پنج‌شنبه 4 بهمن 1403

معرفی 7 محصول نانویی استارت‌آپی در حضور سرمایه‌گذاران

خبرگزاری ایسنا مشاهده در مرجع
معرفی 7 محصول نانویی استارت‌آپی در حضور سرمایه‌گذاران

7 استارت‌آپ محققان ایرانی که پس از تحصیل به کشور بازگشته‌اند، محصولات خود را در حوزه نانو فناوری در حضور سرمایه‌گذاران برای جذب سرمایه ارائه کردند.

به گزارش ایسنا، امروز یکشنبه 15 اسفند ماه ستاد توسعه فناوری نانو در محل دانشگاه علوم پزشکی تهران، میزبان استارت‌آپ‌ها و سرمایه‌گذاران در رویداد «ارائه به سرمایه‌گذار استارت‌آپ‌های فعال در حوزه فناوری‌نانو» با همکاری مرکز تعاملات بین‌المللی علم و فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری بوده است.

این مرکز برای جذب متخصصان ایرانی خارج از کشور، برنامه همکاری با متخصصان و کارآفرینان ایرانی خارج از کشور را اجرا می‌کند که هدف از آن انتقال دانش، تجربه و ایده‌های فناورانه به داخل کشور است تا در قالب حمایت از انجام پروژه‌های تحقیقاتی و فناورانه همچون پسادکتری، فرصت مطالعاتی، استاد مدعو، راه‌اندازی کسب و کارهای فناورانه، اشتغال در شرکت‌های فناور و برگزاری سخنرانی و کارگاه‌های تخصصی به ارتباط مؤثر متخصصان و مراکز علمی و فناوری برگزیده کشور یاری کند.

هدف ستاد نانو از برگزاری رویداد امروز، حمایت از متخصصان فارغ‌التحصیل خارج از کشور است که اقدام به راه‌اندازی یک استارت‌آپ نانویی کرده‌اند.

در این رویداد 7 استارت‌آپ نانویی، توانمندی و فناوری خود را به سرمایه‌گذاران مدعو ارائه کردند که به این شرح است:

پوشش‌های سوپرآبگریز پلی یورتانی

دکتر امیرحسین سید مهدی از محققان این طرح، پوشش‌های سوپرآبگریز پلی یورتانی را از محصولات تولید شده در این شرکت دانست و گفت: این محصول شامل فرمولاسیون‌های مختلف از پوشش‌های فوق آبگریز پلی یورتانی است. پوشش‌های سوپر آبگریز پلی یورتانی به خاطر خاصیت آسان تمیزشوندگی (دارای زاویه تماس آب با سطح بالای 145 درجه) آب را به طور کامل از خود دور کرده و در مقایسه با پوشش تجاری پلی یورتان جذب آب را تا 80 درصد و میزان نفوذ یون کلر را به کمترین مقدار ممکن می‌رساند که این امر به کاهش خوردگی کمک شایانی می‌کند.

وی اضافه کرد: این پوشش‌ها از دو بخش اصلی (پلی‌ال) و سخت کننده (پلی ایزوسیانات) تشکیل شده است که باید قبل از اعمال بر روی سطح، به نسبت مناسب با هم مخلوط شوند.

به گفته این محقق گریدهای مختلف از محصولات این شرکت، در حوزه‌های مختلفی چون پوشش زیر خودروهای سنگین، سبک و معادنی، پوشش ضدخزه برای استخرهای پرورش ماهی، پوشش ضدخوردگی در صنایع پتروشیمی، پوشش محافظ ضدآب درب‌های چوبی و پوشش ضدخوردگی در صنایع کاغذسازی کاربرد دارند.

بازار هدف این محصول شیلات و کشاورزی، خودرو و ماشین‌های سنگین و صنعت برق و پتروشیمی است.

این محصول که از سوی دکتر امیرحسین سیدمهدی، دکتر محمد نیکنامی و مهندس فرشید آقاجانی تولید شده، برای توسعه به 1.8 میلیارد تومان سرمایه‌گذاری نیاز دارد.

کول‌تگ

دکتر زهرا کلاهدوز در خصوص محصول کول‌تگ توضیح داد: این محصول یک برچسب الکترونیکی هوشمند است که برای مانیتورینگ و پایش دما و شرایط محیطی نگهداری محصولات کاربرد دارد. این امر توسط یک سیستم یکپارچه سخت افزاری و نرم افزاری اینترنت اشیاء (IoT) انجام می‌شود که باهدف نظارت بر شرایط محیطی و نگهداری محصولات در زنجیره سرد استفاده می‌شود.

