شنبه 3 آذر 1403

کش‌وقوس‌های جمهوریخواهان با ترامپ

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
کش‌وقوس‌های جمهوریخواهان با ترامپ

تهران - ایرنا - برخی تحلیلگران آمریکایی اعتقاد دارند ایالات متحده در دوره ریاست جمهوری «دونالد ترامپ» کشوری پرچالش، از هم‌گسسته و ناتوان از حل مشکلات داخلی بوده‌است. از این منظر، سیاست‌های ترامپ موجب شده تا بسیاری از چهره‌های سیاسی این کشور حتی در حزب جمهوریخواه مخالف ادامه حضور وی در کاخ سفید پس از انتخابات 2020 باشند.

حدود 4 ماه تا انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده (13 آبان) باقی مانده‌است. شاید تا چند ماه قبل کمتر فردی می‌توانست باور کند که «دونالد ترامپ» در مسیر انتخابات با چالش‌های بزرگی روبرو شود اما تحولات بین المللی و داخلی آمریکا به گونه‌ای رقم خوردند که به تدریج از شانس وی برای انتخاب دوباره کاسته می‌شود؛ شاید پس از چند دهه بار دیگر یک رئیس جمهوری آمریکا اجاره‌نشین چهارساله اتاق بیضی کاخ سفید باشد.

پیامدهای ویروس کرونا، مدیریت نامناسب دولت در کنترل بیماری و رسیدگی به اوضاع مردم این کشور، وضعیت بد اقتصادی و موج ده‌ها میلیونی بیکاران آمریکایی اگرچه ضربات مهلکی را بر سیاست های سه سال و نیم ترامپ وارد کردند اما دو موضوع تازه یعنی اعتراضات ضدتبعیض نژادی در آمریکا و موضع‌گیری برخی چهره‌های جمهوریخواه همه رشته‌های ترامپ را پنبه کرد. به نظر تحلیلگران، شاید ترامپ قادر بود تا پس از فرصتی کوتاه بحران اقتصادی در آمریکا را کنترل کند اما واکنش نسنجیده وی به اعتراضات مردمی و تضعیف اعتماد عمومی به وی، به ویژه با انتشار کتاب خاطرات «جان بولتون»، مسئولیت رئیس جمهوری آمریکا را به شدت سخت کرده‌است.

روزنامه «نیویورک تایمز» نوشت کارزار انتخاباتی 2020 متفاوت از دوره های قبل است. بسیار زودتر از چیزی که انتظار می‌رفت برخی از چهره‌های شناخته شده جمهوریخواه اعلام کرده‌اند از انتخاب دوباره ترامپ حمایت نمی‌کنند. حتی برخی از این افراد گفته‌اند که به نامزد دموکرات رای خواهند داد. حضور مخالفان در حزب رئیس جمهوری به معنای در خطر بودن خط مشی‌های کلی ایالات متحده است.

بولتون که نزدیک به یک سال و نیم مشاور امنیت ملی رئیس جمهوری آمریکا بود و در کتاب خاطرات خود بسیاری از روندهای تصمیم‌گیری در کاخ سفید تحت فرماندهی ترامپ را زیر سوال برد. وی ماهیت خودکامه و غیرمنطقی ترامپ را برای همه عیان ساخت و پس از مدیریت ضعیف چند ماه اخیر دولت، شایستگی‌های ترامپ برای حضور دوباره در کاخ سفید را بیش از پیش زیر سوال برد.

بولتون ناتوانی مدیریتی ترامپ در حیطه داخلی را با ذکر نمونه‌هایی مشابه در حوزه سیاست خارجی به افکار عمومی گوشزد کرد. وی به نخبگان و جامعه آمریکایی خاطر نشان ساخت که همچون دو رخداد بزرگ شیوع کرونا و مرگ جورج فلوید، ترامپ در برخی پرونده‌های مهم سیاست خارجی نیز خودسرانه و غیرعقلائی عمل کرد، توصیه‌های کارشناسان و مشاوران خود را نادیده گرفت و خط مشی‌هایی را اجرایی ساخت که نه تنها نتیجه‌ای برای واشنگتن در بر نداشت بلکه اعتبار و جایگاه آمریکا در جهان را دچار خدشه کرده‌است.

همه این تحولات موجب شدند تا اکنون بسیاری از چهره‌های برجسته آمریکا به صف مخالفان ترامپ بپیوندند. برخی از سیاستمداران مطرح حزب جمهوریخواه هم به صورت آشکار اعلام کرده‌اند در انتخابات آتی به ترامپ رای نمی‌دهند. بولتون به صورت رسمی اعلام کرد به دونالد ترامپ رای نمی‌دهد. چندی قبل هم «جورج بوش» رئیس جمهوری پیشین آمریکا هم پس از واکنش ترامپ به قتل یک سیاهپوست به دست پلیس، همین موضوع را اعلام کرد. وی توصیه‌هایی را به ترامپ ارائه کرد که با پاسخ تند رئیس جمهوری روبرو شد. بوش سیاست‌های دولت ترامپ را دلیل بر نظام‌مند شدن تبعیض نژادی و عاملی برای تشدید شکاف در آمریکا دانست. به نوشته رسانه‌های آمریکایی، بوش حتی عنوان کرد که از نامزد جمهوریخواه در انتخابات حمایت نخواهد کرد.

