شنبه 29 دی 1403

پیکر مرحوم براتی‌پور به خانه ابدی بدرقه شد

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
پیکر مرحوم براتی‌پور به خانه ابدی بدرقه شد

رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی در مراسم تشییع زنده‌یاد براتی‌پور، او را شاعری بی‌حاشیه معرفی کرد که با شعر خود منادی ارزش‌های معنوی بود.

- اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرگزاری تسنیم، مراسم تشییع زنده‌یاد عباس‌علی براتی‌پور، شاعر پیشکسوت، با حضور حجت‌الاسلام والمسلمین محمد قمی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، محمدمهدی دادمان رئیس حوزه هنری، علی فروزان‌فر معاون هنری حوزه هنری، حجت‌الاسلام حسنی نماینده ولی فقیه در ارتش، محسن مؤمنی شریف رئیس سابق حوزه هنری، غلامعلی حداد عادل رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی،، محمدرضا شرفی خبوشان مدیر مرکز آفرینش‌های ادبی، مجتبی رحماندوست، علی داودی، مصطفی محدثی، راضیه تجار حبیبی کسبی و جمعی از اهالی شعر و ادب امروز، 4 اردیبهشت‌ماه در حوزه هنری برگزار شد.

سعید بیابانکی که اجرای این برنامه را برعهده داشت، گفت: اگر براتی پور در قید حیات بود، امروز4 اردیبهشت ماه روز تولد وی می‌بود ولی تولد این‌چنینی شاید از تلخ ترین تولدها شد.

وی با اشاره به مراسم بزرگداشت مرحوم براتی‌پور که دو ماه گذشته برگزار شد، افزود: گمان نمی‌کردم بزرگداشتی که برگزار شد، آخرین بزرگداشتی باشد که عباس براتی‌پور در آن حضور می‌یافت. جریان شعر در حوزه هنری اگر به همت بزرگانی چون مهرداد اوستا شکل گرفت، با حضور زنده‌یاد براتی‌پور استمرار پیدا کرد. وی نزدیک 20 سال جلسات و نشست‌های شعر هفتگی را چهارشنبه‌ها برگزار می‌کرد.

به گفته بیابانکی؛ یکی از ویژگی عباس براتی‌پور این بود که وی در شعر، معلم بسیار خوبی بود، معلمی صبور که خیلی افراد به صورت مستقیم یا غیرمستقیم شاگردش بودند.

محسن مؤمنی شریف، رئیس سابق حوزه هنری که دیگر سخنران این مراسم بود، نیز در ادامه مراسم گفت: 35 سالی است که عباس براتی‌پور را می‌شناسم. شخصیتی بسیار متین، باوقار و به معنای کامل کلمه وارسته، عاقل و بسیار متدین و متشرع بود. هر وقت لازم می‌شد، وی برای ما صحبت می‌کرد. او درس‌ها و تجربیات خوبی از پیش و پس از انقلاب اسلامی داشت و صحنه‌های سختی در حوزه‌های مختلف را تجربه کرده بود.

وی ادمه داد: مرحوم براتی‌پور در مشهد در انجمن فردوسی که جلسه نامداران شعر کشور بود، حضور داشت. حضورش در ایران و آمریکا در دوره پیش از انقلاب، باعث شکل‌گیری شخصیتی شده بود که وقتی سخن می‌گفت، افراد روی پند و نصیحتش حساب باز می‌کردند. او در عمری که در نیروی هوایی سپری کرد، چهره ادب و هنر بود. مرحوم براتی‌پور با بزرگانی چون شهید خضرایی همکاری کرد و با اینکه مسئولیت کارهایی چون آموزش زبان را برعهده داشت، اما از فعالیت ادبی فروگذار نبود. 19 بهمن وقتی پرسنل نیروی هوایی خدمت حضرت امام (ره) مشرف شدند، شعر «امام ای بلند آیت آسمانی» او را به صورت زنده اجرا کردند.

مومنی شریف تأکید کرد: مرحوم براتی‌پور در حوزه هنری حقی به گردن ما دارد؛ چراکه اگر در زمانی خرد وی نبود، پرچم ادبیات برافراشته نمی‌ماند. براتی‌پور بدون ملاحظه به مسائل جانبی، پرچم ادبیات را در حوزه هنری برافراشته نگاه داشت. به واسطه سفرهایی که با وی داشتم، از نزدیک شاهد این بودم که چه عشقی میان او و همسرش که چند سال پیش فوت شد، وجود داشت. او پدر نمونه‌ای برای فرزندانش بود، شخصیتی بود که نه فقط در ادبیات و هنر، بلکه در همه زمینه‌ها فعالیت داشت و حضور در نیروی هوایی باعث غفلت او نمی‌شد. در هر جا که مسئولیتی پیدا می‌کرد، اخلاق وی نیز در کارش تجلی پیدا می‌یافت و به حواشی توجهی نداشت.

«گلگون شود می در شیشه ما...»؛ مروری بر خاطرات زنده‌یاد براتی‌پور از 13 سال اجرای جلسات شعر نیمه رمضان

سعید بیابانکی، مجری آیین وداع با مرحوم براتی‌پور، متن پیام تسلیت رهبر معظم انقلاب اسلامی را قرائت کرد. وی در ادامه به خاطره جلسات شعر در نیمه ماه مبارک رمضان اشاره کرد و افزود: براتی‌پور طی 13 سال مدیریت جلسه شعر نیمه رمضان را در محضر مقام معظم رهبری برعهده داشت. به یاد دارم در زمانی که سرباز ارتش بودم، اولین‌بار مرحوم براتی پور از من برای حضور در این جلسه دعوت کرد. او با من تماس گرفت و من گفتم جوانم و شعرم خیلی به درد این مجلس نمی‌خورد اما با دعوت وی اولین‌بار در سال 1372 حضور در این جلسه را تجربه کردم.

