ابهام در ماجرای انفجار ناو آمریکایی و دلایل احتمالی
تهران - ایرنا - انفجار ناو آمریکایی «بونهام ریچارد» گمانه زنیهایی را در مورد دستداشتن مخالفان دولت ترامپ در این انفجار، به ویژه پس از سرکوب اعتراضات گسترده به تبعیض نژادی علیه سیاهپوستان، مطرح کرده است.
آتش نشانان فدرال و نیروی دریایی آمریکا از صبح یکشنبه در حال تلاش برای اطفای آتش سوزی شدید در داخل ناو تهاجمی دوزیست «بونهام ریچارد» (USS Bonhomme Richard) هستند که در پایگاه دریایی سن دیگو مستقر شده بود.
یگان عملیات رسانه ای ناوگان اقیانوس آرام ایالات متحده اعلام کرد در مجموع 59 نفر از نیروهای خدماتی، 36 تفنگدار و 23 غیرنظامی به دلیل جراحاتی از جمله سوختگی و استنشاق دود تحت درمان قرار گرفته اند.
در همین رابطه دریادار «فیلیپ سوبک» فرمانده این یگان گفت اولویت این است که آتش سوزی خاموش شود، اما تخمینی برای اینکه چقدر طول می کشد تا این حریق مهار شود، ارائه نداد.
به گفته این مقام ارتش آمریکا، بدنه و عرشه اصلی کشتی آسیب دیده و دماغه آن فرو ریخته، طبق گزارش ها، اندکی پس از شروع آتش سوزی یک انفجار مهیب در این ناو رخ داده و صدمات جدی به این بخش وارد کرده است.
این ناو همچنین حامل مقدار زیادی سوخت است که بین مخزن آن و منبع گرما تقریبا دو عرشه فاصله وجود دارد و آتش نشانان برای دور ماندن این بخش از حرارت تلاش می کنند. از سوی دیگر «کالین استوئل» رئیس آتش نشانی سن دیگو به شبکه سی ان ان گفت که احتمال غرق شدن این کشتی طی روزهای آینده وجود دارد.
با این حال فرمانده ناو با رد این مطلب می گوید بیش از 400 نفر در حال تلاش برای نجات این ناو هستند.
بر اثر این آتش سوزی و حرارت ناشی از آن دو ناو دیگر فیتزجرالد (USS Fitzgerald) و راسل (USS Russell) مجبور شدند دورتر حرکت کنند زیرا خطر انفجار ناو مذکور آنها را تهدید می کرد. با وجود سنگینی خسارت، کشتی در آتش دوام آورده است.
بونهام ریچارد یک ناو تهاجمی دوزیست است که برای پشتیبانی از عملیات های دریایی طراحی شده است. این کشتی می تواند تفنگداران و تجهیزات یک واحد اعزامی دریایی را منتقل کرده یا از طریق هوایی و از طریق بالگردها و جنگند های تهاجمی پشتیبانی هوایی انجام دهد. این ناو پشتیبانی، قادر به حمل بیش از 1000 تفنگدار بوده و هزینه ساخت آن 761 میلیون دلار تخمین زده شده است. از این آخرین بار در سال 2018 برای عملیات نظامی استفاده شده است.
مقامات هشدار داده اند که این دوزخ می تواند چندین روز دیگر ادامه یابد. منابع آگاه می گویند که همچنان صدای انفجارهای شدیدی از این کشتی شنیده می شود و منبع آتش سوزی ممکن است از زیر خط آب باشد، اگرچه این اطلاعات هنوز تأیید نشده است.
آتش سوزی در این ناو در حالی دو روز ادامه دارد که هنوز علت وقوع این حادثه اعلام نشده و همین مساله گمانه زنی هایی را در خصوص احتمال خرابکارانه بودن آن مطرح کرده است.
با توجه به ابعاد فاجعه و سکوت معنادار وزارت دفاع آمریکا که تا کنون هیچ واکنشی از خود نشان نداده، به نظر می رسد مقام های آمریکایی درخصوص اخبار واقعی علت این حادثه، تلفات و خسارات ناشی از آن پنهانکاری می کنند.
طی هفته های اخیر شاهد سرکوب شدید اعتراضات به تبعیض نژادی بوده و طی این مدت صحنه های خشونت بار زیادی که از سوی نیروهای امنیتی علیه معترضان اعمال می شود، فضای مجازی و رسانه های آمریکا و جهان را پر کرده است. از این رو احتمال می رود مخالفان این رویکرد دولت ترامپ، برای نشان دادن همبستگی خود با مردم، دست به این کار زده باشند.
نگرانی از این اقدام زمانی بیشتر می شود که بخش های دیگر در درون حاکمیت آمریکا نیز از این رویه استقبال کرده و اعتراض خود را به شیوه های مشابه به نمایش بگذارند.
گمانه زنی دیگری که در این خصوص مطرح می شود، احتمال سیاسی بودن انگیزه عاملان این حادثه با هدف تحت تاثیر قراردادن روند تبلیغات انتخاباتی است. برخی بر این باورند که رقبای ترامپ در انتخابات انگیزه کافی برای چنین اقداماتی داشته و اکنون که رقابت ها در اوج است، بهترین زمان برای بهره برداری از چنین اقدامات خرابکارانه ای است.
اما احتمال دیگری نیز مطرح می شود و آن این است که عوامل وابسته به رئیس جمهوری آمریکا برای منحرف کردن اذهان عمومی از بحران های کنونی آمریکا نظیر بیکاری، رکود اقتصادی و اوضاع اسف بار شیوع کرونا در ایالات متحده دست به چنین اقدامی زده باشند. این فرضیه نیز با توجه به کاهش محبوبیت ترامپ در ماه های اخیر و اثبات بی کفایتی دولت وی در مهار بحران کرونا و پیامدهای ناگوار آن می تواند مطرح باشد.
با این حال پنهان کاری و عدم اطلاع رسانی از سوی نهادهای مسئول در این حادثه انگشت اتهام را بیش از هر فرد و گروهی متوجه دولت و ارتش آمریکا می کند که با سکوت خود و ارائه نکردن اطلاعات شفاف، خود را در مظان اتهام قرار می دهند.
هر چند این نخستین بار نیست که آمریکا پس از وقوع حادثه ای علیه منافع خود، اقدام به کتمان حقایق آن می کند. از جمله هنگامی که در ژانویه (بهمن ماه) یک هواپیمای جاسوسی «E-11A» ارتش آمریکا در افغانستان سقوط کرد، دولت آمریکا واکنشی نشان نداده و تلاش های رسانه ای برای شفاف سازی علت این حادثه و یا تلفات و خسارات ناشی از این سقوط را بی پاسخ گذاشت.
همچنین زمانی که پایگاه نظامی عین الاسد آمریکا در عراق در اقدام متقابل ایران پس از ترور سردار سلیمانی، هدف موشک های قدرتمند ایران قرار گرفت، آمریکایی ها حتی تا چند ماه آمار مربوط به تلفات این حمله را بطور قطره چکانی اعلام می کردند و هنوز هم مشخص نیست آمار و اخبار واقعی این حمله چه بوده است.
*س_برچسبها_س*