"نفوذ" پاشنه آشیل ما در کشور است / جنگ شناختی در لایههای ادراکی و تفکری آدمها ورود پیدا میکند
نویسنده و پژوهشگر علوم راهبردی گفت: نفوذ متأسفانه خیلی از ما انرژی گرفته و ما را عقب نگه داشته و در همه لایهها و در همه حوزهها وجود دارد اما ملت بصیرند و بارها نشان دادهاند آماده همه نوع جانفشانی هستند.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم، برنامه «نبرد اذهان» رادیو گفتوگو با موضوع بررسی نقش دشمنشناسی و بصیرت در مقابله با جنگ ترکیبی دشمن و خنثیسازی آن و با حضور دکتر عباس خسروی؛ نویسنده و پژوهشگر علوم راهبردی و مدرس دانشگاه به روی آنتن رفت.
در این برنامه، عباس خسروی با اشاره به جنگ ترکیبی به ارائه مثالی پرداخت و گفت: فتنه 1396 با یک شایعه شروع شد مبنی بر اینکه دستمال کاغذی با کمبود مواجه شده است. با شلیک این تیر در میدان جنگ روانی، افراد بهجای خرید بر مبنای نیاز بر مبنای احتکار خانگی خرید کردند. بعد از آن رب، پوشاک بچه و بعد ماکارونی در بازار کم شد. این امر موجب اختلال در نظام عرضه و تقاضا شد.
رسانه قدرت نفوذ دشمن بر افکار عمومی را افزایش میدهدوی افزود: تیر بعدی در میدان جنگ اقتصادی زده شد. وضعیت اقتصادی در ایران بهگونهای است که هر تیری شلیک شود بازار ارز و سکه واکنش نشان میدهد و ما در آن زمان شاهد صفهای طولانی ارز و سکه بودیم. خیلی از افراد با این که میدانند خرید سکه برای گرانشدن احتکار سکه است و جایز نیست اما این باور را تغییر دادند و گفتند سکه خریداری میکنیم تا ارزش پول خود را حفظ کنیم. در واقع تیر بعدی در میدان جنگ اعتقادی نشست.
نویسنده و پژوهشگر علوم راهبردی با بیان این که با برهمخوردگی بازار، نافرمانی اجتماعی افزایش پیدا میکند، یادآور شد: در آن زمان مشهد شلوغ شد و سپس به جاهای دیگر تسری پیدا کرد. بعد در مذاکرات برجام زیر میز زده شد و ترامپ برجام را پاره کرد و سپس چانهزنی در برجام بالا گرفت و شروط مطرح شد.
وی یادآور شد: این اتفاقات افتاد چون ابتدای سال، بنسلمان از انصار حزبالله یمن بهواسطه حضور ایران سیلیخورده بود و آنجا گفته بود من جنگ را به خیابانهای تهران میکشانم. بنا بود در میدان جنگ نظامی، جنگ به خیابانهای تهران کشیده شود. تیر اول دستمالکاغذی بود که شلیک شد. در حالت عادی چگونه میتوانیم تحلیل کنیم که دستمال کاغذی میتواند تیری برای براندازی باشد. این حقیقت جنگ ترکیبی است.
خسروی در مصاحبه با رادیو گفتوگو با تأکید بر اینکه جنگ ترکیبی، جنگی است که نه مبدأ شلیک تیر شفاف است و نه هدف و مقصدش شفاف است، گفت: هدف جنگ نظامی، براندازی است و هدف جنگ سیاسی فشار بر سیاسیون است. اگر این دو نوع جنگ را با همدیگر ترکیب کنیم یعنی جنگ سیاسی نظامی که نه سیاسی است و نه نظامی ولی هر دو میباشد یعنی کودتا.
وی افزود: جنگ ترکیبی در واقع معنای سومی از ترکیب جنگهای هفتگانه نظامی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، روانی، فرهنگی و... که در حالت عادی قابل تشخیص نیست.
این مدرس دانشگاه با بیان این که رهبر انقلاب بصیرتی دارند که قادرند پیچیدهترین نقشهها را شناسایی کنند، شیوه اجرایش را بشناسند و راه خنثی کردن آن را با سخنرانی اجرا، ارائه و خنثی کنند، اظهار کرد: در چهل و چند سال اخیر فتنههای زیادی را پشت سر گذراندیم اما به شکر خدا با این سکاندار همه فتنهها نقشبرآب شدند.
