شنبه 10 آذر 1403

گسترش «آلودگی‌هوا» و «ترافیک»؛ محصول بی‌توجهی به توسعه ناوگان حمل ونقل عمومی / «خودروسازی» ما منتج به تحمیل یارانه درمان شد

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
گسترش «آلودگی‌هوا» و «ترافیک»؛ محصول بی‌توجهی به توسعه ناوگان حمل ونقل عمومی / «خودروسازی» ما منتج به تحمیل یارانه درمان شد

کارشناس حمل‌ونقل شهری گفت: امروزه توسعه حمل و نقل عمومی یکی از مظاهر عدالت و عقلانیت در جهان به شمار می‌آید؛ با این وجود کشور ما در دولت های گذشته با تولید بی رویه خودرو نه تنها موجب گشترش آلودگی هوا و ترافیک شد، بلکه مجبور شد هزینه های سرسام آوری را برای رفع تبعات این معضلات پرداخت کند که یارانه درمان یکی از این مصادیق است.

عارف صمصمامی کارشناس حوزه حمل و نقل شهری در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ پیرامون کاستی هایی که دولت های گذشته به انضمام شهرداری تهران در رابطه با اهمال ورزی در توسعه ناوگان حمل و نقل عمومی داشته اند، گفت: در دهه های اخیر در تمام کلانشهرهای دنیا حتی در شهرهای کوچک ناوگان حمل و نقل عمومی به عنوان یکی از مظاهر تمدن و عدالت شناخته شده و تمام دولت‌ها و حاکمیت ها فارغ از اندیشه ها و خط و ربط های سیاسی خود توسعه حمل و نقل عمومی را در اولویت سیاست های کاری قرار داده اند.

وی افزود: این در حالی است که در بسیاری از شهرهای دنیا توسعه ناوگان حمل و نقل عمومی در حالی صورت گرفته که بسیاری از معضلات و ضروریت های مهم اولیه مانند «ترافیک» و «آلودگی هوا» را ندارند و با چنین مشکلاتی دست و پنجه نرم نمی‌کنند و با این حال نگاه ویژه ای به برخورداری و توسعه حمل و نقل عمومی دارند؛ اما کشور ما ب هرغم مسئله آلودگی هوا، ترافیک، اتلاف وقت متاسفانه به این امر بی توجه بوده و این بی توجهی تحت هیچ شرایطی قایل توجیه و اغماض نیست.

این کارشناس حمل و نقل شهری در تکمیل بحث خاطر نشان کرد: هر کدام از این مقولات آلودگی هوا و ترافیک به عنوان یک معضل بسیار عظیم و اساسی هم برای ملت و هم برای دولتها گرفتاری های فراوانی را به وجود آورده که اگر بخواهیم مثال بزنیم مقوله آلودگی هوا مشکلات پیوسته ای را بصورت علی - معلولی مانند سرطان ریه و انواع بیماریهای تنفسی و اعصاب مرکزی را تحت‌الشعاع ایجاد کرده که هر روز درحال گسترش است.

وی اضافه کرد: معضل ترافیک است که باعث تصادفات شده استو گرچه تصادف در تمام دنیا به عنوان یک پدیده معمولی شناخته شده اما در کشور ما بخاطر چندوجهی بودن این پدیده معمول جهانی، مقوله «تصادف» به یک معضل لاینحل و گسترش پذیر دیده می شود که به حق است. به طوری که در دو سه ماه گذشته به پلیس راهور اعلام کرد که در هر دقیقه در تهران یک تصادف سنگین اتفاق می‌افتد؛ یعنی در حدود روزی چهارصد تصادف که منجر به فوت و جرح میشود. گذشته از آن تصادف های معمولی که منجر به وقت کشی و تخریب اعصاب مردم منجر به نزاع‌های خیابانی و بسیاری از آسیب‌های خرد می‌شود که گاها از یک تصادف کوچک قتل زاده می شود؛ با این حال متاسفانه در کشور ما هیچ توجه ویژه‌ای به این مقولات نمی‌شود.

