وزیر فرهنگ در گفتوگوی ویژه خبری: اسم وزارتخانه تغییر میکند / راهاندازی "شهر هنر" برای هنرمندان، نویسندگان و روزنامهنگاران در پرند
اسماعیلی در شبکه خبر گفت: برنامه ما این است که متناسب با نگاه بلند انقلابی و متناسب با نگاههای جدید در حوزه مدیریت فرهنگی، نام جدیدی را انتخاب کنیم.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، وزیر ارشاد همزمان با فرا رسیدن هفته دولت مهمان برنامه گفتوگوی خبری شبکه خبر بود. او در ابتدای سخنان خود ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهدا و تبریک هفته دولت گفت: جا دارد به مناسبت مهم اربعین اشاره کنیم که همه دلدادگان حسینی آماده میشوند تا به سمت امام حرکت کنند.
اسماعیلی درباره رویدادهای مختلف فرهنگی هنری کشور در سال گذشته توضیح داد و گفت: 6 ماه اول سال گذشته دوره پرشکوهی را داشتیم. دقت داشته باشید در دولت مردمی بنای ما بر این بوده که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را از یک نهاد نظارتی و تنظیمگر به یک وزارتخانه برنامهریز ارتقا بدهیم و مسئول حکمرانی کشور در حوزه فرهنگ و هنر بشویم. این ماموریت برای ما بسیار مهم بود و 124 برنامه اقدام برای آن تهیه شد و طی کارهای کارشناسی نتایج خوبی را گرفتیم.
وزیر ارشاد: نباید به خاطر تخلف یک نفر فیلمی آسیب ببیند / برای نظارت بر نمایشخانگی با صداوسیما به تفاهم مشترکی رسیدهایمتنها، تحریم نبود، شاهد عربدهکشی بودیم!
وی اضافه کرد: با این حال از انتهای شهریورماه به بعد سال گذشته درگیر یک فتنه فرهنگی در کشور شدیم و تمام جریان رسانهای دشمن، به ما حمله کردند. تنها، تحریمِ برنامههای فرهنگی هنری نبود و شاهد نوعی عربدهکشی و تهدیدهای عملی بودیم. در حقیقت، اجازه نمیدادند فضای فرهنگ و هنر شکل بگیرد. ما برنامه مفصلی را آماده کرده بودیم، اما با یک فضاسازی گسترده روبهرو شدیم که سبب ایجاد ناامنی در حوزه فرهنگ و هنر شد. عدهای به دنبال این بودند که حوزه فرهنگ و هنر در کشور ما تعطیل بشود.
او با اشاره به اتفاقات 6 ماهه دوم سال گذشته و تحریم رویدادهای فرهنگی از سوی عدهای خاص، گفت: روزهای خاصی را پشت سر گذاشتیم اما از همان روزهای اول بر این فضا غلبه کردیم. جشنوارههای فیلم کوتاه تهران، حقیقت و فجر با استقبال بسیار خوبی روبهرو شد. بسیاری از چهرههای معاند که بعدا هم به کشورهای دیگر پناهنده شدند، رسما تحریم کردند، اما در عین تحریم آنان، پرشکوهترین ایام فرهنگ و هنر کشور رقم خورد. برای مثال، حدود 73-74 فیلم به جشنواره رسید و مجبور شدیم از بین آنها 23-24 اثر را انتخاب کنیم.
نوروز امسال تنها هزار نفر برای برنامههای فرهنگی به خارج از کشور رفتند
وی با ارائه یک آمار صحبتهای خود را ادامه داد و گفت: بگذارید یک آمار قابل توجهی را به شما بدهم؛ وقتی وارد بهار امسال میشدیم، آمار رسمی سال 1401 نشان میداد 400 هزار ایرانی در برنامههای هنری کشورهای همسایه شرکت کرده بودند، اما نوروز امسال همین آمار نشان میداد که یک میلیون ایرانی در اجراهای صحنهای کشور حضور پیدا کرده بودند و تنها هزار نفر برای حضور در چنین برنامههایی به خارج از کشور رفتند. نمایشگاه قرآن ما 4 میلیون بازدیدکننده داشت و برنامههای فرهنگی هنری جذابی در آن شکل گرفت.
