سه‌شنبه 17 تیر 1404

هشدار پازوکی درباره نقش تندروهای وطنی در مشکلات اقتصادی / شفافیت اقتصادی جلوی رانت و فساد حکومتی را می گیرد

وب‌گاه اقتصاد نیوز مشاهده در مرجع
هشدار پازوکی درباره نقش تندروهای وطنی در مشکلات اقتصادی / شفافیت اقتصادی جلوی رانت و فساد حکومتی را می گیرد

اقتصادنیوز: مهدی پازوکی، اقتصاددان و از امضاکنندگان بیانیه 180 اقتصاددان کشور به مردم و مسعود پزشکیان معتقد است رابطه اقتصادی ا یران با آمریکا به نفع ما و به ضرر رقبای منطقه ای مثل ترکیه، امارات، قطر، عربستان سعودی و آذربایجان است. باید بدانیم اگر امروز سرمایه گذار آمریکایی در پارس جنوبی و ایران بیاید به دنبال آن، امنیت برای ما می آورد و این تعامل به نفع ماست.

به گزارش اقتصادنیوز، امروز سه شنبه 17 تیرماه جمعی از اقتصاددانان و اساتید دانشگاه با انتشار بیانیه‌ای خطاب به مردم ایران و مسعود پزشکیان، خواستار تغییر پارادایم حاکم بر نظام حکمرانی برای برون‌رفت از بحران کنونی در حوزه های اقتصادی و سیاسی شدند. در این بیانیه هفت بندی که توسط دنیای اقتصاد منتشر شد، این اقتصاددان و اساتیدی دانشگاه، خواهان تغییر مدیریت و نحوه حاکمیت بر صدا و سیما و خروج برخی بنگاه های نظامی از بطن اقتصادی کشور شدند.

در این زمینه، مهدی پازوکی یکی از امضاکنندگان این بیانیه و اقتصاددان در مصاحبه ای با «اقتصادنیوز» بر این باور است که پارادایم ها باید عوض شود. اگر همین منوال برقرار بماند و تندروها و عقب مانده های ذهنی، حاکم باشند کشور در همین شرایط می ماند.

تندروهای وطنی، مشکل اقتصاد ایران هستند

مهدی پازوکی در گفت‌وگو با «اقتصادنیوز» درباره ضرورت های دیپلماسی فعال و پیشبرد مذاکرات با آمریکا و اروپا که روز گذشته هم در مصاحبه پزشکیان با تاکر کارلسون مطرح شد و البته واکنش تندروها را علیه مذاکرات به دنبال داشت، گفت: «یکی از مشکلاتی که اقتصاد ایران در سال های اخیر داشت در واقع تندروهای وطنی بودند. این گروه با دشمنان خارجی خیلی نزدیک هستند. بحثم این نیست که از اجنبی پول می گیرند اما کارهایی که می کنند بسیار مشکوک است.»

وی افزود: «در این باره نظر شما را به حمله به سفارت بریتانیا در ایران در سال 1392 و آتش زدن سفارت عربستان جلب می کنم. 24 ساعت بعد از حمله به سفارت انگلستان، بانک مرکزی از سوی انگلیس و اتحادیه اروپا تحریم شد. این ها در واقعی کاری را کردند که اسرائیل می خواهد. اعتقاد عمیق کارشناسی دارم 30 سال دیگر اسناد این 2 اتفاق فاش می شود، کسانی که پشت حمله به سفارت بریتانیا یا آتش زدن سفارت عربستان بودند از غریبه پول گرفته اند و عامل بیگانه هستند.»

کشور برای رفاه بیشتر و اداره بهتر نیازمند عقلانیت و حاکمیت نظام تدبیر است

این اقتصاددان تاکید کرد: «شاید در این میان، عده ای هم ساده لوح بودند اما مهم این است که به منافع ما فکر نمی کنند. کشور ما برای اداره بهتر، رفاه بهتر مردم و برای اینکه اقتصاد بهتر داشته باشد ابتدا به عقلانیت و حاکمیت نظام تدبیر نیاز دارد. تندروهای ایرانی در اثر رانت های اقتصادی به جایگاهی رسیدند و طبقه جدید از نظر اجتماعی شکل دادند که دارای ویلاهای شیک و منازل آنچنانی در زعفرانیه و فرمانیه هستند. نه از طریق کارآفرینی و نه از طریق ثروت پدری بلکه از طریق رانت و فساد، این رانت خواران و فسادانگیزان که از رانت های حکومتی استفاده می کنند، سعی کردند کشور را متشنج کنند و به سمت بحران ببرند. در حالیکه این ها حتی اداره کشور را هم بلد نیستند.

