پنج‌شنبه 26 تیر 1404

واکنش سازمان ملل به احتمال فعال شدن مکانیسم ماشه

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع
واکنش سازمان ملل به احتمال فعال شدن مکانیسم ماشه

سخنگوی سازمان ملل اعلام کرد این نهاد بین المللی نامه ای رسمی درباره ادعای فعال سازی مکانیسم ماشه درباره ایران دریافت نکرده است.

استفان دوجاریک، سخنگوی سازمان ملل روز چهارشنبه به وقت محلی در جمع خبرنگاران در پاسخ به سوالی درباره برجام و ادعای فعال شدن مکانیسم ماشه از سوی سه کشور اروپایی انگلیس، آلمان و فرانسه گفت که سازمان ملل هیچ نامه ای در این زمینه دریافت نکرده است.

سخنگوی سازمان ملل تصریح کرد: من دیروز بررسی کردم. ما هیچ نامه رسمی دریافت نکرده‌ایم.

سفرای سه کشور تروئیکای اروپا شامل انگلیس، آلمان و فرانسه در سازمان ملل متحد روز سه‌شنبه در دفتر نمایندگی آلمان در سازمان ملل متحد برای بحث درباره ایران با یکدیگر دیدار و گفت و گو کردند.

خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از دو مقام آمریکایی و دو دیپلمات اروپایی درباره این دیدار گفت که سفرای کشورهای تروئیکای اروپا در مورد توافق احتمالی ایران و اعمال مجدد تحریم‌ها دیدار کردند. به گفته دو مقام آمریکایی، این موضوع همچنین در تماس تلفنی روز دوشنبه میان مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا و وزرای امور خارجه این سه کشور مطرح شد.

خبر مرتبط واکنش دادگاه لاهه به درخواست لغو بازداشت نتانیاهو

دیوان کیفری بین‌المللی لاهه با درخواست رژیم صهیونیستی برای لغو حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت مخالفت کرد.

وزارت امور خارجه آمریکا پس از این تماس اعلام کرد که این چهار نفر در مورد «اطمینان از عدم توسعه یا دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای» صحبت کرده‌اند.

آسوشیتدپرس به نقل از دو دیپلمات اروپایی مدعی شد که انگلیس فرانسه و آلمان توافق کرده‌اند که در صورت عدم پیشرفت ملموس در توافق هسته‌ای، تحریم‌های شدید سازمان ملل علیه ایران را تا پایان ماه اوت احیا خواهند کرد.

انگلیس، فرانسه و آلمان بخشی از توافق هسته‌ای 2015 با ایران، موسوم به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) هستند که منجر به محدودیت برنامه هسته‌ای تهران در ازای لغو تحریم‌ها علیه ایران شد اما دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در دوره اول ریاست جمهوری خود در سال 2018 به‌طور یکجانبه ایالات متحده را از آن خارج کرد. تروئیکای اروپا طبق این توافق می‌توانند با استفاده از بندی در آن که تحت عنوان مکانیسم ماشه شناخته می‌شود، تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران را بازگردانند.

کشورهای اروپایی که طی یک دهه گذشته در اجرای تعهدات برجامی خود ناکام مانده‌اند، در حالی ایران را به فعال‌سازی مکانیسم ماشه تهدید می‌کنند که این سازوکار پس از حملات غیرقانونی آمریکا و رژیم اسرائیل علیه تاسیسات هسته‌ای ایران، مشروعیت، توجیه حقوقی و اثرگذاری سیاسی خود را به‌کلی از دست داده و تلاش برای فعال‌کردن آن صرفاً اقدامی تنبیهی و مغایر با روح و هدف توافق هسته‌ای به‌شمار می‌رود.

سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، اخیراً در واکنش به این تهدیدها تاکید کرد: «تهدید به تحریم کمکی به دیپلماسی نمی‌کند. اگر اروپا واقعاً به دنبال ایفای نقش سازنده است، باید ابتدا استقلال و بی‌طرفی خود را با محکوم کردن تجاوزات اسرائیل و آمریکا اثبات کند.» وی هشدار داد که «فعال‌سازی مکانیسم ماشه اثری مشابه حمله نظامی دارد و چنین اقدامی به معنای پایان نقش اروپا در پرونده هسته‌ای ایران است.»

اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران نیز مشروعیت حقوقی و سیاسی مکانیسم ماشه را کاملاً رد کرد و گفت: «این سازوکار در وضعیت کنونی نه‌تنها فاقد هرگونه مشروعیت حقوقی و سیاسی است، بلکه صرفاً ابزاری برای اعمال فشار سیاسی بر جمهوری اسلامی ایران محسوب می‌شود.»

وی افزود: «جمهوری اسلامی ایران همچنان عضو برجام است و کاهش تعهدات کشور در چارچوب واکنش مشروع به نقض‌های آشکار آمریکا و طرف‌های اروپایی صورت گرفته است. طرف‌های اروپایی با نقض مکرر تعهدات خود، هیچ جایگاه اخلاقی و حقوقی برای استفاده از این سازوکار ندارند.»

بقایی تصریح کرد: «حملات اخیر علیه تأسیسات هسته‌ای ایران، استفاده از مکانیسم ماشه را بی‌معنا کرده و هرگونه تهدید در این زمینه یک اقدام خصمانه تلقی می‌شود که پاسخ متناسب ایران را در پی خواهد داشت.»

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.

واکنش سازمان ملل به احتمال فعال شدن مکانیسم ماشه 2