گذر فرهنگی؛ هفتهای که گذشت
تهران - ایرنا - آغاز نخستین نمایشگاه مجازی قرآن و نخستین دوره اعطای نشان استاد «ابوالحسن خان صبا» از مهمترین اخبار حوزه هنر در هفتهایست که تعطیلیهای کرونایی به توصیه ستاد ملی مقابله با این ویروس ادامه دارد.
نخستین نمایشگاه مجازی قرآن با شعار قرآن، کتاب رشد و رویش از هجدهم ماه مبارک رمضان به صورت 24 ساعته به مدت 10 روز یعنی تا بیست و هفتم ماه رمضان از طریق مجازی در دسترس علاقه مندان به قرآن کریم قرار گرفت.
بعد از اوجگیری تب اکران آنلاین همزمان با تعطیلات نوروزی، حالا با وجود موج چهارم کرونا و تعطیلی سینماها تنها دو فیلم «بعد از تو» و «شنای پروانه» در اکران آنلاین حضور دارند.
قاسم آهنینجان در غروب روز سهشنبه (چهاردهم اردیبهشتماه 1400) در پی ابتلا به بیماری سرطان از دنیا رفت.
مصطفی حضرتی، عکاس و فیلمبردار قدیمی و پیشکسوت سینما و تلویزیون براثر ابتلا به کرونا درگذشت.
استاد احمد کبیریهندی، باستانشناس پیشکسوت (12 اردیبهشت) در سن هفتادوشش سالگی درگذشت.
نشان استاد عیسی خان بهادری و استاد ابوالحسن خان صبا و لوح سپاس وزیر فرهنگ وارشاد اسلامی به استاد امیرهوشنگ جزی زاده و تقی ضرابی آموزگاران قدیمی هنرستان های هنرهای زیبا و موسیقی اعطا شد.
نخستین دوره اعطای نشان استاد «ابوالحسن خان صبا» در رشته موسیقی به «تقی ضرابی»، هنرمند آهنگساز و هنرآموز و نشان «عیسی خان بهادری» در رشته هنرهای تجسمی به «امیرهوشنگ جزیزاده» نگارگر و هنرآموز اعطا میشود.
مجموعه جهانی گلستان (یکشنبه، 12 اردیبهشت) و دقیقا 125 سال بعد از ترور ناصرالدین شاه دستمال آغشته به خون جامانده از ترور این شاه قاجار را، رونمایی کرد.
دبیرخانه چهارمین جشنواره انجمنهای ادبی برای دریافت «طرحهای قابل اجرا در سال 1400» در قالب جایزه ملک الشعرای بهار فراخوان داد.
افتخارات ایران در عرصه بین الملل
کتاب «ابراهیم در آتش» احمد شاملو به زبان ایتالیایی با یکی از نقاشیهای آیدین آغداشلو روی جلد آن در روزهای اخیر به کوشش نشر آنسامبل در ایتالیا انتشار یافت.
آثار چاپی «پرویز تناولی»، هنرمند پرآوازه ایرانی، در گالری گروسونر لندن به نمایش گذاشته شد.
فیلم کوتاه «اسب سفید بالدار» جایزه خلاقانهترین فیلم را از جشنواره «ریلتو ریل» کانادا دریافت کرد.
پویانمایی «خرچنگ» به کارگردانی شیوا صادقاسدی به بخش مسابقه فیلمهای کوتاه چهل و پنجمین جشنواره بینالمللی فیلم آتلانتا آمریکا راه پیدا کرد.
پیمان شاهمحمدی سینماگر جوان ایران، داور اولین دوره جشنواره بینالمللی فیلم «انتاریو» شد.
نشریه سینمایی «ورایتی» در پیشبینی اولیه خود از برندگان نودوچهارمین دوره از جوایز اسکار، فیلم «قهرمان» ساخته «اصغر فرهادی» را به عنوان مدعی اول دریافت اسکار بهترین فیلم غیرانگلیسیزبان معرفی کرد.
فیلم سینمایی «گورکن» به کارگردانی کاظم ملایی موفق به دریافت چهار جایزه مهم در مراسم اختتامیه نوزدهمین جشنواره بینالمللی فیلم ریورساید آمریکا شد.
فیلم مستند «تارهای ممنوعه» به کارگردانی حسن نوری و تهیهکنندگی افسانه سالاری در تازهترین حضور جهانی خود به چندین جشنواره معتبر در آمریکا راه پیدا کرد.
