گردش مالی بیش از 4 هزار میلیارد دلاری صنعت حلال در دنیا
پیام فلسفی مدیر عامل مرکز حلال جهانی از تخصیص 65 درصد مباحث صنعت حلال در صنایع غذایی به ویژه گوشت و صنایع دیگری که با منشأ دامی و پروتئینی است خبرداد.
در میان افزایش تقاضای مسلمانان و غیر مسلمانان برای غذای حلال، عرضه غذای حلال در سراسر دنیا به یک روند عادی و در حال رشد تبدیل شده به طوری که تعداد فروشگاههای زنجیرهای که غذای مطابق با موازین شرعی ارائه میدهند افزایش یافته است. تولیدات حلال شامل کالاهایی میشوند که در آنها موادی که از نظر دین اسلام حرام معرفی گردیدهاند، استفاده نشده است؛ مثلا موادی مثل گوشت خوک یا الکل.
به گزارش مهر، نکته دیگر اینکه باید تولید و ارائه هم طبق قوانین اسلامی باشد؛ مثلا گوشت باید در کشتارگاهها به صورت اسلامی ذبح شود. با توجه به اهمیت تولید محصولات با برند حلال اولین بار در سطح بینالمللی در سال 1999 کمیته مشترک شورای جهانی حلال و سازمان خوار بار جهانی تعریف رسمی از غذاهای حلال ارائه نمود.
در حال حاضر نزدیک به 250 نشان حلال در سراسر دنیا در حال استفاده میباشد. به منظور دستیابی به گسترش تجارت، رشد اقتصادی و توسعه محصولات، وجود استاندارد برای اطمینان در تعاملات امری ضروری برای تمام دستاندرکاران تجارت جهانی میباشد.
مالزی به عنوان قطب جهانی غذای حلال در جهان شناخته شده است و همچنان پیشرو در این صنعت میباشد. برزیل در حال حاضر یکی از بزرگترین صادرکنندگان گوشت و تجارت کشاورزی در جهان است و درصد قابل توجهی از صادرات این کشور را محصولات حلال تشکیل میدهد. مهمترین خریداران محصولات گوشتی برزیل عبارتند از: ایران، مصر و کشورهای شورای همکاری خلیج فارس شامل عربستان سعودی، امارات متحده عربی، کویت، بحرین، عمان، قطر. ایران به عنوان یک کشور اسلامی بزرگ و شناخته شده از مزیت بالقوهای برای موفقیت در صنعت حلال برخوردار است و جهت ورود موفقیتآمیز به این بازار، شناخت جدی و عملی آن شامل وضعیت حال و آینده بازار و شناسایی رقبای موجود و نیز تقویت توانمندیها و برطرف کردن نقاط ضعف کشور کاملا ضروری بوده و باید تدابیری اندیشیده شود تا بتوان سهم بیشتری از جمعیت 5 تا 6 درصدی کشورمان از جهان اسلام به دست آورد.
*س_فعالیت مرکز جهانی حلال تأیید محصولات غذایی با منشأ پروتئینی است_س*پیام فلسفی مدیر عامل مرکز حلال جهانی در خصوص اهمیت موضوع حلال گفت: مساله حلال موضوع بسیار مهمی است که مرکز حلال جهانی به عنوان تنها مرکز تأیید شده از مراجع ذیربط میتواند گواهی حلال برای محصولاتی که وارد کشور میشوند را صادر کند. این مجوز برای محصولات پروتئینی و گوشتی که دارای مجوز دامپزشکی هستند صادر میشود که برای تأیید حلال بودن محصولات غذایی با منشأ پروتئینی به کار میرود.
وی با بیان اینکه نه تنها برای مواد غذایی گواهی صادر میشود بلکه به دلیل گستردگی شامل همه ابعاد و موضوعات دیگر میشود گفت 65 درصد مباحث صنعت حلال امروزه در صنایع غذایی رقم میخورد به ویژه گوشت و صنایع دیگری که با منشأ دامی و پروتئینی است. همچنین 13 درصد این محصولات شامل صنعت مد و لباس شده و این نیز به نوعی یک بخش اقتصادی بزرگ را تشکیل میدهد. حدود 8 درصد این فعالیتها مربوط به تولید صنایع توریسم است که ما از آن به توریسم حلال یاد میکنیم و 3 درصد نیز به تولید دارو و دو درصد در حوزه محصولات بهداشتی و آرایشی تعریف میشود. بخشی هم به سایر خدمات صنایع وابسته به حلال تعریف میشود و عناوینی مانند بانکداری حلال، خدمات و سرگرمیها، تبلیغات و رسانههای حلال را در بر میگیرد و اعداد و ارقامی را به خود اختصاص میدهد.
