شنبه 3 آذر 1403

10 مستند مهم جشنواره عمار که باید دید / حواشی جام جهانی 2022، اسناد محرمانه درباره یک روحانی و هشدار به نظام سلامت

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
10 مستند مهم جشنواره عمار که باید دید / حواشی جام جهانی 2022، اسناد محرمانه درباره یک روحانی و هشدار به نظام سلامت

مستند "جمال الدین" اسرار محرمانه انگلیسی‌ها درباره سیدجمال الدین اسدآبادی است و فیلم "تغییر ماموریت" یک اتفاق مهم در نیروی هوایی ارتش را روایت می‌کند.

- اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، چهاردهمین جشنواره عمار از امروز جمعه 22 دی‌ماه در سینما فلسطین آغاز شده و تا روز پنج‌شنبه 28 دی‌ماه ادامه خواهد داشت.

مستندهای مهمی در این جشنواره به نمایش درخواهند آمد. در این گزارش مروری بر 10 مستند مهم این جشنواره خواهیم داشت.

1- ملاقات مستقیم با تروریست‌ها در استکهلم

مستند «بی‌وتن‌ها» ساخته حسین شمقدری با سروصدای زیادی به نمایش درآمد و حالا در جشنواره عمار حضور دارد. این فیلم مستند ماجرای مواجهه یک مستندساز با منافقین، اندیشه‌ها و ایدئولوژی آن‌ها به بهانه دادگاه حمید نوری است. تیم مستندسازی همزمان با برپایی دادگاه حمید نوری سفری به سوئد داشته و از نزدیک ایدئولوژی‌های سازمان منافقین و عوامل وابسته به آن را روایت کرده‌اند.

این فیلم مستند 43 دقیقه‌ای روز جمعه 22 دی‌ماه از ساعت 15:15 در سالن شماره 3 سینما فلسطین روی پرده می‌رود.

2- زیر و بم حضور ایران در جام جهانی قطر به روایت «محرمانه دوحه»

مستند «محرمانه دوحه»، روایت حضور تیم ملی فوتبال ایران و هوادارانش در جام جهانی 2022 و حواشی آن است. مجید جلالی، هومن افاضلی، زهره هراتیان، پژمان راهبر، جواد خیابانی، پیمان یوسفی، سینا کلهر، محمدرضا قبادی و... از جمله نفراتی هستند که دیدگاه‌ها و نظرات خود را درباره اتفاقات جام‌جهانی 2022 بیان کرده‌اند.

یادگاری درباره ساخت این مستند می‌گوید: «در مستند «محرمانه دوحه» ماجراهایی را به تصویر کشیدیم که تاکنون پوشش رسانه‌ای داده نشده است. دوربین ما واکنش تماشاگران روی سکوها را به ویژه در بازی ایران - انگلیس نشان می‌دهد. هر آنچه در این مستند به کار برده‌ایم یا بازنمایی کردیم، در رسانه‌های اصلی پوشش نداده‌اند. به نوعی باید بگویم که در مستند «محرمانه دوحه» با اسناد تصویری درباره جام جهانی 2022 حرف زدیم و ماجرا را از منظر متفاوتی روایت کردیم.»

این مستند 94 دقیقه‌ای روز شنبه 23 دی ماه ساعت 15:15 در سالن شماره یک سینما فلسطین روی آنتن می‌رود.

3- اسناد محرمانه انگلیس از «جمال الدین» چه می‌گویند؟

مستند سینمایی «جمال‌الدین» یکی دیگر از مستندهایی است که در جشنواره فیلم عمار حضور دارد و با توجه به سوژه جذاب آن می‌تواند مورد توجه مخاطبان قرار بگیرد.

این مستند، برشی از زندگی و فعالیت‌های مبارزاتی سیدجمال‌الدین اسدآبادی اندیشمند سیاسی‌ست که با مرور اتفاقات رخ داده در ایران آن روز، داستان خود را تا نهضت توتون و تنباکو برای مخاطب به تصویر می‌کشد. این اثر داستان زندگی سیدجمال‌الدین اسدآبادی را در قالب قصه‌ای جذاب روایت کرده و از این طریق تلاش می‌کند تا اسناد پیچیده تاریخی را به شیوه‌ای ساده و جذاب برای مخاطب عام به تصویر بکشد. از آنجا که تاکنون مستندی درباره این شخصیت تاریخی ساخته نشده است، فیلم «جمال‌الدین» اثر قابل توجهی قلمداد می‌شود.

