چهارشنبه 7 آذر 1403

مهمترین رویدادهای فرهنگ و هنر فارس در سالی که گذشت

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
مهمترین رویدادهای فرهنگ و هنر فارس در سالی که گذشت

شیراز - ایرنا - حوزه فرهنگ و هنر فارس در سال 1400 در سایه کرونا، اتفاقات و رویدادهای مختلفی را تجربه کرد؛ در این میان، دوره 21 ماهه پایتختی کتاب ایران در شیراز به پایان رسید و هرچند جشنواره استانی تئاتر بی تماشاگر برگزار شد اما سیمرغ فجر با رعایت دستورالعمل‌ها بر فراز آسمان هنر استان به پرواز درآمد.

سال 1400 در حالی به ایستگاه پایانی نزدیک می‌شود که کرونا پس از گذشت دو سال از شیوع این بیماری همچنان می‌تازد و این موضوع، کسب و کارها از جمله مشاغل و برنامه‌های حوزه فرهنگ را تحت الشعاع خود قرار داده است. اما شیوع بیماری کووید 19 نتوانست قطار فرهنگ و هنر فارس را از حرکت باز دارد و رقم خوردن اتفاقات قابل‌توجهی در این عرصه بیان‌گر حرکت مستمر و بدون توقف این قطار بر ریل پویایی و پویندگی است. در سال 1400 همچنین در پی برگزاری سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، فصلی تازه در عرصه‌های مختلف از جمله عرصه فرهنگ و هنر استان فارس آغاز شد.

از طرح ملی انتخاب روستاهای قرآنی تا برنامه‌های ویژه ماه مبارک رمضان سال 1400 در حوزه فرهنگ و هنر فارس با برگزاری طرح ملی انتخاب و معرفی روستاهای قرآنی ایران آغاز شد و روستاهای فارس در نهم فروردین ماه به طرح ملی معرفی روستای قرآنی دعوت شدند. همچنین همزمان شدن ایام ماه رمضان با روزهای پایانی فروردین تکاپوی اهالی فرهنگ و هنر را برای گرامیداشت این ماه را به همراه داشت. برپایی ضیافت مجازی و جشنواره‌های ملی خوشنویسی و قرآنی، برگزاری آزمون سراسری قرآن کریم، کرسی تلاوت بین المللی و گرامیداشت قاریان و هنرمندان کاتبان وحی از برنامه‌های فرهنگی هنری ویژه ماه مبارک رمضان در سال 1400 بود.

فراهم شدن امکان خرید یارانه‌ای کتاب الکترونیکی برای کودکان و نوجوانان فراهم شدن امکان خرید یارانه‌ای کتاب الکترونیکی برای کودکان و نوجوانان از طریق سایت و اپلیکیشن‌های فروش اینترنتی کتاب از اتفاقات قابل تحسین سال 1400 محسوب می‌شد که رئیس انجمن کتاب فارس در 12 اردیبهشت ماه در این باره اعلام کرد که با توجه به شرایط موجود کشور در پی همه‌گیری ویروس کرونا و برای تسهیل و تسریع دسترسی اعضای باشگاه‌های کتابخوانی به کتاب‌های دلخواه، دفتر مطالعات و برنامه ریزی فرهنگی معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با همکاری طاقچه و دانی (پلتفرم های کتاب الکترونیک) امکان خرید کتاب را علاوه بر شیوه مرسوم و از طریق کتابفروشی‌های عضو طرح از طریق سایت و اپلیکیشن دانی و طاقچه (کتاب دیجیتال) فراهم کرده است که اعضای باشگاه‌های کتابخوانی با ورود به سایت مربوطه و وارد کردن کد ملی می‌توانند اقدام به ثبت‌نام و خرید کتاب الکترونیک کنند.