65 درصد مباحث صنعت حلال امروزه در صنایع غذایی رقم میخورد به ویژه گوشت و صنایع دیگری که با منشأ دامی و پروتئینی است. همچنین 13 درصد این محصولات شامل صنعت مد و لباس شده و حدود 8 درصد این فعالیتها مربوط به تولید صنایع توریسم است که ما از آن به توریسم حلال یاد میکنیم و 3 درصد نیز به تولید دارو و دو درصد در حوزه محصولات بهداشتی و آرایشی تعریف میشود
*س_گردش مالی بیش از 4 هزار میلیارد دلاری صنعت حلال در دنیا_س*فلسفی با تاکید بر اهمیت اقتصادی این صنعت گفت: تجمیع این فعالیتها صنعت حلال را تشکیل میدهد و این صنعت بیش از 4 هزار میلیارد دلار گردش مالی در دنیا رقم میزند.
مدیر مرکز جهانی حلال با اشاره به این مرکز گفت: مرکز حلال جهانی که مقر آن در برزیل واقع شده مؤسسهای غیر انتفاعی و خصوصی است که به ارائه خدمات نظارت شرعی برای تولید محصولات حلال پرداخته و گواهی نامه حلال با بررسیهای عمیق و بازرسیهای دقیق که از صنایع کشتارگاهی در برزیل و سایر کشورها به عمل میآورد، صادر میکند.
*س_گسترش فرهنگ و ترویج حلال و ایجاد اعتماد از مهمترین اهداف مرکز حلال جهانی_س*وی با بیان اینکه این مرکز چندین هدف را مورد توجه قرار داده است، تصریح کرد: به وجود آوردن فضایی قابل اعتماد و اطمینان نسبت به نشان حلال تحت نظارت جمهوری اسلامی ایران از مهمترین اهداف این مرکز است. اینکه بر اساس استانداردهای بینالمللی ایران در حوزه حلال محصولاتی تولید و ایجاد شود تا اعتماد در جهان اسلام در کشورهای اسلامی و غیر اسلامی رقم بخورد در دستور کار این مرکز قرار دارد.
فلسفی ادامه داد: گسترش فرهنگ و ترویج استفاده از محصولات حلال از دیگر اهداف این مرکزاست. ما محصولات حلال را به عنوان سبک زندگی تلقی کرده و به دنبال این هستیم این محصولات هر چه بیشتر و بهتر در اختیار مصرف کنندگان در سراسر دنیا قرار بگیرد و نشان حلال به عنوان یک نماد بینالمللی شناخته شده و موجب اعتماد و اطمینان بین مسلمانان و شیعیان و مردم کشورهای اسلامی و غیر اسلامی شود.
مدیر مرکز جهانی حلال در خصوص اهمیت استقرار مرکز حلال جهانی در برزیل گفت: این مرکز از سال 2020 به عنوان یک شرکت صادر کننده گواهیهای حلال در برزیل ثبت شده و فعالیت میکند. این شرکت به عنوان یک شرکت بینالمللی شناخته میشود تا خدمات حلال را به همه علاقه مندان در همه کشورهای دنیا که مایل همکاری با ایران و تجارت هستند، ارائه کند.
وی افزود: مرکز حلال جهانی از 15 سال قبل در برزیل به عنوان دفتر حلال مستقر شده و علت استقرار آن در این کشور مرکزیت و محوریتی است که برزیل در تأمین محصولات پروتئینی در ایران دارد. تاجران و بازرگانان ایرانی زیادی در برزیل سرمایه گذاری کرده و کشتارگاه دارند. آنها وارد کننده محصولات کشاورزی، غذایی، گوشت و دامی هستند و ایران به عنوان یکی از شرکای تجاری خوش نام در برزیل شناخته میشود و به همین دلیل حجم بالای مبادلات تجاری بعد از چین با جمهوری اسلامی ایران اتفاق میافتد.
