مرعشی: ایران و آمریکا توافق میکنند / به دولت رئیسی نمرهای تعلق نمی گیرد
مرعشی پیشبینی میکند عمر دولت رئیسی به 4 سال نرسد و البته این را هم می گوید که ایران و آمریکا توافق میکنند حتی بدون توافق بر سر خروج سپاه از لیست تروریستی.
هم به دولت انتقاد دارد که مذاکرات احیای برجام را دیر آغاز کرده است، هم از اصلاح طلبان و برخی اعتدالیون گلایه دارد چرا از عبدالناصر همتی در انتخابات 1400 حمایت نکردند.
حسین مرعشی، دبیر کل حزب کارگزاران که مهمان قرن نو بود، گریزی هم به رایزنی اصلاح طلبان با شورای نگهبان می زند و می گوید:«شورای نگهبان کارهای نیست و تصمیم در جای دیگری گرفته می شود. باید با رهبری وارد رایزنی شویم.»
او با قاطعیت از مجلس دهم حمایت می کند و می گوید: «بزرگترین اشتباه مجلس دهم، رقابت بین آقای لاریجانی و آقای عارف بود. درحالی که میتوانست آقای عارف نائب رئیس شود و چند دستگی ایجاد نشود. آقای واعظی نیز اشتباه کرد که فراکسیون مستقلان را تشکیل دادو مجلس را سه فراکسیونی کرد.»
مرعشی پیشبینی میکند عمر دولت رئیسی به 4 سال نرسد و البته این را هم می گوید که ایران و آمریکا توافق میکنند حتی بدون توافق بر سر خروج سپاه از لیست تروریستی.
مشروح گفتوگوی حسین مرعشی، دبیر کل حزب کارگزاران را در قرن نو بخوانید؛
***************
- آقای مرعشی، یک سال از انتخابات 1400 گذشت، پیش بینی شما از دولت رئیسی همین چیزی بود که این یک سال دیدید؟
بله، نتیجه انتخابات 1400 از پیش معلوم بود و می دانستیم که آقای رئیسی رئیس جمهور می شود. ایشان سابقه اجرایی نداشت و اساسا برنامه ای ارائه نکرد.
به دولت نمرهای تعلق نمی گیرد
- اگر بخواهید نمره قبولی به یکی از اقدامات دولت بدهید کدام عملکرد است؟
به دولت نمره ای تعلق نمی گیرد چرا که کاری تا به الآن انجام نداده است. دولت باید در اولین اقدام خود یک لایحه را به مجلس می فرستاد و جلوی کسری بودجه را می گرفت اما در نهایت ما در لایحه بودجه دیدیم که به کسری بودجه اضافه شد. همچنین باید به سرعت مذاکرات احیای برجام را آغاز می کرد. البته دولت به آن می گوید رفع تحریم ها اما ما می گوییم احیای برجام. با این حال، دیدیم که این اقدام بسیار دیر انجام شد. آقای رئیسی سابقه کار اجرایی ندارد و مشخصا دولت تا به الآن کاری انجام نداده است.
احمدی نژاد وارد بازی خطرناکی شده است
- می توان آقای رئیسی را با آقای احمدی نژاد مقایسه کرد چرا که ایشان همان راه آقای احمدی نژاد را رفتند و حتی از مدیران دولت ایشان استفاده کردند و حتی گفتمان او را کپی می کنند؟
خیر، با هم تفاوت دارند. آقای احمدی نژاد سابقه اجرایی داشت که آقای رئیسی ندارد. آقای احمدی نژاد خیلی حواسش جمع است حتی با وجود سیاست های غلطی که دارد. احمدی نژاد وارد بازی خطرناکی شده است. او می خواست با دادن پست مقام به مردم و سپاه آن ها را با خود همراه کند و مقابل رهبری بایستد. او می خواهد شخص اول مملکت شود که آقای رئیسی این گونه نیست.
نمی توان به مردم گفت با تورم 60 درصدی زندگی کنید
- جراحی اقتصادی که دولت رئیسی کلید زده است از نگاه شما چقدر ضروری بود و چقدر با روش فعلی جوابگو خواهد بود؟
من جراحی اقتصادی ندیدم و اسم این اقدام را جراحی اقتصادی نمی گذارم. مردم 8 سال با تورم 40 درصدی زندگی کردند و حال نمی توان با دادن یارانه 300 و 400 هزار تومانی به آنان گفت که باید با تورم 60 درصدی زندگی کنید. چناچه که دولت با حذف ارز ترجیحی، کسری بودجه را افزایش داد.
بعید است که دولت رئیسی به پایان برسد
- برخی اصولگرایان معتقدند رئیسی با جراحی اقتصادی شجاعت به خرج داد واقعا شجاعت بود؟
بگذارید بگویند که شجاعت بود. آن ها مجبورند که این حرف را بگویند.