منصور اوجی شاعر معاصر که اردیبهشت‌ماه، آسمانی شد

وداع اهالی هنر با هنرمندان پیشکسوت در همان ماه‌های آغازین سال 1400 دو تَن از اهالی فرهیخته عرصه فرهنگ و هنر آسمانی شدند و چهره در نقاب خاک کشیدند. درگذشت منصور اوجی شاعر معاصر و چهره ماندگار استان فارس در شامگاه شنبه هجدهم اردیبهشت ماه پس از تحمل یک دوره بیماری، خانواده فرهنگ و هنر فارس را به سوگ نشاند و پیکر این شاعر برجسته در باغ مزار مفاخر و مشاهیر شیراز آرام گرفت. هنوز زمان زیادی از مرگ متأثر کننده منصور اوجی نگذشته بود که با مرگ استاد منوچهر مولایی پیشکسوت موسیقی شیراز، داغ تازه‌ای بر دل اهالی فرهنگ و هنر نشست. منوچهر مولایی که متولد 1317 و از نوازندگان چیره‌دست تمبک و مدرس موسیقی بود در مردادماه سال 1400 و در سن 83 سالگی درگذشت و غم سنگینی را بر دوش اهالی هنر باقی گذاشت. این پایان برگ ریزان پیشکسوتان فرهنگ و هنر نبود. استاد مرتضی نقاشیان حقیقی استاد هنر نقاشی گل و مرغ در مکتب شیراز نیز روزهای آغازین شهریورماه 1400 در سن 91 سالگی درگذشت.

اکبر نحوی استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شیراز که آذرماه، دارفانی را وداع کرد

مراسم وداع با پیکر شادروان دکتر اکبر نحوی استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شیراز نیز 20 آذرماه در محوطه مسجد دانشگاه برگزار شد و پیکر زنده یاد این استاد فقید پس از آیین وداع، برای خاکسپاری به زادگاهش قم منتقل شد. 27 بهمن‌ماه نیز استاد احمد ظریف صنایعی از استادان و افراد شاخص هنر آینه کاری فارس، در شیراز دارفانی را وداع گفت. خلیل روئینا از شاعران برجسته و پیشکسوت شعر آیینی در لارستان فارس نیز اوایل اسفندماه، به دلیل سکته قلبی در بیمارستان امام رضا (ع) لار دعوت حق را لبیک گفت. رضا پرهیزگار مترجم آثار ادبی دهم اسفند 1400 در شیراز در سن 79 سالگی درگذشت؛ مترجمی که در گفت و گویی اعلام کرده بود که افزون بر علم، ذوق نیز در کار ترجمه اهمیت دارد.

آغاز برنامه های هفته خبرنگار با ادای احترام به مقام والای شهدا

هفته خبرنگار زیر سایه کرونا امسال هفته خبرنگار در فارس با پاسداشت شهدای مدافع سلامت و ادای احترام فعالان فرهنگ و رسانه شیراز به مقام والای شهیدان در 17 مرداد ماه آغاز شد اما به دلیل شیوع کرونا برنامه‌های حضوری و گردهمایی به مناسبت این هفته برگزار نشد.

برنامه‌های فرهنگی و هنری به مناسبت پاسداشت حماسه سترگ عاشورا همزمان با آغاز ماه محرم در روز سه‌شنبه 19 مرداد ماه؛ برنامه‌های فرهنگی، هنری و ادبی استان که به منظور پاسداشت قیام خونین و حماسه سترگ عاشورا و ایام محرم و صفر در نظر گرفته شده بود در قالب فضای مجازی برگزار شد. مسابقه ملی کتابخوانی آیینه تمام نما، مسابقه از کتاب حماسه حسینی اثر شهید مرتضی مطهری و مسابقه عکس نوشته از عاشورا با مضامین قرآنی و امر به معروف و نهی از منکر از برنامه‌های ماه محرم و صفر در سال 1400 به شمار می‌رفت. همچنین در 31 مردادماه سال 1400 مدیرکل وقت فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس اعلام کرد که بر اساس مصوبات ستاد ملی کرونا و تسهیلات وزارت فرهنگ و ارشاد، 24 میلیارد ریال تسهیلات به هنرمندان استان پرداخت شده است. آیین تقدیر از سرویس رومی پیشکسوت رسانه و مطبوعات فارس که به مورخ مطبوعات این استان نیز شهرت دارد، هم عصر سه‌شنبه 2شهریورماه در شیراز برگزار و در این آیین با رعایت شیوه نامه های بهداشتی و حضور تعداد محدودی اهالی فرهنگ، هنر و رسانه از یک عمر فعالیت سیروس رومی مورخ و فعال مطبوعات فارس، تکریم شد.

