سه‌شنبه 31 تیر 1404

ابعاد تازه بحران اوکراین با حمایت مجدد آلمان و آمریکا

خبرگزاری اکو نیوز مشاهده در مرجع
ابعاد تازه بحران اوکراین با حمایت مجدد آلمان و آمریکا
به گزارش خبرگزاری اقتصاد ایران، روزنامه "وال‌استریت ژورنال" گزارش داده است که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا قصد دارد هم در زمینه دیپلماتیک و هم در حوزه کمک‌های نظامی از درگیری اوکراین خارج شود.

این روزنامه نوشت: «به‌نظر می‌رسد ترامپ بیشتر تمایل دارد که از اوکراین، چه از لحاظ دیپلماتیک و چه در حوزه نظامی، تا جای ممکن فاصله بگیرد. این تصمیم او بر نگرانی‌های جدی‌تری در خصوص هزینه‌های ضعیف دفاعی آمریکا و آمادگی اقتصادی این کشور برای افزایش تولید نظامی تأکید دارد.»

به‌نوشته این روزنامه، چنین نتیجه‌گیری مطابق با اقدامات اخیر ترامپ در عرصه بین‌المللی و در قبال درگیری اوکراین با روسیه صورت گرفته است.

ترامپ در تاریخ 14 جولای اعلام کرد که اگر تا 50 روز آینده توافقی برای حل‌وفصل درگیری اوکراین حاصل نشود، ایالات متحده تعرفه‌های ثانویه 100 درصدی علیه روسیه اعمال خواهد کرد. در همان روز، رئیس‌جمهور آمریکا در دیدار با مارک روته، دبیرکل ناتو اعلام کرد که ایالات متحده و اتحادیه اروپا به توافقی درباره ارسال تسلیحات به اوکراین دست یافته‌اند. به گفته وی، این تسلیحات در خاک آمریکا تولید خواهد شد، ولی پرداخت هزینه آنها بر عهده کشورهای اروپایی خواهد بود.

در این رابطه، روزنامه آمریکایی "هیل" نیز به این نکته اشاره کرده که روسیه همچنان بر تحقق اهداف تعیین شده برای عملیات ویژه نظامی در اوکراین پافشاری می‌کند و حتی تهدیدهای دونالد ترامپ درباره اعمال تحریم‌های جدید، بر این قصد مسکو تأثیری نگذاشته است. در این گزارش آمده: «کرملین همچنان بر خواسته‌های خود پافشاری می‌کند، حتی با وجود اینکه رئیس‌جمهور ترامپ با تهدیدهای تازه درباره تحریم‌ها وارد میدان شده است.»

این نشریه همچنین به نقل از آنا کلی، معاون دبیر مطبوعاتی کاخ سفید یادآوری کرده که درگیری نظامی در اوکراین به‌دلیل سیاست اشتباه و بی‌کفایتی جو بایدن، رئیس‌جمهور سابق آمریکا آغاز شد.

تاریخ دور سوم مذاکرات روسیه و اوکراین مشخص شد

خبرگزاری تاس به نقل از منابع ترکیه‌ای گزارش داد که نشست بعدی میان هیئت‌های روسی و اوکراینی قرار است روز چهارشنبه، 23 جولای، در شهر استانبول برگزار شود. این دیدار در کاخ چیراغان انجام خواهد شد؛ محلی که پیش‌تر نیز میزبان دور قبلی مذاکرات بود. منبع مذکور یادآور شد که هیئت‌های هر دو طرف ممکن است در همان روز وارد استانبول شوند.

پیش‌تر گزارش شده بود که دور جدید مذاکرات بین روسیه و اوکراین ممکن است در بازه زمانی 24 تا 25 جولای در استانبول انجام شود. در این رابطه ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین نیز تایید کرد که کی‌یف قصد دارد روز چهارشنبه نشستی با روسیه برگزار کند.

به نوشته یک نشریه ترکیه‌ای، دور سوم مذاکرات استانبول «آخرین فرصت» برای کی‌یف و غرب جهت دستیابی به توافقی دیپلماتیک با روسیه خواهد بود.

