گروسی: مهمات اورانیوم ضعیفشده عواقب رادیولوژیک ندارد / روسیه شاکی شد
اقتصادنیوز: گروسی درباره استفاده از مهمات اورانیوم ضعیف شده گفت: هیچ پیامد جدی رادیولوژیکی در مورد استفاده از چنین تسلیحاتی وجود ندارد.
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایسنا، از شبکه خبری راشاتودی، رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت: از نقطه نظر امنیت اتمی، هیچ پیامد جدی رادیولوژیکی در مورد استفاده از چنین تسلیحاتی وجود ندارد.
وی با بیان اینکه شاید در برخی موارد بسیار خاص، افرادی که در نزدیکی مکانی که با این نوع مهمات مورد اصابت قرار گرفتهاند، آلوده شوند، ادامه داد: این موضوع بیشتر جنبه سلامتی دارد تا یک بحران احتمالی رادیولوژیکی.
در این میان، ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه در پستی تلگرامی در واکنش به صحبتهای گروسی نوشت: گروسی با تمرکز بر این موضوع از نقطه نظر ایمنی هستهای، فریبکاری میکند. البته حق با گروسی است که میگوید هیچ عواقب رادیولوژیکی قابل توجهی از نقطه نظر ایمنی هستهای وجود ندارد. اما همه داستان را تعریف نمیکند.
خشم شدید ترامپ از آزادسازی پول های بلوکه شده ایران
زاخارووا به این نکته اشاره کرد که اورانیوم ضعیف شده در صورت انفجار و بخار شدن، گازهای بسیار سمی از خود ایجاد میکند: "شاید این فراتر از تجربه گروسی به عنوان مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی باشد. این سوال باید خطاب به شیمیدانانی باشد که به ما در مورد اثرات مضر تجمع فلزات سنگین بر محیط زیست و سلامت انسان میگویند."
اورانیوم ضعیف شده برای ساختن هستههای سخت شده تانکهای زرهی و گلولههای خودکار استفاده میشود. اگرچه اورانیوم ضعیف شده مقادیر بالای رادیواکتیو ندارد، اما هنوز یک فلز سمی است و این فلز زمانی که یک گلوله اورانیوم ضعیف شده به هدف خود برخورد میکند، به یک گاز بالقوه خطرناک تبدیل میشود.
نیروهای آمریکایی در خلال جنگ 1991 خلیج فارس از گلولههای تانک حاوی اورانیوم ضعیف شده استفاده میکردند که باعث نقصهای مادرزادی و خودایمنی و مواردی از بروز سرطان در عراق برای چندین دهه شد.
ناتو نیز از اورانیوم ضعیف شده در حملات هوایی 1999 خود علیه یوگسلاوی استفاده کرد. اوایل سال جاری میلادی وزیر بهداشت صربستان پیامدهای سرطان زایی این اورانیوم ضعیف شده را در میان جمعیت کشور تجربهای غیرانسانی و وحشتناک توصیف کرده بود.
انگلیس در مارس 2023 برای اوکراین گلولههای توپ حاوی اورانیوم ضعیف شده تامین کرد درحالیکه آمریکا اخیرا گفته بود که مهمات حاوی اورانیوم ضعیف شده برای تانکهای آبرامز M1 میفرستد که قرار است در هفتههای پیش رو به دست کییف برسد.
نیروهای روسی مدعیاند که دست کم یک انبار در اوکراین را که حاوی گلولههای انگلیسی اورانیوم ضعیف شده بود، منهدم کردهاند. دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین نیز اخیرا هشدار داده بود زمانی که این مهمات "ناگزیر" سرزمین اوکراین را آلوده کند، در نهایت غرب مسئول خواهد بود.
همچنین بخوانید