سرقت ادبی و انتشار رُمان پس از مرگ نویسنده یکی از اتفاقات ناخوشایند و عجیب در سال 1400 منتشر شدن خبری مبنی بر سرقت ادبی بود. هشتم شهریورماه خبری عجیب در قالب نامه‌ای از مدیرکل وقت فرهنگ و ارشاد فارس منتشر شد که در این نامه صابر سهرابی خطاب به رئیس پلیس فضای تولید و تبادل فضای مجازی فارس (فتا) نوشته بود: باتوجه به بررسی های صورت گرفته شده کتاب خون آشام اثر آقای علی پاینده جهرمی که توسط انتشارات نویدگویی در سال 89 به چاپ رسیده است توسط آقای محمد رازانی با عنوان ناقوس در انتشارات مصلی نژاد چاپ شده و به سرقت ادبی رفته است. پیش از این در هفتم دی‌ماه 1399 خبری مبنی بر انتشار رمان «ناقوس» نوشته محمد رازانی یک سال پس از فوتش در جهرم منتشر شده بود. هرچند که سرقت ادبی مسئله‌ای نیست که به تازگی در ادبیات به وجود آمده باشد اما این کار می‌تواند ارزش مجامع فرهنگی و داشته‌های آن را خدشه‌دار کند. وقوع اینگونه اتفاقات جای بسی تأمل دارد و نیاز است که با اتخاذ تدابیر لازم از این اقدامات جلوگیری شود.

واکسیناسیون اهالی فرهنگ و هنر مهیا شدن شرایط برای واکسینه شدن اهالی فرهنگ و هنر را هم می‌توان از دیگر اتفاقات مهم در سال جاری قلمداد کرد. پس از دو سال دست و پنجه نرم کردن اهالی هنر با کرونا و متوقف شدن فعالیت‌های فرهنگی و هنری در این دوران با توجه به لزوم از سرگیری فعالیت هنرمندان برای تولید برنامه‌های هنری سرانجام در هفدهم شهریور ماه واکسیناسیون اهالی فرهنگ و هنر در سالن ملاصدرای محل دایمی نمایشگاه‌های بین‌المللی شیراز انجام و اعلام شد که حدود 3500 نفر از هنرمندان، مدیران و هنرآموزان آموزشگاه‌های هنری، مدیران و دست‌اندرکاران هنری نگارخانه‌ها، چاپخانه‌ها، کانون‌های تبلیغات و دیگر صنوف مرتبط فرهنگ و هنر بدون محدودیت سنی واکسینه شدند.

یادروز حافظ با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و مسئولان استان فارس

برگزاری یادروز حافظ با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از سال 1376؛ به پیشنهاد مرکز حافظ شناسی، 20 مهرماه برای بزرگداشت شعر و اندیشه حافظ با عنوان «یادروز حافظ» نام‌گذاری و در تقدیم ملی ایران ثبت شده است. امسال هم بیست و پنجمین یاد روز حافظ شیرازی با برنامه‌های متنوع و متعدد با حضور حافظ پژوهان، فرهنگ وران و هنرمندان از جمعه 16 مهرماه آغاز شد و تا 22 مهرماه ادامه یافت که برگزاری آیین یادروز حافظ با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و بهره‌گیری از شبکه‌های برون مرزی برای معرفی حافظ از مهمترین اتفاقات در برگزاری این بزرگداشت بود.

بازدید رئیس جمهور از کارخانه کاغذسازی زاگرس در سفر استانی به فارس

مصوبات فرهنگی سفر هیأت دولت به استان فارس وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی که به منظور حضور در آیین بزرگداشت حافظ به شیراز سفر کرده بود، همزمان با سفر هیأت دولت به استان فارس از شهرستان‌های پاسارگاد و ارسنجان و همچنین در شیراز، از تالار و گذر حافظ بازدید کرد و در حاشیه بازدید از پروژه تالار مرکزی شیراز نوید تخصیص مبلغ 200 میلیارد تومان اعتبار از محل سفر ریاست جمهوری به استان برای تکمیل این تالار را داد. همچنین کارخانه در حال احداث کاغذسازی در استان فارس 22مهرماه 1400 در برنامه‌ای از پیش اعلام نشده میزبان رییس جمهور اسلامی ایران بود که این بازدید با دستور آیت‌الله ابراهیم رییسی برای گره‌گشایی از موانع فراروی این واحد تولیدی همراه شد. در بازدید سرزده رئیس‌جمهوری از کارخانه کاغذسازی زاگرس اعلام شد که 87 درصد عملیات ساخت این واحد تولیدی انجام شده و برای تکمیل 13 درصد باقیمانده، به تسهیلات برای بخش سرمایه ثابت و سرمایه در گردش نیاز است که آیت الله رئیسی در این بازدید اعلام کرد: استاندار فارس کار تکمیل این واحد تولیدی را با جدیت پیگیری کند تا چنانچه مالک کارخانه وعده داده است، هر چه سریع‌تر با راه‌اندازی این کارخانه 600 نفر مشغول کار شوند و با رونق تولید، گامی برای تأمین کاغذ مصرفی در کشور برداشته شود. نوید تحقق مطالبه فرهنگوران برای ساخت مرکز حافظ شناسی در شیراز و اختصاص اعتبار تعمیر و تجهیز کتابخانه قلات در بخش مرکزی شهرستان شیراز از دیگر مصوبات سفر رئیس جمهور به استان فارس بود.

