پنج‌شنبه 4 بهمن 1403

هشدار روسیه درباره فعال شدن مکانیسم ماشه علیه ایران

وب‌گاه عرشه آنلاین مشاهده در مرجع
هشدار روسیه درباره فعال شدن مکانیسم ماشه علیه ایران

‌سفیر روسیه نزد سازمان ملل تاکید کرد: سه کشور اروپایی و آمریکا مسئول شرایط فعلی برجام هستند. سفیر روسیه نزد سازمان ملل تاکید کرد: سه کشور اروپایی و آمریکا مسئول شرایط فعلی برجام هستند. «واسیلی نبنزیا»، سفیر روسیه نزد سازمان ملل متحد در نیویورک با ارسال نامه‌ای به دبیرکل و اعضای شورای امنیت، سه کشور اروپایی و آمریکا را مسئول شرایط فعلی برجام و ناکام ماندن تلاش‌ها برای احیای آن دانست...

سفیر روسیه نزد سازمان ملل تاکید کرد: سه کشور اروپایی و آمریکا مسئول شرایط فعلی برجام هستند.

«واسیلی نبنزیا»، سفیر روسیه نزد سازمان ملل متحد در نیویورک با ارسال نامه‌ای به دبیرکل و اعضای شورای امنیت، سه کشور اروپایی و آمریکا را مسئول شرایط فعلی برجام و ناکام ماندن تلاش‌ها برای احیای آن دانست و گفت: آنها با قلب واقعیت، تلاش دارند ایران را مسئول شرایط فعلی معرفی‌کنند، اما راه به جایی نخواهند برد.

سفیر روسیه با اشاره به نقض مکرر برجام و قطعنامه 2231 توسط سه کشور و آمریکا گفت: ایران در موقعیت‌های مختلف برای بازگشت به اجرای برجام در صورت اقدام متقابل از سوی طرف‌های غربی اعلام آمادگی کرده اما طرف‌های اروپایی و آمریکایی به تعهدات خود عمل نمی‌کنند.

سفیر روسیه در نامه خود برنامه هسته‌ای ایران را تحت نظارت آژانس و در چارچوب معاهده عدم اشاعه و موافقتنامه جامع پادمان توصیف کرده و تلاش‌های سه کشور غربی برای سوءاستفاده از سازوکار حل و فصل اختلافات برجام را غیرقانونی دانسته است.

در این نامه آمده است: «با اشاره به نامه نمایندگان دائم فرانسه، آلمان و بریتانیا در تاریخ 6 دسامبر 2024 خطاب به دبیر کل و رئیس شورای امنیت (S/2024/886)، مایلم موارد زیر را به اشتراک بگذارم. متأسفانه، کشورهای عضو فوق الذکر به تحریف واقعیت عینی در مورد برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) با هدف پیشبرد برنامه سیاسی خود برای اعمال فشار بر جمهوری اسلامی ایران ادامه می‌دهند. آنها در تلاش برای انحراف توجه از نقض فاحش برجام و قطعنامه 2231 شورای امنیت، سعی می کنند تهران را به عنوان طرف مسئول وضعیت کنونی پیرامون اجرای این طرح معرفی کنند. با این حال، همه این اقدامات محکوم به شکست هستند، زیرا هیچ راهی برای پنهان کردن دلیل واقعی رکود برجام که خروج یکجانبه ایالات متحده از این طرح در سال 2018 است، وجود ندارد.»

نبنزیا نوشته است: «این بسیار نگران کننده است که برخلاف ادعای خود فرانسه، آلمان و بریتانیا به جای جستجوی راه‌حل دیپلماتیک، همچنان اتهامات و تهدیدهای مغرضانه‌ای را مطرح می‌کنند که تنها می‌تواند تنش‌ها را پیرامون اجرای قطعنامه 2231 تشدید کند. ادعاها مبنی بر اینکه برجام به این کشورها «اجازه داده است» از تعهدات خود تحت این طرح دست بردارند، دور از واقعیت است. این مساله نه تنها به تصمیم آنها مبنی بر اجرای تعهدات خود مبنی بر لغو تحریم ها در روز انتقال در اکتبر 2023، بلکه در مورد دامنه وسیع‌تری از اقدامات مخرب آنها که قرار بود برای احیای کامل طرح اصلاح کنند، مصداق دارد. از آنجا که آنها نتوانستند خط مشی و قوانین خود را با پارامترهای مورد توافق در قطعنامه 2231 مطابقت دهند، نامه اخیر آنها در واقع نشان دهنده اعتراف به گناه در مورد نقض آن است.»