سه منبع اصلی، بخش مهم تحقیق و پژوهش مستند جمال الدین را تشکیل داده است؛ کتاب زنده‌یاد «هادی خسروشاهی»، اسناد محرمانه انگلیس و زندگی صدر واسقی و لطف‌الله، خواهرزاده سیدجمال.

این مستند روز شنبه 23 دی ماه از ساعت 18 در سالن شماره دو سینما فلسطین به نمایش درمی‌آید.

4- امان‌نامه‌ای که به سرکرده اشرار جنوب شرق کشور داده شد

مستند «عیدوک» ساخته امیر عسگری دیگر فیلم مهم جشنواره امسال عمار است. مستندی که در هفدهمین جشنواره سینما حقیقت، جایزه شهید سلیمانی را دریافت کرد.

این مستند، روایتی از یک اتفاق مهم از سال‌های ابتدایی دهه هفتاد است. پس از پایان جنگ، شهید سلیمانی برای ساماندهی جنوب شرق کشور به جنوب کرمان و سیستان و بلوچستان می‌رود. مناطقی که تحت اختیار اشرار بوده و با کارهای خود، رعب و وحشت بسیار زیادی را ایجاد کرده بودند. مواجهه شهید سلیمانی با این اشرار به ویژه یکی از سران آنها به نام «عیدوک بامری» سوژه اصلی این فیلم است.

عیدوک بامری سرکرده اشرار جنوب شرق کشور در منطقه‌ای بین کهنوج و ایرانشهر بود. او بیش از 100 نفر را به شهادت رسانده و درگیر گروگانگیری، نزاع، توزع مواد مخدر و سلاح بود. سردار قاسم سلیمانی به عنوان فرمانده قرارگاه قدس منطقه جنوب شرق تصمیم به انهدام این باند می‌گیرد. در همین زمان ماجرای «عملیات آورتین» اتفاق می‌افتد و امان‌نامه به عیدوک هم ماجرایی در پی این عملیات است.

این فیلم مستند روز یکشنبه 24 دی ماه از ساعت 15:15 در سالن شماره 2 سینما فلسطین روی پرده می‌رود.

5- درخواست عجیب دانشجویان فرانسوی روی پرده سینما

مستند «می 1968» به کارگردانی احسان امی جایزه بهترین گویندگی را از جشنواره سینما حقیقت اخیر دریافت کرد، اما فارغ از این جایزه سوژه قابل تأمل این مستند این اثر را تبدیل به یکی از فیلم‌های مهم جشنواره امسال کرده است.

این مستند درباره یک واقعه تاریخی است که در سال 1968 در فرانسه رخ داده است. ماجرا از این قرار است که یک‌سری اعتصابات کارگری در فرانسه آغاز می‌شود و اعتراضات دانشجویی نیز با آن همراه می‌شود تا فرانسه در وضعیت انقلاب قرار بگیرد. کارخانه‌ها تعطیل شده‌اند، فروشگاه‌ها بدون جنس مانده‌اند، زباله‌ها در خیابان است و شرایط شهر بی‌شباهت به یک انقلاب نیست، اگرچه هیچ وقت انقلابی صورت نمی‌گیرد و تنها نتیجه آن «استحاله فرهنگی» است.

اعتصابات کارگران، معیشتی است اما خواسته دانشجویان کاملاً متفاوت با آنان است. آنها درخواست دارند تا خوابیدن دختران در خوابگاه پسران و به‌عکس به‌رسمیت شناخته شود، در حقیقت خواسته آنان آزادی جنسی است و ربطی به خواسته‌های معیشتی کارگران ندارد اما همزمانی هر دو باعث گستردگی جمعیتی بسیار زیادی می‌شود.

