شنبه 29 دی 1403

واکنش اژه‌ای به وام میلیاردی رئیس سازمان بورس / تمجید رسانه اصولگرا از بهزاد نبوی

وب‌گاه الف مشاهده در مرجع
واکنش اژه‌ای به وام میلیاردی رئیس سازمان بورس / تمجید رسانه اصولگرا از بهزاد نبوی

هر روز اخبار فراوانی در رسانه‌ها منتشر می‌شود که دنبال کردن آن‌ها حتی برای آنانی که اهل مطالعه اخبار هستند کار دشواری است. بسته خبری تحلیلی الف، با رصد اخبار و رویدادهای مهم، همچنین تحلیل‌های صورت گرفته در این زمینه، مخاطبان خود را از مهم‌ترین وقایع روز آگاه می‌کند.

واکنش اژه‌ای به وام میلیاردی رئیس سازمان بورس

حجت‌الاسلام والمسلمین محسنی اژه‌ای در نشست شورای‌عالی قوه قضاییه با اشاره به موضوع پرداخت وام به اعضای هیئت مدیره سازمان بورس اوراق بهادار، گفت: درخصوص موضوع پرداخت وام به اعضای هیئت مدیره سازمان بورس اوراق بهادار، چند نکته مطرح است که باید برای عموم مردم شفاف و روشن شود؛

اول آنکه آیا پرداخت این وام، امری مسبوق به سابقه بوده است و در ادوار گذشته نیز چنین وامی با مصوبه شورای عالی بورس، به اعضای هیئت مدیره بورس پرداخت می‌شد یا خیر؟

ثانیاً، اگر چنین امری مسبوق به سابقه بوده و شورای عالی بورس هم چنین اختیاری را برای تصویب پرداخت وام به هیئت مدیره داشته است، آیا مبلغ و نرخ و بازپرداختی که در این قضیه مطرح است نیز منطبق با قوانین و مقررات بوده است؟

ثالثاً، آیا این وام به همه کارکنان پرداخت شده یا صرفاً به هیئت مدیره پرداخت شده است؟ رابعاً، چه تضامین و وثایقی از آن‌ها بابت این وام، اخذ شده و این تضامین و وثایق، نزد کدام بخش از سازمان بورس محفوظ است؟

علی‌ایحال، دادستان کل موظف است به موضوع ورود کند و این قبیل مباحث و سایر مباحث مربوط به موضوع پرداخت وام به اعضای هیئت مدیره سازمان بورس را مورد بررسی دقیق قرار دهد؛ قطعاً در این قضیه چنانچه جرمی به وقوع پیوسته باشد، دستگاه قضایی برخورد مقتضی و قانونی را به عمل خواهد آورد و چنانچه تخلفی نیز رخ داده باشد، بخش‌های ذیصلاح، اقدامات لازم را اتخاذ خواهند کرد.

رئیس عدلیه افزود: علی‌الظاهر، دستورالعملی ناظر بر پرداخت وام و تسهیلات به کارکنان بورس وجود دارد که سقفی نیز برای آن درنظر گرفته شده است؛ موضوع دیگر در قضیه مزبور آن است که بر چه اساسی، نرخ 4 درصد برای این وام درنظر گرفته شده است؟ ما قوانین و مقرراتی ناظر بر پرداخت وام و تسهیلات به منظور امور مختلف اعم از خرید مسکن، کار تولیدی، کشاورزی، تجاری و... داریم که هرکدام بر اساس سازوکار‌های موجود، دارای نرخ‌های متفاوت هستند؛ اما در قضیه پرداخت وام به هیئت مدیره بورس، نرخ 4 درصد تعیین شده که ضرورت دارد دلیل و توجیهش ذکر شود؟

حجت‌الاسلام‌والمسلمین محسنی‌اژه‌ای در ادامه بیان داشت: براساس مصوبه هیئت مدیره بورس مقرر بود این وام به کلیه کارکنان بورس پرداخت شود، اما ظاهرا فقط به اعضای هیئت مدیره پرداخت شده است و همچنین سوالات دیگر نیز در همین راستا وجود دارد علی‌ایحال، ضرورت دارد دادستان کل به این موضوع با دقت ورود داشته باشد و تمامی ابعاد آن را بررسی و موشکافی کند.