آخرین دور از مذاکرات برای حل‌وفصل صلح‌آمیز میان روسیه و اوکراین در تاریخ 2 ژوئن و دور قبلی آن در 16 ماه مه برگزار شده بود. نتیجه این دو نشست، تبادل گسترده اسرا، به خصوص مبادله نظامیان زخمی و همچنین تحویل اجساد سربازان کشته‌شده ارتش اوکراین به کی‌یف بود. افزون بر این، دو طرف پیش‌نویس‌هایی از یادداشت تفاهم درباره آتش‌بس و برقراری صلح را به یکدیگر ارائه کردند.

زلنسکی خواستار ادامه حملات دوربرد به خاک روسیه شد

ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، خواستار انجام حملات دوربرد به خاک روسیه شد تا «زنجیره تدارکاتی» نیروهای مسلح این کشور نابود شود. وی تأکید کرد که چنین حملاتی در واکنش به اقدامات روسیه ضروری هستند و گفت: «مسکو باید بدون تدارکات بماند».

رئیس‌جمهور اوکراین همچنین اعلام کرد که کی‌یف به سامانه‌های پدافند هوایی بیشتری نیاز دارد، به‌ویژه در شرایطی که روسیه حملات خود به خاک اوکراین را افزایش داده است. او ابراز اطمینان کرد که شرکای غربی باید حمایت‌های خود را تقویت کنند.

زلنسکی از کشورهای غربی به‌خاطر پیشبرد تحریم‌ها علیه روسیه تشکر کرد و تأکید نمود که تأثیر این تحریم‌ها علیرغم اظهارات مسکو، محسوس است. وی همچنین اعلام کرد که در صورت دریافت تسلیحات دوربرد، اوکراین آماده استفاده از آن‌ها خواهد بود.

این در حالی است که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا پیشتر تأکید کرده بود که زلنسکی نباید به مسکو حمله کند.

وزارت امور خارجه روسیه نیز هشدار داده که در صورت استفاده از موشک‌های دوربرد غربی توسط ارتش اوکراین، به این اقدام واکنشی قاطع نشان خواهد داد.

زلنسکی تاریخ دور جدید مذاکرات روسیه و اوکراین را اعلام کرد

رئیس‌جمهور اوکراین اعلام کرد که نمایندگان این کشور قصد دارند روز چهارشنبه در ترکیه دیدار جدیدی باطرف روسی برگزار کند.

ولودیمیر زلنسکی در پیام ویدئویی خود گفت: «امروز با رستم عمروف درباره آمادگی برای تبادل اسرا و برگزاری نشست دیگری در ترکیه با طرف روسی گفت‌وگو کردم. عمروف اطلاع داد که نشست برای روز چهارشنبه برنامه‌ریزی شده است. فردا جزئیات بیشتری مشخص خواهد شد.»

به گفته زلنسکی، اطلاعات تکمیلی درباره مذاکرات به‌زودی منتشر خواهد شد. پیش‌تر گزارش شده بود که دور جدید گفت‌وگوها میان روسیه و اوکراین ممکن است در روزهای 24 تا 25 جولای در استانبول برگزار شود.

اهداف کی‌یف در مذاکرات مستقیم با مسکو

ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین توضیح داد که بازگرداندن اسرا و برگزاری نشست در بالاترین سطح سطح، از اولویت‌های اصلی کی‌یف در مذاکرات پیش‌رو با روسیه خواهد بود.

زلنسکی در کانال تلگرامی خود نوشت که نمایندگان کی‌یف دست‌کم یک تبادل اسرا با روسیه را در دست آماده‌سازی دارند. وی بار دیگر تأکید کرد که برای دستیابی به نتیجه واقعی در جهت پایان درگیری، «برگزاری دیداری در سطح رهبران دو کشور ضروری است». او همچنین یادآور شد که مذاکرات نیازمند پویایی بیشتری است، چرا که این مسیری «بسیار دشوار» است.

زلنسکی از آغاز تولید پهپادهای فرانسوی در اوکراین خبر داد

رئیس‌جمهور اوکراین شب گذشته، دوشنبه، اعلام کرد که شرکت‌های فرانسوی تصمیم گرفته‌اند تولید پهپاد در خاک اوکراین را آغاز کنند. ولودیمیر زلنسکی گفت: «شرکت‌های فرانسوی تصمیم گرفته‌اند که ساخت پهپادها را در خاک اوکراین آغاز کنند.»