روزنامه «گاردین» در گزارشی از افزایش انتقاد جمهوریخواهان از ترامپ خبر داد و عنوان داشت که بسیاری از اعضای حزب و متحدان پیشین رئیس جمهوری اکنون تمایل دارند منتقد وی باشند. بسیاری از این افراد در جبهه‌ای متفاوت با سال 2016 خود را قرار داده‌اند. «کالین پاول» و «میت رامنی» دو تن از چهره‌های سیاسی برجسته این حزب هستند که نسبت به انتخاب دوباره ترامپ ابراز نگرانی می‌کنند. پاول که وزیر امور خارجه دولت بوش بود با صراحت اعلام کرد که در انتخابات به بایدن رای می‌دهد.

همسر «جان مک کین» سناتور تندروی جمهوریخواه هم تاکید دارد که به بایدن رای خواهد داد. «پاول دی. رایان»، «جان بوهنر» از رهبران پیشین حزب جمهوریخواه نیز همین نظر را دارند.

جالب اینجا است که پویش‌های گوناگون اجتماعی و سیاسی علیه انتخاب ترامپ نه تنها در حزب دموکرات، بلکه در میان هم‌حزبی‌های وی به راه افتاده‌است. پویشی با عنوان «جمهوریخواهان حامی بایدن» هم در مخالفت با ترامپ ایجاد شده است. علاوه بر این «پروژه لینکلن» هم یک کمیته اقدام سیاسی قدرتمند است که توسط گروهی از جمهوریخواهان باسابقه راه اندازی شده تا به اعضای این حزب نشان دهد که شیوه کنونی اشتباه است.

«ریک ویلسون» مدیر پروژه فوق ابراز داشت: بسیاری از سناتورهای جمهوریخواه به صورت پنهانی از دیدگاه‌های پاول و رامنی حمایت کرده‌اند. ترامپ از زمان پیروزی در انتخابات سال 2016 جمع زیادی از اعضای حزب جمهوریخواه را از خود رانده‌است و بسیاری از چهره‌های حزب را دشمن سیاسی خود می‌داند که «تد کروز» و «لیندسی گراهام» از آن جمله بودند.

گراهام نیز هفته قبل در گفت وگو با شبکه فاکس نیوز ترامپ را بابت ایجاد تفرقه در آمریکا و حزب جمهوریخواه مقصر دانست زیرا معتقد است وی دیدگاه جامعی به مسائل ندارد.

از سوی دیگر فرماندهان نظامی آمریکا هم با دیدن اعتراضات اخیر مردمی و واکنش های ترامپ به منتقد رئیس جمهوری تبدیل شده‌اند. بسیاری از این افراد پاسخ‌های تهاجمی ترامپ به معترضان از جمله تهدید به استفاده از نیروی نظامی را نامناسب و برخلاف منافع آمریکا ارزیابی کردند. برخی چهره‌های جمهوریخواه همچون «جان کلی»، «مایکل مولن»، «مارتین دمپسی» و «لیزا مورکووسکی» هم از نوع مدیریت ترامپ در مقابل تحولات چند ماه اخیر آمریکا انتقاد کردند.

اکنون گروهی با بیش از 10 میلیون امضای دیجیتال با عنوان «رای دهندگان جمهوریخواه مخالف ترامپ» در کنار فعالان پروژه لینکلن به شدت سرگرم تبلیغات علیه ترامپ هستند. در این میان برخی چهره‌های هنری هم تلاش می‌کنند تا هر چه بیشتر از ترامپ برائت بجویند و به عبارت دیگر در انتخابات بازیچه ترامپ و بدنام نشوند.

با اینکه شدت انتقاد از ترامپ در میان مردم عادی به اندازه چهره‌های سیاسی حزب نیست اما وضعیت وی در میان طرفداران عادی حزب جمهوریخواه هم چندان مساعد نیست. سخنرانی انتخاباتی اخیر ترامپ در شهر تولسا گویا با انتظارات وی فرسنگ‌ها فاصله داشت. سالن ورزشی با گنجایش حدود 20 هزار نفر برای سخنرانی ترامپ تدارک دیده شد اما تنها حدود 6 هزار عضو حزب جمهوریخواه در ایالت اوکلاهما در آن شرکت کرده بودند. این در حالی بود که نزدیکان ترامپ عنوان داشتند چند صد هزار نفر برای حضور در این جلسه درخواست ارسال کرده بودند.

بسیاری از چهره‌های سیاسی هم حزب ترامپ بر این اعتقاد هستند شکافی را که ترامپ در کشورشان ایجاد کرده بی‌سابقه است و رئیس جمهوری باعث تفرقه در کشور، حزب جمهوریخواه و دولت شد. بااینحال نمی‌توان از آینده انتخابات در این کشور با قطعیت سخن گفت. از یک طرف گاردین اعتقاد دارد هنوز در جایگاه ترامپ بین عموم جامعه آمریکایی تغییرات چندانی رخ نداده‌است و نمی‌توان قاطعانه از شکست وی در انتخابات آتی سخن گفت. اما روزنامه نیویورک تایمز تصریح کرد بسیاری از چهره‌های سیاسی در آمریکا تاکید می‌کنند ترامپ در آزمون رهبری ایالات متحده شکست خورده است. کشور درگیر بیماری وحشتناک کووید 19 و چالش نژادپرستی و بی‌عدالتی است اما رئیس جمهوری هیچ درک درستی از مسائل ندارد. به گفته دریادار جمهوریخواه «مک ریون» «ایالات متحده نیازمند حرکت رو به جلو بدون سکانداری ترامپ است».

*س_برچسب‌ها_س* *س_پرونده خبری_س*