شنبه 3 آذر 1403

واکنش خاندوزی به ادعای منفعت دولت از افزایش قیمت ارز / حمایت خاتمی از عملیات وعده صادق

وب‌گاه الف مشاهده در مرجع
واکنش خاندوزی به ادعای منفعت دولت از افزایش قیمت ارز / حمایت خاتمی از عملیات وعده صادق

هر روز اخبار فراوانی در رسانه‌ها منتشر می‌شود که دنبال کردن آن‌ها حتی برای آنانی که اهل مطالعه اخبار هستند کار دشواری است. بسته خبری تحلیلی الف، با رصد اخبار و رویدادهای مهم، همچنین تحلیل‌های صورت گرفته در این زمینه، مخاطبان خود را از مهم‌ترین وقایع روز آگاه می‌کند.

واکنش ربیعی به حمله موشکی ایران به اسرائیل

علی ربیعی، سخنگوی دولت روحانی در اعتماد نوشت: «پاسخ ایران به حملات مکرر رژیم اسراییل با حاشیه‌ها و خوانش‌های متفاوتی همراه شده است. معتقدم حال که به این مرحله رسیده‌ایم، مصالح ملی ما ایجاب می‌کند فعلا کانون بحث و جهت‌گیری‌ها بر پاسخ دفاعی ایران، احتمال شرارت بیشتر اسراییل، اثرات آن بر جامعه و ملت ایران و نیز موقعیت ایران در منطقه و جهان در درازمدت متمرکز شود.

مشاهده می‌شود که بسیاری، این رخداد را با سیاست‌های داخلی و نگرانی‌های‌شان از سیاست‌های داخلی ترکیب کرده و بر اساس آن در مورد واقعه صحبت می‌کنند. ماجرا از این قرار است که رژیم اسراییل مدت‌هاست با عملیات ایذایی و تروریستی خود، قصد تضعیف ایران را دارد‌.

به اعتقاد من کینه و شرارت اسراییل - برخلاف ادعای بسیاری - ارتباطی تام به موضوع غزه ندارد. نگاه کنید به لیست ترورهایی که اسراییل در سال‌های گذشته در ایران انجام داده است. به طوری که در بسیاری از این ترورها، با پیام‌های مختلف و کنایه‌آمیز ایران را مورد خطاب قرار داده است.

به عنوان مثال خرابکاری‌ها در نیروگاه‌ها، هک کردن‌ها که مدت‌هاست درحال تکرار است و همچنین ترور دانشمندان هسته‌ای در داخل کشور و سایر اقدامات خرابکارانه‌ای که رژیم اسراییل مدت‌هاست دنبال می‌کند.

من بر اساس فهم خودم از امنیت ملی، معتقدم اقدام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، یک اقدام درست، شایسته، به‌موقع و در جهت منافع ملی و امنیت درازمدت ایران‌زمین صورت گرفته است.

فکر می‌کنم در صورتی که ما پاسخی مناسب به رژیم اسراییل نمی‌دادیم، فردا حتی همسایگان بسیار ضعیف هم که شواهدی از آن را در همین چند وقت اخیر دیدیم برای ما گردن‌کشی می‌کردند. بدون شک تلاش برای کوچک‌انگاری ایران آنقدر تداوم می‌یافت که تبعات خوشایندی برای ایران به دنبال نداشت.

نوع عملیات هم قابل ارزیابی است؛ به نظرم این عملیات بیشتر جنبه اثبات توانایی و اقتدار داشت. به گونه‌ای که جان انسان‌ها در معرض خطر قرار نگیرد.

البته این نکته هم قابل تامل است که اگر انسان‌های زیادی آسیب‌دیده و کشته می‌شدند هدف از این عملیات، کشتار تلقی می‌شد؛ حالا که یک پایگاه نظامی مشخص هدف قرار گرفته شده، بهانه‌جویی‌ها به نوع دیگری عنوان می‌شود. من معتقدم از نظر نوع عملیات، زمان آن و همچنین اصل عملیات، کاری درست، حساب شده و در جهت منافع ملی ایران بوده است.»

***

سطح دستمزد کارگران دچار یک عقب ماندگی تاریخی است

خراسان نوشت: «حقوق و دستمزد «کارگر» همواره از موضوعات چالش برانگیز حوزه کار و معیشت در کشور در سال های اخیر بوده است. تورم موجود 45 درصد و افزایش فقط 35 درصدی حقوق در 1403 نمونه این چالش در سال های اخیر است که کوچک وکوچک‌تر شدن سفره معیشت و قدرت خرید کارگر را رقم زده است. به نوعی می توان ادعا کرد، نظام حکمرانی کشور در سال های اخیر در ایجاد توانمندی اقتصادی و معیشت «کارگر» دچار یک غفلت تاریخی شده است...