وی این اظهارات را پس از دیدار با ژان - نوئل بارو، وزیر امور خارجه فرانسه بیان کرد، ولی جزئیاتی درباره نام شرکت‌ها یا میزان تولید احتمالی ارائه نکرد. در همان روز، فرانسه نیز از احداث کارخانه‌ای برای تولید پهپاد در اوکراین خبر داد.

پیش‌تر روزنامه "واشنگتن پست" گزارش داده بود که کشورهای اروپایی در حال بررسی سرمایه‌گذاری در توسعه صنایع نظامی اوکراین هستند، زیرا نگران احتمال توقف کمک‌های نظامی از سوی واشنگتن هستند.

دبیرکل ناتو از اروپا خواست تسلیحات مورد نیاز اوکراین را از آمریکا خریداری کند

مارک روته، دبیرکل ناتو، از رهبران اروپایی خواست تا برای تأمین نیازهای تسلیحاتی نیروهای مسلح اوکراین، تجهیزات نظامی را از ایالات متحده خریداری کنند. این درخواست در بیانیه‌ای که در وب‌سایت رسمی این ائتلاف منتشر شده، مطرح شده است.

در این بیانیه آمده است: «دبیرکل ناتو در سخنرانی خود خطاب به وزرای دفاع شرکت‌کننده در نشست، به‌طور ویژه به ابتکاری اشاره کرد که وی و دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، هفته گذشته در خصوص آن به توافق رسیدند. این ابتکار با هدف تقویت حمایت از اوکراین از طریق تأمین تسلیحات آمریکایی به‌وسیله سرمایه‌گذاری متحدان اروپایی و کانادا ارائه شده است.»

در ادامه سند یادآوری شده که بسیاری از اعضای ائتلاف آتلانتیک شمالی نسبت به اجرای این طرح ابراز علاقه کرده‌اند. همچنین تأکید شده است که این اقدامات با هماهنگی ناتو انجام خواهد گرفت. در این رابطه، کشورهای غربی در نشست قالب «رامشتاین» که روز دوشنبه برگزار شد، توافق کردند کمک‌های جدیدی برای خرید پهپاد و سامانه‌های پدافند هوایی در اختیار کی‌یف قرار دهند.

مرتس از وعده آمریکا برای تحویل سامانه‌های جدید پاتریوت به آلمان و اتحادیه اروپا خبر داد

فریدریش مرتس، صدراعظم آلمان اعلام کرد که ایالات متحده وعده داده تا سامانه‌های جدید موشکی پدافند هوایی پاتریوت را در اختیار آلمان و دیگر کشورهای اتحادیه اروپا قرار دهد، مشروط بر اینکه آن‌ها سامانه‌های فعلی خود را به اوکراین منتقل کنند.

به گفته مرتس، این توافق در سطح کلی حاصل شده، ولی سامانه‌های جایگزین هنوز خریداری نشده‌اند. وی توضیح داد که در حال حاضر، وزرای کشورهای عضو اتحادیه اروپا در حال مذاکره با طرف آمریکایی هستند تا جزئیات این توافق را مشخص کرده و منبع تأمین سامانه‌های جایگزین برای پاتریوت‌های آلمانی و اروپایی را تعیین کنند. مرتس افزود: «این جایگزین‌ها فعلاً به‌طور واقعی خریداری نشده‌اند.»

صدراعظم تأکید کرد که وعده اصولی برای دریافت تجهیزات جایگزین از سوی ایالات متحده دریافت شده و اکنون تنها انجام هماهنگی‌های لازم بین وزرای دفاع کشورهای اروپایی باقی مانده است.

وزیر دفاع آلمان: پنج سامانه پاتریوت به اوکراین ارسال خواهد شد

بوریس پیستوریوس، وزیر دفاع آلمان تایید کرد که کشورش در چارچوب توافق با ایالات متحده در روند تسریع ارسال پنج سامانه موشکی پدافند هوایی پاتریوت به اوکراین مشارکت خواهد کرد.