- ولی این روزها خیلی از حامیان دولت آقای رئیسی مانند تندروها و نمایندگان مجلس که روزی برای ایشان نامه نوشتند، به منتقد دولت تبدیل شدند. می توان گفت که تندروها می خواهند از ایشان عبور کنند؟
بعید نیست که دولت آقای رئیسی به پایان برسد...
- یعنی ممکن است که دولت رئیسی به پایان عمر 4 ساله خود نمی رسد؟
بحث یک سال، 3 سال و 4 سال نیست. موضوع اقدامات دولت آقای رئیسی است. تا به حال ایشان اقداماتی انجام نداده است.
ایران و آمریکا توافق می کنند حتی بدون خروج سپاه از گروه تروریستی
-
آقای مرعشی! در حوزه دیپلماسی و سیاست خارجی چه چشم اندازی را برای ایران پیش بینی می کنید؟
ما خیلی دیر به سمت برجام رفتیم و باید زودتر این اتفاق میافتاد. اما در آخر توافق می کنند.
- یعنی با آمریکا توافق می کنند؟
بله.
- حتی بدون خروج سپاه از لیست سیاه؟
حتی بدون خروج سپاه.
در انتخابات 98 برای تفریح در انتخابات شرکت نکردیم
- شما از جمله افرادی هستید که می گویید باید در انتخابات شرکت کرد اما برخی از اصلاح طلبان معتقد هستند که اگر نامزد نداشته باشیم پس نباید در انتخابات شرکت کرد و...
ما هیچ راهی جز صندوق رای نمی شناسیم. تنها راه اصلاحات صندوق رای و انتخابات است. شرکت نکردن در انتخابات همانند رد صلاحیت ها دو لبه قیچی هستند که هر کدام از آن ها نباشد می تواند خطرناک باشد. ما در انتخابات 94 مجلس، همراهی مردم را داشتیم و از قبل تلاش و برنامه ریزی کردیم که عواملی مانند تکرار آقای خاتمی در این مورد موثر بود اما در انتخابات 98 برای تفریح در انتخابات شرکت نکردیم.
- یعنی کاندیدا برای شرکت در انتخابات داشتید اما...؟
گاهی ممکن است شما با کاندیدایی مانند آقای جهانگیری در انتخابات شرکت کنید گاهی هم ممکن است از بازیکنان ذخیره استفاده کنید. کاندیداهای ما در انتخابات 98 بازیکنان ذخیره بودند.
بزرگترین اشتباه مجلس دهم، رقابت لاریجانی و عارف بود
-
اما خیلی از افرادی که در لیست 94 بودند، بازیکن ذخیره بودند.
بله
- یعنی شما از مجلس دهم حمایت می کنید؟
بله، من یکبار این حرف را زدم و حال تکرارش می کنم، بزرگترین اشتباه مجلس دهم، رقابت بین آقای لاریجانی و آقای عارف بود. درحالی که می توانست آقای عارف نائب رئیس شود و چند دستگی ایجاد نشود. آقای واعظی نیز اشتباه کرد که فراکسیون مستقلان را تشکیل داد و در مجلس 3 فراکسیون ایجاد شد.
چرا جهانگیری و لاریجانی از همتی حمایت نکردند؟
- آقای عارف می پذیرفتند که نائب رئیس شود؟
چه کسی از آقای عارف خواست که نماینده مجلس بشود، ایشان نمی خواستند بیایند اما یک سری عوامل باعث روی کار آمدن ایشان شد. حال آقای لاریجانی کجاست؟ آقای عارف کجاست؟
زمانی که آقای هاشمی رد صلاحیت شد، ایشان آمدند و از آقای روحانی حمایت کردند. ایشان خیلی در نظام جمهوری اسلامی ماندگار هستند و حتی در زمان انقلاب برخی فرمان ها و امضاها توسط ایشان انجام می شود. اما یک نقدی که وجود دارد، این است که آقای لاریجانی، آقای جهانگیری، آقای محمد شریعتمداری، آقای محسن هاشمی در انتخابات 1400، رد صلاحیت شدند اما این دوستان چرا نیامدند از آقای همتی حمایت کنند؟ اگر این افراد پای کار می آمدند ممکن بود مانند خرداد 76، نتیجه را به نفع خودمان تمام کنیم.
به مردم آدرس غلط می دهیم
- اما افکار عمومی 92 با افکار عمومی 1400 متفاوت بود.
ما آدرس غلط به مردم می دهیم. برخی ها می گویند آقای طائب به آقای همتی گفت برو کاندیدا شو. من این موضوع را رد نمی کنم. همان گونه که آقای رئیسی آدم نظام است، آقای همتی نیز آدم همین نظام است.