بررسی نمونه های متعدد از عدم توازن هزینه ها، میزان دستمزد کارگر و نرخ تورم در کشور، ما را به مصادیق دیگری رهنمون می کند که مرور آن ها جز عرق شرم بر پیشانی نیست. اعداد و ارقام موجود در جدول نشان می دهد در سال 1402 که ارقام و آمار رسمی تورم، گاه نرخ های وحشتناکی را تا 50 درصد نشان می‌دهد، اما حقوق کارگر با افزایش فقط 27 درصد در این سال (1402) در میانه رقم هایی همچون 7 و 8 میلیون تومان است که گاهی شبیه یک شوخی تلخ به نظر می رسد.

با این وصف، مرور گزارش تورم مرکز آمار در دی 1402 نشان داد که در 12 ماهه منتهی به این ماه (دی 1402) نسبت به دوره مشابه سال قبل 43.6 درصد افزایش داشته است. این در شرایطی است که شورای عالی کار در این سال فقط 27 درصد افزایش حقوق کارگر را لحاظ کرد.»

***

علی مطهری: آرامش به بازار برمی‌گردد

علی مطهری، نماینده سابق مجلس درباره پاسخ موشکی ایران به رژیم صهیونیستی گفتگویی با شرق داشته که بخش هایی از آن را می خوانید:

«- من بسیار بعید می‌دانم که بنیامین نتانیاهو بخواهد حمله متقابلی به ایران داشته باشد یا پاسخ ایران را بدهد.

چون اگر بنیامین نتانیاهو حمله متقابلی به ایران داشته باشد، تنها به گرفتاری و بحران‌های فعلی خود اضافه کرده است. در‌حال‌حاضر اسرائیل و نتانیاهو با مشکلات بسیار زیادی دست به گریبان هستند. به همین دلیل من تصور می‌کنم که نتانیاهو مجبور است از کنار آن بگذرد و پاسخی به ایران ندهد. به‌هر‌حال اسرائیل دو هفته پیش با حمله به سفارت ایران در دمشق یک اشتباه جدی مرتکب شد و باید تاوان آن را می‌داد؛ اکنون هم که ایران این حمله را انجام داده است، من بعید می‌دانم که نتانیاهو بخواهد موضوع را بیش از این ادامه بدهد.

- واقعا پاسخ ایران به اسرائیل اجتناب‌ناپذیر بود. همان‌طورکه گفتم اسرائیل با حمله خود به سفارت ایران در دمشق یک اشتباه بزرگ را مرتکب شد و ما باید جواب این اشتباه را می‌دادیم. در ضمن مسئله تنها حمله اسرائیل به ساختمان سفارت ایران در سوریه نبود. طی سال‌های گذشته اسرائیل بارها به‌راحتی و به آسانی فرماندهان بزرگ و نیروهای نظامی ما را ترور می‌کرد، بدون آنکه پاسخ قاطعی از ایران دریافت کند.

در نتیجه اسرائیل از تکرار و انجام این ترورها آرامش خاطر داشت و این تصور را می‌کرد که ایران هیچ‌وقت پاسخ این اقدامات تروریستی را نخواهد داد. درست است که قدری نگرانی در جامعه هست اما نمی‌شد در برابر اسرائیل منفعل باشیم و همچنان به سکوت خود ادامه دهیم. ما مجبور بودیم در یک‌جا جواب اسرائیل را بدهیم. واقعا چاره‌ای نبود.

چون بعد از ترور فرماندهان بزرگ ما و حمله به ساختمان سفارت ایران در سوریه، سعی شده بود تا ملت ایران تحقیر و غرور ملی ما خدشه‌دار شود. برای همین لازم بود که پاسخی به اسرائیل داده شود که جامعه ما دوباره احساس غرور کند.

- به نظر من حمله متقابل اسرائیل به ایران که منتفی است. اما التهاب در بازار در این یکی، دو روز اول پس از حمله ایران به اسرائیل هم کاملا طبیعی است. ولی تصور نمی‌کنم این جهش قیمت و شیب نرخ‌ها در روزهای آتی ادامه پیدا کند. هرچه از این حمله دورتر شویم، التهابات بازار هم می‌خوابد و دوباره به فضای آرامش قبل از حمله بازمی‌گردیم.

- نباید شرایط کشور را بحرانی و نابسامان نشان بدهیم؛ درست است در مجلس دوازدهم یک جریان رادیکال روی کار آمده است، اما چهره‌های معتدل، مستقل و عقل‌گرا هم به این مجلس راه پیدا کرده‌اند که یقینا در انتخابات میان‌دوره‌ای که روزهای آینده برگزار می‌شود به این تعداد افزوده خواهد شد.»

