جمعه 9 آذر 1403

آیت‌اله شعبانی شهیدی که در آزادسازی پاوه نقش بسزایی داشت

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
آیت‌اله شعبانی شهیدی که در آزادسازی پاوه نقش بسزایی داشت

کرمانشاه - ایرنا - شهید «آیت‌اله شعبانی» اهل کنگاور و از فرماندهان عملیات‌های چریکی و دفاع مقدس استان کرمانشاه است که نقش به سزایی در آزادسازی حصر پاوه داشته است.

برای دیدار با برادر شهید راهی شهری کوچک به نام گودین در شرقی ترین نقطه استان کرمانشاه در شهرستان کنگاور و در همسایگی استان همدان شدیم. مقابل تنها باشگاه ورزشی این شهر به نام شهدای گودین توقف می‌کنیم که متعلق به مردی است که بیش از هفت دهه خاطرات گوناگون را در سینه حفظ کرده است. «قدرت اله شعبانی» برادر شهید آیت شعبانی است. وی متولد سال 1327 و یک سال از شهید آیت بزرگتر است. 9 خواهر و سه برادر دارد که 2 برادرش شهید شدند. در نوجوانی (سال 1338) به همراه دیگر اعضای خانواده از گودین به کرمانشاه مهاجرت می‌کنند. او دلیل مهاجرتشان را شغل پدر عنوان می کند که معمار بوده و بسیاری از پل ها و حمام های تاریخی دوره پهلوی در سطح استان کرمانشاه از آثار پدر وی می باشد. او می گوید پدرش بی سواد بوده ولی در عین حال تمام دعاهای ماه مبارک رمضان را از بر بوده است. قدرت اله ابتدا به شغل کفاشی روی می آورد و پس از مدت کوتاهی در بازار مشغول به کار می‌شود و به همراه برادر پایش به جلسات زیر زمینی برای توزیع اطلاعیه ها و رساله های امام خمینی باز می شود.

در ادامه گفت و گوی خبرنگار ایرنا با برادر این شهید را در خصوص زندگی شهید آیت شعبانی از دلاوران آزادسازی حصر پاوه و فرماندهان سپاه کرمانشاه می خوانید؛

وقتی به کرمانشاه مهاجرت کردید شهید آیت شعبانی به چه کار مشغول شد؟ او که همچون پدرم بسیار با تقوا و اهل دین، نماز شب پنهانی و امر به معروف و نهی از منکر بود، ابتدا به مسجد آیت الله بروجردی در خیابان پهلوی سابق و شریعتی فعلی کرمانشاه رفت. به علما علاقه زیادی داشت و دایم در جلسات سخنرانی آیت الله اشرفی اصفهانی شرکت می کرد. در عین حال که در مدرسه درس می‌خواند، شاگرد نجار هم بود. بعد به عنوان راننده وارد سازمان کشاورزی آن زمان شد. بسیار فعال بود و همکارانش بسیار دوستش می داشتند. هر چقدر هم حقوق می‌گرفت با اینکه خیلی کم سن و سال بود ولی سهم امام و زکات را جدا می‌کرد و مابقی پول را به مادرم می‌داد. با توجه به اینکه آن زمان حجابی وجود نداشت مادرم هم که از شیر زنان با تقوای آن روزگار غریب بود، برای دختران جوان روسری می‌خرید و به آنها هدیه می‌داد که حجاب فاطمی در پیش بگیرند.

گویا در فعالیت های زیرزمینی شهید آیت یک بمب هم منفجر می شود، جریان چه بود؟ من و شهید آیت تنها از برادر بزرگ خود یعنی شهید حجت اله دستور می گرفتیم و او نیز مستقیم با نیروهای جبهه انقلاب در قم ارتباط داشت. من چون کاسب بودم و در بازار حضور داشتم خیلی محافظه کارانه و سر و سنگین با مردم برخورد می کردم که جای پایی از خود برجای نگذارم ولی شهید آیت جسارت خاصی داشت و با آقای آیت الله حاج آخوند کرمانشاهی (نماینده امام در کرمانشاه) و آقای موسوی که از انقلابیون آن زمان بودند به جد فعالیت می‌کردند. حتی یادم است در خانه ما بمب های دستی برای مقابله با ساواک می ساختند، که یکبار متاسفانه یکی از آنها منفجر شد و خدا را شکر تلفات جانی نداشت.

دلیل رفتن شهید آیت به لبنان چه بود؟ آتش شیعه کشی و جنگ در جنوب لبنان زبانه می کشید. آیت هم با هم رزمانش به لبنان رفت. مردم محروم لبنان نیاز فوری به کمک و آموزش نظامی داشتند، او در آنجا حدود یک روز با شهید چمران بود و برای اولین بار او را می‌دید. آیت بعد از 6 ماه فعالیت در این کشور به کرمانشاه برگشت.

گویا پیشنهاد فرماندهی سپاه استان را ابتدا به ایشان می دهند؟ بله شهید آیت با آمدن به ایران به فرماندهی سپاه کرمانشاه انتخاب شد. اما قبول مسوولیت نکرد و گفت لیاقتش را ندارد و تنها سمت فرماندهی عملیات سپاه را پذیرفت.