حسین اسرافیلی، شاعر، دیگر سخنران مراسم بود. او گفت: مرحوم براتی‌پور از نیروهایی بود که در اوایل سال‌های فعالیت حوزه هنری همراه با اعضای انجمن شاعران آیینی به جمع شاعران حوزه هنری پیوست. بعد از مرحوم سلحشور که قاری قرآن جلساتمان در حوزه هنری بود، در کنار وحید امیری به قرائت قرآن می‌پرداخت.

وی ادامه داد: براتی‌پور علاوه بر شخصیت ادیب و باهنری که داشت، کارهایش از نظم و انضباط خاصی برخوردار بود. جدا از بیعت تاریخی که براتی‌پور با امام (ره) و ارتش بسته بود، در بخش فرهنگ و ادب هم خوب درخشید و آموزش‌دیده‌های بسیار زیادی داشت. وی قبل از انقلاب در انجمن شاعران مذهبی حضور داشت و روحیه مذهبی و مودبی داشت.

حداد عادل، رئیس فرهنگستان زبان وادب فارسی، در بخش دیگر آیین وداع با مرحوم براتی‌پور در مقابل دوستداران این شاعر تأثیرگذار، حاضر شد و به سخنرانی پرداخت و گفت: براتی‌پور را باید پس از نسل اول طبقه شاعران انقلاب یعنی مرحوم مهرداد اوستا، حمید سبزواری و محمود شاهرخی در طبقه دوم پیشکسوتان به حساب آورد که حقاً و انصافاً در شکل گیری واقعیتی به نام ادبیات انقلاب و شعر انقلاب سهم مؤثری داشت.

رئیس فرهنگستان زبان وادب فارسی افزود: شاعرانی هستند که بیشتر از معلم‌اند و بیشتر از بیشتر از معلم مدیر هستند. براتی‌پور هم شعر می‌گفت و هم شاعر تربیت می‌کرد، هم مدیریت می‌کرد و هم مسئولیت بر عهده می‌گرفت؛ به همین دلیل هم بسیار تأثیرگذار بود.

حداد عادل اضافه کرد: تصویر من از براتی‌پور تصویر مرد خدایی، متدین، انقلابی و اخلاقی است که توان ادبی خود را در راه انقلاب و آرمان‌های این ملت نهاد و با شعر خود منادی ارزش‌های معنوی بود.

حدادعادل خصوصیت چشم‌گیر زنده‌یاد براتی‌پور را اخلاقی بودن، بی‌ادعا و بی‌حاشیه بودن وی دانست و افزود: نه خودش حاشیه‌ساز بود و نه طوری رفتار می‌کرد که برایش حاشیه ساخته شود. هر وقت او را می‌دیدم، مشغول انجام وظیفه بود و به عنوان برادری قابل اعتماد و اتکا محسوب می‌شد.

امیر شاهین تقی‌خانی، معاون فرهنگی و سخنگوی ارتش، نیز در این مراسم گفت: بزرگانی چون براتی‌پور و کسانی که در جمع ما نیستند، ارتش را با ارزش‌های اسلامی‌اش به مردم معرفی کردند. در این مکان که قرار است راه انقلاب و مسیر شهیدان با ابزار هنری تشریح شود، ارتش نه فقط در حوزه دفاع بلکه در حوزه تئاتر و سرود هم پیشگام بوده است.

در بخش بعدی مراسم محمدمهدی دادمان، رئیس حوزه هنری درگذشت مرحوم برای پور را به دوستداران، خانواده، همکاران در حوزه هنری و حاضران تسلیت گفت. سپس بیابانکی با قرائت پیام تسلیت محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی و تشریح نحوه اطلاع از درگذشت براتی پور و فرزندش در شب عید فطر از وحیدرضا سیاوشان، نوه مرحوم براتی‌پور برای سخنرانی دعوت کرد. سیاوشان گفت: امروز روز وداع با مردی است که سال‌های متمادی با تلاش بی‌وقفه به تربیت و شکوفایی شاعران از نسل‌های مختلف پرداخت. شاعری متعهد، اخلاق مدار، انسان دوست و استادی مهربان که لطافت را در اشعارش می توان جست و ارادتش به اهل بیت (ع) را در مصرع مصرع اشعارش می‌توان یافت.

در پایان این مراسم و اقامه نماز بر پیکر زنده‌یاد براتی‌پور به امامت حجت الاسلام حسنی، پیکر این شاعر متعهد به سمت قطعه 88 بهشت زهرا (س) بدرقه شد. گزارش تصویری مراسم وداع با این شاعر پیشکسوت را می‌توانید در اینجا ببینید.

پیکر مرحوم براتی‌پور به خانه ابدی بدرقه شد 2
پیکر مرحوم براتی‌پور به خانه ابدی بدرقه شد 3
پیکر مرحوم براتی‌پور به خانه ابدی بدرقه شد 4
پیکر مرحوم براتی‌پور به خانه ابدی بدرقه شد 5
پیکر مرحوم براتی‌پور به خانه ابدی بدرقه شد 6