و دست اندرکاران کشور به استان خوزستان سفر کرد؛ طبق توضیحات او در 26 تیرماه، با پیگیریهای رئیس مجلس و کمیسیون انرژی و رایزنیهایی با وزارت نیرو و معاون آب این وزارت خانه، ظرفیت خروجی سد کرخه از 75 متر مکعب به 130 مترمکعب در ثانیه رسیده و آب پایین دست در دشت آزادگان تامین شود تا بتوان مسائل دامداران را حل کرد.
حسنوند با اشاره به برگزاری جلسهای با قالیباف برای بررسی برنامههای میان و بلندمدت در آینده نزدیک گفت: «کارگروهی جهت تدوین مصوبات برای بودجه 1401 و برطرف کردن نیازهای استان خوزستان و همچنین کارگروه دیگری برای رفع برخی از نیازهای مناطق نفتخیز در برنامه توسعه هفتم تشکیل میشود تا بتوان با بهرهمندی از اعتبارات نفت و مازاد درآمدهای پیش بینی شده در قانون، بخشی از نیازهای اساسی و جدی زیرساختی این استانها به خصوص استان خوزستان برطرف شود.»
او یک روز بعد یعنی در 27 تیرماه گفت که با پیگیری مجدانه رئیس مجلس شورای اسلامی و همکاری و تلاش وزارت نیرو و پیرو جلسهای در استانداری خوزستان از ساعت یک بامداد یکشنبه 27 تیرماه میزان خروجی سد کرخه و سد دز برای پایین دست افزایش یافت؛ سدکرخه 160 متر مکعب و سد دز 140 متر مکعب. این تصمیم در حالی گرفته شده که طبق شنیدهها، این آزادسازی آب سدها به ویژه آب سد کرخه بیش از نیم و برابر برنامه مصوب بوده که میتواند ذخیره آب پشت این سد را بسیار زودتر از شروع بارندگیهای امسال در آذرماه به صفر رسانده و بحران تازهای را رقم بزند. این اقدام با توجه به موجودی آب پشت سدها، به معنای احتمال بروز بحران تازهای در ماههای پیش روست.
علاوه بر این، کمیسیون عمران مجلس نیز جلسهای فوق العاده با حضور مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کشور و رئیس سازمان مدیریت منابع آب و مسئولان وزارت نیرو برگزار کرد که طبق توضیحات عبدالجلال ایری، سخنگوی این کمیسیون، عدم تامین نقدینگی در بروز مشکلات اخیر تاثیر داشته به طوری که سازمان برنامه و بودجه بر خلاف قانون اعتبار 1300 میلیارد تومانی را به استان خوزستان تخصیص نداده است.
تصمیم بر آن شد که با تشکیل جلسه ویژهای با وزیر اقتصاد به عنوان مسئول تامین منابع بعد از تخصیص اعتبارات، هر چه سریع تر منابع مالی مورد نیاز وزارت نیرو تامین شود. قطعا با شروع مجلس در هفته آینده کمیسیونهای پارلمان جلساتی برای رفع این مشکل برگزار میکند که از جمله آن میتوان به بازدید هیاتی از کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی به خوزستان جهت تهیه گزارش در راستای چگونگی حل مشکلات خوزستان اشاره کرد.
همان طور که سیدنظام الدین موسوی سخنگوی هیات رییسه مجلس گفت: «منابع خوزستان ملی است، پس مشکلات آن هم ملی است و برای رفع آنها باید در تراز ملی چاره اندیشی شود.» این یعنی باید تمامی ارکان نظام به میدان آمده تا شاید به اندازه سر سوزنی ادای دین به مردم غیور خوزستان کرد؛ امید میرود این اتفاق با بیانات اخیر مقام معظم رهبری رخ دهد که با گلایه از رعایت نشدن توصیههای متعدد قبلی درباره آب خوزستان و فاضلاب اهواز گفتند: «اگر آن توصیهها مورد توجه قرار میگرفت مسلما این وضع ایجاد نمیشد که مردم وفادار خوزستان را با وجود اینهمه امکانات و استعدادهای طبیعی و کارخانجات در استان، ناراضی و ناراحت کند. مردم ناراحتی خود را بروز دادند، اما هیچ گلهای از آنها نمیتوان داشت چراکه مساله آب آنهم در آن آبوهوای گرم خوزستان مساله کوچکی نیست.»
حضرت آیت الله خامنهای هم در بیاناتی با اشاره به حضور وفادارانه و فداکارانه مردم خوزستان در خط مقدم مشکلات هشت سال دفاع مقدس، گفتند: «این مردم نباید دچار مشکلات باشند و اگر به وقت خود به کار مردم رسیدگی میشد، این وضعیت ایجاد نمیشد. اکنون که دستگاههای دولتی و غیردولتی مشغول به کار شدند و همچنین دولت بعدی که بر سر کار خواهد آمد، کارها را به صورت جدی دنبال کنند.»
فراموش نکنیم که «مدتهاست همه ایران به خوزستان مدیون است.»