به گفته وی این تگ‌ها، خروج محصول از دامنه دمایی موردنظر را ثبت و گزارش کاملی را در خصوص شرایط دمایی محصول در بازه زمانی موردنیاز ارائه می‌کند. لذا محموله‌های حساس به دما در طی جابجایی و نگهداری در انبار، با قابلیت کنترل مرکزی و ارائه داده مکانی و شرایط نگهداری پایش خواهند شد.

کلاهدوز با بیان اینکه در این محصولات، از فناوری نانو در بخش سنسورها و افزایش انعطاف پذیری بسته بندی استفاده می‌شود، خاطر نشان کرد: این محصول در سال جاری برای پایش هوشمند جابه جایی 20 هزار واحد خون بندناف از 36 مرکز در سراسر کشور به بانک خون بندناف رویان در حال استفاده است. همچنین در صحت سنجی فاز اول و دوم درمان کرونا با سلول‌های مزانشیمی ریه در مجموعه یکی از شرکت‌های دانش بنیان در فروردین 1399 مورد بهره برداری قرار گرفته است.

صنایع غذایی، صنایع دارویی و واکسن سازی، صنایع بیوتکنولوژی و انبار، سردخانه و اتاق‌های تمیز از جمله زمینه‌های کاربرد این محصول است.

کاربردهای این محصول شامل مواردی چون مانیتورینگ هوشمند، زنجیره پخش و توزیع کالا، شرایط انبار در سردخانه و بخچال‌های نگهداری و مغازه‌ای، نگهداری و جا به جایی مایعات حساس به دما و پایداری و صحت عملکرد خطوط تولید است.

اعضای این تیم شامل دکتر زهرا کلاهدوز، دکتر مسعود توحیدیان، دکتر فاطمه ادیب زاده و دکتر پژمان عابدی فر است.

کیت تشخیص سریع پریودونتایت (بیماری‌های لثه)

دکتر محمدعادل غیاث، مجری طرح، پریودونتایت را از شایع‌ترین بیماری‌های دهان و دندان در کشور و همچنین دنیا دانست و گفت: نیمی از جمعیت کشور دچار این بیماری هستند و اغلب از بیماری خود آگاه نیستند. این بیماری می‌تواند برای دهه‌ها به صورت خاموش باقی مانده و بدون درد یا سایر نشانه‌های بالینی پیشرفت کند.

وی اضافه کرد: در نهایت این امر به از دست رفتن دندان منتج خواهد شد. همچنین، این بیماری اثرات متقابلی با بیماری‌هایی مثل دیابت، نارسایی‌های قلبی - عروقی و تنفسی داشته و تهدیدکننده سلامت مادران باردار است.

غیاث، کیت تشخیص سریع پریودونتایت را به عنوان یک رهیافت نوین دانست که می‌تواند در کمتر از 10 دقیقه و تنها با سه قطره نمونه از بزاق فرد و بدون نیاز به تخصص، برای تشخیص وجود بیماری به کار رود و ادامه داد: این کیت می‌تواند برای پایش روند درمان بیماری نیز به کار رود. در صورت آگاه شدن از بیماری در مراحل اولیه می‌توان با مراجعه به دندانپزشک متخصص و رعایت نکاتی ساده نسبت به درمان آسان و مؤثر بیماری اقدام کرد و از پیامدهای دردناک و بعضا غیر قابل جبران و پرهزینه جلوگیری کرد.

اعضای این تیم شامل دکتر محمدعادل غیاث، دکتر مهشید زرینه و مهندس حانیه نظام دوست است.

گلوکومتر پوشیدنی غیرتهاجمی بی وقفه

دکتر فرهاد لرکی با اشاره به گلوکومتر پوشیدنی غیرتهاجمی بی وقفه گفت: محصول مورد نظر دستگاهی برای تشخیص قند خون به صورت پیوسته بدون نیاز به نمونه گیری خون است. بنا به طراحی سنسور و کاربرد تعریف شده برای آن، می‌توان آنالیت عرق را مورد آنالیز قرار داد.

وی مکانیسم تشخیصی این محصول را بر پایه فعال‌سازی بستر سنسور و تشخیص سیگنال ایجاد شده در آن عنوان کرد و یادآور شد: فناوری‌های موجود، آماده‌سازی بستر مورد نظر برای تشخیص آنالیت، ساختار پلیمری نگهدارنده و تشخیص و اندازه گیری سیگنال بوجود آمده در آن است.

لرکی خاطر نشان کرد: این محصول برای بیماران مبتلا به دیابت نوع 1 و 2، افرادی که زمینه ابتلا به دیابت دارند و پزشکان و بیمارستان‌ها قابل استفاده است.

اعضای این تیم که در شهرک علمی‌وتحقیقاتی اصفهان مستقر شده است، دکتر فرهاد لرکی، مهندس فرزین لرزکی و دکتر عالم عابدینی است.