***

حمایت خاتمی از عملیات وعده صادق

به گزارش جماران؛ حجت الاسلام و المسلمین سید محمد خاتمی در جمع مشاوران خود اعلام کرد که پاسخ ایران به جنایت اسرائیل مدبرانه، شجاعانه، منطقی و قانونی بود.

وی ضمن تایید این اقدام و تمجید از آن افزود، این اقدام پاسخی بود به حمله تجاوزکارانه رژیم اشغالگر به کنسولگری ایران که منجر به شهادت سرداران رشید سپاه و تنی چند از هموطنان ما شده بود.

سید محمد خاتمی که در جمع مشاوران خود سخن می گفت، افزود که عملیات پهپادی و موشکی ایران علیه اسرائیل با لحاظ همه جوانب امر در چارچوب مقررات روشن و مناسبات قانونی بین المللی صورت گرفت.

عملیات ایران حاوی این پیام روشن بود که اسرائیل تصور نکند که هر جنایت و شرارت و عمل خلاف مقررات مسلم بین المللی انجام دهد و نهادهای بین المللی هم در مقابل آن به وظیفه قانونی خود عمل نکنند بی پاسخ می ماند.

وی با بیان اینکه حفظ امنیت و ثبات منطقه و تنش زدائی از اولویت های جمهوری اسلامی است افزود، در عملیات ایران هدف قرار نگرفتن مناطق مسکونی و اقتصادی کاملاً مراعات شد و پهپادها و بخصوص موشکهای ایران از گنبد آهنین اسرائیل و پوشش چندلایه بازدارنده فوق العاده پرهزینه آمریکا و بعضی کشورهای اروپایی و منطقه ای برای دفاع از اسرائیل عبور کردند، نشان داده شد که جمهوری اسلامی توان و تدبیر لازم در تأمین منافع خود و برخورد با تجاوز و جنایت را دارد.

***

واکنش خاندوزی به ادعای منفعت دولت از افزایش قیمت ارز

به گزارش ایسنا احسان خاندوزی در نشست خبری با تاکید بر اینکه نوسانات نرخ ارز هیچ نفعی برای دولت‌ها ندارد، تصریح کرد: دلیل تاخیر نهایی شدن قانون بودجه 1403 اجرای آیین‌نامه مجلس شورای اسلامی برای بررسی دو شوری بودجه است اما این تاخیر ارتباطی با نوسانات اخیر بازارها ندارد. متاسفانه این رویکرد که دولت به دلیل تامین بودجه خود تن به افزایش قیمت ارز می‌دهد یک رویکرد اشتباه است.

وی تاکید کرد: دولت نفت خود را با نرخ ارزی تسعیر می‌کند که در بودجه مشخص شده و سایر قیمت‌ها هیچ نفعی برای دولت ندارد. علاوه بر آن ملاحظات سیاسی دولت‌ها و همچنین ملاحظات اجتماعی نیز دولت‌ها را به سمت ثبات بازارها هدایت می‌کند.

سخنگوی اقتصادی دولت در پاسخ به پرسشی درباره نوسانات نرخ طلا و ارز و تورم انتظاری و روانی ناشی از آن در بخش اجاره‌بهای مسکن، گفت: در دولت سیزدهم رویکرد دهه 90 تغییر یافته و سیاست‌های ناظر بر مدیریت و تنظیم‌گری مسکن و اجاره‌بها از طریق تصویب قوانین جدید و مقررات و مصوبات شوراهای عالی کنترل می‌شود. ارائه لایحه ساماندهی اجاره‌بهای املاک مسکونی از جمله اقدامات مهمی است که با فوریت به مجلس ارسال شد و منتظریم شورای نگهبان به زودی مصوبه نهایی را قبل از شروع فصل جابه‌جایی ابلاغ کند.

خاندوزی یادآور شد: در آن مصوبه اعمال مشوق برای موجرانی دیده شده که اجاره‌بها را از حد مشخصی افزایش نمی‌دهند و موجرانی که از حدود تعیین‌شده، افزایش اجاره‌بها دهند به پرداخت مالیات و عوارض محکوم خواهند شد. تکمیل پروژه‌های ساخت مسکن، طرح‌های نهضت ملی و عرضه زمین، کمک می‌کند انتظارات روانی و تورمی برای سال جدید در بازار مسکن قابلیت مدیریت داشته باشد.