اسماعیلی خاطرنشان کرد: سپس به نمایشگاه کتاب رسیدیم. هفت میلیون نفر از نمایشگاه کتاب بازدید کردند. در نمایشگاه کتاب عدالت فرهنگی را نشان دادیم. لازم نبود که هر کسی به خیابان شهید بهشتی و نمایشگاه کتاب بیاید و کتاب بخرد بلکه سامانه در اختیارش بود و در عرض 10 دقیقه کتاب موردنظرش را میخرید و رایگان به دستش میرسید.
بهار امسال، 25 میلیون ایرانی در برنامههای فرهنگی هنری شرکت کردند
وی با اشاره به اتفاقات مثبت رخ داده در بخش سینما گفت: در حوزه سینما نیز شاهد اتفاقات بسیار خوبی بودیم. دقت داشته باشید بالاترین فروش سینما قبل از بهار امسال 58 میلیارد تومان بود اما امسال فیلمی به نمایش درآمده که 240 میلیارد فروخته و دومین فیلم پرفروش سینمای ایران است. بنابراین رونق در سینمای ایران به شکل مشهودی بروز کرده است. بهار امسال، با محاسبه تقریبی بیش از 25 میلیون ایرانی در برنامههای فرهنگی هنری کشور شرکت کردند. رمز موفقیت ما سیاست مردمیسازی است. مردم خودشان را صاحبان فرهنگ و هنر میدانند. فراموش نکنید که ما مردم را تماشاگر نمیدانیم بلکه بازیگران اصلی این حوزه میدانیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تاکید کرد: در حوزه تئاتر، جشنواره تئاتر منطقهای را در 5 منطقه از کشور برگزار کردیم. در حقیقت، شیوه اجرا را مردمی کردیم که نتایج بسیار خوبی داشت. رویکرد ما در همه جشنوارهها توجه به زیستِ بومی ایرانی اسلامی و توجه به اولویتهای اصلی جامعه ایرانی است. معتقدیم که باید برنامهای بریزیم که فرهنگ و هنر در نابترین شکل خود در اختیار مردم قرار گیرد. امسال فیلمهای مهمی در جشنواره فیلم فجر به نمایش درخواهد آمد.
او در پاسخ به سوالی درباره تحقق عدالت فرهنگی در وزارت فرهنگ و ارشاد گفت: خرید سامانهای در نمایشگاه کتاب که زمینهساز تحقق عدالت فرهنگی شد، را بیان کردم. علاوه براین، تئاتر را منطقهای کردیم و موسیقی نواحی را گسترش دادیم. همچنین آموزش هنر برای مردم را به صورت رایگان توسعه دادیم. جالب است بدانید در مدت اخیر، به میزان 35 درصد، تعداد سینمای کشور را با رویکرد مناطق محروم گسترش دادیم. ساختمانها و زیرساختهای زیبایی در شهرهای کشور در حال افتتاح است و بیش از 39 مجموعه فرهنگی بزرگ در همین دو سال افتتاح شده است. اماکن فرهنگی هنری که در کرمان، ارومیه و... افتتاح شد، بسیار بهتر از نمونههای مشابه آن نسبت به کشورهای همسایه است.
اسم وزارتخانه تغییر میکند
اسماعیلی در واکنش به تغییر اسم وزارتخانه فرهنگ و ارشاد گفت: در برنامه هفتم توسعه این بحث وجود داشت و دوستان در مجلس استقبال کردند. برنامه ما این است که متناسب با نگاه بلند انقلابی و متناسب با نگاههای جدید در حوزه مدیریت فرهنگی، نام جدیدی را انتخاب کنیم. به نظرم اگر این تغییر نام در مجلس تصویب شود، تغییر مهمی برای تحقق رویاپردازیها و جهتگیریها که لازمه حوزه فرهنگ و هنر است، صورت میگیرد.
این مقام مسئول درباره دغدغه وزارت فرهنگ در حوزه محصولات عفاف و حجاب گفت: این موضوع، دغدغه مهمی است و خانوادهها هم بعضا از ما گلایه دارند. یکی از دستور کارهای مهم دولت و آقای رییسجمهور این است که موضوع دسترسی به محصولات عفاف و حجاب را حل کنیم. بخشی از این موضوع، تحقق تعهدات یارانهای است که در حال انجام است و بخشی دیگر ترویج مدلهای عفیفانه است.