فیلم کوتاه انبار ساخته حسین ترکجوش برگزیده مرحله اول نخستین جشنواره فرهنگی - هنری «ترواک» ترکیه شد و برای حضور در این جشنواره با دیگر آثار رقابت میکند.
فیلم کوتاه رخنه نوشته مسعود هاشمینژاد و کارگردانی شهابالدین حسینپور در ادامه حضورهای بین المللی خود به عنوان یکی از فیلم های راه یافته به بخش سالانه جشنواره Onyko Film Awards استونی انتخاب شد.
رایگیری بخش بهترین بازی منتخب مردمی از امروز آغاز میشود و بازی ایرانی «فقط چپ رو بگیر» در آستانه کسب جایزهای جهانی از رویداد BIG آمریکای لاتین است.
جواد دارایی در بیست دومین دوره جشنواره «استخوان های برهنه» برنده 2 جایزه برای فیلم سینمایی مسخ در مسلخ شد.
چهلمین دوره جشنواره فیلم مینیاپولیس میزبان فیلم «جنایت بیدقت» به کارگردانی شهرام مکری است.
در جهان چه گذشت
تابلویی از «ونسان ونگوگ» نقاش مشهور هلندی، با ارزش تخمینی 25 تا 35 میلیون دلار در نیویورک به مزایده گذاشته میشود.
نسخه فوم تبر معروف به «جک نیکلسون» در فیلم ترسناک «درخشش» (The Shining)، در یک حراجی به قیمت استثنایی 45 هزار پوند به فروش رسید.
شماری از سالنهای سینما و تئاتر و دیگر مراکز فرهنگی - هنری بلژیک در سرپیچی از شیوهنامههای ضدکرونایی، از (10 اردیبهشت) فعالیت خود را از سرگرفتند.
یک هنرمند آرژانتینی با کنار هم قرار دادن حدود 20 هزار کتاب سیاسی، یک نسخه واژگون شده از برج ساعت معروف «بیگ بن» را ساخت.
یک نقشهکش در حین نقشهبرداری جنگلی در غرب سوئد یک گنجینه دستنخورده از عصر برنز پیدا کرد که حدود 2500 سال قدمت دارد. این گنجینه نفیس شامل 50 قطعه است که از آن جمله میتوان به چند گردنبند، دستبند و سنجاق سر اشاره کرد. براساس ارزیابیها، قدمت این زیورآلات به 750 تا 500 سال قبل از میلاد مسیح برمیگردد.
تابلویی که پابلو پیکاسو نقاش معروف اسپانیایی در سال 1952 از زن موردعلاقهاش، فرانسواز ژیلو، کشید، 12 مه (22 اردیبهشت) در حراجی هنر امپرسیونیستی و مدرن ساتبیز به فروش گذاشته میشود.
آلمان به عنوان اولین کشور غربی زمانبندی مشخصی برای بازگرداندن عتیقهجات دوران استعمار به کشور مبدا یا مستعمرههای پیشین تعیین کرد، از سال آینده میلادی بخشی از برنزهای بنین را به نیجریه تحویل میدهد.
«یورگن هابرماس» فیلسوف و جامعهشناس نامدار آلمانی در اعتراض به نقض گسترده حقوق بشر در امارات، از دریافت جایزه کتاب شیخ زاید انصراف داد.
روزنامهنگار سابق خبرگزاری فرانسه با اثری تراژیک درباره رنجهای یک زن جوان عراقی، برنده مهمترین شاخه از جوایز «گنکور 2021» شد.
حراجی ساتبیز هفته آینده اثری از «بنکسی» گرافیتیکار معروف انگلیسی را با گزینه پرداخت با ارزهای دیجیتال به حراج میگذارد، این اولین بار است که پای ارزهای دیجیتال به دنیای حراجهای ساتبیز باز میشود.
«مگان مرکل» عروس جنجالساز خانواده سلطنتی انگلیس به زودی اولین کتاب خود در ژانر ادبیات کودک را چاپ و روانه بازار میکند.
مهندسان ایتالیایی یک کف جدید برای تماشاخانه باستانی کولوسئوم میسازند که برای اولین بار به بازدیدکنندگان این محوطه تاریخی شانس ایستادن در میدان نبرد گلادیاتورها را میدهد.
*س_برچسبها_س*