بازدید وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از تالار در حال احداث مرکزی شهر شیراز

سفر استانی دولت، نویدبخش تکمیل تالار مرکزی شیراز شد نوید دولت سیزدهم و به طور مشخص، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برای تکمیل تالار مرکزی شیراز که بیش از 10 سال از آغاز پروژه احداث این مجموعه می‌گذرد، بارقه‌های امید را در دل هنرمندان شیراز زنده کرد. تالار مرکزی شیراز در زمینی به مساحت 18هزار مترمربع و زیربنای 20 هزار مترمربع در محل ساختمان قدیمی سیلوی شهر قرار دارد. پروژه تالار مرکزی شیراز برای اولین بار در سال 1390 کلنگ‌زنی شد. برای این مجموعه سالن همایش دو هزار نفری با زیربنای 4 هزار مترمربع، گالری نمایش آثار هنری، اتاق مخصوص تمرین موسیقی و تئاتر، کارگاه ساخت دکور، کتابخانه تخصصی، فضای نگهداری ادوات موسیقی و... در نظر گرفته شده است و درصورت ساخته شدن، بزرگترین مجموعه فرهنگی شیراز خواهد بود. وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی 22 مهرماه 1400 در سفر استانی دولت به فارس، نوید در نظر گرفتن اعتبارات برای آغاز عملیات عمرانی و تکمیل تالار مرکزی شیراز را داد. محمد مهدی اسماعیلی در بازدید از محل طرح تالار مرکزی شیراز اعلام کرد: مبلغ 200 میلیارد تومان اعتبار از محل اعتبارات سفر آیت الله دکتر رییسی رئیس‌جمهوری به استان فارس برای تکمیل تالار مرکزی شیراز اختصاص یافت. وی با بیان اینکه این پروژه 25 درصد پیشرفت فیزیکی دارد و متاسفانه چندین سال است که کار ساخت آن متوقف مانده است، اظهار داشت: شیراز مهد هنر و فرهنگ ایران زمین است و بایستی متناسب با این جایگاه تاریخی زیرساخت های فرهنگی در این کلانشهر فراهم شود که 200 میلیارد تومان از محل اعتبارات سفر استانی رئیس جمهوری برای تکمیل تالار مرکزی شیراز اختصاص یافته است. وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بیان کرد: ظرف سه سال آینده تالار مرکزی شیراز به بهره برداری خواهد رسید که پیگیری های لازم برای این مهم و تخصیص های سالانه انجام خواهد شد.

رونمایی از برش استانی نقشه مهندسی استان فارس در حاشیه جلسه شورای اداری استان با حضور رئیس‌جمهور

تلاش‌های هدفمند و منسجم در حوزه فرهنگ برش استانی نقشه مهندسی فرهنگی استان فارس در سال 1400 نهایی و رونمایی شد، سندی که ماموریت دارد تلاش‌ها و اعتبارات دستگاه ها را در حوزه فرهنگ به سمت و سوی تاثیرگذاری بیشتر در قالب اهداف مطلوب و ترسیم شده استان انسجام بخشد. نماینده ولی فقیه در استان فارس و امام جمعه شیراز نهم آبان‌ماه با اشاره به رونمایی از سند مهندسی فرهنگی استان در سفر 22 مهرماه رئیس‌جمهوری به شیراز گفت: اکنون، زمان اجرایی شدن این سند است. آیت الله لطف الله دژکام در نشست مشترک با اعضای اتاق فکر شورای فرهنگ عمومی استان فارس اظهار کرد: برای رفع کمبودهای فاز اجرایی سند مهندسی فرهنگی نیاز به اتاق فکر داریم و همسو شدن با اهداف این سند در ادارات و نزد نخبگان، تشکل‌های مردمی و فعالان فرهنگی، بزرگترین کاری است که اتاق فکر در مقطع کنونی باید دنبال کند. در پی این سخنان رئیس شورای فرهنگ عمومی استان فارس، نسخه نهایی سند مهندسی فرهنگی استان در پایگاه اطلاع رسانی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان منتشر شد و هماهنگی‌های بین دستگاهی برای اجرای این سند در سال 1401 و تامین اعتبارات مورد نیاز شکل گرفت.

