دوشنبه 1 بهمن 1403

هدیه روسی - ایرانی به تحلیف ترامپ؛ اتحاد چهارگانه‌ای که جهان را تکان داد

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع
هدیه روسی - ایرانی به تحلیف ترامپ؛ اتحاد چهارگانه‌ای که جهان را تکان داد

دنیای اقتصاد: ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، و مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور ایران، پیش از مراسم تحلیف دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا، اتحادی را شکل دادند که ترامپ به دلیل نگرانی از پیامدهای احتمالی، تصمیم گرفته که آن را نادیده بگیرد..

به گزارش گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد؛ شورای آتلانتیک در گزارشی که 19 ژانویه منتشر شد، به هم‌زمانی معاهده 20 ساله ایران و روسیه با مراسم تحلیف دونالد ترامپ پرداخت. این گزارش زمان امضای معاهده، یعنی سه روز پیش از آغاز به کار ترامپ، را از نظر نمادین و استراتژیک بسیار حائز اهمیت دانست. این توافق که در مسکو و با حضور روسای جمهور دو کشور، ولادیمیر پوتین و مسعود‌پزشکیان، به امضا رسید، حوزه‌هایی نظیر تجارت، همکاری‌های نظامی، علمی، آموزشی، فرهنگی و دفاعی را پوشش می‌دهد.

محور تجدیدنظرطلبان و پیامدهای جهانی

این توافق بر تقویت روابط چهارجانبه بین چین، روسیه، ایران و کره شمالی تأکید دارد؛ محور تجدیدنظرطلبانی که سیاست‌های نظام بین‌الملل به رهبری آمریکا را به چالش کشیده‌اند. در حالی که رئیس‌جمهور منتخب ایالات متحده هنوز اولویت‌بندی دقیقی برای مقابله با این چالش‌های ترکیبی اعلام نکرده، رشد همکاری‌های صنعتی، اقتصادی و دفاعی میان این چهار کشور، به‌ویژه در دوران اخیر، نشانه‌ای از تغییر توازن قدرت جهانی است.

ابعاد نظامی و دفاعی معاهده ایران و روسیه

یکی از نکات برجسته در این گزارش، اشاره به همکاری ایران و روسیه در حوزه فناوری نظامی است. این گزارش مدعی است که ایران فناوری تولید پهپادهای شاهد را به روسیه منتقل کرده است. سی‌ان‌ان ادعا می کند که بر اساس تحقیقاتش، کارخانه‌ای در تاتارستان جنوبی روسیه در سال 2024 بیش از شش هزار پهپاد شاهد تولید کرده است. این همکاری‌ها بخشی از حمایت نظامی گسترده‌تر روسیه از ایران است که شامل تبادل فناوری‌های حساس و تولید مشترک تجهیزات نظامی می‌شود.

در همین حال، روسیه همکاری‌های نظامی خود را با دیگر هم‌پیمانانش مانند کره شمالی و بلاروس گسترش داده است. قرارداد نظامی مسکو و پیونگ‌یانگ در ژوئن 2024، به اعزام 10 هزار سرباز کره شمالی به روسیه منجر شد. این اقدامات نشان‌دهنده عمق و گستره اتحادهای جدید در شرق است.

چالش‌ها و فرصت‌ها برای ترامپ و بایدن

این گزارش به ناکامی جو بایدن در مواجهه قاطعانه با این محور اشاره می‌کند و احتیاط بیش‌ازحد او را یکی از دلایل گسترش قدرت این کشورها می‌داند. در عین حال، به نظر می‌رسد ترامپ، با تمایل بیشتر به اقدامات جسورانه، فرصت‌هایی برای برهم زدن آرمان مشترک این کشورها خواهد داشت.

به‌رغم روابط نزدیک ایران و روسیه، گزارش ادعا می‌کند که مشکلات اقتصادی ایران نسبت به سایر اعضای محور، منجر به عدم ارائه قراردادهای دفاعی متقابل از سوی مسکو شده است. جان آلترمن، کارشناس خاورمیانه، نیز مدعی است که روسیه با کنترل بیشتر بر ایران، به‌دنبال بهره‌گیری حداکثری از این اتحاد است.//