در سال 1977 اتفاقی مشابه براساس همین ماجرا رخ می‌دهد که زمینه را برای استحاله فرهنگی فراهم می‌کند. 80 روشنفکر فرانسوی در نامه‌ای به پارلمان فرانسه خواستار این می‌شوند که حق ارتباط با کودکان زیر 18 سال جرم‌زدایی شود و قانونی برای مجازات ناقضان وجود نداشته باشد! بستر اصلی خواسته آنها پیروزی دانشجویان در اعتراضات سال 1968 است و این دو اتفاق از یکدیگر تأثیر می‌گیرند که نتیجه همان استحاله فرهنگی است. این ماجرا در حالی است که هنوز درخواست‌های معیشتی کارگران برطرف نشده است. از سویی دیگر نکته تأسف‌بار ماجرا این است که این نامه توسط کسانی نوشته و ارسال شده است که افکار عمومی جامعه فرانسوی را هدایت می‌کنند.

این فیلم مستند روز یکشنبه 24 دی ماه ساعت 15:15 در سالن شماره دو سینما فلسطین پذیرای مخاطبان خواهد بود.

6- «مردی با کیف قرمز» و ناگفته‌هایی از تاریخ معاصر

مستند «مردی با کیف قرمز» قصه یالمارشاخت آلمانی است که مخاطب را به دهه‌های 30 تا 50 میلادی و 20 و 30 شمسی در آلمان و ایران می‌برد.

این مستند به روایت قصه زندگی مردی پرداخته که آلمان در هم شکسته، ورشکسته و فرو پاشیده بعد جنگ جهانی اول در میانه قرن بیستم را در طی چند سال نجات می‌دهد و تبدیل به یکی از مهمترین قطب‌های اقتصادی جهان می‌کند. آلمانی که بعد از جنگ جهانی اول باید به اندازه تمام ذخایر طلای دنیا به کشور‌هایی که مورد تهاجم قرار داده بود غرامت پرداخت می‌کرد. شرایط فقر و تورم بشدت بحرانی شده و تحریم‌ها شرایط را سخت‌تر کرده بود.

در همان روزها، در ایران هم تغییرات مهمی در حال شکل گیری است. این تغییرات در نهایت چند سال بعد باعث روی کار آمدن دکتر محمد مصدق و یارانش شد که به دنبال فردی مناسب بودند تا با کمک او اقتصاد کشورشان را متحول کنند که با یالمارشاخت تماس می‌گیرند، اما اینجا هم دستان پشت پرده داخلی و خارجی اجازه نمی‌دهند این اتفاق رخ بدهد که در مستند مردی با کیف قرمز روایت شده است.

این فیلم مستند روز دوشنبه 25 دی ماه ساعت 20:30 در سالن شماره 2 پذیرای مخاطبان خواهد بود.

7- جنجالی مثل «لاتارینو»!

مستند «لاتارینو» به کارگردانی مجید رستگار دیگر فیلم پرچالشی است که در چهاردهمین جشنواره فیلم عمار حضور دارد. مستندی که حتما جنجال‌های زیادی را به همراه خواهد داشت.

این مستند به نقد و بررسی اکوسیستم استارتاپی ایران در یک دهه اخیر پرداخته و سیاست‌های معاونت علمی ریاست جمهوری را مورد تحلیل و نقد و بررسی قرار داده است.

در این مستند 76 دقیقه‌ای چهره‌های مختلف مرتبط با اکوسیستم استارتاپی ایران پیرامون کارایی و یا عدم کارایی این سیستم صحبت کرده و موارد مختلفی همانند تجارت ملک، جنجالی بودن اکوسیستم استارتاپی ایران و نتایج آن و همچنین ویزای استارتاپی را مورد بحث قرار داده است.

این فیلم مستند روز سه‌شنبه 26 دی‌ماه از ساعت 18 در سالن شماره 4 سینما فلسطین روی پرده خواهد رفت.

8- سهم ایران از حق آبه هیرمند با "میراب" مشخص می‌شود

مستند «میراب» ساخته محسن اسلام‌زاده یکی دیگر از فیلم‌های مهم چهاردهمین جشنواره فیلم عمار است.