بررسی راهکارهای اجرایی تحقق برش استانی سند مهندسی فرهنگی فارس در جلسه شورای فرهنگ عمومی استان

وضعیت بازگشایی سینماهای شیراز در سال 1400 تلاش برای بازگشایی سینماهای شیراز از دیگر دغدغه‌های اهالی سینما در سال جدید بود. برخی از سینماگران شیراز معتقد بودند در حالی دولت اقدام به تعطیلی سینماها کرده که اماکن پُرخطری مانند مترو، رستوران‌ها و مراکز خرید تعطیل نیستند و مردم در این مکان‌ها رفت و آمد دارند. آنها بر این باور بودند که کرونا خسارت جبران‌ناپذیری به بدنه سینما وارد کرده و نیاز است تمدیدات لازم در این زمینه اندیشیده شود. بر همین اساس و به دنبال پیگیری سینماداران برای بازگشایی مجدد سینماها، 27 مهرماه 1400 مجموعه فرهنگی سینمایی «هنرشهر آفتاب» پس از 20 ماه تعطیلی همزمان با آغاز هفته وحدت و میلاد پیامبر اکرم (ص) گشایش یافت. البته سینماهای ایران، سعدی و شیراز پیش از بازگشایی این مجموعه فرهنگی و در دوران کرونا هم فعالیت داشتند اما فعالیت این سینماها به دلیل نگرانی مردم از حضور در سینماها و فیلم‌های خوبی که در این مدت نمایش داده نمی‌شد، آن طور که باید مورد استقبال عموم مردم قرار نگرفت. با اینکه سینما ایران از بهمن 99 با 900 صندلی، سینما سعدی از نوروز 1400 با 800 صندلی و سینما شیراز در 21 شهریور ماه با 700 صندلی میزبان شهروندان شیرازی بودند اما به گفته فعالان در این عرصه، عدم مدیریت صحیح برای بازگشایی سینماها موجب امتناع مردم برای تماشای فیلم در سینما شد.

تئاتر بدون تماشاگر آمد

برگزاری جشنواره تئاتر فارس بدون حضور تماشاگر سی و دومین جشنواره تئاتر استانی فارس هم با 9 اثر نمایشی و بدون حضور تماشاگران در روزهای ابتدایی آذرماه برگزار شد که این نمایش‌ها به مدت 24 ساعت در صفحه نماشا انجمن هنرهای نمایش فارس به صورت رایگان قابل مشاهده بود. عدم حضور تماشاگران در این دوره از جشنواره، تداوم بیماری کرونا و ضرورت رعایت شیوه‌نامه‌های بهداشتی عنوان شد.

ارائه کارنامه 21 ماهه شیراز به عنوان «پایتخت کتاب ایران» در آذرماه امسال همچنین زمان اجرای طرح «پایتخت کتاب ایران» که در بهمن ماه 1398 در آیینی به شیراز واگذار شده بود به پایان رسید و شیراز پس از 21 ماه این عنوان را به سنندج تحویل داد. البته برخی از اهالی فرهنگ معتقدند که شیراز برای همیشه عضو شبکه شهرهای پایتخت کتاب باقی خواهد ماند و می‌تواند از ظرفیت‌های کسب این عنوان در سال‌های آینده بهره ببرد. به دست آوردن عنوان پایتختی کتاب اگرچه نتوانست اهداف و آمال بزرگ فرهنگوران را در شیراز محقق کند اما دستاوردهایی برای این کلانشهر به همراه داشت. آغاز پروژه ترمیم و بازسازی کتابخانه شهید آیت‌الله دستغیب، تعیین تکلیف شدن مکان کتابخانه مرکزی شیراز و راه‌اندازی هشت کتابخانه عمومی در فرهنگسراهای شهرداری از اتفاقات قابل توجهی بود که در طول این مدت رقم خورد. همچنین اولین کتابخانه عمومی سیار شیراز به نام مسیر دانایی در دوران پایتختی کتاب شیراز راه‌اندازی شد. ایجاد شبکه‌های مختلف ترویج کتابخوانی و مجهز شدن اغلب ایستگاه‌های آتش‌نشانی شیراز به کتابخانه در گردش، راه‌اندازی و رونمایی سامانه مسابقات و آزمون‌های الکترونیک کتابخوانی، برگزاری هفت مسابقه مجازی کتابخوانی، نامگذاری بوستان کتاب و احداث بوستان مطالعه نیز از دیگر اقدامات خوب در طول این مدت به شمار می‌رود. البته شهر صدرا و اوز فارس در هفتمین دوره جشنواره کتاب ایران در سال جدید شرکت کردند و در نهایت شهرستان اوز در ششم دی ماه 1400 توانست از میان 192 شهر در سراسر ایران برای سومین بار به عنوان شهر خلاق کتاب در کشور معرفی شود. حمیدرضا قانعی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس 6 دی‌ماه 1400 در آیین معرفی هفتمین پایتخت کتاب و شهرهای خلاق ترویج کتابخوانی ایران که با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد، گزارشی از تحولات این رویداد فرهنگی در شیراز در پایان دوره 21 ماهه پایتختی کتاب ایران با وجود تاثیر شیوع کرونا بر مناسبات اجتماعی ارائه کرد. شهر شیراز از آغاز فروردین 1399 تا آذرماه 1400 عنوان پایتختی کتاب را در اختیار داشت.