کیت تشخیص سریع آنتی‌بیوتیک در شیر

دکتر محدثه حاجی عبدالوهاب درباره کیت تشخیص سریع آنتی‌بیوتیک در شیر یادآور شد: کیت‌های تشخیص سریع آنتی‌بیوتیک‌ها در شیر، یک روش سریع برای سنجش آلودگی نمونه‌های شیر به آنتی‌بیوتیک‌های دو گروه تتراسایکلین و بتالاکتام‌ها است. این آزمایش می‌تواند در محل، برای کنترل روزانه یا در آزمایشگاه‌ها برای تجزیه و تحلیل مجموعه‌ای از نمونه‌های شیر استفاده شود.

وی اضافه کرد: برای انجام این آزمایش نیازی به متخصص و تجهیزات آزمایشگاهی نیست و علاوه بر پتانسیل و لزوم استفاده از این محصول در دامداری‌ها، فروشگاه‌های عرضه محصولات لبنی سنتی و محل‌های جمع‌آوری شیر، این محصول در حال حاضر نیز در کارخانه‌های لبنی به طور روزانه و به میزان زیادی استفاده می‌شود و در صورت عدم استفاده از این محصول و وجود آنتی‌بیوتیک در شیر، فرآیند تولید محصولات تخمیری با چالش‌هایی مواجه می‌شود.

بازار این محصول کارخانه‌های لبنی، مراکز پخش شیر و آزمایشگاه‌های مرجع و سازمان دامپزشکی است

اعضای این تیم دکتر محدثه حاجی عبدالوهاب، دکتر مژده صفری، مهندس الهام باباولیان و مهندس شریکیان است.

پوشش مقره ولتاژ بالا، تقویت شده با فناوری نانو

دکتر نیما حق شناس، با بیان اینکه زندگی در قرن حاضر بدون جریان برق امکان‌پذیر نیست و شبکه انتقال قدرت یکی از مهمترین و استراتژیک‌ترین صنایع کشورها است، گفت: یکی از مهمترین اجزای این صنعت، مقره‌های الکتریکی است که وظیفه نگهداری خطوط انتقال قدرت را دارند.

وی اضافه کرد: مقره‌ها باید غیرهادی باشند، ولی با قرارگیری در معرض آلودگی (گرد و غبار)، سطح مقره هادی می‌شود که همین مشکل، سبب آتش گرفتن و خرابی آنها می‌شود.

حق شناس با بیان اینکه حدود 33 درصد از خاموشی‌های دنیا ناشی از خرابی مقره‌ها است و حتی در ایران به خاطر شرایط آب و هوایی، از این مقدار نیز بیشتر است، اظهار کرد: در صورت استفاده از پوشش تقویت شده با نانوی این شرکت می‌توان مقره‌ها را نسبت به این آلودگی‌ها ایمن کرد تا شاهد هیچ خاموشی ناشی از خرابی مقره‌ها در داخل کشور نباشیم.

بازار این محصول برق منطقه‌ای حاشیه خلیج فارس، کارخانه‌های فولادسازی و کارخانه‌های تولید سیمان است.

اعضای تیم دکتر فرشید چینی، دکتر نیما حق‌شناس و دکتر زینب عسکری اردستانی است.

نانوپودر ترمیم کننده نقایص استخوانی

وحیده نصرتی نانو پودر استخوانی سنتزی (نانو ایمپلنت) تولید شده در این استارت‌آپ را شامل ذرات کریستالی هیدروکسی آپاتیت دانست که از نظر اندازه، شیمی و مورفولوژی شبیه ذرات هیدروکسی آپاتیت موجود در استخوان انسان است و به همین دلیل از زیست سازگاری بالایی برخوردار است.

وی اضافه کرد: همچنین وجود سیلیکا در این ساختار سبب افزایش رگ‌زایی و تسریع استخوان‌سازی می‌شود و می‌تواند برای رفع نقایص استخوان مورد استفاده قرار گیرد.

نصرتی بازار هدف این محصول را جامعه دندانپزشکان و متخصصان ارتوپد عنوان کرد و یادآور شد: استخوان سازی مناسب، سرعت بهبود مطلوب، منابع نامحدود، قیمت مناسب و تنوع در تولید اشکال دارویی از مزایای این محصول است.

اعضای این تیم شامل دکتر محمدعلی شهبازی، دکتر ثمین عباس‌زاده و دکتر وحیده نصرتی است.

به گزارش ایسنا، در این رویداد دکتر سیدمهدی رضایت، مدیر کارگروه توسعه سرمایه‌های انسانی ستاد ویژه توسعه فناوری‌نانو گفت: حمایت از محققان ایرانی مقیم خارج، از ایده‌ها و طرح‌های دکتر سرکار دبیر ستاد نانو بوده است و این طرح با حمایت معاونت علمی ریاست‌جمهوری به مرحله خوبی رسیده است.

انتهای پیام