وی گفت: «هفته گذشته در جریان سفرم به واشنگتن با پیت هگست توافق کردم که آلمان در سریع‌ترین زمان ممکن در ارسال پنج سامانه بسیار ضروری پاتریوت به اوکراین مشارکت کند. اینکه دقیقاً چگونه این کار انجام خواهد شد، موضوعی است که در روزهای آینده در چارچوب همکاری نزدیک و اعتماد متقابل با شرکای خود درباره آن گفت‌وگو خواهیم کرد.»

پیستوریوس تأکید کرد که آلمان و شرکایش از منابعی که برای تقویت پدافند هوایی اوکراین بسیج شده، در قالب یک بسته مشترک کمک خواهند کرد. او همچنین از بلژیک، دانمارک، سوئد و نروژ به‌دلیل حمایت چشمگیرشان در این خصوص تشکر ویژه کرد.

وزیر دفاع آلمان همچنین وعده داد که کشورش سامانه‌های پدافند هوایی و مهمات بیشتری نیز در اختیار اوکراین قرار خواهد داد. به گفته وی، قرار است به‌صورت مشترک با بریتانیا، تعداد 220 هزار گلوله 35 میلی‌متری برای سامانه‌های ضدهوایی گپارد به اوکراین ارسال شود. پیستوریوس افزود که در روزهای آینده، اوکراین پهپادهایی را دریافت خواهد کرد که برای انجام حملات علیه اهدافی در خاک روسیه از سوی آلمان تأمین مالی شده‌اند.

پیش‌تر روزنامه "بیلد" گزارش داده بود که ایالات متحده با ارسال سامانه‌های پاتریوت به آلمان در ازای سامانه‌هایی که این کشور قصد دارد به اوکراین تحویل دهد، مخالفت کرده است. دونالد ترامپ، اعلام کرده بود که ایالات متحده سامانه‌های پدافند هوایی و تسلیحاتی را به اوکراین تحویل خواهد داد، ولی هزینه آنها را کشورهای اروپایی باید پرداخت کنند. البته بعداً مشخص شد که آلمان نه تنها باید هزینه سامانه‌های آمریکایی را بپردازد، بلکه سامانه‌های خود را نیز به اوکراین واگذار کند.

هلند از ارسال سامانه‌های پاتریوت به اوکراین حمایت خواهد کرد

روبن برکلمنس، وزیر دفاع هلند اعلام کرد که کشورش در ابتکار ارسال سامانه‌های پدافند هوایی آمریکایی پاتریوت به اوکراین مشارکت خواهد کرد.

برکلمنس در صفحه خود در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) نوشت: «هلند در ارسال سامانه‌های پدافند هوایی آمریکایی (پاتریوت) سهم قابل توجهی خواهد داشت. جزئیات این مشارکت به‌زودی مشخص خواهد شد.»

او همچنین افزود که هلند حمایت خود از اوکراین در زمینه تأمین مهمات برای جنگنده‌های F-16 و سایر تسلیحات پدافند هوایی را افزایش خواهد داد.

این در حالی است که مقامات مسکو معتقدند که خرید سامانه موشکی پاتریوت از سوی آلمان برای اوکراین، تغییری در وضعیت میدانی ارتش اوکراین ایجاد نخواهد کرد.

سفیر روسیه در هلند اقدامات ناتو را عامل بی‌ثباتی در اروپا دانست

ولادیمیر تارابرین، سفیر روسیه در هلند و نماینده دائم این کشور در سازمان منع استفاده از تسلیحات شیمیایی در لاهه، اعلام کرد که روسیه قاطعانه با افزایش فعالیت‌های ناتو در دریای شمال مخالف است، چرا که این اقدامات باعث بی‌ثباتی بیشتر امنیت در این بخش از قاره اروپا خواهد شد.

وی در مصاحبه با خبرگزاری تاس گفت: «روسیه به‌شدت با افزایش فعالیت‌های ناتو در دریای شمال مخالف است، زیرا این امر فقط وضعیت امنیتی در اروپا را که همین حالا هم بی‌ثبات است، بیش از پیش متزلزل می‌کند.»