***

تصویرسازی رسانه‌ای جدید برای کوچک نشان دادن حمله موشکی ایران

فرهیختگان نوشت: «تا پیش از عملیات ایران برای تنبیه رژیم‌صهیونیستی، با دو نوع کنش رسانه‌ای مواجه بودیم. از یک سو، رسانه‌های غربی برای القای گزاره آگاهی از درون اتاق عملیات ایران، به نقل از مقامات نامشخص، ادعاهایی در مورد زمان و نحوه پاسخ ایران مطرح می‌کردند. در سوی دیگر اما رسانه‌های فارسی‌زبان وابسته به رژیم‌صهیونیستی که هدف‌گذاری‌شان متمرکز بر افکارعمومی ایران و القای حس سرخوردگی است، توانایی ایران در پاسخ به جنایت صهیونیست‌ها در حمله به ساختمان کنسولگری ایران را زیر سوال می‌بردند.

پس از عملیات ایران اگر‌چه بسیاری از تحلیلگران با حیرت درباره بزرگ‌ترین عملیات پهپادی جهان علیه رژیم‌صهیونیستی سخن گفتند اما ساعاتی پس از پایان عملیات، رسانه‌های غربی و به تبع آن شبکه فارسی - صهیونیستی، با ادعاهای دروغین صهیونیست ها همچون هدف‌گیری 99 درصدی پهپادها و موشک‌های ایران، تلاش کردند تا حد امکان عملیات ایران را کوچک کنند و حتی از ناکامی آن سخن بگویند...

تهران پیش از شلیک اولین موشک یا پهپاد، با «سیاست ابهام» توانسته بود صهیونیست‌ها را برای چندین روز قبل از حمله، در هراس و نگرانی بیندازد و بسیاری را ناچار کند پیش از پاسخ، از سرزمین‌های اشغالی خارج شوند.

در گام دوم، ایران در طراحی عملیات خود، محاسبه دقیقی درباره پدافند رژیم‌صهیونیستی و توان ائتلاف غربی در حمایت از این رژیم آگاه بود. تهران پاسخ به جنایت رژیم که نقض کنوانسیون وین بود را با استناد به ماده 51 منشور سازمان ملل، «حق ذاتی» خود می‌دانست و بر این اساس برای تنبیه رژیم، مجموعه‌ای از 3 توانمندی خود (پهپاد، موشک کروز و موشک بالستیک) را به کار گرفت.

با توجه به فاصله تهران تا تل‌آویو، ساعتی قبل از رسیدن پهپادها به اسرائیل، صهیونیست‌ها از آن آگاه بودند و این اصل غافلگیری را به چالش می‌کشید و می‌توانست کل عملیات را با شکست مواجه کند. از همین رو نیز یکی از رسانه‌های غربی نوشت از بین رفتن اصل غافلگیری بدان معناست که این عملیات برای شکست طراحی شده بود.

ایران با این حال، برای حدود پنج ساعت، در‌حالی‌که پهپادها و موشک‌هایش در آسمان می‌چرخیدند، جهان را درگیر گلوله‌های آتشین در آسمان غرب آسیا کرد. علاوه‌بر فقدان اصل غافلگیری، موشک‌ها و پهپادهای ایران باید از سد پدافندی ائتلافی متشکل از رژیم‌صهیونیستی، قدرت‌های برتر ناتو (آمریکا، انگلیس و فرانسه) و برخی کشورهای عربی، عبور می‌کردند و به هدف می‌خوردند.

آن‌گونه که منابع مصری و عربستانی به وال‌استریت‌ژورنال گفته‌اند، چندین دولت عربی نگران بودند که کمک به اسرائیل منجر به شکست ایران شود، اما پس از مذاکرات با آمریکا، عربستان‌سعودی و امارات به‌طور مخفیانه موافقت کردند که اطلاعات خود را به اشتراک بگذارند. علاوه‌بر این اردن نیز اجازه استفاده از حریم هوایی خود را به آمریکا و سایر کشورهای درگیر در این عملیات دفاعی داد و از هواپیماهای خود برای کمک به رهگیری موشک‌ها و پهپادهای ایرانی استفاده کرد.

ایران با علم به این وضعیت و با وجود اینکه به‌سادگی از مرزهای چسبیده به رژیم‌صهیونیستی توان اقدام داشت، عملیات خود را طراحی کرد و با ارسال حجم نامشخصی از پهپاد و موشک‌های کروز، سامانه پدافندی این ائتلاف گسترده را درگیر کرد و در خلال آن، اهداف از پیش تعیین شده را مورد اصابت قرار داد. این در‌حالی است که آمریکایی‌ها در پیام‌هایی که به تهران ارسال می‌کردند، مدعی بودند اجازه نخواهند داد حتی یک موشک به سرزمین‌های اشغالی برسد.»