وی با تأکید بر این که از شئون بصیرت ملت ایران رابطه قلبی و دلی و حقیقی با رهبر انقلاب است، گفت: ما رهبر فرزانهای داریم که سکان این انقلاب را در این دریای پر تلاطم فتنهها دست دارد و ملتی بصیری داریم که بصیرت خود را با پیروی از ولایت گرهزده است و تا وقتی این بصیرت اجتماعی و این بصیرت رهبری هست، ما هر فتنهای را پشت سر خواهیم گذاشت.
خسروی با اظهار به اینکه در تحلیل صورتهای مختلف جنگ با الگویی به نام «اژدهای هفتسر جنگ» مواجهیم، گفت: زمانی که انقلاب اسلامی پیروز شد، جبهه معارض از این هفتسر که عبارت است از جنگ نظامی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، اعتقادی، فرهنگی و روانی حسب مقتضیات زمان شعلههای برخی از اینها بالاتر رفته است. در پیروزی انقلاب اسلامی ما درگیر جنگ سیاسی شدیم، مدتی بعد شعله جنگ نظامی با حمله عراق بالا رفت، همزمان با اینها، در غائلههای قومیتی که ایجاد شد ما درگیر جنگهای اجتماعی بودیم. بعد با تحریمهای اقتصادی مواجه شدیم، سپس درگیر نافرمانیهای اجتماعی شدیم. مردم در تمامی فتنهها با بسیج عمومی و هزینه دادن و با بصیرت خود مقابله کردند.
وی افزود: با هر دلیلی که فتنهها شروع شد، دو نکته را شاهد بودهایم؛ بهمحض این که مردم احساس کردند پای دشمن وسط است صف خود را جدا کردند و این یعنی بصیرت و دشمنشناسی. سپس چشم به فرمان رهبرشان دوختند. این دو نکته کمک کرد تا ما در این 44 سال از همه فتنهها سربلند بیرون بیاییم.
نویسنده و پژوهشگر علوم راهبردی با اشاره به این که نبرد و حق و باطل پایان ندارد، اظهار کرد: این دشمنان دست از ملت ایران برنخواهند داشت آن هم بهصورت ترکیبی. در جنگ ترکیبی فضایی به نام نفوذ داریم. نفوذ متأسفانه خیلی از ما انرژی گرفته و ما را عقب نگه داشته است. نفوذ در همه لایهها و در همه حوزهها وجود دارد؛ ولیکن ملت بصیرند و بارها نشان دادهاند آماده همه نوع جانفشانی هستند و در اوج همه فشارها و تحریمها و گرانیها تمامقد در صحنه حضور دارند.
وی با اظهار به اینکه پاشنه آشیل ما در نفوذ است، متذکر شد: اگر حاکمیت بتواند با پدیده نفوذ، مواجهه مقتدرانهای داشته باشد قطعاً ما میتوانیم به آن نقطهای برسیم که اندیشه تهدید را هم از اذهان جبهه معارض بخشکانیم و اصلاً به فکر ایجاد فتنه علیه جمهوری اسلامی و علیه این ملت نیافتند، ولی تا وقتی نفوذی دارند چنین روزی اتفاق نمیافتد.
در ادامه، سید علیرضا مکبری؛ کارشناس مسائل سیاسی و اجتماعی هسته اولیه جنگ ترکیبی را جنگ شناختی دانست و گفت: جنگ شناختی اثرگذاشتن بر اندیشهها، باورها، ادراکها، ارزشها، نگرشها، سبک تفکر، روابط اجتماعی و محیطی که نوع کنشها تقریباً جنگی است که مؤلفههای جنگ شناختی را تشکیل میدهد.
وی تأکید کرد: جنگ شناختی با ادراکها و حوزه روان و اذهان مردم کار دارد و با حوزههای جنگ سخت و جنگ نرم خیلی کاری ندارد.