رئیس قوه قضاییه تصریح کرد: مجدداً تاکید می‌کنیم که چه جرم و چه تخلفی در این قضیه رخ داده باشد، برخورد‌های قانونی به عمل خواهد آمد؛ همچنین در این قضیه، باید یک آسیب‌شناسی نیز صورت گیرد؛ شورای‌عالی بورس نیز در این باب، روشنگری کند؛ به هر حال، فضای سنگینی ایجاد شده و ابهاماتی در اذهان مردم وجود دارد که ضروری است رفع شوند.

***

سردار نوذری: هیچ موشکی به روسیه ارسال نشده است

به گزارش خبرگزاری مهر، سردار فضل الله نوذری جانشین عملیات قرارگاه مرکزی خاتم‌الانبیا درباره ادعای اوکراینی‌ها مبنی بر تحویل موشک‌های ایرانی به روسیه هم عنوان کرد: هیچ موشکی به روسیه ارسال نشده و این ادعا نوعی جنگ روانی است.

جانشین عملیات قرارگاه مرکزی خاتم‌الانبیاء خاطرنشان کرد: موضع جمهوری اسلامی ایران نسبت به جنگ اوکراین که بارها هم اعلام شده این است که حامی هیچ‌یک از طرفین جنگ نبوده و مشروعیتی برای این جنگ قائل نیست.

***

کومله تحت نظارت عراق قرار گرفت

دولت عراق به‌منظور اجرای بخش دیگری از توافقنامه امنیتی تهران و بغداد و در آستانه سفر رئیس‌جمهور کشورمان به عراق، برخی گروهک‌های تروریستی را مجبور به تخلیه مقرهای فعلی و عقب‌نشینی از نزدیکی مرز به عمق اقلیم شمال عراق کرده است.

یک منبع آگاه در گفت‌وگو با تسنیم با تأیید خبر عقب‌نشینی تروریست‌ها از نزدیکی مرز ایران، گفت: این اقدام به‌خواست دولت جمهوری اسلامی ایران و با همکاری دولت مرکزی عراق انجام شده است و همه دستگاههای امنیتی و سیاسی جمهوری اسلامی ایران اعم از شورای‌عالی امنیت ملی، سپاه پاسداران، وزارت اطلاعات و وزارت خارجه در آن دخیل بودند.

وی گفت: مردم کرد منطقه (ایران و عراق) متقاضی خلع‌سلاح و تخلیه پایگاه‌ها بودند چرا که گروه‌های کردی از این پایگاه‌ها برای باج‌گیری، ترور و گرفتن سرباز از میان کودکان و نوجوانان (کودک‌سرباز) علیه مردم استفاده می‌کردند.

این منبع آگاه تصریح کرد: این پایگاه‌ها، محل طراحی علیه ایران و همکاری با توطئه‌های رژیم صهیونیستی علیه کشورمان بوده است و ایران برای تأمین امنیت پایدار، موضوع تخلیه پایگاه‌های تروریست‌ها را پیگیری و عملی کرد.

وی گفت: هم‌اکنون گروه‌های کردی مخالف نظام جمهوری اسلامی ایران، همه مقرهای جدار مرز را تخلیه کرده و به عمق کردستان رفته‌اند و با تدابیر صورت‌گرفته، در عمق کردستان هم خلع‌سلاح شده اند.

وی گفت: استقلال گروه تروریستی کومله از آنها سلب و مقرر شده است که آنها تحت نظارت کامل دولت عراق در پایگاه باشند.

عضو حزب دموکرات کردستان تحویل ایران شد

به گزارش تسنیم، شورای امنیت اقلیم کردستان عراق اعلام کرد «بهزاد خسروی» عضو حزب دموکرات کردستان، توسط اتحادیه میهنی تحویل جمهوری اسلامی ایران داده شده است.

به‌گفته اتحادیه میهنی، این اقدام به‌دستور رئیس اتحادیه میهنی انجام شده است و "خسروی" عضو حزب دموکرات کردستان به جمهوری اسلامی ایران تحویل داده شده است.