پازوکی ادامه داد: نمونه آن را نگاه کنید؛ بیشترین دوره ای که درآمد ارزی داشتیم، در دوران احمدی نژاد بود که بخشی از تندروها به قدرت برگشتند و منابع کشور را با بحث های کذایی مثل هولوکاست هدر دادند. چرا باید هزینه کشته شدگان یهودی را در آلمان، منِ ایرانی بپردازم؟ تندروهای وطنی که بخشی از آنها رانت خوار هستند به تنها چیزی که نمی اندیشند منافع ملی ملت ایران است. ما مردم صلح دوست بودیم و هیچ گاه در 200 سال گذشته همانطور که در نامه 128 اقتصاددان اشاره شده است، به هیچ کشوری تجاوز نکردیم؛ اتفاقا خودمان قربانی تجاوز بودیم.

رابطه اقتصادی ایران با آمریکا به ضرر رقبای منطقه ای است

وی افزود: تندروها این را نمی دانند که در اقتصاد بسته شما نمی توانید در جهان بدرخشید. من امروز به عنوان کارشناس اقتصادی، اعتقاد عمیق کارشناسی و علمی دارم که رابطه اقتصادی ا یران با آمریکا به نفع ما و به ضرر رقبای منطقه ای مثل ترکیه، امارات، قطر، عربستان سعودی و آذربایجان است. باید بدانیم اگر امروز سرمایه گذار آمریکایی در پارس جنوبی و ایران بیاید به دنبال آن، امنیت برای ما می آورد و این تعامل به نفع ماست.

اگر شفافیت اقتصادی باشد کسی نمی تواند از رانت حکومتی استفاده کنند

پازوکی با بیان اینکه ما برای از بین بردن این رانت ها باید فضای کسب و کار را برای رشد تولید ملی ایجاد کنیم، گفت: رشد تولید ملی هم به منزله رشد اقتصادی، بالا رفتن درآمد جامعه، درآمد ملی و افزایش رفاه جامعه است. بنابراین راهکار این است که فضای کسب و کار جامعه مناسب باشد و برای رسیدن به این هدف، سه اتفاق باید در اقتصاد ایران رخ دهد. نخست، شفافیت اقتصادی است که اگر شفافیت اقتصادی باشد تندروها نمی توانند از رانت های حکومتی و فساد استفاده کنند. در شفافیت اقتصادی، باید نور بتابانیم. فردی مثل من و دوستانی که آن بیانیه را امضا کردیم و به سیاست های دولت پزشکیان یا دولت های گذشته نقدهایی دارند که جاسوس نمی شوند. در مقابل، آنها که دیدگاه هایشان را به صورت شفاف حتی به نظام می گویند عده ای سعی می کنند با تندروی، ظاهر اسلامی ایجاد کنند، فرزندان مردم را در خیابان کتک بزنند و به زنان و حقوق مردم تعدی کنند.

نهادهای حاکمیتی نباید وارد تصدی گری اقتصادی شوند

این چهره اقتصادی گفت: این گروه از شفافیت می ترسند؛ شفافیتی که باید در اقتصاد ایران شکل بگیرد. دومین نکته که باید در اقتصاد ایران رخ دهد، ایجاد رقابت در بنگاه های اقتصادی است. همانطور که در نامه اشاره شد، نباید نهادهای حکومتی وارد تصدی گری اقتصادی شوند چرا که این اتفاق، فاجعه است.

