جمعه 25 آبان 1403

وزارت بهداشت بازار ماسک را از سودجویان پس گرفت

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
وزارت بهداشت بازار ماسک را از سودجویان پس گرفت

تهران - ایرنا - اعلام شیوع بیماری کووید 19 یا بیماری ناشی از ویروس کرونای جدید، کشور را وارد مرحله جدیدی کرده است. تب و تاب پیشگیری از بیماری بالا گرفته و البته سودجویان را به احتکار و گرانفروشی ماسک هدایت کرده است اما وزارت با خرید و توزیع متمرکز این کالا بازار ماسک را مدیریت می کند.

از هفته گذشته که وجود مواردی از بیماری کرونا در کشور اعلام شد، بسیاری از مردم به دنبال راه حلی برای حفاظت از خود و پیشگیری از بیماری هستند. نزدیکترین و ساده ترین راه، استفاده از ماسک است. افزایش تقاضا برای ماسک ناگهان کمبود این وسیله پیشگیرانه را در بازار و به خصوص داروخانه ها رقم زد. قیمت ماسک ناگهان دو تا چهار برابر شد و کمبود ماسک در داروخانه بسیاری از مردم را روانه خرید از دستفروشان کرده و تب و تاب جدیدی را در بازار ماسک ایجاد کرد.

ایرج حریرچی، معاون کل وزارت بهداشت اعلام کرده که کمبود ماسک طی روزهای آینده بر طرف می شود. ضمن اینکه استفاده از ماسک برای همه مردم الزامی نیست بلکه پزشکان، پرستاران و کادر بهداشتی و درمانی که با بیماران در ارتباط هستند و خود بیماران تنفسی باید از ماسک استفاده کنند.

مینو محرز، فوق تخصص عفونی نیز در این باره گرفته است که استفاده از ماسک بدون رعایت اصول پیشگیری و اتیک عطسه و سرفه از طرف عموم تاثیر زیادی ندارد و مردم باید هنگام عطسه و سرفه از دستمال استفاده کننده و بعد از مصرف آن را دور بریزند و اگر دستمال در اختیار ندارند از آرنج خود برای سرفه و عطسه استفاده کنند و اقدام بسیار مهم دیگر پرهیز از دست دادن و روبوسی کردن است.

ارژنگ علیخانی، متخصص بیماری‌های عفونی نیز گفته است گفت: اسرار بر استفاده از ماسک بدون توجه به رعایت سایر موارد بهداشت فردی تاثیری بر پیشگیری از کرونا ندارد، چون منافذ پوستی و حتی چشم مهمترین کانال انتقال ویروس محسوب می‌شوند. کند و باید همه موارد بهداشت فردی رعایت شود.

وی افزود: اکثر ویروس ها و باکتری های عفونی با شست و شو و ضد عفونی کردن از بین می روند و می توان با رعایت بهداشت فردی از انتشار و ابتلای به این ویروس جلوگیری کرد.

با این حال در روزهای اخیر تقاضا برای خرید ماسک به خصوص در استان قم، گیلان و تهران بالا رفته و بازار سیاه آن نیز به راه افتاده است. افرادی نیز از این وضعیت استفاده می کنند و با احتکار این وسیله بر کمبود و گرانی بیشتر آن دامن می زنند.

آشفته بازار ماسک و کمبود و گرانی آن موجب شد که وزارت بهداشت تولیدکنندگان این کالا را برای تولید بیشتر بسیج کند و با توجه به نیاز بیمارستانها و کادر درمانی و عموم مردم به ماسک هیات امنای ارزی وزارت بهداشت را بر آن داشت که به خرید عمده ماسک از تولیدکنندگان و توزیع متمرکز آن سوق دهد.

مهدی یوسفی، رئیس هیات امنای صرفه جویی ارزی در معالجه بیماران گفت: هیات امنا به خرید تمام تولیدات ماسک های شرکت های ایرانی اقدام می کند و آن را برای توزیع رایگان در بین خانواده ها در سراسر کشور در اختیار معاونت بهداشت وزارت بهداشت قرار می دهد.