در ادامه این نامه آمده است: «با صحبت از رابطه واقعی علت و معلولی در مورد وضعیت فعلی پیرامون برجام، مایلیم تاکید کنیم که اینها در واقع فرانسه، آلمان، انگلستان و همچنین ایالات متحده هستند، نه جمهوری اسلامی ایران که تلاش‌های چند جانبه برای احیای برجام را تضعیف کردند و به‌جای بازگشت به اجرای مفاد آن، این کشورهای عضو همچنان در تلاش هستند تا بهانه‌هایی برای انتقال مسئولیت رکود «معامله» به تهران بیابند، علی‌رغم اینکه اعلامیه‌های رسمی متعدد این کشور مبنی بر آمادگی برای بازگشت به روش‌های برجام در صورت گام‌های متقابل از سوی واشنگتن لندن و بروکسل ارائه شده است. شایان ذکر است که جمهوری اسلامی ایران در میان کشورهای عضو آژانس بین‌المللی انرژی اتمی (IAEA) دقیق‌ترین و تایید شده‌ترین کشوری است که منحصراً اطلاعات دقیقی در مورد وضعیت برنامه هسته‌ای خود ارائه می‌دهد. در حالی که فرانسه، آلمان، بریتانیا و ایالات متحده تلاش ها برای بازگرداندن برجام را خنثی کردند، تهران همچنان به معاهده منع گسترش تسلیحات هسته‌ای و همچنین توافق جامع پادمان با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، متعهد است همانطور که همکاری در این چارچوب یکی از اهداف قطعنامه 2231 شورای امنیت بود.»

نماینده روسیه تاکید کرده است: «علاوه بر این، ارجاعات فرانسه، آلمان و بریتانیا مبنی بر ایجاد سازوکار حل اختلاف بر اساس بند 36 برجام، با توجه به روح و متن این طرح، بی اساس است. همانطور که در موارد متعدد از جمله اظهارات وزارت امور خارجه فدراسیون روسیه در تاریخ 14 و 24 ژانویه 2020 تاکید شد، مکانیسم به دلیل شکاف های قابل توجه و عدم وجود رویه‌ها و تصمیمات لازم برجام هرگز اجرایی نشده است. ما تفسیر نادرست مفاد قطعنامه 2231 شورای امنیت توسط کشورهای عضوی که به‌خاطر منافع سیاسی خود به شیوه‌ای خودسرانه و غیرقانونی عمل می‌کنند، غیرقابل قبول می‌دانیم.»

وی گفته است:«از آنجایی که نویسندگان نامه به طور مداوم و غیرمسئولانه به امکان استفاده از مکانیسم "بازگشت سریع" (ماشه) اشاره می‌کنند، همچنین مایلم تحلیل حقوقی جامعی را که توسط فدراسیون روسیه ارائه شده و به عنوان سند رسمی شورای امنیت در 20 اوت 2020 منتشر شده است را یادآوری کنم.(S/2020/816). بسیاری از دلایلی که راه اندازی این سازوکار را در سال 2020 برای ایالات متحده غیرممکن می کرد، همچنان برای فرانسه، آلمان و بریتانیا نیز مرتبط است، زیرا این کشورها در نقض برجام و قطعنامه 2231 به آمریکا پیوستند و بنابراین خود را از این سازوکار و حق استفاده از ابزارهای پیش بینی شده در این طرح محروم کردند.»

نبنزیا در پایان آورده است: «فدراسیون روسیه بر تعهد تزلزل ناپذیر خود به برجام تاکید می‌کند. ما همه کشورهای عضو را تشویق می‌کنیم که به طور سازنده به پیشرفت سازنده در راستای اجرای کامل قطعنامه کمک کنند تا ثبات را تضمین کنند و از تشدید بیشتر وضعیت فعلی در خاورمیانه به دلیل اقدامات خطرناک و غیرمسئولانه گروه کوچکی از کشورها جلوگیری کنند. من از انتشار نامه حاضر به عنوان سند رسمی شورای امنیت سپاسگزار خواهم بود.»

--> هم اکنون دیگران می خوانند

بیشتر بخوانید

هشدار روسیه درباره فعال شدن مکانیسم ماشه علیه ایران 2