نظر مشروط مجلس برای افزایش قیمت دارو / مردم از احتمال حذف ارز ترجیحی دارو نگران شدهاند
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی با اشاره به تشکیل کمیته قیمتگذاری دارو گفت: به گفته تولیدکنندگان، اگر قیمت دارو افزایش پیدا نکند کیفیت پایین میآید، مجلس این موارد را میپذیرد اما بیمهها باید طور عمل کنند که از جیب مردم پرداخت نشود.
زهرا شیخی در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در اصفهان، پیرامون تمرکز مجلس شورای اسلامی برموضوع نسخههای الکترونیک و سایر چالشهای حوزه بهداشت و درمان کشور اظهار داشت: نسخه الکترونیک و اجرای آن یکی از بحثهایی است که در لایحه بودجه 1401 به خوبی دیده شد. در کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی نیز یک کمیته نسخهالکترونیک داشتیم که بیش از 17 جلسه دقیق و کارشناسی خاص موضوع برگزار شد و بودجه قابلملاحظهای برای نسخهالکترونیک اختصاص یافت.
وی با بیان اینکه در این خصوص اشکالاتی هنوز وجود دارد، افزود: آنچیزی که بیمه سلامت اعلام کرده، اجرای بالای 95درصد این طرح است، البته ما به عنوان کمیسیون بهداشت و درمان هنوز این موضوع را نپذیرفتهایم. چون بین مردم هستیم و به طور دائم نکات و انتقاداتی از مردم به دست ما میرسد و در عمل بعضی استانها هنوز نتوانستهاند آن را اجرا کنند. گزارشی که در اجرای طرح نسخهالکترونیک به دست ما رسیده نشان میدهد اصفهان نسبت به دیگر استانها موفقتر بوده، اما اشکالاتی از قبیل کدهای دارویی دارد.
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: خیلی از این کدینگها هنوز عملیاتی نشده و در برخی موارد سازمان تامیناجتماعی مشکل دارد که هنوز حل نشده است. نیاز به سیستمIP پیوسته دارد که همه یکنواخت شود که مسئولیت آن با بهداشت و درمان است، چون متولی اصلی سلامت کشور در دست وزارت بهداشت و درمان است ولی قرار شده که سامانهای یکنواخت مسئول این موضوع باشد.
وی در مورد گرانی و افزایش قیمت دارو بیان کرد: پیشبینی این بود که با برنامهای که در وزارت بهداشت و درمان وجود دارد و عدم وجود برنامهای که برای بررسی دارو و نقصهایی که در سیستم نسخهالکترونیک، پزشک خانواده و نظام ارجاع داریم، با یک نابسامانی در بحث عرضه و تقاضای دارویی روبهرو میشویم که نگرانکننده است. برای پیگیری این موضوع از، شرکت مختلف دارویی و تامین اجتماعی بود، ارائه کردم. در پیوست آن نیز کمیته ویژه رسیدگی به این گزارش تشکیل دادیم که اتفاقا من مسئول آن هستم و کاملا باخبرم اینکه مردم میگویند قیمت دارو افزایش یافته به طور کامل درست است.
وی افزود: تا قبل از دو ماه پیش که جلسات رسمی این کمیته شکل گرفت و حتی قبل از آن، هیچ جلسه کمیته قیمتگذاری دارو نداشتیم و سازمان غذا و دارو را موظف کردیم که کمیته قیمتگذاری دارو تشکیل دهد. این کمیته تشکیل شده و قیمتگذاری و بحثهای ارز ترجیحی در مورد دارو آغاز شده است چون حذف ارز ترجیحی زمزمههایی نگرانکننده در مورد دارو در بین مردم ایجاد کرده بود.
نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه مجلس شورای اسلامی در لایحه 1401، تصمیم را با شرایط ویژهای به دولت واگذار کرد، خاطرنشان کرد: این شرط به اصرار کمیسیون بهداشت و درمان و نگرانیهای ما در مورد دارو و تجهیزات پزشکی بود و نکته دیگر این بود که قیمت دارو و کالاهای اساسی از شهریور 1400 به بعد تغییر نکند، در همین راستا تصمیمگیری در مورد حذف ارز ترجیحی به دولت داده شد.