این کارشناس مسائل سیاسی و اجتماعی با بیان اینکه کار جنگ ترکیبی عمق دارد، تصریح کرد: جنگ نرم یک یا چند موضوع رسانهای و تبلیغاتی را مورد هدف قرار میدهد و نتیجهاش را میگیرد، اما در جنگ شناختی کاملاً عمیق است و در لایههای ادراکی و تفکری آدمها ورود پیدا میکند و آن را تغییر میدهد.
وی اظهار کرد: در جنگ شناختی یا در لایههای مرکزی که جنگ ترکیبی است تقریباً ترکیبی از مؤلفهها یا نمادها یا مجموعهای از جنگهای مختلفی که تا کنون وجود دارد. در این جنگ یک چیز بهصورت مشترک وجود دارد؛ این که تمام جنگها در یکزمان مشخص، در یک مکان مشخص، در یک رسانه مشخص حمله میکنند و هر کدام کار خود را انجام میدهند و اثرگذاری مشخصی از خود به جا میگذارند.
مکبری در مصاحبه با رادیو گفتوگو با بیان این که هدف اصلی در جنگ ترکیبی، تغییر محاسبات نظام سیاسی است، اظهار کرد: یعنی جنگ ترکیبی به این صورت است که در یک جا عملیات تروریستی انجام دهد، در یک جا فیلم خانگی پخش کند و در یک جا در حوزه سیاسی یک اعتراض مدنی به وجود آورد و در حوزه اقتصادی نوسان دلار ایجاد کند.
وی افزود: اینها سناریوهایی است که در جنگ ترکیبی از طرف دشمن و دشمنان معاند طرحریزی میشود و هر کدام در جای خودش انجام میشود و این نوع اثرگذاری که تمرکز را از نظام سیاسی حاکم میگیرد. جنگهای ترکیبی معمولاً اثرگذاریهای خوبی هم در طول مدتی که در کشورهای مختلف داشته، انجام شده است.
این کارشناس مسائل سیاسی و اجتماعی با تأکید بر اهمیت دشمنشناسی اظهار کرد: رهبر انقلاب در 18 دی 1398 میفرمایند آنچه وظیفه ما بهعنوان مردم، بهعنوان آحاد جمهوری اسلامی است: اولاً دشمنشناسی است؛ دشمن را بشناسیم؛ در شناخت دشمن اشتباه نکنید. نگویید که خب همه میدانیم؛ بله، شما میدانید که دشمن کیست؛ دشمن استکبار است، دشمن صهیونیسم است، دشمن آمریکا است؛ اینها را شما میدانید اما تلاش وسیعی دارد انجام میگیرد برای اینکه این قضیه را بالعکس کنند، نظر مردم را عوض کنند، با شیوههای پیچیده تبلیغاتی؛ همه باید مراقب باشند؛ دشمنشناسی بسیار مهم است؛ و بعد، دانستن نقشه دشمن.
وی افزود: به نظر میرسد در فضای حال حاضر کشور ما، مردم آماج فضای خبرهای دارای واقعیت و غیرواقعیت هستند. یعنی مردم تشخیص دهند در حوادث تروریستی، آیا کار جمهوری اسلامی است و یا کار تروریستها؟ هنوز دشمن شناخته نشده و لایههای پیچیده این حرکات تروریستی برای مردم مشخص نیست. هنوز اما و اگرهایی در شناخت این که آیا آمریکا دوست ما است و یا دشمن ما؟ آیا سبک زندگی که داریم به نفع خانواده ما است و یا به ضرر ما.
مکبری با بیان این که خاصیت اینستاگرام در کشور پاککردن حافظه تاریخی ایرانیان است، تصریح کرد: یکی از کارویژههای اینستاگرام این است که آنچه که شما از محتوای هویتی، دینی، رفتاری و انسانی دارید حک میشود و چیزهایی جایگزینش میشود که شخص را از خود بیخود میکند.
این کارشناس مسائل سیاسی و اجتماعی در مصاحبه با رادیو گفتوگو فتنه 1401 مصداق بارز جنگ ترکیبی بود که بعضاً در بعضی جاها موفق و در بعضی جاها شکستخورده بود، گفت: در سال 1401 دشمنان به سمت فتنه فرهنگی اجتماعی که یکی از پیچیدهترین جنگهای ترکیبی است وارد شدند. این جنگ درون خانوادهها و لایههای پنهان رفتاری است و در سبک زندگی افراد، تغذیه، پوشش و مهمانیها ورود پیدا کرد.