به گفته این دیپلمات، ائتلاف آتلانتیک شمالی قصد دارد هلند را به یک مرکز لجستیکی برای انتقال نیروها و تجهیزات نظامی از طریق اقیانوس اطلس به اروپا تبدیل کند. وی افزود که طرف روسی اقدامات لازم برای تضمین امنیت خود در این منطقه را انجام خواهد داد.

قصد لندن برای پیوستن به برنامه ارسال تسلیحات آمریکایی به اوکراین

خبرگزاری "بلومبرگ" به نقل از منابع آگاه گزارش داد که انگلیس قصد دارد به برنامه دونالد ترامپ در خصوص خرید تسلیحات آمریکایی به‌منظور ارسال آنها به اوکراین بپیوندد.

در این گزارش آمده است: «سهم بریتانیا می‌تواند در قالب خرید مشترک سامانه‌های پدافند هوایی پاتریوت همراه با آلمان یا خرید جداگانه سایر انواع تسلیحات و مهمات از آمریکا برای اوکراین باشد.»

بلومبرگ همچنین یادآور شد که لندن به‌دنبال مشارکت در طرح‌های خرید تسلیحات آمریکایی توسط کشورهای اروپایی برای حمایت از اوکراین است.

انگلیس سامانه‌های پدافند هوایی و گلوله‌های توپخانه به اوکراین تحویل داد

وزارت دفاع بریتانیا روز دوشنبه اعلام کرد که این کشور سامانه‌های پدافند هوایی و مهمات توپخانه‌ای به اوکراین ارسال کرده که ارزش آن‌ها 150 میلیون پوند (معادل 200 میلیون دلار) از مجموع بودجه برنامه‌ریزی‌شده 700 میلیون پوندی (معادل 940 میلیون دلار) برای سال جاری بوده است.

در بیانیه رسمی آمده است: «حداقل 700 میلیون پوند از این حمایت باید در سال جاری صرف پدافند هوایی و مهمات توپخانه‌ای شود که شامل 150 میلیون پوندی است که تاکنون تحویل داده شده است. بخش دیگری از این بودجه نیز برای خرید پهپاد، قراردادهای کلیدی جهت نگهداری و تعمیر تسلیحات انگلیسی که پیش‌تر به اوکراین تحویل داده شده، اختصاص خواهد یافت.»

جان هیلی، وزیر دفاع این کشور یادآور شد که لندن موافق پیوستن به طرح دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، برای خرید تسلیحات آمریکایی جهت حمایت از اوکراین است. او گفت: «دولت بریتانیا از این سیاست حمایت می‌کند و ما به‌طور کامل برای موفقیت آن تلاش خواهیم کرد تا از مبارزه اوکراین در مقابل روسیه پشتیبانی کرده و امنیت خود و امنیت گسترده‌تر اروپا را نیز تضمین کنیم.»

وزیر دفاع انگلیس همچنین تأیید کرد که به‌زودی توافق‌نامه‌ای جدید با آلمان اعلام خواهد شد که مربوط به خرید موشک‌های بیشتر برای سامانه‌های پدافند هوایی است. آلمان قرار است بیش از 170 میلیون یورو برای این منظور اختصاص دهد.

انگلیس 135 نفت‌کش را به فهرست تحریم‌های ضدروسی افزود

دولت بریتانیا اعلام کرد که در چارچوب دور جدید تحریم‌ها، 135 نفت‌کش مرتبط با روسیه را هدف محدودیت‌های جدید قرار داده است.

در بیانیه‌ای رسمی که در وب‌سایت دولت انگلیس منتشر شد، آمده است: «تحریم‌های جدید، کنترل‌ها بر ناوگان نفت‌کش‌های روسیه را تشدید می‌کند و این محدودیت‌ها شامل 135 نفت‌کش می‌شود.»

کایا کالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز روز جمعه اعلام کرده بود که نمایندگان دائم کشورهای عضو اتحادیه اروپا بر سر بسته هجدهم تحریم‌ها علیه روسیه به توافق رسیده‌اند. این محدودیت‌ها شامل اقدامات مرتبط با خطوط لوله گاز «نورد استریم» نیز خواهد بود. همچنین کشورهای اتحادیه اروپا توافق کرده‌اند سقف قیمت نفت روسیه را کاهش دهند.