وی اظهار داشت: البته نافی این نیست که ما نظارت خود را انجام ندهیم، جلسات کارشناسی و دقیقی در موضوعاتی چون صنعت دارو، مطالبات شرکتهای دارویی انجام میدهیم. مردم ما مردم نجیب و آگاه هستند، اگر اطلاعات و آگاهی در مورد تصمیماتی که به خاطر شرایط به وجود میآید، داشته باشند، همراهی خوبی انجام میشود. ما شرایط کرونا را پشت سر گذاشتیم و لازم است در موضوعات دیگر بهداشت و درمان بهخصوص دارو متمرکز شویم.
اظهارات قالیباف درباره تداوم در پرداخت ارز ترجیحی برای واردات مواد اولیه دارو هزینه جدیدی در زمینه دارو به سبد هزینههای خانوار اضافه نمیشودصنعت دارو از شرایط تحریمی و تورمی جامعه مستثنی نیست
شیخی با اشاره به دنبال کردن موضوع قاچاق افزود: در این موضوع هم کم کار نشده، اما دیدگاه مجلس این است که باید در زندگی مردم ملموس شود. ما در شرایط تحریمی و تورمی هستیم و قیمتهای آب و گاز و کارگر و همه افزایش یافته و به طور قطع صنعت دارو از این موارد مستثنی نیست و در گرانی دارو تاثیر میگذارد. اگر دارو افزایش پیدا نکند، به گفته صنعتگران و تولیدکنندگان دارو، کیفیت دارو پایین میآید، مجلس این موارد را میپذیرد اما بیمهها باید به گونهای عمل کنند که از جیب مردم پرداخت نشود و پیگیریهای ما در این موضوع است. باید با پیگیریها و نظارتهای اجرایی و عملی کار به شیوه صحیح پیش برود تا در زندگی مردم هم ملموس شود.
وی درباره عدم رای مجلس به افزایش مالیات مواد دخانی نیز بیان کرد: مجلس آنچه را که باید به عنوان پیشنهاد انجام میداد، در لایحه بودجه 1401 ارائه کرد. در مورد افزایش مالیات دخانیات زور ما به مجلس نرسید. کمیسیون بهداشت به صورت یک دست و تک تک با نمایندهها صحبت کرد. اما آیا واقعا وزارت بهداشت و درمان سهم خود را ارائه کرد؟ نمایندهای که باید از موضوع دفاع میکرد یک نفر از سازمان دخانیات بود و مشخص است که به گونهای صحبت میکند تا دولت به تصویب شدن چنین طرحی رای ندهد. دیگر نمایندگان اصفهان که آگاه به موضوعات و مشکلات بیماری در اصفهان هستند و دیگر نمایندگان استانها به موضوع رای ندادند.
سازمان صداوسیما پیرامون پیشگیری از مواد مخدر چه میزان اثرگذار بوده است؟
نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی با اشاره به استعمال دخانیات توسط جوانان تصریح کرد: سازمانهای فرهنگی و خود خانوادهها واقعا به چه اندازه تلاش کردند که این فرهنگ در جوانان و بین خانوادهها شکل بگیرد که برای داشتن سلامت نیازمند پیشگیری هستیم. به طور قطع دخانیات و سیگار و قلیان نقش هایی در زندگی خواهد داشت که هزینههای زیادی را برای درمان به دنبال دارد.
وی با طرح این پرسش که آیا سازمان صدا و سیما چقدر در این میان تاثیرگذار بود؟ سازمان تبلیغات و کمیسیون فرهنگی چه اقدامی کرده است؟ افزود: متولی برخی مسائل مانند سلامتی صرفا مجلس و دولت نیست، موضوع فرهنگ نیز بسیار مهم است و میبینیم بسیاری از رسانههای فارسی زبان یکدست و متحد شدند تا جوانان و نوجوانان ما و مردم را با فیلمها و سریالها به سمت ناامیدی و عدم انگیزه حتی در قشر تحصیلکرده و نخبگان ببرند.
وی با اشاره به نقش سازمانهای دیگر در عرصه سلامت خاطرنشان کرد: یکی از این سازمانهایی که نقش پر رنگی در عرصه سلامت دارد، سازمان برنامهوبودجه است که یکسری از تکالیف را آنگونه که باید انجام ندادند و اثر خودش را در بحث سلامت به وفور شاهد هستیم. یکی از چالشهای ما در کمیسیون بهداشت و درمان به خط کردن سازمان برنامهوبودجه بوده و است که اگر سر موقع و درست ارزش افزوده و سهمهای مختلفی که در قانون دیده شده، اتفاق میافتاد و باید از این پس اتفاق بیافتد، بسیاری از مسائل را شاهد نبودیم.