یک‌شنبه 4 آذر 1403

نماینده اهالی صنعت چاپ: ما گورستان ماشین آلات اروپایی هستیم

خبرگزاری فارس مشاهده در مرجع
نماینده اهالی صنعت چاپ: ما گورستان ماشین آلات اروپایی هستیم

به گزارش خبرنگار کتاب و ادبیات خبرگزاری فارس، بیست و دومین جشنواره ملی صنعت چاپ و نشر با حضور محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و فعالین این حوزه برگزار شد. همچنین در این مراسم تفاهم‌نامه تأسیس مرکز علمی، پژوهشی و فناوری (انستیتو چاپ) بین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و دانشگاه امیرکبیر منعقد و از رشته‌های مصوب مهارتی صنعت چاپ در مقطع متوسطه رونمایی شد.

پیگیری‌هایی برای معافیت از مالیات مستقیم و ارزش افزوده داشتیم

در ابتدای مراسم علی‌اکبر ابراهیمی مدیر دفتر چاپ و نشر معاونت امور فرهنگی درخصوص فعالیت‌هایی که در سال گذشته انجام شده است گفت: سال جاری با همیاری رؤسای اتحادیه‌های مختلف، اقدامات و تصمیماتی داشتیم. ما در طول سال با سفرهای متعدد و بازدیدهایی که از مراکز داشتیم، اهالی صنعت چاپ مشکلاتشان را بیان کردند. مشکلات اهالی چاپ بیمه، مالیات بر ارزش افزوده، وام تبصره 18 و آموزش نیروی کارآمد بود که برنامه‌ریزی‌ها و اقداماتی را برای رفع این مشکلات داشتیم. اولین گردهمایی مسئولین دفاتر چاپ و مدیران استان را برگزار کردیم که در سال بعد نیز دومین گردهمایی برگزار می‌شود.

وی در ادامه افزود: پیگیری‌هایی برای معافیت از مالیات مستقیم و ارزش افزوده داشتیم و اخیراً درخصوص مالیات بر ارزش افزوده در مجلس شورای اسلامی جلساتی داشتیم و راه‌هایی گشوده شده است که بتوانیم از آن برای معافیت استفاده کنیم.

مدیر دفتر چاپ و نشر با اشاره به عقد تفاهم‌نامه با دانشگاه صنعتی امیرکبیر درباره آموزش اظهار داشت: امسال اصلاح آئین‌نامه‌ها و دستورالعمل‌ها را داشتیم و در سال 1401 شاهد همکاری خوبی از سوی اتحادیه‌ها با دفتر نشر بودیم. در سفرها و دیدارها 2 مشکل همواره گفته شد. مشکلات آینده صنعت چاپ و نبود داشنگاه و مرکز آموزشی در این خصوص را بیان می‌کردند. در همین‌باره جلساتی را با دانشگاه امیرکبیر داشتیم که نتیجه‌اش این شد تا امروز تفاهم‌نامه‌ای با وزیرفرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس دانشگاه امیرکبیر امضاء شود.

ما برای تأسیس دانشگاه پیگیر هستیم

وی تصریح کرد: البته درحوزه مهارتی نیز مشکلاتی را بیان کرده بودند صحبت‌هایی با مرکز مطالعات وزارت کار داشتیم و برای تأسیس دانشگاه پیگیر هستیم. تأسیس دانشگاه نیازمند اقدامات پایه‌ای است به همین دلیل گفت‌وگویی میان وزارت فرهنگ و ارشاد و نماینده وزارت آموزش و پرورش صورت گرفته است تا از میان هفت رشته در حوزه چاپ یک رشته را تدوین کنیم تا بتوانیم در دوره متوسطه دانش‌آموختگانی داشته باشیم.

ما هنوز به جایگاه واقعی صنعت چاپ نرسیده‌ایم

در بخش‌دیگر مجید محبی مدیر اتحادیه چاپخانه‌داران استان آذربایجان غربی به عنوان نماینده اهالی این صنعت دقایقی را به بیان اهمیت این موضوع پرداخت و در ادامه در خصوص جایگاه واقعی این صنعت در کشور گفت: ما هنوز به جایگاه واقعی صنعت چاپ نرسیده‌ایم. چرا که هنوز درکی از این صنعت وجود ندارد. باید با مجلس صحبت شود تا به عنوان صنعت شناخته شود و اگر نشود ما نمی‌توانیم از امکانات و بهره‌های حوزه صنعت استفاده کنیم. چاپ فقط برای کتاب و جعبه نیست؛ بلکه در همه وسایل می‌توان استفاده کرد.