مطرح شدن بحث خصوصی‌سازی تماشاخانه‌های فارس و نگرانی هنرمندان تئاتر مطرح شدن دوباره بحث خصوصی‌سازی تماشاخانه‌های فارس و نگرانی اهالی فرهنگ و هنر از واگذاری این اماکن به بخش خصوصی از دیگر اتفاقات مهم در آذرماه سال 1400 بود. بحث واگذاری اماکن فرهنگی به بخش خصوصی در حالی مطرح شد که برخی هنرمندان این اتفاق را تهدیدی برای فعالیت‌های هنری خود می‌دانستند و معتقد بودند استان فارس سالهاست که از کمبود سالن نمایشی و نبود سالن مناسب و استاندارد برای انجام تمرینات رنج می‌برد و با اجرایی شدن قانون واگذاری اماکن فرهنگی به بخش خصوصی مشکلات آنها دو چندان می‌شود. هنرمندان تئاتر فارس در اختتامیه جشنواره تئاتر استانی در بیانیه‌ای با عنوان «بگذارید تئاتر نفس بکشد، ما را خانه خراب نکنید» مخالفت خود را با این موضوع عنوان کردند اما متولیان فرهنگی بر این باور بودند که واگذاری اماکن فرهنگی به بخش خصوصی یک مصوبه قانونی است و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی نقشی در قانون‌گذاری ندارد بلکه مجری قانون است. به اعتقاد مسئولان فرهنگی استان راهکارها و درآمدزایی بخش خصوصی کمک شایانی به توسعه اماکن فرهنگی می‌کند.

اجرای طرح تابستانه و پاییزه کتاب اجرای طرح‌های فصلی طرح توزیع یارانه کتاب از دیگر رویدادهای امسال بود که با توجه به همه‌گیری کرونا و آسیب وارده به کتابفروشان و ناشران از طریق کتابفروشی‌ها با عنوان طرح «تابستانه کتاب 1400» و «پاییزه کتاب 1400» به رونق کتابفروشی‌ها و ترغیب مردم به تهیه کتاب‌های با صرف هزینه کمتر کمک کرد که به گفته معاون فرهنگی اداره کل فرهنگ و ارشاد فارس؛ 46 کتابفروشی در طرح تابستانه و 51 کتابفروشی در طرح پاییزه مشارکت داشتند.

حمیدرضا قانعی سکاندار اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس شد / 17 آذر 1400