وی گفت: نهادهای نظامی می توانند از امکانات در زمان صلح برای سازندگی استفاده کنند اما قرار نیست بنگاه داری کنند در حالی که برخی نهادها دارند بنگاه داری می کنند. شرکت مخابرات ایران را ببینید دست چه کسی است؟ در گذشته دولت از این شرکت مالیات می گرفت و درآمد هم داشت. بنابراین نخست شفافیت، دوم ایجاد رقابت سالم و سوم نفی انحصار باید در اقتصاد ایران شکل گیرد.

پازوکی ادامه داد: نفی انحصار یعنی هر گونه انحصار را باید از اقتصاد ایران دور کنیم. انحصار یعنی فساد. اگر به یک نهاد اجازه واردات فلان کالا را دادیم، نهادی که قدرت و اسلحه دارد و به قول حسن روحانی روزنامه و خبرگزاری دارد، اگر وارد اقتصاد شود نمی گذارد بخش کارآفرین در اقتصاد ایران ماهیت داشته باشد. بنابراین ما باید فضای کسب و کار را مناسب کنیم. فضای کسب و کار اگر مناسب شود، یعنی شفافیت برای بنگاه های اقتصادی و مردم ایجاد کنیم. آن‌گاه رقابت سالم بین بنگاه های اقتصادی شکل می گیرد. انحصار دولتی، خصولتی یا خصوصی هر چه که باشد برای اقتصاد ایران پدیده شومی محسوب می شود.

تندروها حرف هایی می زنند که نتانیاهو دوست دارد

این چهره اقتصادی گفت: الان برخی از تندروها را دیدم که در انتقاد از مصاحبه پزشکیان گفته اند چرا رئیس جمهور از صلح گفته است؟ ما خواهان صلحیم و قربانی تروریست هستیم. تندروها حرف هایی می زنند که تروریست می زند و نتانیاهو هم دوست دارد. این ها چطور نفوذ کردند که بیش از حدود یک تن اسناد مملکت را خارج کردند؟ من تاکیدم این است که اگر عقلانیت و نظام تدبیر حاکم باشد می توانیم موفق باشیم. همین احمدی نژاد که هولوکاست را مطرح کرد حاضر نشد جنایت اسرائیل را محکوم کند. اثرش همین است که تندروها نوچه های تفکر آقای احمدی نژاد بودند.

پازوکی گفت: آنقدر ملیت را ضعیف کردیم که اکثر این تندرها سرود ملی را از حفظ بلد نیستند، آن وقت می خواهند ملیت و عِرق ملی را حفظ کنند. مردم در طول جنگ 12 روزه سنگ تمام گذاشتند و از استقلال و شرافت ملی مملکت دفاع کردند. بنابراین باید کمک به حاکمیت عقلانیت کنیم.»

عده ای صدا و سیما را ملک طلق شان می‌دانند

پازوکی در بخش دیگری از این گفت‌وگو درباره حاکمیت تندروها بر صدا و سیما و فضای متفاوت رسانه ملی قبل و بعد از جنگ 12 روزه که متفاوت با همبستگی ملی پیش رفت، به نکاتی اشاره کرد.

وی گفت: «یکی از دلایلی که مردم از رسانه ملی به سمت تلویزیون و رسانه های خارجی سوق داده شدند، عملکرد صدا و سیما است. صدا و سیما در اختیار یک اقلیت خاص قرار دارد و حرف هایی می زند. افراد این صدا و سیما هم کارشناس هستند هم مجری؛ در حالی که کشور از تنوع قومیت ها برخوردار است. اگر همین الان به برنامه های 2 سال گذشته میزگردهای اقتصادی صدا و سیما نگاهی بیاندازید، بالای 70 درصد تندروها یک طرف قضیه بودند و احساس می کنند صدا و سیما ملک طِلق آنهاست.»

این تحلیلگر اقتصادی گفت: اگر ملت را مقابل دین قرار دهیم، دین است که ضرر می کند. حرفی است که سید محمد خاتمی بیش از 20 سال قبل زد. شما همین دوره خاتمی را ببینید؛ بهترین دوره در 45 سال جمهوری اسلامی دوره محمد خاتمی بود که نرخ رشد اقتصادی، روند فزاینده و نرخ بیکاری روندی کاهنده داشت. در حالی که خاتمی چهره ای فرهنگی بود و قرار نبود در اقتصاد کاری کند.