مهم‌ترین دغدغه در صنعت چاپ آموزش است

وی در ادامه افزود: مهم‌ترین دغدغه در صنعت چاپ آموزش است. جلساتی با بخش خصوصی برگزار شده است و نتایج آن بیان می‌شود. ما دو دانشگاه داریم، دانشگاه علمی کاربردی و انقلاب اسلامی وابسته به سازمان فنی و حرفه‌ای که مدیرانی را در حوزه چاپ آموزش می‌دهند. الان مدیران باسواد و با تجربه بسیاری داریم و از این 2 دانشگاه درخواست داریم از آموزش مدیریت به آموزش اپراتوری تغییر رویکرد بدهند تا اپراتورهای تحصیل کرده را وارد صنعت چاپ کنیم. چرا که بسیاری از اپراتورها بازنشسته شده‌اند و یا شغل دیگری را انتخاب کردند. چاپ باید از صنف خدماتی بودن خارج شود و به صنعت تبدیل شود تا بتوانیم از امتیازات فعالیت‌های صنعتی استفاده کنیم.

ما گورستان ماشین آلات صنایع چاپ صنعتی هستیم

نماینده چاپخانه‌داران درخصوص مشکلات گمرکی برای تهیه ماشین آلات چاپ اظهار داشت: ما در واردات ماشین آلات مشکل داریم، وزارت صمت ماشین آلات زیر پنج سال را اجازه می‌دهد وارد کنیم که گران است در صورتی که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دستگاه‌های زیر 10 سال را اجازه واردات می‌داد و خواهان ایجاد اتحادیه کشوری هستیم تا با خرد جمعی این حوزه اداره شود. معافیت گمرکی ماشین‌آلات می‌خواهیم چون مکمل صنایع است. ماشین آلات در کشورمان به غیر از در چند شرکت مدل‌هایشان برای سال‌های 2000 به پایین است و ما گورستان ماشین آلات اروپایی هستیم و باید به چاپ دیدی صنعتی داشته باشیم.

توضیح کاغذ باید در اختیار اتحادیه‌ها قرار بگیرد

وی تصریح کرد: توضیح کاغذ باید در اختیار اتحادیه‌ها قرار بگیرد تا به دست دلالان نیافتد و عادلانه توزیع شود. تمرکز چاپخانه‌ها را باید از تهران دور کنیم و با امتیازاتی که می‌دهیم، نگذاریم چاپخانه‌ها به تهران بیایند چرا که به دلیل اینکه مواد اولیه در تهران وجود دارد چاپخانه‌ها نیاز به سرمایه‌گذاری کم‌تری دارند. ما اعمال قانون در خصوص بیمه و مالیات می‌خواهیم و نه بخشنامه‌های میان سازمانی.

اهمیت صنعت چاپ بر کسی پوشیده نیست

او در سخنانی گفت: اهمیت صنعت چاپ بر کسی پوشیده نیست. بدون توجه به این صنعت راهبردی و استراتژیک نمی‌توانیم در ویترین جهانی صنایع خود را معرفی کنیم زیرا صنعت چاپ، صنعت تکمیل‌کننده است. با این وجود صنعت چاپ جایگاه واقعی خود را پیدا نکرده است. در قوانین، صنعت چاپ به عنوان صنعت دیده نشده و نمی‌توانیم از تسهیلات تبصره 16 و 18 صنایع بهره‌مند شویم.

شعار آموزش برای همه

محمدحسین اسماعیلی مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی و آموزش‌های هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درخصوص آموزش گفت: حرف‌هایی که نمایندگان حوزه چاپ داشتند بحث آموزش بود. ما خوشحالیم که امروز به عنوان یک رویکرد فرهنگی به آموزش نگاه می‌شود و امروز به آموزش یک نگاه ویژه‌ای شده است. آموزش‌های فرهنگی، هنری در دو دسته قرار می‌گیرد. دسته‌های عمومی و رسمی. دسته عمومی یک نهضت و جهاد آموزشی است که در این دوره با شعار آموزش برای همه در بیش از 300 رشته هنری در حال آموزش هستیم و بخش رسمی هم در صدر سیاست‌های این وزارتخانه است.

در حوزه مهارتی یک هزار و 200 مرکز مهارتی با مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد فعالیت می‌کنند

وی تصریح کرد: در حوزه مهارتی یک هزار و 200 مرکز مهارتی با مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد فعالیت می‌کنند که در بخش‌های مختلف فرهنگی و هنری طبق تفاهم‌نامه‌هایی که با وزارت آموزش و پرورش داریم به تهیه و تدوین منابع درسی می‌پردازیم. 32 رشته با 85 استاندارد درسی به تصویب شورای عالی آموزش و پرورش رسیده است.