وی اضافه کرد: در جشنوارههای مد و لباس که در تدارک برگزاری آن هستیم، کار مهمی را از سال گذشته شروع کردیم و به همه طراحان برگزیده، وامهای با سود کم دادیم تا بتوانند تولید انبوه کنند. ما خود را مسئول میدانیم. برای مثال طرح کاملی را در قرارگاه زیست عفیفانه آماده کردیم. جهتگیری دولت در موضوع پوشش، جهتگیری فرهنگی است. در تهران و شهرهای بزرگ به دنبال راهاندازی سکوهای دائمی فروش لباس هستیم.
او از جشن خودکفایی کاغذ خبر داد و گفت: روزی که به مجلس رفتم و طرح خود را ارایه کردم، درباره خودکفایی کاغذ سخن گفتم. در همان روزها خیلیها به من گفتند چرا این شعار را مطرح میکنید؟ تحققش سخت است. در روزهای ابتدایی که کارمان را آغاز کردیم، حدود 5 تا 10 هزار تن تولید کاغذ داخلی داشتیم، اما امروز این عدد از 75 هزار تا گذشته است. بنابراین در کمتر از دو سال چنین پیشرفتی داشتهایم. در دولت کارگروه کاغذ راهاندازی کردیم و به لطف جلسات این کارگروه تقریبا همه موانع برطرف شده است. در آستانه بهرهبرداری از یک کارخانه بسیار خوب با نصب همه تجهیزات در استان فارس هستیم. به دنبال تولید مشترک کاغذ مرغوب با کشور ونزوئلا هستیم. تاکید میکنم که در آستانه برگزاری جشن خودکفایی کاغذ در بخش فرهنگی و نشر هستیم. من گفتهام نیمه دوم سال این اتفاق رخ بدهد، اما امیدوارم این اتفاق به زودی رخ بدهد.
«شهر هنر» در پرند راهاندازی میشود
اسماعیلی درباره درخواست صدور مجوز برای مطبوعات گفت: معدل نشریات در کشور ما خیلی بالاست. 14 هزار نشریه را مجوز دادیم و با درخواستهای متعدد روبهروییم. بنابراین نگاه ما حمایتی است. علاوه براین، موضوع بیمه و امنیت شغلی خبرنگاران برای ما مهم است. پوشش بیمهای را از 4 هزار نفر سال 1400 به بالای 8 هزار نفر رساندهایم. به عبارت دیگر، 97 درصد افزایش داشتیم که توسط صندوق هنر بوده است. مسکن هنرمندان و خبرنگاران را داشتیم و «شهر هنر» را در شهر پرند راهاندازی خواهیم کرد. حرف «ه» به کار کرده در این عبارت به معنای هنر، حرف «ن» نویسنده و حرف «ر» مربوط به روزنامهنگاران است. علاوه براین فعالان قرآن و عترت را نیز اضافه کردهایم و 15 هزار نفر را بیمه کردهایم. سعی کردیم نگرانی اهالی رسانه را به شکل قابل قبولی حل کنیم.
وزیر ارشاد درباره کارهای انجام شده در حوزه قرآن و مسجد و پاسخ به مطالبه رهبر انقلاب برای رقم زدن 10 میلیون حافظ قرآن توضیح داد و گفت: کارهای بسیار خوبی را در حوزه قرآن و عترت شروع کردهایم؛ برای مثال، بیش از 8 هزار مربی قرآنی را در 15 استان و مناطق محروم تربیت کردهایم. من فکر میکنم عددی که رهبر معظم انقلاب فرمودند عدد دستیافتنی است، چرا که کشورهای همسایه ما به این عدد رسیدهاند و در کشور ما نیز شدنی است. قبلا مشکلات زیرساختی در حوزههای آموزش و مربی داشتیم که در حال برطرف کردن آن هستیم. علاوه بر این باید اشاره کنم بعد از فرمایش امسال مقام معظم رهبری، 20 هزار مسجد را به عنوان کانون قرآن قرار دادیم.
وی در پایان گفت: شعاری ما در دولت «بازگشت به مساجد» است. معتقدیم عمده فعالیتهای فرهنگی هنری ما باید در حول و حوش مسجد شکل بگیرد. به همین دلیل امسال کانونهای فرهنگی و هنری در مسجد را به شدت تقویت کردیم و آنها مشغول تولیدات هنری هستند.