وی تصریح کرد: حتی نفت هم در سال 76 به پایین ترین حد ممکن یعنی زیر 10 دلار رسیده بود. ولی چه اتفاقی افتاد؟ آقای خاتمی با دنیا متین حرف زد. بحث حقوق انسان ها و جامعه مدنی را مطرح کرد در حالی که تندروها از حقوق شهروندی برخوردار نیستند و بخشی از آنها با رانت گزینش ها توانستند به مناسب برسند. حتی عده ای از آنها در حالی که صفر کیلومتر بودند یک شبه به مسئولیت رسیدند و به عنوان مثال، مدیرکل سازمان برنامه و بودجه شدند. این موضوع چه چیزی را نشان می دهد؟ اگر نظام تدبیر در کشور حاکم نباشد، صدا و سیما در اختیار اقلیت قرار می گیرد در حالی که صدا و سیما برای مردم است. من به جز فوتبال چیزی از تلویزیون، مناسب نمی بینم و حرام است پولی که من و خانواده ام به عنوان مالیات و از منابع عمومی صرف صدا و سیما می کنیم.

منتقدان حاکمیت که جاسوس و نفوذی نمی شوند

این چهره اقتصادی گفت: من حتی به مسعود پزشکیان هم انتقاد دارم. نمایندگان آقای پزشکیان بلد نیستند نظارت کنند و حداقل به مردم گزارش دهند. فردی می آید در تلویزیون و به مردم ایران توهین می کند و می گوید ایران آغل شده است. مردم اگر می خواستند که به جلیلی رأی می دادند. من بر این باورم تفکر جلیلی در صدا و سیما همچنان حاکم است که خطرناک و ضد توسعه است. آقای پزشکیان باید بداند وفاق به این معنی نیست که تلویزیون در اختیار تندروها باشد.

پازوکی گفت: میزگردهای تلویزیون را ببینید، اکثریت آنها افراد عقب مانده ذهنی هستند و دانش لازم را ندارند. آدم های اهل شعارند در حالی که با شعار نمی توان کشور را به سمت توسعه برد. وقتی ما در سال 1979 میلادی انقلاب کردیم، مردم مالزی روی درخت زندگی می کردند! امروز بروید شاخص های اقتصادی مالزی را با شاخص های اقتصادی ایران مقایسه کنید. ترکیه برای من الگو نیست ولی ترکیه را نگاه کنید، الان شرکت ترکیش ایر بالغ بر 365 فروند هواپیما دارد که به 120 کشور دنیا پرواز انجام می دهد. ایران چطور؟ به جز چهار تا پنج کشور کوچک، به جای دیگری پرواز نداریم. ایرانیان خارج از کشور سالانه بین چهار تا پنج میلیارد دلار بابت هزینه بلیت به شرکت های خارجی می پردازند؛ آیا این عزت است؟

وی تاکید کرد: بنابراین با این تفکر تندروها، پارادایم ها باید عوض شود. اگر همین منوال برقرار بماند و تندروها و عقب مانده های ذهنی، حاکم باشند کشور در همین شرایط می ماند اما در صورتی که تدبیر، حاکم باشد نفوذها نمی توانند بیایند. نفوذی ها وقتی می آیند که سیستم بسته و غیرشفاف بر کشور حاکم باشد. بهترین فرماندهان این کشور را به شهادت رسیدند به دلیل همین جمود فکری و وجود نفوذی ها که سعی می کردند با لباس تندروی وارد شوند. فردی که منتقد و روشنفکر باشد که جاسوس نمی شود و نمی تواند نفوذ کند. نفوذ را کسانی انجام می دهند که فرهنگ نفاق و دوگانگی را داشته باشند.»

همچنین بخوانید ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید
هشدار پازوکی درباره نقش تندروهای وطنی در مشکلات اقتصادی / شفافیت اقتصادی جلوی رانت و فساد حکومتی را می گیرد 2
هشدار پازوکی درباره نقش تندروهای وطنی در مشکلات اقتصادی / شفافیت اقتصادی جلوی رانت و فساد حکومتی را می گیرد 3