شهید آیت در کدام جنگ های چریکی بعد از انقلاب شرکت کرد؟ شهید آیت آرام و قرار نداشت. طوری که هرجا عملیات خطرناکی در پیش بود، آن را به عهده شهید آیت می گذاشتند. وی علاوه بر شرکت فعال در آزادسازی کامیاران در سنندج و دیگر شهرهای استان کردستان و حتی بوکان در استان آذربایجان غربی علیه ضد انقلاب در جنگ های چریکی فعالیت می کرد، آنقدر حضور فعال داشت که حتی نام او باعث ترس در بدنه ضد انقلاب انداخته بود. در عملیاتی در بوکان مجروح شد که به بیمارستانی در ارومیه اعزامش کردند و من و مادرم آن زمان به عیادتش رفتیم.

گویا شهید آیت بعد از انقلاب به شیراز می رود! دلیل رفتنش چه بود؟ شهید آیت الله اشرفی اصفهانی شهید چهارم محراب وقتی شجاعت و جسارت شهید آیت را در جنگ های چریکی دید به او گفت تو باید به ارتش بپیوندی که برای انقلاب اسلامی موثر واقع شوی. شهید آیت هم تصمیم گرفت به کلاه سبزهای شیراز ملحق شود. 2 سال آنجا بود و انواع آموزش های نظامی و تکاوری از جمله دفاع شخصی، رنجر، چتر بازی، بوکس و... را فرا گرفت. حتی یکبار هنگام سقوط آزاد چترش باز نشده بود ولی نزدیک به زمین، خدا رحم کرد و چترش باز شد. در آنجا سختی های بسیاری کشید. از دلاوری های شهید آیت در آزادسازی حصر پاوه و همکاریش با شهید چمران برایمان بگویید؟ خبر رسید اشرار مسلح به پاوه حمله کرده و شهر را به محاصره کامل خود درآورده اند. سپاه پاسداران شهر پاوه مکرر از سپاه کرمانشاه تقاضای ارسال کمک و مهمات می کرد. درگیری بین مهاجمان و پاسداران انقلاب پاوه شدت گرفته بود و از کشته شدگان و زخمی ها اطلاع دقیقی در دست نبود. شهید آیت هم به همراه تعدادی دیگر از پاسداران کرمانشاه به کمک شهید چمران رفتند. وضعیت که داشت روبه حصر کامل پاوه پیش می‌رفت پیام امام خمینی (ره) مبنی بر اینکه «باید پاوه در چند ساعت آزاد شود» صادر شد. موجی از خوشحالی در بین مردم منطقه به راه افتاد. بنده و خیلی های دیگر که دل در گرو این نظام و انقلاب داشتند از هوانیروز کرمانشاه با حدود 10 - 12 بالگرد عازم پاوه شدیم، حتی دشمن بعثی در پاوه یکی از بالگردها را مورد هدف قرار داد و سقوط کرد ولی با معجزه الهی به قسمتی از یک صخره گیر کرد و باعث شد به طور کامل سقوط نکند. در نهایت با دلاور مردی های خلبانان، پاسداران، بسیجیان و مردم بومی دشمن را در 12- 13 ساعت نفسگیر با اقتدار از شهر بیرون کردیم.

شهید چمران تعبیر عجیبی در خصوص شهید آیت دارند؛ لطفا در این باره توضیح دهید. شهید چمران به همراه همین آقای شمخانی که الان مسوولیت کشوری دارد یک شب شام در منزل ما میهمان بودند. در وصف شهید آیت گفتند: «به خدا قسم به همراه این شیرمرد کوچک می توانم تمامی کردستان را فتح کنم.»

از نحوه شهادتش برایمان بگویید؟ شهید آیت به همراه اکیپی از پاسداران انقلاب اسلامی برای دستگیری گروهی از اشرار مسلح به یکی از روستاهای ماهیدشت در نزدیکی استان لرستان رفته بودند، با این اشرار درگیر شدند که شهید آیت مورد اصابت گلوله قرار گرفت. در غسالخانه یک یادداشت از جیب او پیدا شد که آغشته به خون وی بود و روی آن سه بار نوشته بود: «پذیرفتن مسوولیت با عدم لیاقت خیانت است.»

به گزارش ایرنا، زندگینامه سردار شهید «آیت شعبانی»، به همت بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس استان کرمانشاه در قالب کتاب و با عنوان «حقیقت یک افسانه» چاپ و منتشر شده است.

همچنین دفتر فرهنگ و مطالعات پایداری حوزه هنری کرمانشاه هم به تازگی اعلام کرده به زودی کتاب خاطرات همرزمان و رشادت های شهید شعبانی را به تحریر در می آورد و در سال آینده منتشر خواهد کرد.

حماسه 26 مرداد ماه 58 و آزادسازی شهر پاوه برگی درخشان و معجزه گون در صحیفه انقلاب اسلامی و یادآور خفت و رسوایی قدرت‌های استکباری و عناصر خائن و خود فروخته داخلی آنان است که با پاسداشت یاد و خاطره شهیدان تاریخ ساز و گلگون کفن نبرد جاودانه پاوه و پاکسازی کردستان از لوث وجود ضد انقلاب و تروریست‌های تحت حمایت تروریسم دولتی آمریکا آورده است. استان کرمانشاه با 2 میلیون نفر جمعیت بیش از 9 هزار و 800 شهید تقدیم انقلاب اسلامی کرده است.

گفتگو از مجید رحمتی

*س_برچسب‌ها_س*