پنج رشته مهارتی جدید در حوزه چاپ تعریف کرده‌ایم

او در ادامه توضیحاتی درباره فعالیت‌های آموزشی در حوزه وزارت ارشاد ارائه کرد و گفت: پنج رشته مهارتی جدید در حوزه چاپ تعریف کرده‌ایم که در هنرستان‌های مربوط به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی خواهیم داشت و همه کارگرانی که در چاپخانه‌ها فعالیت دارند و می‌خواهند دیپلم بگیرند می‌توانند به آن‌جا رجوع کنند که این موضوع تحول عظیمی را ایجاد خواهد کرد. همچنین رشته‌ای را در حوزه چاپ دیجیتال خواهیم داشت و در پی تدوین اساس‌نامه آن هستیم. ما نظام جامع آموزش‌های فرهنگی را در دست تدوین داریم.

بیش از 15 هزار دانشجو در دانشگاه امیرکبیر مشغول تحصیل هستند

در ادامه سیدحسن قدسی‌پور رئیس دانشگاه صنعتی امیرکبیر نیز در این مراسم گفت: بیش از 15 هزار دانشجو در مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری مشغول تحصیل هستند و این دانشگاه مشغول تربیت متخصصان کارآفرین و نوآور است. این دانشگاه 200 واحد فناور و 50 شرکت دانش‌بنیان دارد.

او سپس درباره اهمیت آینده‌پژوهی صحبت کرد و گفت: مدیران صنایع باید به موضوع آینده‌پژوهشی و دانش آینده‌پژوهی توجه داشته باشند و بدانند صنعت چاپ در 10 سال آینده چه تحولاتی خواهد داشت و متناسب با آن برنامه‌ریزی کنند و بگویند انتظار داریم چنین چیزی اتفاق بیفتد.

قدسی‌پور با تأکید بر این‌که همه شئون زندگی انسان نیازمند مطالعه و تحقیق است، گفت: من بر آینده‌پژوهی و سیاست‌گذاری چاپ و نشر تأکید دارم و این موضوع را توصیه می‌کنم زیرا سیاست‌گذاری و تحقیق نسبت به 15 سال‌آینده ما را برای تغییرات آماده می‌کند. بررسی و تحقیق باعث می‌شود آینده را با فکر و مطالعه رقم بزنیم. اتفاقات اخیر در جامعه نشان داد ما درباره رفتار جوانان و نسل‌ها بعد اطلاعی نداریم و آن‌قدر که باید توجه لازم را نداشتیم. ما در دانشکاه آمادگی تربیت کادر فنی و متخصص را داریم.

شورای سیاستگذاری صنعت نشر و به همین دلیل ایجاد شده است

در بخش دیگر یاسر احمدوند معاون امورفرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به هدف تشکیل شورای سیاست‌گذاری صنعت چاپ گفت: مابرای حمایت، تسهیلات، مالیات، آموزش نوسازی ماشین‌آلات صنعت چاپ برنامه‌هایی را با حضور اهالی چاپ تهیه کرده‌ایم. وزارت فرهنگ خانه اهالی چاپ است و شورای سیاست‌گذاری صنعت نشر و به همین دلیل ایجاد شده است.

اتحادیه‌ها واقعاً همکار ما هستند

محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با دستور بررسی تمام مشکلات این حوزه برای اقدامات قانونی به معاونت امور فرهنگی اظهار داشت: اتحادیه‌ها واقعاً همکار ما هستند و ما به بخش مردمی و خصوصی در این حوزه به عنوان همکار نگاه می‌کنیم و حس هم خانواده داریم. ما به چاپ و نشر کشور افتخار می‌کنیم. مشکلاتی که به حوزه مقررات مربوط است را معاونت امور فرهنگی لایحه را با عنوان نوسازی صنعت چاپ تهیه کند و ما در کمیسیون فرهنگی پیگیری کنیم. بحث حمایت در تولید هم در آن لایحه بیاید. حرکت به سمت ملی کردن صنعت چاپ مؤثر است البته شاید در ابعاد کامل اجرایی نشود. به طور مثال کاغذ را شروع کردیم و وقت‌هایی را گذاشتیم، برای بحث ماشین آلات نیز باید اتفاق به این صورت بیافتد و همه این اقتضائات را در لایحه جامع آماده کنیم و به تصویب دولت و مجلس می‌رسانیم.