***

نقد روزنامه دولت به قرائت‌های آسیب‌زا از وفاق ملی

روزنامه ایران نوشت: «رجوعی به مواضع بعضی سیاسیون جناح‌های مختلف در همین مدت کوتاه حکایت از آن دارد که این گفتمان در معرض آسیب برخی حاشیه‌سازی‌ها و آسیب ناشی از قرائت‌های حداقلی و حداکثری قرار دارد. وفاق ملی اگر چه در مقام بیان با تعریف و تمجید و استقبال اکثریت قریب به اتفاق سیاست‌ورزان کشور مواجه شده، اما در مرحله عمل با تعبیر و تفسیرهای مختلفی همراه است.

در چنین وضعیتی است که اگر چه معدودی از چهره‌ها و نمایندگان مجلس که به تعبیری در جناح مخالف دولت معرفی می‌شوند و با توجه به تفکرات سیاسی متبوع‌شان می‌توانستند بر کرسی مخالفت با دولت بنشینند اینک از حامیان آن به شمار می‌روند، اما در هر دو جناح سیاسی همچنان هستند کسانی که وفاق را تا آنجا که به حضور وزرای هم‌گرایش خودشان در کابینه بینجامد قبول داشته‌اند و درست از روز معرفی فهرست همکاران کابینه چهاردهم به بهانه‌جویی و زیر سؤال بردن این گفتمان مشغول‌اند.

چنانکه در یکی از اخیرترین موضعگیری‌ها دیده شد که یکی از نمایندگان حتی رئیس‌جمهور را به واسطه تأکید بر هماهنگ بودنش با رهبری و نهادهای مختلف در انتخاب وزرا به کذب گویی متهم کرد و به سخن‌فرسایی پیرامون انتصابات پرداخت بی‌آنکه باور داشته باشد وفاق ملی و پایان دادن به دعاوی بیهوده سیاسی از مسیر شخم‌زدن و پیش کشیدن شایعات و استناد به اظهارات منقطع افراد در سال‌های گذشته عملی نیست.

همچنان که قرار نیست منتقدان وفاق را به اتهام «دوقطبی‌سازی» منکوب کرد. آن هم در زمانی که رئیس‌جمهور آشتی و قرابت همه گروه‌ها و جناح‌های سیاسی را برای تحقق منافع ملی دنبال می‌کند...

پیگیری مطالبات اجتماعی همچون بهبود شرایط بهره‌گیری مردم از فضای مجازی، رفع فیلترینگ و نظایر آن نیز مواردی هستند که دولت چهاردهم در همین مدت نشان داده است درباره آنها دغدغه دارد و بنا دارد از مسیر ایجاد وفاق و اجماع در مراجع تصمیم گیرنده برایشان راه‌حل‌یابی کند.

با این همه همچنان مروری بر تحولات سال‌های گذشته و بحران‌های اجتماعی - سیاسی که در سال‌های 1396، 1398 و 1401 بروز یافت، نشان داد که چگونه وجود نداشتن وفاق و همدلی میان نخبگان سیاسی و تشدید رقابت میان آنها به افزایش شکاف میان حاکمیت و جامعه می‌انجامد و چگونه به جرقه رویدادهایی تبدیل می‌شود که در امتداد خود امنیت کشور و به طریق اولی منافع ملت را دستخوش تهدید می‌کنند.

همه تلاش دولت چهاردهم در پیگیری وفاق ملی جلوگیری از تکرار همه آن رویه‌ها و رویدادهای مخرب است.»

***

تمجید رسانه اصولگرا از بهزاد نبوی

مشرق نوشت: «بهزاد نبوی، فعال ستادی اصلاح‌طلب و از معاریف این جریان خاص سیاسی با شماره یکشنبه گذشته روزنامه اعتماد پیرامون وفاق ملی و دولت پزشکیان مصاحبه کرده است.

