سه‌شنبه 6 آذر 1403

مردی که دائم در حال تدریس و تحقیق است

خبرگزاری ایسنا مشاهده در مرجع
مردی که دائم در حال تدریس و تحقیق است

در آیین نکوداشت مهدی محقق از فعالیت‌های فرهنگی و علمی مردی سخن گفته شد که دائم در حال تدریس، تالیف، ترجمه و تحقیق است.

به گزارش ایسنا، آیین نکوداشت مهدی محقق چهره ماندگار و رئیس هیئت مدیره انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، به‌همت شبکه رادیویی فرهنگ در قالب مراسم بزرگداشت «فرزانگان فرهنگ» یکشنبه 10 بهمن برگزار شد.

در این مراسم که مقارن با زادروز این چهره پیشکسوت فرهنگی در ساختمان شهدای رادیو برگزار شد، جمعی از مدیران و چهره‌های علمی و فرهنگی از تلاش‌های چهره نامدار عرصه علم و فرهنگ ایران قدردانی کردند.

غلامعلی حداد عادل رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی، سرور بختی رئیس مؤسسه فرهنگی اکو، محمود شالویی دستیار وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، حسن بلخاری رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، سیدمحمود دعایی سرپرست مؤسسه اطلاعات، وحید جلیلی قائم‌مقام رئیس سازمان صدا و سیما در امور فرهنگی، علی بخشی‌زاده معاون صدا، علیرضا قزوه مدیر دفتر شعر و موسیقی و سرود و جمعی از مدیران رادیو حضور داشتند.

محققی بالنده در تربیت اسلامی

علی بخشی‌زاده معاون صدا، با بیان این‌که سرشت تابناک مهدی محقق، اندیشه‌ای سترگ می‌سازد، گفت: طمأنینه و آرامش روحی ایشان از علائم مؤمن است. او با تبریک زادروز استاد محقق بیان کرد: مفتخریم که زادروز مردی حکیم و فرزانه را نکو می‌داریم که در تربیت اسلامی بالنده و تنومند شده‌است به‌گونه‌ای که بیان و قلم او حکم «یُدرَک و لا یوصف» دارد.

اهتمام به معرفی قله‌های حکمت و فلسفه

وحید جلیلی قائم‌مقام رئیس سازمان صدا و سیما در امور فرهنگی نیز با یادآوری حضور محقق در همایش «گوهرشاد» گفت: ایشان یکی از راویان و شاهدان قیام گوهرشاد هستند و به تأسی از پدر بزرگوارشان مرحوم شیخ عباس علی محقق، از رهبران قیام گوهرشاد، خاطرات زیادی از آن واقعه دارند. او با اشاره به نقش محقق در اعتلا و گسترش فرهنگ ایران اسلامی بیان کرد: زمینه‌سازی برای حرکت به سمت شکل‌گیری تمدن نوین اسلامی یکی از وظایف رسانه ملی‌ست و در این مسیر، تفکر و شخصیت استاد محقق الگوی مناسبی‌ست. جلیلی با بیان این‌که رسانه ملی باید با معرفی شخصیت‌های بزرگ، قله‌های حکمت و فلسفه را نمایان کند گفت: اندیشه استاد، برای ما غنیمتی است تا افق‌های روشن آینده را در پرتو حضور و تفکر چنین بزرگواران نمایش دهیم.

تجسم وحدت حوزه و دانشگاه

غلامعلی حداد عادل رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی نیز با توصیف شخصیت محقق گفت: ایشان نویسنده، علامه، ادیب، فقیه، مجتهد، نسخه‌پژوه و پژوهشگر تاریخ پزشکی اسلامی، مصحح و شارح کتب ادبی و فلسفی و فقهی است و از رسانه ملی سپاسگزارم که در سالروز 93 سالگی ایشان این مراسم را برگزار کرده‌است. او با بیان این‌که این فیلسوف نمونه استادانی‌ست که بیشتر از معارف حوزوی بهره برده‌اند، گفت: این گروه از استادان با برخورداری از تحصیلات حوزه و سپس با ادامه تحصیل در دانشگاه‌ها موفق شدند از گسیختگی حوزه و دانشگاه بکاهند. نمونه‌های آن، علامه قزوینی، سیدجعفر شهیدی، عباس زریاب خویی و محمدرضا شفیعی کدکنی هستند که با معارف دینی آشنایی دارند و استاد محقق به این سلسله تعلق دارد که در هجوم موج تجدد، نسل دانشگاهی را با معارف اسلامی آشنا کرده‌است. حداد عادل تصریح کرد: تصویری که در این 53 سال آشنایی از استاد در ذهن من نقش بسته تصویر دانشمندی‌ست که در دانشکده‌های ادبیات و الهیات مدام در حال تدریس است و در کنار ترجمه، تألیف و تحقیق علمی در مؤسسات علمی و فرهنگی مشغول پژوهش است. این تصویر یگانه برای ما غنیمتی‌ست که باید به آن احترام بگذاریم. رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی با تأکید بر این‌که محقق را باید تجسم وحدت حوزه و دانشگاه دانست، گفت: او مردی برآمده از حوزه است که ضمن حفظ ارتباط فرهنگی و ذهنی‌اش با حوزه حضوری بالنده در فضای دانشگاه داشته و تجسم کامل علامه ادیب و فقیهی مجتهد است. او به جوان‌های کشور توصیه کرد که محقق را الگوی خود بدانند و زندگی پرباری را در مسیر علم و دین برگزینند.