 انتصاب مدیرکل ارشاد فارس و شروع فصل جدید مدیریتی شروع فصلی جدید در عرصه فرهنگ و هنر فارس با روی کار آمدن دولت سیزدهم و ایجاد تغییر و تحول در عرصه مدیریت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس نیز از دیگر رخدادهای سال بود. مراسم تودیع صابر سهرابی مدیرکل سابق و معارفه حمیدرضا قانعی مدیرکل جدید فرهنگ و ارشاد استان فارس چهارشنبه 17 آذرماه با حضور سید محمد هاشمی معاون حقوقی، امور مجلس و استان های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در تالار حافظ شیراز برگزار شد و قانعی در این مراسم اعلام کرد که انقلاب اسلامی شعار اصلی خود را موضوع فرهنگ قرار داده است و ما در طول 42 سال گذشته شاهد این هستیم که زحمات بسیاری در عرصه های مختلف اقتصاد، سیاست و فرهنگ کشیده شده اما اگر در این حوزه ها به نتایج قابل توجهی نرسیدیم به دلیل کمرنگ شدن نقش مردم در این عرصه ها است. مدیرکل جدید فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس پس از به دست گرفتن سُکان مدیریت فرهنگی استان؛ فعالیت‌های خود را با دیدار اهالی و پیشکسوتان در عرصه‌های مختلف هنری به منظور رفع مشکلات این قشر آغاز کرد و بررسی چگونگی اجرای برش استانی نقشه مهندسی فرهنگی را در دستورکار خود قرار داد.

اختتامیه دومین جایزه کتاب سال فارس

برگزاری دومین دوره از جایزه کتاب سال فارس آیین پایانی دومین دوره از جایزه کتاب سال استان فارس در سوم بهمن‌ماه 1400 برگزار شد. فراخوان این رویداد در خردادماه 1400 صورت گرفت که در نهایت 124 اثر از نویسندگان، پژوهشگران، شاعران و همچنین ناشران به دبیرخانه دومین دوره جایزه کتاب سال فارس ارسال شد. در این برنامه شش نفر برگزیده و 9 نفر تقدیر شدند و از 12 روستایی که طی یک دهه گذشته برگزیده کتاب شده بودند با حضور دهیاران و مجری طرح همان سال تکریم شد.

آغاز جشنواره فجر شیراز با اکران و فرش قرمز فیلم 2888 درباره قهرمانی از دوران دفاع مقدس از شهر شیراز

دمیدن خونی تازه به رگ‌های سینمای شیراز با برگزاری جشنواره فیلم فجر بیست و یکمین جشنواره فیلم فجر شیراز نیز از تاریخ 15 بهمن تا 22 بهمن ماه در شیراز برگزار شد و در این جشنواره 16 عنوان فیلم از بخش سودای سیمرغ چهلمین جشنواره بین‌المللی فیلم فجر در چهار سالن فیلم به نمایش در آمدند. این جشنواره شامگاه پنجشنبه 14 بهمن با نمایش فیلم «2888» به کارگردانی کیوان علی‌محمدی آغاز به کار کرد و فیلم‌ها اغلب در دو نوبت 18:30 و 21 نمایش داده می‌شدند. در طول برگزاری این جشنواره 15 اکران جدید به جدول نمایش فیلم‌ها افزوده شد. این جشنواره با وجود تمام کم و کاستی‌ها توانست پس از ماه‌ها رکود سینما شرایط حضور دوباره مردم شیراز را برای تماشای فیلم در سینماهای شهر فراهم کند و خون تازه‌ای در رگ‌های سینما به جریان بیندازد.

رونمایی از اطلس تاریخ انقلاب در شیراز روز دوشنبه 25 بهمن ماه هم در مراسمی از اطلس تاریخ انقلاب با حضور فعالان و مدیران حوزه فرهنگ فارس در شیراز رونمایی شد. اطلس تاریخ انقلاب؛ نهضت مردمی امام خمینی از سال 42تا57 را روایت می‌کند. این اثر به همت واحد تاریخ شفاهی دفتر مطالعات جبهه فرهنگی انقلاب در شیراز تدوین شده که ماحصل این تلاش گروهی، تدوین دایره المعارف مصوری از تاریخ انقلاب در شیراز است.

افتتاح کتابخانه عمومی در قلات در سال 1400 شاهد افتتاح اماکن فرهنگی از جمله کتابخانه عمومی روستای گردشگری قلات بودیم و افتتاح این کتابخانه در 27 بهمن ماه از دیگر اقدامات مهم فرهنگی در سال جاری به شمار می‌رود. این کتابخانه به همت زنده یاد عذرا رنجبر، خیر نیک اندیش روستای قلات پایه‌گذاری شده است که با افتتاح این کتابخانه تعداد کتابخانه های عمومی در استان فارس به 251 باب افزایش یافت که از این میان 202 کتابخانه نهادی و 49 کتابخانه به صورت مشارکتی اداره می شوند.

