موانع و مشکلات صادرات از زبان صادرکنندگان سمنان
سمنان - ایرنا - مشکل حفظ بازارهای صادراتی، دستورالعملهای بدون پشتوانه، فقدان ثبات در ارتباط با کشورهای همسایه، هزینههای حمل و نقل، و پیچوخمهای اداری در قیمتگذاری و کارشناسی کالای صادراتی، از عمده مشکلات حوزه صادرات از زبان صادرکنندگان استان سمنان بود.
به گزارش ایرنا، نشست کارگروه توسعه صادرات استان سمنان به گفته سیدمحمدرضا هاشمی استاندار پس از گذشت بیش از یکسال، شامگاه یکشنبه در سالن یادگار امام (ره) استانداری سمنان برگزار شد که تولیدکنندگان و صادرکنندگان استان به بیان مشکلات خود پرداختند.
از سویی، مسوولان استان سمنان به ویژه استاندار، ضمن تاکید بر هرچه بیشترشدن انجام فرآیند صادرات از مبدا گمرک استان، بر ساماندهی ساز و کارهای اداری به سود منافع صادراتی استان تاکید کردند.
ارزش کالاهای صادراتی از استان سمنان از ابتدای سال 1400 تا پایان آبان 207 میلیارد و 397 میلیون ریال با احتساب ضمانتنامهها بود. کالاهایی به وزن 172 هزار و 647 تن و به ارزش 286میلیون و 610 هزار دلار از گمرک این استان به 34 کشور جهان در این مدت صادر شد. کشورهایی مانند عراق، ترکیه، اوکراین، آذربایجان، ترکمنستان، ویتنام، اندونزی، روسیه و هند مقصد صادراتی کالاهای تولیدی استان سمنان هستند و عمده کالاهای صادراتی از استان شامل هیدروکربن سبک، پودر لباسشویی، سیمان، کاشی و سرامیک، کابل زمینی، کولر آبی و پودر باریت است. طبق آمار اداره کل گمرک استان سمنان، ارزش کالاهای صادراتی از مبدا گمرک استان از ابتدای سال 1400 تا پایان آبان از نظر وزنی چهار درصد افزایش و از نظر ارزش مبلغی 51 درصد افزایش یافت و متوسط ارزش دلاری هرتن کالای صادراتی از ابتدای فروردین تا پایان آبان امسال یکهزار و 660 دلار بود که نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش 46 درصدی داشت.
یکهزار و 791 واحد صنعتی در استان سمنان دارای پروانه بهره برداری و مشغول به فعالیت هستند که با سرمایه گذاری حدود 93 هزار میلیارد ریال برای 53 هزار و 800 نفر اشتغالزایی داشتند. پروانه بهرهبرداری برای سرمایهگذاری حدود 17 هزار و 600 میلیارد ریال از ابتدای سال 1400 تا پایان آبان صادر شد که برای 2 هزار و 500 نفر اشتغالزایی داشت.
37 درصد اشتغالزایی استان سمنان در بخش صنعت و تولید است.
مشکلات حمل و نقل همچنان گریبانگیر صادرکنندگان سمنان
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان سمنان در این نشست گفت: سال های متمادی است مشکل حمل نقل گریبانگیر صادرکنندگان استان است، ضعف بزرگ سیستم لجستیکی، نبود کانتینر یخچالدار و خرده مالکی در نظام ترابری، صادرات را با موانع مواجه کرده است.
علی اصغر جمعه ای ادامه داد: حمل و نقل دریایی با قیومت شرکت کشتیرانی ملی در زمان تحریم نهایت موانع را در مقابل صادرکنندگان ایجاد کرد و از آنجا که به خاطر تحریم، شرکت های کشتیرانی بینالمللی نمی توانند به صادرکنندگان خدمات ارائه کنند، انحصار خدمات در این شرکت به وجود آمد.
رئیس اتاق بازرگانی استان سمنان بیان کرد: بسیاری از صادرکنندگان به علت انحصار شرکت کشتیرانی مجبور به پرداخت هزینه های مازاد هستند.
علی اصغر جمعه ای با بیان مشکلات متعدد صادرکنندگان، این سوال را مطرح کرد که چگونه تولیدکنندگان می توانند با موانع پیش رو، رشد 8 درصدی هدفگذاری شده استان را با محوریت بخش خصوصی محقق کنند؟
وی ابرزا داشت: اگر استانداردهای صادرات کالاهای کشاورزی در ماههای قبل به سفارت اعلام شده، چرا بخش اقتصادی سفارت این ملاحظات را به صادرکنندگان اعلام نکرد، اطلاع رسانی مورد فوق جلوی ضرر و زیان صادرکنندگان را می گرفت و از آن مهمتر سهم خود را در بازار روسیه از دست نمی دادیم.
ارزش صادرات و واردات نیازمند ارزیابی کارشناسانه
رئیس اتحادیه صادرکنندگان استان سمنان هم گفت: ارزشمند است که حجم صادرات استان به رقم 286 میلیون دلار رسید، اما با توجه به شرایط موجود و قیاس نسبت به سال قبل، متوجه خواهیم شد بسیاری از صادرکنندگان که در سال قبل در فهرست صادرات جایگاهی داشتند امسال از فهرست صادرکنندگان خارج شده اند، ضرورت دارد بررسی کارشناسی صورت بپذیرد.