این مستند، روایتی از مسائل آبی میان ایران و افغانستان در حوزه هیرمند را به تصویر درآورده و تلاش دارد این چالش آبی میان ایران و افغانستان را از دریچه جدیدی مورد بررسی قرار بدهد.

مستند "میراب" روز سه‌شنبه 26 دی ماه ساعت 15:15 در سالن شماره یک سینما فلسطین رونمایی خواهد شد.

9- اعتماد آیت الله خامنه ای به جوانان چگونه باعث تحول در نیروی هوایی ارتش می‌شود؟

مستند "تغییر مأموریت" به کارگردانی سجاد ریاحی روایتی از جهاد خودکفایی نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در جریان هشت سال دفاع مقدس است. در این مستند یک سند "به کلی سری" از دوران جنگ تحمیلی برای اولین بار به تصویر کشیده شده است.

مشهور است که نیروی هوایی ارتش ایران قبل از پیروزی انقلاب، از نظر تولید و تعمیر تجهیزات پیشرفته هواپیماها، موشک‌ها و ادوات نظامی وابسته بوده و همه این کارها توسط مستشاران آمریکایی انجام می‌شده است. آنها به هیچ وجه به ایرانیان اجازه نمی‌دادند که حتی کارهای ساده‌ای نظیر تعویض لنت هواپیما را انجام بدهند.

پس از پیروزی انقلاب اسلامی، به واسطه نیازی که شکل می‌گیرد، فضا متفاوت می‌شود. تعدادی از جوانان نیروی هوایی پیش امام خمینی (ره) می‌روند، به ایشان اعلام آمادگی می‌کنند و می‌گویند: "ما می‌توانیم قطعات پیشرفته ادوات نظامی و هواپیماها را تعمیر کنیم". امام خمینی آنها را به حضرت آیت الله خامنه ای که در آن زمان نماینده ایشان در ارتش بودند، معرفی می‌کنند. اعتماد آقای خامنه ای به این جوانان زمینه‌ساز اتفاقی بزرگ می‌شود که از آن به عنوان جهاد خودکفایی ارتش نام برده می‌شود.

ماجرای خودکفایی ارتش از اواخر سال 1357 آغاز می‌شود و پس از آن وارد دفاع مقدس می‌شود. کارایی بسیار بالا و اثرگذاری همان جوانان در جریان دفاع مقدس دستاورد بزرگی است که به واسطه همان فرمان مهم شکل می‌گیرد.

این فیلم مستند روز پنج‌شنبه 28 دی‌ماه ساعت 18 در سالن شماره یک سینما فلسطین اکران خواهد شد.

10- هشدار به نظام سلامت کشور با "رزیدنت"

مستند "رزیدنت" ساخته امیرمحمد کوچک زاده یکی از فیلم‌های جنجالی جشنواره سینما حقیقت بود که در جشنواره عمار نیز حضور پیدا کرده است.

به گفته کارگردان این اثر، فیلم مستند رزیدنت، درباره تصمیمی است که 40 سال پیش در نظام سلامت کشور اتخاذ شده و نیازمند اصلاح و بازبینی است، اما عده‌ای که منافع آنها در حل نشدن مشکلات مردم و جامعه پزشکی کشور است اجازه اصلاح و بازبینی این قانون را نمی‌دهند.

در سال 64 تصمیم گرفته می‌شود که آموزش پزشکی از نظارت وزارت علوم خارج شده و به وزارت بهداشت سپرده شود. این تصمیم نتایجی را در سطوح مختلف به همراه دارد که همگی سوژه مستند "رزیدنت" را تشکیل داده‌اند. یکی از محوری‌ترین موضوعات که در این مستند مورد اشاره قرار گرفته، سهل‌انگاری کادر درمان، صف‌های طولانی و طاقت‌فرسا در بیمارستان‌های دولتی و فعالیت سودجویانه برخی بیمارستان‌های خصوصی است.

این مستند روز چهارشنبه 27 دی ماه ساعت 15:15 در سالن یک سینما فلسطین اکران می‌شود.