کاری را که در حوزه آموزش شروع کردیم در بخش‌های دیگر باید باشد

وی در ادامه تصریح کرد: کاری را که در حوزه آموزش شروع کردیم در بخش‌های دیگر باید باشد. از حوزه آموزش در شئون مختلف حمایت می‌کنیم. چاپ و بسته‌بندی ویترین اصلی حوزه پیشرفت کشور هستند و به عنوان خدمات به آن نگاه نمی‌کنیم چرا که ادعای همکاری با شما داریم و چاپ را اساساً کار فرهنگی می‌دانیم. این حوزه از مصادیق کار فرهنگی است البته صنعت است. این صنعت هر چقدر قدرتمندتر بشود منافع عمومی آن بیشتر می‌شود.

در چاپ به زبان فارسی توجه بیشتری شود

اسماعیلی در پایان گفت: در چاپ به زبان فارسی توجه بیشتری شود. ما در شورای عالی انقلاب فرهنگی جلسه‌ای داشتیم که یکی از اعضای شورا تنقلات موجود در آن جلسه را برداشت و به رئیس جمهور نشان داد که یک کلمه فارسی روی آن وجود نداشت. استفاده از کلمات لاتین کار بسیار ناشایستی است و ما باید اصل هویتی‌مان را رعایت کنیم و همه جا نشان دهیم. چرا که افتخار ما این است جامعه ایرانی، جامعه فرهنگی است و در طلوع قرون مختلف پرچمدار علم و فرهنگ بودیم. بخشی از مشکلات در دولت قابل حل است و ما به عنوان پشتیبان در کنار شما هستیم و در بحث‌های مختلف اگر از مصوبات دولت خارج باشد در قالب لایحه پیش می‌بریم تا اجرایی شود.

در پایان نیز از برگزیدگان صنعت چاپ و نشان شیرازه تقدیر شد که به شرح زیر است:

برگزیدگان پنجمین دوسالانه هنر چاپ و طراحی کتاب «نشان شیرازه» به این شرح معرفی شدند:

بخش مسابقه «پیکره کتاب»

برترین طراحی «کتاب مصور، تصویری و علمی و آموزشی» سلمان رئیس عبداللهی، مدیر هنری کتاب ایران در عصر امامان از نشر سایان

برترین طراحی «کتاب مصور، تصویری و علمی، آموزشی»، حسن روح الامین، تصویرگر کتاب ایران در عصر امامان از نشر سایان

برترین طراحی کتاب «غیرتصویری»، مجید زارع، مدیر هنری کتاب کارخانه اسلحه‌سازی داوود داله از نشر شهرستان ادب

برترین طراحی کتاب «غیر تصویری»، محمدرضا دوست محمدی طراح جلد کتاب کارخانه اسلحه‌سازی داوود داله از نشر شهرستان ادب

برترین طراحی کتاب با موضوع ویژه «دفاع مقدس»، جواد آذردخت کتاب‌آرایی کتاب راهی به مجنون از نشر ایران

بخش مسابقه «اجزای کتاب»

برترین طراحی گرافیک «جلد کتاب» با تصویر، مهدی بادیه پیما، تصویرگر جلد کتاب من و آقای همسایه از نشر به‌نشر

طراحی گرافیک «جلد کتاب» با نوشتار، احسان جعفرپیشه، طراح جلد و عنوان کتاب رومی روماز، نشر شرکت چاپ و نشر بین‌الملل

برترین در طراحی گرافیک «متن» در صفحه‌آرایی کتاب، پیمان فرگاهی، طراح صفحات متن کتاب اندیشه‌های شاخص در تاریخ تفکر اجتماعی، از نشر زندگی روزانه

 پیشکسوت برگزیده:

شیرین متین رضا از تهران محمود احمدی از اصفهان علی‌اکبر امینی از فارس حسین محمدی از تهران کیوان کاشفی از کرمانشاه

 کارآفرین نمونه: امیرهومن محمدی از مجموعه از هودین پارس استان تهران

صادر کننده برتر: امیرحسین گیوه چی پاک از مجموعه مدیران آزاد استان البرز

 بانوی فعال: مریم امین از استان بلوچستان برای چاپ امین

علمی و آموزشی: محمدحسین افشار

 شهید و ایثارگر: اصغر پژمایی پدر شهید جواد پژمایی برای چاپ پژمایی از استان کرمانشاه

نوآوری و دانش بنیان: محمد دلیری از شرکت چاپ چکاوک از تهران

 کارشناس برتر استانی: میرزا علی قزل از استان گلستان

تولیدکننده مواد اولیه و ماشین آلات: علی کاویانی از آذربایجان شرقی

پایان پیام /

شما می توانید این مطلب را ویرایش نمایید

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید

محمدمهدی اسماعیلی

یاسر احمدوند صنعت نشر این خبر توسط افراد زیر ویرایش شده است
نماینده اهالی صنعت چاپ: ما گورستان ماشین آلات اروپایی هستیم 2