پاسخ ایران به طرح جدید بایدن برای توافق موقت
پایگاه آکسیوس به نقل از منابع آگاه نوشته دولت جو بایدن در هفتههای گذشته با مقامهای اسرائیلی و اروپایی درباره توافق موقت با ایران رایزنی کرده است.
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از فارس، پایگاه آکسیوس به نقل از منابع آگاه مدعی شده «جو بایدن»، رئیسجمهور آمریکا در هفتههای گذشته با شرکای اروپایی و اسرائیلی درباره نوعی «توافق موقت» با ایران رایزنی کرده است.
مقامهای اسرائیلی، دیپلماتهای غربی و کارشناسان آمریکایی که از جزئیات طرح آمریکا مطلع هستند گفتهاند که طرح مد نظر کاخ سفید شامل رفع برخی تحریمها در ازای توقف بخشهایی از برنامه هستهای ایران خواهد بود.
پایگاه آکسیوس نوشته رویکرد جدید دولت بایدن نشاندهنده میزان نگرانی کاخ سفید از پیشرویهای جدید برنامه هستهای ایران است.
این در حالی است که مقامهای دولت آمریکا در چند ماه گذشته بارها مدعی شدهاند که توافق با ایران بر سر برجام «فعلاً» در دستور کار کاخ سفید نیست.
ده منبع مطلع میگویند دولت بایدن گفتوگو در خصوص این رویکرد جدید را در ماه ژانویه آغاز کرد و در ماه فوریه مقامهای اسرائیلی و سه کشور اروپایی را در جریان آن قرار داد.
طرح کاخ سفید شامل برداشتن برخی تحریمهای ضد ایرانی در ازای توقف برخی از فعالیتهای هستهای ایران به ویژه توقف غنیسازی 60 درصدی است.
یک مقام اسرائیلی و یک دیپلمات غربی به آکسیوس گفت ایرانیها از رایزنیهای آمریکا در خصوص این طرح مطلع هستند اما تا کنون این ایده را رد کردهاند.
آکسیوس نوشته این طرح شبیه طرحی در سال 2013 است که توسط مقامهای ارشد دولت باراک اوباما، رئیسجمهور وقت آمریکا پیشنهاد شد و در نهایت به امضای «برنامه اقدام مشترک» (معروف به توافق موقت ژنو) منجر شد.
هدایت آن طرح در دولت اوباما توسط «جیک سالیوان» و «بیل برنز» انجام گرفت که در حال حاضر در دولت بایدن، به ترتیب، مشاور امنیت ملی کاخ سفید و رئیس سیا هستند.
در توافق موقت ژنو مقرر شده بود ایران بخشهایی از برنامه هستهای خود را در ازای رفع بخشی از تحریمها متوقف کند. مدت اصلی این توافق 6 ماه در نظر گرفته شده بود اما ایران و قدرتهای جهانی، تا زمان حصول توافق نهایی یعنی برجام چند بار آن را تمدید کردند.
یک سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید به آکسیوس گفت رئیسجمهور بایدن «کاملاً متعهد است که ایران هرگز به سلاح هستهای دست پیدا نکند و ما هنوز معتقدیم که دیپلماسی بهترین راه برای رسیدن به آن هدف است.»
این سخنگوی کاخ سفید که اشارهای به نام او نشده گفته که بایدن با هماهنگی کامل با شریکان و متحدانش از جمله اسرائیل در حال آماده شدن برای همه گزینهها و شرایط اقتضائی است.
وی همچنین اضافه کرده است: «اما کاخ سفید در خصوص شایعات دست دوم در خصوص رایزنیهای دیپلماتیک اظهار نظری غیر از اینکه تقریباً همه چنین شایعاتی غلط هستند مطرح نمیکند.»
سه مقام صهیونیستی و دیپلماتهای غربی گفتهاند: «ایرانیها تا کنون طرح جدید را رد کرده و گفتهاند که چنین طرحهایی قبلاً هم کارساز نبودهاند و آنها توافقی را که محتویات آن به هر نحوی کمتر از توافق 2015 باشد نمیخواهند.»
آخرین دور مذاکرات رفع تحریمهای وین مردادماه گذشته در وین برگزار شد اما این گفتوگوها از آن زمان به بعد دچار وقفه شده است. تحلیلگران میگویند برخی عوامل مانند فشارهای رژیم صهیونیستی، اختلافات با کنگره و مشکلات داخلی در آمریکا دلیل بیمیلی دولت بایدن برای بازگشت به برجام در ماههای گذشته بوده است.
کشورهای غربی از طریق به راه انداختن جنگ رسانهای - تبلیغاتی طی ماههای گذشته در تلاش بودهاند مقاومت ایران برای پافشاری در خصوص منافع این کشور را بشکنند.
جمهوری اسلامی ایران راستیآزمایی رفع تحریمها، اخذ تضمین در خصوص ماندگاری برجام و رفع ادعاهای پادمانی آژانس اتمی را اصلیترین مطالبه خود در مذاکرات رفع تحریمها قرار داده و تأکید کرده که تنها بازگشت به قرارداد دوجانبهای که در ازای برخی محدودیتها نفع ملموس اقتصادی برای ملت ایران به همراه داشته باشد را منطقی میداند و آن را میپذیرد.
همچنین بخوانید