در بخشی از این مصاحبه؛ خبرنگار از نبوی می‌پرسد: "برخی تحلیلگران معتقدند تحقق وفاق ملی و متعاقب آن آشتی ملی نیازمند پیش‌زمینه‌هایی چون پایان حصر، آزادسازی زندانیان سیاسی، تحقق حقوق شهروندی و... است. فعالان سیاسی معتقدند سیستم در ادامه باید به سمت گره‌گشایی از این معادلات هم برود. طی روزهای اخیر اخباری از پایان حصر و تعدیل در برخورد با زندانیان سیاسی منتشر می‌شود. شما این قطعات را چگونه کنار هم قرار می‌دهید؟"

بهزاد نبوی که در سرتاسر متن مصاحبه بر اولویت اقتصاد برای دولت پزشکیان تأکید کرده است؛ در پاسخ به این سؤال نیز می‌گوید:

"این موضوع بحث جدیدی است که شخصا هنوز به جمع‌بندی کاملی درباره آن نرسیده‌ام. مع‌الوصف به نظرم می‌رسد که این موارد هم ذیل اولویت‌های دولت قرار دارد. رفع حصر برای بسیاری از طیف‌ها و جناح‌های سیاسی یک اولویت جدی است که باید به آن توجه شود. اما من چون حل مشکل اقتصاد و معیشت مردم، همچنین تغییر در حوزه سیاست خارجی را به عنوان اولویتی که همه طیف‌ها روی آن اشتراک نظر دارند، می‌دانم به آنها بیشتر اشاره کردم. البته که دولت باید به مساله حجاب توجه ویژه‌ای داشته باشد. همچنین رفع فیلترینگ یک اولویت جدی است که نمی‌توان بی‌تفاوت از کنار آن عبور کرد. رفع حصر هم مطالبه و خواسته بسیاری از ایرانیان است. منتها من کماکان اولویت بنیادین و فراگیر کشور را تجدید نظر در حوزه سیاست خارجی برای حل مسائل اقتصادی و معیشتی می‌دانم."

*"مهندس بهزاد" مدت مدیدی است که به پارادایم پیشرفتگی سیاسی تغییر گفتمانی انجام داده و این امر بسیار مغتنم است.

از تأکید وی بر حضور در انتخابات و رأی دادن در حین عزم هسته سخت اصلاحات برای تحریم انتخابات تا واقع‌بینی نبوی برای اولویت حل مشکلات اقتصادی به جای مقوله حصر؛ همگی نشان از پختگی سیاسی نبوی بعنوان یک چهره معمر اصلاح‌طلب دارد...

جدای از پیشرفته شدن گفتمان سیاسی بهزاد نبوی؛ واقع‌بینی او نسبت به مقوله فک حصر عملا یک نقطه عطف در تاریخ گفتمان سیاسی جریان چپ محسوب می‌شود که مداقه‌کنندگان بر مسئله حصر را به راه حل اصلی نزدیک‌تر می‌کند.»

***

حمایت روزنامه اصولگرا از برنامه احتمالی دولت برای بنزین

جوان نوشت: «دولت نشانه‌هایی از یک برنامه عقلانی در موضوع قیمت بنزین از خود نشان داده است. اکنون یک باک بنزین از پول آبی که در رادیاتور ریخته می‌شود، ارزان‌تر است و تقریباً با قیمت تنظیم باد برابر! به‌نظر می‌رسد اظهارات رئیس‌جمهور و معاون‌اول به‌نوعی آماده‌کردن اذهان عمومی برای یک کار بزرگ است...

اول باید با مردم واقعیت‌ها را گفت. مردم متین و پذیرای واقعیت‌ها هستند. کنش‌گری «صبح جمعه باخبر شدم» یک افتضاح تاریخی بود. می‌توان بنزین وارداتی را از بنزین داخلی جدا و با نرخ متفاوت عرضه کرد. برخی گفته‌اند بنزین سوپر وارد کنید و هرچه می‌خرید همان را حساب کنید.

حتی می‌توان همین بنزین سهمیه‌ای را با همین قیمت یا اندکی بیشتر یا دوبرابر کردن حفظ کرد و مصرف بیشتر را که بر گردن پولدار‌ها می‌افتد، با قیمت آزاد محاسبه کرد. چرا کسی که آینه بغل ماشینش 50 میلیون تومان قیمت دارد و در کل سال همیشه در جاده و تفریح است، در مجموع سال یک میلیون هم پول بنزین ندهد؟! باید از روش عاقلانه دولت برای آماده‌کردن افکارعمومی حمایت کرد...