من قبل از انتخابات پیش آقای محقق داماد رفتم که ایشان را برای کاندیداتوری متقاعد کنم، ایشان پاسخ مهمی دادند. آقای محقق داماد گفت که بگذارید همه چیز دست خودشان باشد. وقتی دست خودشان باشد، FATF درست می شود، برجام درست می شود، گشت ارشاد از بین می رود. اما الآن یک سالی هست که از دولت، مجلس و قوه قضائیه دست خودشان است. البته من به این افراد اصولگرا نمی گویم و انقلابی هستند.
با این حال هنوز نه FATF درست شده، نه برجام درست شده و سر هر خیابانی یک ماشینی ایستاده به خانم های بد حجاب پیامک می فرستد. موضوع این است که ما آدرس غلط به مردم می دهیم.
در انتخابات 1400 زمان را از دست دادیم
- آقای مرعشی، انتخابات 1400، یک نکته مهم دارد و آن این است که آرای باطله دوم شد و به گونهای رقیب آقای رئیسی بود. حتی اگر اصلاح طلبان پشت آقای همتی در می آمدند، برای قهر مردم با صندوق چه می کردید؟
فرایند انتخابات باید از یک سال قبل آغاز شود و ما در انتخابات 1400 زمان را از دست دادیم و در روزهای آخر وارد شدیم. انتخابات مانند یک قطار است و ما در چند روز مانده به انتخابات درباره این که به آقای همتی رای بدهیم یا نه بحث می کردیم. در حالی که باید برای افکار عمومی شرایط را از قبل مهیا کرد.
انتخاب خاتمی در یک حالت متعادل بود
- اما آقای خاتمی نیز که در دو هفته مانده به انتخابات انتخاب شدند و...
خیر، نامزدی آقای خاتمی سه ماه قبل از آغاز به انتخابات مشخص شد و اتفاقا مراحل انتخاب ایشان در یک حالت آرام و متعادل بود...
- آقای روحانی چطور؟
بله، آقای روحانی در دو هفته مانده به انتخابات، وارد شد. اما، ما شرایط را از قبل برای آمدن آقای هاشمی آماده کرده بودیم. آقای هاشمی بارها در مصاحبه ها و گفتگوها درباره آن که کاندید می شوند یا خیر صحبت کرده بودند که پس از رد صلاحیت ایشان، آقای روحانی انتخاب شدند. شرایط از قبل آماده بود. آقای خاتمی نیز تقریبا چند وقت یکبار با دانشجویان دیدار و گفتگو داشت.
رایزنی با شورای نگهبان بی فایده است
- آقای مرعشی، با توجه به ترکیب شورای نگهبان فکر می کنید اساسا رایزنی جریان اصلاحات با شورای نگهبان تاثیرگذار خواهد بود؟
شورای نگهبان کارهای نیست و تصمیم در جای دیگری گرفته می شود. رایزنی با شورای نگهبان بی فایده است چرا که شورای نگهبان تصمیم گیری نمی کند. باید با رهبری وارد رایزنی شویم.
باید با رهبر انقلاب دیدار داشته باشیم
-
قبلا آقای منتجب نیا و رهامی برای رفع حصر با رهبر انقلاب دیدار و گفتگویی داشتند. ممکن است باز هم از طریق این افراد با رهبر انقلاب دیدار و گفتگو کنید یا این مورد را از طریق کانال های دیگر پیگیری می کنید؟
هنوز در داخل جریان های اصلاح طلب درباره این موضوع بحثی صورت نگرفته اما من معتقد هستم که باید با رهبر انقلاب دیدار داشته باشیم.
- دیدار اخیر آقایان روحانی، خاتمی و سیدحسن خیلی پرحاشیه شد و به نظر می رسد عده ای نگران این جلسات هستند، تحلیل شما چیست؟
این دیدارها از قبل وجود داشته و چیز جدیدی نیست.
- اما یک پالس را به جریان رقیب می فرستد و اینگونه باعث نگرانی شان شده است
بالاخره شخصیت های مهمی هستند.
ناطق نوری آمادگی بازگشت به سیاست را ندارد
- اضافه شدن ناطق نوری این ترکیب را چقدر مستعد جریان سازی در انتخابات های پیش رو می کند؟
جریان سازی نمی شود چرا که این دیدارها بیشتر گعده های آخوندی است. آقای ناطق نوری هم با اطلاع می گویم که آمادگی بازگشت به سیاست را ندارد. آقای خاتمی هم همواره پشت سر جریان اصلاحات حضور دارد.
به روحانی سمت ندادند
- با توجه به اینکه آقای روحانی پس از ریاست جمهوری سمتی نگرفت، بعضی ها گفتند که ایشان در حال حذف از سیاست است. حال این دیدارها چقدر می تواند...
سمتی به ایشان ندادند اگر سمتی به ایشان می دادند که...
- گفته می شود که او مجمع را قبول ندارد به همین دلیل این عضویت در آن به ایشان پیشنهاد نشد.
اگر سمتی به ایشان می دادند قبول می کرد.