حاضر در کنار بزرگان فلسفه و حکمت

در ادامه این مراسم، مهدی محقق با قدردانی از برگزاری این مراسم و دوستانش خود را مدیون شیخ محمدتقی آملی دانست. او با بیان این‌که در 9 سالگی، مشهد را به قصد تهران ترک کرده و در مدارس مروی و سپهسالار (مدرسه شهید مطهری) مشغول به تحصیل شده‌بود، گفت: جلسات این مدرسه مجلس جامعی بود که فقیه داشت، فیلسوف داشت، ادیب داشت و درباره مسائل مختلف از جمله اینکه هر کسی چه دیده، چه خوانده، چه کتاب‌هایی چاپ شده، چه مقالاتی نوشته، بحث می‌شد.

اندیشه والا و تلاشی بی‌بدیل برای نسل جوان

علیرضا حبیبی مدیر شبکه رادیویی فرهنگ نیز در این مراسم بودن در محضر استاد و دیدار با فرزانگان فرهنگ را امری دلنشین خواند که با برگزاری این مراسم و نظایر آن، میسر شده‌است. او تصریح کرد: قد و قامت مهدی محقق در گستره علم و ادب از نشانه‌های «حیات فرهنگی» ست و ایشان از احیاگران میراث خردگرایی در عهد اسلامی هستند. حبیبی ضمن تبریک و گرامی‌داشت نودوسومین سالروز میلاد حکیم فرزانه، با اشاره به 80 سال مجاهدت و فعالیت این علامه حکیم، بیان کرد: فعالیت در 40 سازمان علمی و ادبی و دینی و به‌جا گذاشتن آثار ارزشمند دستاورد سال‌ها تلاش در عرصه فرهنگ است که جای قدردانی دارد. او با اشاره به انواع آثار کلامی و مکتوب محقق ادامه داد: اهل فرهنگ و معنا آشنایی با بزرگان را مرهون تلاش‌های علمی استاد هستند. مدیر رادیو فرهنگ خطاب به مهدی محقق بیان کرد: شما نیازمند هیچ تجلیل و نکوداشتی نیستید که سراسر زندگی شما همه تلاش ارزشمند و ثمرات اثرگذار است اما برگزاری این مراسم نیاز ما برای شناخت و آموزش بیشتر است. او در پایان، یکی دیگر از ثمرات وجود علامه را تربیت نسلی فرهیخته و استادان بی بدیل جهان دانش و علم برشمرد و گفت: حافظه تاریخ، این خدمت بزرگ برای تربیت نسلی اندیشمند را فراموش نخواهد کرد.

کمک به ماندگاری تمدن

محمود شالویی نیز با ابلاغ سلام وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی‌به دکتر محقق، گفت: هرچه در کشور به مفاخر خود بها دهیم و به گفته‌های آن‌ها عمل کنیم، بهتر می‌توانیم به ماندگاری تمدن‌ها کمک کنیم. او افزود: دکتر محقق که هم‌اکنون رئیس هیئت مدیره انجمن آثار و مفاخر فرهنگی‌ست، مؤسس دایره‌المعارف تشیع و سال‌ها رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی بود و آثار به‌جامانده از دوران حضور این فیلسوف بزرگ همچنان در انجمن قابل مشاهده است.

از سرآمدان روزگار

حسن بلخاری نیز با بیان این‌که استاد محقق 16 سال از عمر خود را در انجمن آثار و مفاخر فرهنگی به بزرگداشت بزرگان فرهنگ ایران گذرانده است، گفت: در این پنج سال که در انجمن هستم هرگز خود را در جای ایشان ندیدم و در کنار استاد شاگردی کرده‌ام. او افزود: ایشان در حوزه حکمت و فلسفه، عرفان و صرف و نحو عرب سرآمد روزگارش است و مجموعه‌های «متون و مقالات در تاریخ و اخلاق پزشکی در ایران و اسلام» و «طب روحانی رازی»، «مفتاح‌الطب و منهاج‌الطلاب» و... بخشی از حکمت و وقوف ایشان در طب است که اندک کسی به این وقوف در زمان حال رسیده‌است. بلخاری تصریح کرد: اندک کسانی هستند که از جایگاه محقق به محَقَق رسیده باشند و همگان شهادت می‌دهند که ایشان به این مقام نائل شده‌اند و حکمت علم و عرفان در حیات‌شان تجلی پیدا کرده‌است.

انتهای پیام

مردی که دائم در حال تدریس و تحقیق است 2
مردی که دائم در حال تدریس و تحقیق است 3
مردی که دائم در حال تدریس و تحقیق است 4