یکی از جلوه‌های وفاق باید همراهی در همین جراحی‌های اقتصادی باشد. رویکرد نیرو‌های انقلاب نیز باید کاملاً حمایتی و همراهی با این اقدامات اقتصادی دولت باشد. نباید در زمان این کار‌های خطیر، رفتاری جناحی داشت و دولت را در این مسیر تنها گذاشت.»

روزنامه دولت: برای حل مسئله بنزین باید مردم را همراه کرد

روزنامه ایران نوشت: «بنزین پدیده‌ای چندوجهی است و مانند هر پدیده چندوجهی دیگری، راه حل ساده و یک خطی ندارد. بلکه راه حل ضروری برای آن یک راه‌حل چندوجهی، طولانی مدت و با لحاظ کردن ابعاد مختلف است. می‌توان نام این راه‌حل را، طرح ملی حل ناترازی بنزین،‌مثلا برای یک دوره زمانی ده ساله نامگذاری کرد.

اهمیت این طرح ملی چندوجهی در این است که در سال‌های مختلف و به دفعات، دولت‌ها در ایران راه حل ساده و یک خطی افزایش قیمت را دنبال کرده‌اند، اما درست به همین دلیل باز هم به سر خط رسیده‌ایم. از سوی دیگر، این مسأله چندوجهی، تاریخچه پیچیده هم دارد. این تاریخچه پیچیده، همان تاریخچه سیاستگذاری در حوزه‌های مختلف از خودروها تا حمل و نقل عمومی است. این تاریخچه باعث انباشت مسائل حوزه‌های مختلف شده و این مسائل انباشته شده در یک جا، یعنی قیمت و مصرف بنزین، بروز و ظهور بیشتری دارد....

اگر اجرای سیاستی دقیقاً برای حفظ منافع مردم ضروری باشد، اما همکاری مردم جلب نشده باشد، باز هم این سیاست موفقیت پایدار نخواهد داشت. در مسأله ناترازی بنزین در ایران نیز، هر سیاست و شیوه‌نامه‌ای برای حل بحران، جز با همکاری و همراهی مردم اجرایی نخواهد شد.

جلب همکاری نیز به نوبه خود نیازمند دو ضرورت است: نخست داشتن یک سیاست توجیهی. یعنی مردم بدانند که چرا هر تصمیمی درباره بنزین گرفته می‌شود، پیامد آن چیست و دولت چه راه حل جبرانی برای آن در نظر گرفته است. دوم اینکه مردم باید بدانند در کنار این گام‌های کوتاه مدت، چه نقشه یا سیاستگذاری بلندمدتی برای حل ریشه‌ای این مسأله وجود دارد. این دقیقاً همان رویکردی است که رئیس جمهور پزشکیان در دوران انتخابات نیز به صراحت اعلام کرد.»

***

ادعا درباره حمله به مراکز مرتبط با ایران در سوریه قابل تایید نیست

به گزارش ایسنا، «ناصر کنعانی» سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در نشست خبری، حمله رژیم صهیونیستی به مناطقی از خاک سوریه در بامداد امروز دوشنبه را محکوم کرد.

وی با بیان این که رژیم صهیونیستی برای انجام جنایت‌های خود حد و مرز قائل نیست و انجام جنایت‌های فرامرزی را در دستور کار قرار داده است، گفت: باید جامعه جهانی در برابر این اقدامات ماجراجویانه رژیم صهیونیستی، اقدام جدی و بازدارنده انجام دهد.

کنعانی همچنین با اشاره به ادعاهای مطرح شده از سوی برخی رسانه‌های رژیم صهیونیستی مبنی بر اینکه این رژیم در حمله بامداد امروز برخی از مراکز مرتبط با ایران در سوریه را مورد حمله قرار داده است، اظهار کرد: چنین چیزی را تایید نمی‌کنیم و بر اساس آنچه که منابع سوریه اعلام کرده‌اند، رژیم صهیونیستی به مراکز سوری از جمله به یک مرکز تحقیقاتی که مربوط به ارتش سوریه بوده حمله کرده است.