وی گفت: با توزیع رایگان ماسک در کشور، علاوه بر ایجاد آرامش روانی در جامعه، سودا گری و اختلال در نظم اجتماعی و اقتصادی کشور از بین می رود. با هماهنگی اداره کل تجهیزات و ملزومات پزشکی سازمان غذا و دارو، دستورالعمل ممنوعیت خرید و فروش ماسک در داروخانه ها به زودی ابلاغ می شود. وی تاکید کرد: ماسک های خریداری شده و وارداتی به همراه بسته آموزشی و محلول شوینده از طریق خانه های بهداشت، مراکز جامع خدمات سلامت، پایگاه های سلامت و واحدهای بهداشتی در کشور در بین مردم به صورت رایگان توزیع می شود. رئیس هیات امنای صرفه جویی ارزی در معالجه بیماران یادآور شد: ماسک ها و بسته های آموزشی وزارت بهداشت با اولویت استانهایی که در آنها موارد مثبت کووید19 گزارش شده و به صورت همزمان در سایر استانها توزیع می شود.

رئیس سازمان غذا و دارو نیز بخشنامه جدیدی به منظور عرضه انواع ماسک در کشور ابلاغ کرد که براساس آن داروخانه‌ها تا اطلاع ثانوی مجاز به خرید ماسک نیستند و ماسک رایگان توزیع خواهد شد.

محمدرضا شانه ساز در این بخشنامه تصریح کرده است: نظر به شرایط موجود، بخشنامه مدیرکل تجهیزات پزشکی و با توجه به مصوبه قرارگاه دارو و تجهیزات پزشکی مبنی بر لزوم برنامه ریزی در خصوص تامین و توزیع انواع ماسک توسط هیات امنای صرفه جویی ارزی، بخشنامه‌ای به تولیدکنندگان، توزیع کنندگان، واحدهای صنفی، شرکتهای پخش دارویی، عرضه کنندگان و داروخانه های سراسر کشور ابلاغ شد.

وی ادامه داد: بر این اساس هرگونه توزیع، خرید و فروش انواع ماسک‌های پزشکی شامل ماسک جراحی (بنددار و کش‌دار)، فیلتردار، N95 و N99 توسط تولید کنندگان، توزیع کنندگان، واحدهای صنفی، شرکتهای پخش دارویی و غیره تا اطلاع ثانوی ممنوع بوده و کالاهای موجود صرفا قابل فروش به هیات امنای صرفه‌جویی ارزی وابسته به وزارت بهداشت است.

به گفته معاون وزیر بهداشت توزیع انواع ماسک فقط از طریق هیات امنای صرفه جویی ارزی وزارت بهداشت صورت خواهد گرفت و داروخانه های سطح شهر می تواند صرفا به عرضه موجودی انبار خود (که قبل از ابلاغ این بخشنامه خریداری شده است) اقدام و در حد مصرف شخص متقاضی اقدام کنند. طبق این ابلاغیه داروخانه‌ها تا اطلاع ثانوی اجازه خرید مجدد از شرکت توزیع را به هیچ عنوان ندارد.

شانه‌ساز با بیان اینکه تولیدکنندگان، توزیع‌کنندگان، واحدهای صنفی، شرکتهای پخش دارویی باید کالاهای خود با نرخ قانونی مطابق ضوابط قیمت گذاری سازمان حمایت مصرف کنندگان و توزیع کنندگان به هیئت امنای صرفه جویی ارزی عرضه کنند.

وی با تاکید بر برخورد قاطع با متخلفان گفت: در صورت مشاهده هرگونه فروش، توزیع و عرضه کالا خارج از این بخشنامه و با قیمتهای نامتعارف و غیرقانونی، متخلفان مورد پیگرد قانونی قرار خواهند گرفت.

هموطنان می توانند موارد تخلف را با شماره 135 به سازمان تعزیرات اطلاع رسانی و پیگیری کنند.

*س_برچسب‌ها_س* *س_پرونده خبری_س*