سعید ترکمان دهنوی ادامه داد: قیمت محصولات شیمیایی در دنیا با رشد 5 برابری جهانی مواجه شد و با توجه به افت قیمت ریال در برابر دلار، ارزش صادرات نسبت به سال قبل زیادتر شده است، این مسئله چالشی بود که در بازارهای بین المللی اتفاق افتاد.
ترکمان ادامه داد: واردات استان سمنان ارزش دلاری 38 درصدی داشته است که برآیند افزایش قیمت جهانی بود و باید این موضوع را در نظر گرفت که در سال گذشته به مدت سه ماه گمرکات کشورهای همسایه بسته بود، پس نمی توان قیاس و تراز مناسبی نسبت به صادرات سال گذشته ارائه داد.
وی خدمات گمرک سمنان را مفید و کارا ارزیابی کرد و از دیگر دستگاههای اجرایی خواست همانند گمرک، خدمات بههنگام به صادرکنندگان ارئه کنند.
تولیدات کشاورزی ایران مشکل ندارد زیرا صادرات از کشور ثالث ادامه دارد
مدیرعامل یک واحد صادراتی در حوزه کشاورزی استان سمنان، وضعیت صادرات محصولات کشاورزی را بسیار مخاطره آمیز خواند و اظهار داشت: اگر محصولات کشاورزی مشکل دارد چرا از طریق کشورهای ثالث امکان صادرات پیدا می کند؟
مدیر شرکت آریا میوه آرش تاکید کرد: فقدان تخصص مسئولان حفظ و نباتات کشور به امر صادرات این بحران را متوجه صادرکنندگان کرده است.
بهروز احمدی بیان کرد: صادرکنندگان برای حفظ بازار در اروپا و کشورهای مشترکالمنافع بسیار زحمت کشیده اند، متاسفانه به علت مدیریت غلط بازارهایی را که به سختی حفظ کرده بودیم، در یک شب واگذار کردیم.
احمدی ادامه داد: ضرورت دارد قوانین حفظ نباتات کشور در سال 1342 تدوین شده است، توسط مجلس شورای اسلامی مورد بازنگری قرار بگیرد.
برخی سازو کارهای اداری مانع صادرات تخصصی است
مدیر عامل شرکت شیمیایی کلران سمنان در این نشست گفت: مواردی همانند ارزش گذاری کالای گمرکی سال ها مورد چالش بود، قیمت گذاری در بازارهای بین المللی تابع شرایط خاص است.
محمدعلی شریعت ادامه داد: محصولاتی در این شرکت با توجه به نیازهای بین المللی تولید و آماده صادرات میشود ولی به خاطر موانع اداری همانند ارزش گذاری کالا متوقف میشود.
مدیر عامل شرکت صادره کننده کلران تاکید کرد: توسعه خط ریلی راه آهن سمنان می تواند توان صادرات را از مبدا شهرک صنعتی سمنان دو چندان کند.
تولیدکنندگان کالاهایشان را از مبدا استان صادر کنند
استاندار سمنان هم در این نشست گفت: تولیدکنندگان روند صادرات کالاهای خود را تا جای ممکن از مبدا استان سمنان به انجام برسانند.
سیدمحمدرضا هاشمی افزود: بیش از یکسال از برگزاری آخرین جلسه کارگروه توسعه صادرات استان گذشته است که این موضوع به عنوان دغدغه ای برای رفع مشکلات صادر کنندگان استان اکنون با جدیت دنبال می شود.
وی تاکید کرد: گمرک استان سمنان در گره گشایی از مشکلات صادرکنندگان عملکرد مطلوب داشته است و امیدوارم سایر دستگاهها نیز برای رفع مشکلات مردم چنین دیدگاهی داشته باشند.
هاشمی بیان کرد: سمنان یک استان صنعتی است و باید بیش از پیش نسبت به افزایش صادرات از مبداء استان اقدام شود.
وی یادآور شد: نمایندگی گمرک استان سمنان در هر شهرستانی که مورد نیاز است مستقر شود و از سویی، دغدغه حمل و نقل کالا یک دغدغه جدی در بحث حمل و نقل و صادرات استان است و همه باید کمک کنند تا مشکلات این حوزه رفع شود.
استاندار سمنان با اشاره به اینکه مصائب و مشکلات صادر کنندگان در استان شناسایی و برطرف شود، افزود مسوولان در کنار صادرکنندگان استان هستند و تلاش میشود تا دغدغه ای جز صادرات نداشته باشند.
وی گفت: استان سمنان محور ارتباطی شمال به جنوب و غرب به شرق است و در این بین وجود دو فرودگاه و خط راه آهن سراسری می تواند در توسعه صادرات از مبدا استان مورد استفاده و بهره برداری قرار گیرد.
وی گفت: بسیاری از نهادها و سازمانها از جمله اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان می توانند نفش موثری در توسعه صادرات از استان ایفا کنند که در این بین برپایی نمایشگاههای صنایع دستی و سوغات استانها در معرفی محصولات تولیدی استان و شناخت ظرفیتهای موجود تاثیرگذار است.
مواردی همانند نبود نمایشگاه های تخصصی، مشکلات سازمان بهداشت در خصوص گواهی بهداشت، تعهدات ارزی، صادرات کالا از مبدا خارج از استان، درخواست خروج اظهار ارز محصولات کشاورزی از سامانه نیما، معطلی ماشینآلات در مبادی کشور، افزایش 50 درصدی هزینه حمل و ایجاد بخش نامه های خلقالساعه، برخی دیگر از مشکلات مطرح شده از سوی صادرکنندگان استان سمنان بود.
*س_برچسبها_س* *س_پرونده خبری_س*