وی با اشاره به این که دشمن کاملاً بر اساس یک نقشه مشخص در جنگهای هشتگانه آماده است، اظهار کرد: در جنگ فرهنگی مشغول شوید جنگ اقتصادی را فعال میکند. در تهرانگشت ارشاد مجدداً فعال شد و مردم و اذهان درگیر شدند که آیا این تذکر لسانی درست است یا نیست؟ و ناگهان دشمن در یک عملیات نظامی و تروریستی در جنگ ترکیبی کار خودش را انجام داد.
مکبری افزود: این موضوعات در کشور ما فقط از رسانههای داخلی مطرح میشود یعنی موضوعات جنگ ترکیبی و جنگ شناختی از موضع حاکمیت و دولت و گروههای مرجع گفته میشود. ما چه زمانی آمدهایم از زبان مجموعه نهادهای خصوصی، انجمنها و اتحادیهها و از زبان دهه هشتاد و نودیها این شناخت را بگوییم. مطمئن باشید خروجی این موضوعات را معمولاً همه در خیابانها و در نوع غذاها و رفتارهایشان دارند میبینند.
وی با بیان اینکه اگر تمام این جنگ ترکیبی و شناختی را یک سامانه بدانید و در این سامانه گروههای مختلفی و در بخشهای مختلف، فعالاند. این سامانه، سامانه معاند و جبهه معارض است. یک سامانه در خارج از کشور دارد و یک سامانه پنهان در داخل کشور دارد. سامانه خارج از کشور از طریق تأسیس تلویزیونها و رادیوها و شبکههای اجتماعی دارد پمپاژ اخبار دروغ و غیرواقعی را در کشور انجام میدهد و سامانه پنهان داخلی در داخل کشور از طریق برخی سلبریتیها و جریانات مرموز مافیایی اقتصادی، سیاسی، اجتماعی دارند تکتک سناریوها در جنگهای هشتگانه را به مردم ترویج و پمپاژ میکنند.
این کارشناس مسائل سیاسی و اجتماعی تأکید کرد: جنگ ترکیبی روی هویت و نمادهای هویتی مردم ایران اثر گذاشته است و اثرش آنجاست که وقتی ورزشکار روی سن بالا میرود دیگر پرچم ایران را نمیاندازد.
وی یادآور شد: جنگ ترکیبی در سال 1402 در یک فتنه زنانه، با مخاطب قراردادن اول خانواده و دوم زنان و دختران، توانست یکسری اتفاقاتی را در این موضوعات انجام داد اما بهطورکلی موفق نشدند. اتفاق شاهچراغ 2 رمز کلید اعتراضات جدید در ماههای آینده خواهد بود لذا از نخبگان و دستگاههای دولتی و نهادهای مردمی خواهش میکنیم صحنه را برای مردم بشناسانند و نقشه را ترسیم کنند.
مکبری اظهار کرد: تمام فتنههای گذشته دشمن به شکست مواجه شده و این عملیات تروریستی دو جنبه دارد یا اینکه پایان این فتنه و شروع فتنه جدید است و یا رمز کلید فتنه جدید از یک نوع تهاجم جدید در جنگ ترکیبی است و امیدواریم رخ نخواهد داد، اما باید ببینیم دشمن در سناریوی جدید خود چه چیزی را در پیش میگیرد.
وی با بیان این که دعوای اصلی در جنگ شناختی بر سر ایران قوی است، آنچنانکه کشورهای غربی از ایران بهدروغ تصویر ساختهاند اما مردم فهیم و بصیر میدانند دعوا بر سر ایران قوی، توسعه و پیشرفت ایران اسلامی است. دوقطبیها در داخل خانوادهها آمده که بیاییم توسعه غربی در کشور دهیم و بر اساس همین براندازی زنانه که در سال 1401 اجرایی است، اما مقام معظم رهبری گفتمان پیشرفت با نگاه بومی و هویت ایرانی اسلامی را مطرح میکنند.