صمصامی یادآور شد: تمام این موارد در حالی است که از طرفی چه بیماری هایی که ناشی از آلودگی هوا و چه تصادفات و مسائل حاشیه‌ای دیگر که از ترافیک زاده می شود و پدید می آید بار مالی بسیار وحشتناکی را بر دوش دولت‌ها و حاکمیت قرار می دهد؛ به طور مثال در مقوله آلودگی هوا که به واسطه تولید خودرو و تردد های فردی در شهرهای بزرگی مانند تهران اصفهان تبریز مشهد و.. صورت می گیرد، آلودگی هوا و پدیده اینورژن به وجود می‌آید که این پدیده منجر به سرطان ریه و بیماری‌های دیگر می‌شود که هزینه درمان آن بسیار بالاست و برای درمان چنین بیماری هایی وزارت بهداشت مجبور است که یارانه سنگینی را تحت عنوان «یارانه درمان» برای مقابله با این بیماریها هزینه کند. گرچه این هزینه ها از جیب مردم کیسه بیت المال هزینه می شود که آحاد مختلف مردم در جبران آن نقش دارند. همچنین در امر ترافیک پلیس راهور مجبور است از تمام زمان خود را به داوری و قضاوت بین خودروهای تصادف کرده و کارشناسی کردن و کشیدن کروکی و بسیاری از مسائل دیگر صرف کند که کاری سنگین و طاقت فرساست.

وی ادامه داد: این در حالی است که اگر درصد ناچیزی از یارانه‌ای که بابت درمان و معضلات صرف می‌شود به توسعه ناوگان حمل و نقل عمومی تعلق بگیرد چه منافع و مزیت هایی برای مردم خواهد داشت و بسیاری از معضلات شهری خود بخود رفع می شود. مثلا اگر در زمانی که ناوگان حمل و نقل عمومی مانند مترو و اتوبوس های واحد بی. آر. تی و تاکسی تجهیز شوند، ما هرگز با پدیده وحشتناکی به نام «اتلاف وقت» دست و پنجه نرم نخواهیم کرد و یا شاهد «نزاغ های پشت چراغ قرمز» ها نخواهیم بود و تمام هزینه‌هایی که از فروش بلیت اتوبوس و مترو حاصل می شود امواراتی مانند نظافت و خدمات شهری و تجهیز و زیباسازی شهر تامین خواهد شد به ویژه در شهرهای بزرگی چون تهران. ضمن آنکه توسعه ناوگان حمل و نقل عمومی به مناطق کم برخوردارتر یکی از مواردی است که از توسعه و تجهیز ناوگان حمل و نقل عمومی تحصیل خواهد شد.

این کارشناس حمل ونقل در خاتمه متذکر شد: اما متاسفانه در چند وقت گذشته دولت های مختلف به جای توسعه ناوگان حمل و نقل عمومی، سیاست اشتباهی را در زمینه تولید خودرو در پیش گرفته اند؛ به این معنی که وزارت صمت و خودروسازان مردم را تشویق می کنند که به صورت اقساطی خودرو خریداری کنند و بنزین و سوخت یارانه ای را در خودرو ها بریزند و به رغم اتلاف بیت المال به آلودگی هوا و توسعه معضلات وحشتناک شهری مبادرت کنند!

لذا دولت‌ها و سایر متولیان امر در امور مدیریت شهری باید تمام تلاش خود را در راستای توسعه ناوگان حمل و نقل عمومی معطوف کنند تا این شلوغی، آلودگی و سرگشتگی که در شهری مانند تهران ملموس ومحسوس است رفع رجوع شود. گرچه من در حال حاضر دسترسی به آمار ندارم و آمار شفافی هم در این زمینه موجود نیست که اگر آماری در حوزه های مورد بحث تهیه شود، بی تردید نتایج تاسف بار و وحشتناکی به دست خواهد آمد که به هیچ عنوان شایسته جامعه اسلامی نیست.

انتهای پیام /

عرفان صمصمامی کارشناس حوزه حمل و نقل شهری در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی

گسترش «آلودگی‌هوا» و «ترافیک»؛ محصول بی‌توجهی به توسعه ناوگان حمل ونقل عمومی / «خودروسازی» ما منتج به تحمیل یارانه درمان شد 2
گسترش «آلودگی‌هوا» و «ترافیک»؛ محصول بی‌توجهی به توسعه ناوگان حمل ونقل عمومی / «خودروسازی» ما منتج به تحمیل یارانه درمان شد 3
گسترش «آلودگی‌هوا» و «ترافیک»؛ محصول بی‌توجهی به توسعه ناوگان حمل ونقل عمومی / «خودروسازی» ما منتج به تحمیل یارانه درمان شد 4
گسترش «آلودگی‌هوا» و «ترافیک»؛ محصول بی‌توجهی به توسعه ناوگان حمل ونقل عمومی / «خودروسازی» ما منتج به تحمیل یارانه درمان شد 5