*س_ارائه خدمات حلال به دیگر کشورها_س*فلسفی در خصوص واردات گوشت و دام گفت: تا دو سال پیش ایران بیشترین واردات گوشت را داشت و این مساله برای برزیل از اهمیت خاصی برخوردار بود گرچه طی دو سال گذشته این واردات به شدت کاهش پیدا کرد و ما نیز از این بابت بسیار خوشحالیم. در مجموع علت اینکه مرکز حلال جهانی در برزیل ثبت شده محوریت این کشور در تأمین مواد گوشتی است و در عین حال موضوعیت بینالمللی این کار سبب شد فعالیتهای خوبی در حوزه بینالملل انجام شود. مؤسسه ما به عنوان مؤسسه حلال با مرکز استاندارد و اندازه شناسی کشورهای عضو سازمان همکاریهای اسلامی «اسمیک» در ترکیه کار میکند و ما با استانداردهای مشخصی آن را رعایت کرده و عضو آن هستیم. همچنین استانداردهای مختلف جمهوری اسلامی را هم رعایت و مدنظر قرار میدهیم و قانون نظارت شرعی بر ذبح و صید، مربوط به خارج از کشور و حوزه نماینده ولی فقیه در وزارت جهاد کشاورزی و حلیت مواد کشاورزی که به این حوزه ارجاع داده میشود را رعایت میکنیم.
وی با بیان اینکه این مرکز مزایای فراوانی دارد، گفت: ما امروز شاهدیم در کشورهای مختلف آسیای میانه مانند روسیه، ترکمنستان، گرجستان، ارمنستان و دیگر کشورها مانند پاکستان، هندوستان، ترکیه و بعضی کشورها در اتحادیه اروپا و استرالیا خدمات حلال ارائه میدهیم و با گستردگی فعالیتهایمان شاهد رقابت سنگین میان بازرگان و تجار این عرصه هستیم.
*س_راه اندازی آزمایشگاهی مرجع جهت شناسایی محصولات حلال_س*فلسفی ادامه داد: مرکز حلال جهانی امروزه با گستردگی خاصی فعالیتهای شاخصی از جمله آموزش و پژوهش را دنبال میکند. در دو حوزه آموزش و پژوهش برای ترویج فرهنگ حلال و گسترش این موضوع وبینارهای متعددی در حال برگزاری است. همچنین برگزاری دورهها و کارگاههای آموزشی مختلف در عین پیگیری مباحث تحقیقاتی از دیگر مسائل پیش روی این مرکز است. در تلاشیم آزمایشگاهی مرجع برای محصولات حلال در مرکز جهانی حلال راه اندازی کرده تا بتوان از نظر پروتئین و شناسایی انواع مواد گوشتی و دامی که منشأ تولید محصول هستند اقدام کنیم تا به گسترده شدن صنعت حلال بیانجامد.
او با بیان نحوه تنظیم خدمات مرکز حلال جهانی ادامه داد: این مرکز با هماهنگی حوزه نمایندگی ولی فقیه و تحت نظارت مستقیم این حوزه در وزارت جهاد کشاورزی فعالیت داشته و گواهیهای حلال تحت نظارت آن مجموعه صادر میشود.
*س_طلاب مهمترین نیروی انسانی مرکز حلال جهانی به شمار میروند_س*فلسفی با برشمردن چگونگی تأمین منابع انسانی گفت: نیروهای انسانی ما دو گروه هستند طلاب و ناظرین شرعی که نقش به سزایی در حلیت محصولات غذایی و دامی دارند و از چند مجموعه معرفی میشوند. یکی از آن مجموعهها حوزههای علمیه است که طلاب را به مرکز معرفی کرده و در شورای حلال تحت نظارت مستقیم نماینده ولی فقیه برای گزینش و مصاحبه فراخوانده و انتخاب میشوند. برای جذب گروهی دیگر با نهادهایی مثل جامعه المصطفی و یا مؤسسات تبلیغی در حوزه آمریکای لاتین همکاری میکنیم مانند مؤسسه نسیم رحمت که طلاب دانش آموخته در آن به زبان پرتغالی مسلط هستند و ما از ظرفیت آنها جهت تأمین حوزه ناظران شرعی استفاده میکنیم. گروهی دیگر برخی مراجع علمی و دانشگاههایی هستند که طلاب را تربیت کرده و همه این گروهها در شورای حلال گزینش و بررسی، انتخاب، آموزش داده شده و اعزام میشوند.
وی در پایان گفت: ذابحین به عنوان مجری احکام شرعی نقش بسزایی در اجرای احکام دارند. 700 کشتارگاه در داخل کشور ذبح کننده دارند. همچنین در خارج از کشور علیالخصوص در برزیل ما ذابحین متعددی را شناسایی کرده و مجموعههایی که خدمات ذبح را ارائه میکنند شناسایی کردیم که عمدتا از کشورهای مختلف هستند. ذابحین حتما باید مسلمان باشند و ویژگیهای یک فرد مسلمان باید برای ما احراز شود که این امر زیر نظر مرکز حلال جهانی انجام میشود.