تلاش برای به سرانجام رساندن پروژه‌های نیمه تمام فرهنگی در ابتدای سال پیشبینی‌هایی در خصوص به سرانجام رساندن برخی از پروژه‌های نیمه تمام فرهنگی مطرح شد و قرار بود این پروژه‌ها تا پایان سال 1400 به بهره‌برداری برسد. اما عملیات اجرایی این پروژه‌ها مطابق برنامه زمان‌بندی شده پیش نرفت. از آن جمله، مقرر شده بود که عملیات ساخت پردیس سینمای زرقان که از یک سالن 150نفره، یک سالن 50 نفره و یک سالن 25 نفره VIP بهره می‌برد در نیمه اول سال 1400 به پایان برسد. مدیرکل سابق فرهنگ و ارشاد فارس در 25 فروردین ماه نوید بهره برداری از این مجموعه را در ماه‌های آغازین سال 1400 داده بود اما مراحل ساخت این پروژه هنوز به پایان نرسیده و شهردار زرقان نوزدهم اسفندماه اعلام کرد که پردیس سینمایی جزو پروژه‌های نیمه تمام این شهر محسوب می‌شود و شهرداری تمام تلاش خود را برای به بهره‌برداری رسیدن این پروژه در نیمه اول سال آینده به کار گرفته است.

تالار حافظ شیراز، میزبان آیین وداع با پیکر پاک شهید گمنام دفاع مقدس

سایر برنامه‌های فرهنگی و هنری در سال 1400 تلاش برای تدوین و اجرای نقشه مهندسی فرهنگی فارس، راه‌اندازی بیت الاحزان فاطمه زهرا (س) در شهرستان کوهچنار فارس، آغاز ساخت «تماشاخانه مهر» در مرودشت، میزبانی اهالی فرهنگ و هنر فارس از پیکر پاک شهید گمنام همزمان سوگواری شهادت حضرت فاطمه زهرا (س)، تجلیل از هنرمندان پیشکسوت فارس در قالب آیین «صحبت یار» و برگزاری بزرگداشت حکیم نظامی از دیگر رویدادهای مهم فرهنگی هنری در سال 1400 به شمار می‌رود.

برپایی جشنواره کشوری تئاتر سردار عشق در شهرهای مختلف استان فارس از جمله شیراز

همچنین برگزاری بزرگداشت سالروز تأسیس کانون‌های فرهنگی هنری مساجد، برگزاری نخستین دوره کنگره جهانی محمد (ص) پیامبر رحمت در آیینه ادب و هنر، چهارمین جشنواره استانی نمایشنامه‌نویسی فارس، جشنواره قرآنی غدیر با محوریت قرائت تحقیق آیات مرتبط با واقعه غدیرخم در قرآن کریم، سوگواره عکس عاشورایی، جشنواره استانی عکس خبری، مسابقه کتابخوانی مکتب سلیمانی، برگزاری مراسم‌های رونمایی کتاب، برگزاری جشنواره بین‌المللی شعر غدیر، برگزاری جشنواره کشوری تئاتر سردار عشق، برگزاری کنگره بین‌المللی شعر «خاتم سلیمانی» از جمله رویدادهای استانی، ملی و بین‌المللی هستند که در طول سال 1400 برگزار شدند.

برچسب‌ها

پرونده خبری

مهمترین رویدادهای فرهنگ و هنر فارس در سالی که گذشت 2
مهمترین رویدادهای فرهنگ و هنر فارس در سالی که گذشت 3
مهمترین رویدادهای فرهنگ و هنر فارس در سالی که گذشت 4
مهمترین رویدادهای فرهنگ و هنر فارس در سالی که گذشت 5
مهمترین رویدادهای فرهنگ و هنر فارس در سالی که گذشت 6
مهمترین رویدادهای فرهنگ و هنر فارس در سالی که گذشت 7
مهمترین رویدادهای فرهنگ و هنر فارس در سالی که گذشت 8
مهمترین رویدادهای فرهنگ و هنر فارس در سالی که گذشت 9
مهمترین رویدادهای فرهنگ و هنر فارس در سالی که گذشت 10
مهمترین رویدادهای فرهنگ و هنر فارس در سالی که گذشت 11
مهمترین رویدادهای فرهنگ و هنر فارس در سالی که گذشت 12
مهمترین رویدادهای فرهنگ و هنر فارس در سالی که گذشت 13
مهمترین رویدادهای فرهنگ و هنر فارس در سالی که گذشت 14
مهمترین رویدادهای فرهنگ و هنر فارس در سالی که گذشت 15